Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kalouska už překonala Schillerová. Tupé škrty versus tupé dluhy

20. 7. 2020
 27 071
75 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Pan Jegl je jeden z posledních autorů, kteří zůstali ze starého FinMagu a je to dobře :-)
S jeho postřehy se nedá než souhlasit :-(

Nahlásit
-
21
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Podle mne nejsou zkušenosti z Řecka irelevantní. Naopak, jsou relevantní velmi, jen ale přesně opačné, než se autor článku domnívá. Řecko byla bezproblémová prosperující (byť v EU nezjzadluženější, vždy je někdo nejzadluženější, že?) země, než ji začala Trojka terorizovat tou absurdní doktrínou fiskální "odpovědnosti". "Záchrana" Řecka v provedení Trojky pak srazila Řecko do sraček, z nichž se nejspíše už nikdy nevyhrabe. Ano právě to, jak dopadlo Řecko po jeho "záchraně", je ukázka toho, kam vedou Jéglovy recepty. S tím rozdílem, že Řecku to vnutila Trojka. Jégl by do těch sraček poslal ČR s uvědomělým nadšením, že dělá "odpovědnou" fiskální politiku, kdyby mohl. Naštěstí nemůže, stejně jako Kalousek. :-)

Jen díky "tupému zadlužování" současné vlády nenastala totální ekonomická pohroma. A ano autor článku nechápe, že o velikost zadlužení zde vůbec nejde (zadlužovat se v této situaci budou snad všechny vyspělé země světa). Jde o to, jak se ty vypůjčené peníze použijí. A ano, tady bude vždy co kritizovat a mnohdy i oprávněně. Jenže kritizovat je tak snadné, když nenesete žádnou odpovědnost. Velikost zadlužení ale není třeba vůbec řešit. I pokud by se vyčerpal celý ten půlbilionový rámec (což se nejspíš vůbec nestane), tak pořád zůstaneme jednou z nejméně zadlužených vyspělých zemí světa. A i kdybychom se v zadluženosti posunuli v seznamu zemí na horší místo, nic strašného se nestane. Až si po současné krizi sedne prach, snad si všichni uvědomí, jak děsivě irelevantní výše státních dluhů je a kolik škod mohla ona rozpočtová "odpovědnost" napáchat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-36
+

Diskuze

"Jste na území, které jsem před hodinou nazval Altmanovo a proto jste povinen se mi podřizovat a platit mi daně!" Vy jste zralý na Chocholouška. :-)

Na rozdíl od fiktivního Altmanova je ČR reálným státem s reálným územím ohraničeným státními hranicemi a s reálnými občany. :-) Takže ČR nepotřebuje žádný Váš souhlas ani podpis na společenské smlouvě.

Klidně si založte ten svůj Altmanistán. Na území, kde zatím žádný stát není, nebo přesvědčte o svém záměru občany již existujícího státu. Nabídněte jim, že na území jejich stávajícího státu se mohou tohoto státu zřeknout a namísto toho přijmout pravidla, které budete stanovovat výhradně Vy a nikdo jiný. Good luck. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nezlobte se, že vás zase obtěžuju, ale já jsem si vzpomněl, že jsem se vás nezeptal, jestli máte společenskou smlouvu. Máte společenskou smlouvu?

A mohl bych ji vidět?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jste na území, které jsem před hodinou nazval Altmanovo a proto jste povinen se mi podřizovat a platit mi daně!
Ještě zvažuju, že vyhlásím celoplanetární Altmanistan. Pak každý, kdo se narodí na planetě Zemi se AUTOMATICKY stane občanem mého Altmanistanu a bude povinen se mi podřizovat. Nikoho tu ale nedržím, komu se to nelíbí, může se svobodně odstěhovat třeba na Neptun!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Žádný souhlas od Vás stát - ČR nepotřebuje, pokud jste občanem ČR nebo se nacházíte na území ČR, kdy jste povinen již z tohoto důvodu dodržovat zdejší zákony. Kdy tak jednoduchou věc konečně pochopíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

No pokud jste se do náruče státní moci sám dobrovolně svěřil, tak pak samozřejmě ta státní moc nad vámi legitimní je.
Ale legitimní moc České republiky nade mnou, nad křovákem Xixaem a marťanem LuXu je ve stejné míře nelegitimní. Ani od jedno z nás ta ČR nemá žádný souhlas, nepodepsali jsme s ní žádnou smlouvu, na její představitele jsme nedelegovali žádná naše práva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Státní moc je ale taky legitimní. :-) Často víc než ta Vaše absolutní moc nad vlastním majetkem. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Který můj příspěvek máte přesně namysli? Ničeho takového si nejsem vědom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Že jste tento krok ČNB v reakci na můj příspěvek tak obhajoval...Asi budete skutečně rozdvojená osobnost...,???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Velmi VELMI mírně řečeno, od mainstreamového až levicového Economistu:
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4459341/the-economist-vlady-by-si-mely-davat-pozor-na-penize-zadarmo.html

Nahlásit

-
1
+

Žádné státní peníze do marží podnikatelů nepřitečou - marže jsou naopak dotacemi stlačovány, protože tato hra na regulérní soutěž je zatraceně drahý špás, zaměstnává neskutečné množství lidí a brzdí investice (jelikož co lze naplánovat a zainvestovat z vlastních zdrojů za půl roku, to z veřejných peněz trvá roky dva...,)

Mnohem efektivněji by maržím v byznysu pomohlo zrušení dotací a snížení zdanění práce.
Jenže to by ubylo stádních ouřadů, nejprodejnější voličské základny, a to se nesmí!!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To asi těžko...
V době intervencí, uprostřed nejbrutálnější monetární expanze všech dob, uprostřed ekonomického cyklu jsme byli deflaci blízko jako bolševik prosperitě.
Vy používáte naprosto nesmyslné argumenty zabalené do rádoby odborné vaty. Hodnota nula...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je pravda, že tohle už fakt nelze nazvat " zdravou názorovou pluralitou", to je zkrátka holá demagogie...Ale neodhalují demagogii nejlépe sami demagogové???
BTW pro pana Fuldu - k Vašemu nejapnému příspěvku " Co vám vadí na prosperujících firmách a rostoucích akciích"... https://1url.cz/4zkTD

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepřekvapuje mě, že vy si to tak představujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Samozřejmě - VAŠE moc nad VAŠÍM tělem a nad VAŠÍM majetkem je zcela legitimní a proto mi nevadí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vám přece samotná moc nevadí. Vám vadí státní moc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ani Gottwalda s Hitlerem nelze házet do jednoho pytle, ne?
Přesto by světu bylo lépe bez nich (a nejen bez nich).
Respektive nikomu by jejich (a mnoha dalších) existence asi nijak zvlášť nevadila, kdyby neměli (prostřednictvím státu) moc nad lidmi.
A ano - principiálně špatná už je ta samotná moc. Kdo a jakým způsobem se k ní dostane, je méně podstatné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zato vy to víte, protože ***** ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak schválně, kdo je schopen předložit legitku MENSA.ČR. Jestli Julada, tak budu opravdu velmi překvapen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

A. Buď si myslel, že to píše pod loginem Kadrily.
B. Nebo nemá ani základní (natož ekonomické) vzdělání, což by mnohé vysvětlovalo.
Nebo dost možná platí A i B.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

V pohodě, nemám s tím žádný problém, právě naopak, diskuse a "souboj" názorů je samozřejmě základ. Jde mi ale o kultivovanou a hodnotnou diskusi, nikoli zaplevelení trollími příspěvky, jež jsou plné opakovaných dokola omílaných nesmyslů, ideologických floskulí, hlásání jediné zjevené pravdy a – když dojdou argumenty – osobních útoků na úrovni pískoviště.
Vaše příspěvky, i když s nimi často nesouhlasím, mají – lidově řečeno – hlavu a patu. Akorát, sorry jako, teď krmíte trolla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V zásadě lze s Vaším názorem na to, že státní zásahy do trhu by měly být financovány pouze z vybraných daní, souhlasit. Vypadá to férově a systematicky. Ale v realitě to nemůže fungovat. Pokud by měl stát pomáhat v této krizí zasaženým subjektům jen penězi, které vybere na daních, pak potřebným navýšením daní by danou krizi pouze prohloubil a řady subjektů, kteří by začali potřebovat pomoc, by se ještě rozšířily. Pokud nezasáhnete penězi "z venčí" ocitnete se v bludném a neřešitelném kruhu. A v takovém případě se může nakonec ukázat, že jakákoliv státní "pomoc" situaci jen zhoršila a jako nejlepší řešení se ukáže nedělat nic a nechat všechny ať si pomohou, jak umí.

Jinak děkuji, že jste se mě zastal vůči tomu neuvěřitelnému příspěvku pana Alexandra Novotky. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ano, jsem si vědom existence názoru, že poptávka, či spotřeba nemůže být nikdy saturována, protože je lidskou přirozeností chtít stále více. A do značné míry to asi bude pravda, takže předmětná saturace spotřeby se může ukázat toliko jako teoretický konstrukt, který v praxi stěží nastane. Nicméně jsem ho ve svých úvahách zmínil, protože se domnívám, že rozlišování mezi příčinami zaostávání poptávky za nabídkou je důležité.

Současně je třeba si uvědomit, že realita je vždy širokopásmově pestrá a málokdy černobílá, takže na straně poptávky může existovat část saturovaný spotřebitelů, kteří již více spotřebovávat nechtějí, stejně jako část spotřebitelů, kteří by rádi více spotřebovávali ale jejich příjmové poměry jim to nedovolují. A pak tady bude spousta lidí kteří mezi oběma skupinami budou v čase "migrovat. V realitě tedy půjde o to, jaký důvod zaostávání spotřeby převáží.

Samotným tiskem peněz samozřejmě blahobyt pro všechny nezjistíte. To jsem tu už vysvětloval mockrát. Tiskem (státních) peněz můžete posilovat kupní sílu poptávky pouze do úrovně, která bude odpovídat již existující produkci. Čili vyrovnávat zaostávání poptávky za produkcí. Pokud začnete posilovat kupní sílu poptávky více začnou růst ceny a takovéto posilování kupní síly poptávky ztratí smysl i jakoukoliv účinnost, protože v tomto okamžiku začne zaostávat nabídka za kupní silou poptávky (poptávka bude mít k dispozici více peněz, ale nebude více zboží, které by si mohli za ty peníze koupit).

Pokud se to nepřežene a centrální banka nechá stále mírně předbíhat kupní sílu poptávky před nabídkou, což se projeví inflačním růstem cen blízko inflačního cíle centrální banky, vytvoříte tím vlídné prostředí pro nabídku, pro investice producentů do rozšiřování produkčních kapacit a tím dobré podmínky pro stabilní růst ekonomiky. Nicméně i když dosáhnete stavu, kdy každý pracující člověk bude mít vlastní letadlo, tak pořád tato situace může nastat až tehdy, kdy někdo ta letadla vyrobí a ti lidé si na to letadlo vydělají peníze, tedy vytvoří dostatečné množství odpovídajících za peníze směnitelných hodnot, třeba právě v průmyslu, kde se budou vyrábět ta letadla. Jinými slovy i zde platí, bez práce nejsou koláče. :-)

Nicméně hlavním účelem tisku (státních) peněz (přesněji vzniku peněz v důsledku toho, že si je stát půjčuje od bank) není růst ekonomiky, či životní úrovně. To tyto peníze samotné neumí zajistit a jsou použitelné pouze jako nástroj, který dočasně stabilizuje krizí zasaženou ekonomiku, zabrání prohloubení krize a poklesu životní úrovně.

Motorem reálného růstu ekonomiky a životní úrovně je "tisk" peněz soukromých, tedy peněz, které vznikají, když si je od bank půjčují soukromé subjekty, které jsou pak oproti předchozí situaci nuceny zvýšit svou ekonomickou aktivitu, aby nad rámec financování svých předchozích potřeb, plánů a přání, spláceli i splátky svého nového dluhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Rozumím. Ve své profesním životě jste si nejspíše ověřil, že nějaké principy uspokojivě fungují v podnikovém poradenství. To ale nijak nezaručuje, že budou fungovat stejně i v širším měřítku aplikované na celou ekonomiku.

Obávám se, že víte mnoho o tom, jak radit jednotlivým firmám v jejich individuálních krizích, ale víte jen málo o tom, jak řešit mnohem komplexnější problém v podobě ekonomické krize celé ekonomiky, která se týká všech ekonomických subjektů.

Z toho, co píšete, mi přijde, že namísto peněžní expanze, byste ekonomice v současné krizi naordinoval peněžní kontrakci. Tahle medicína se už jednou vyzkoušela při Velké krizi z 30. let. A dopadlo to katastrofálně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, jediným řešením je založit si "diskuzní" forum, kde bude přísně dohlíženo na ideovou čistotu všech příspěvků a při jakémkoli náznaku jakéhokoliv odklonu od Vaší "oficiální" ideologie bude dotyčný okamžitě z diskuze vyobcován a doživotně bude všem zakázáno s ním jakkoliv komunikovat, pod trestem stejného vyobcování. To pak bude velmi zábavná diskuze typu: no já si myslím tohle a na to někdo jiný, no já si myslím přesně to samé pane kolego (nebo spíš soudruhu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Pane cenzore udělejte s tím rozvracečem něco, náš libertariánský dvoreček si rozvracet nenecháme. Bože, jak jste mentalitou strašně podobní těm kovaným fanatickým komančům, kteří měli taky tu jedinou možnou pravdu, o které s nikým nehodlali diskutovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Souhlasím s vámi, že číst pořád ty samé nesmysly je už naprosto otravné. Pan Pleska s tím těžko něco udělá, protože Fuldovič neporušuje žádná pravidla. I kdyby ho vyhodil, tak se vrátí jako nějaká "kadrila kadrilovna" . Jediné, co se dá dělat, je ignorovat toho otravného, popleteného grafomana. Prostě nekrmit trolla. Já už na něj například téměř nereaguji a v poslední době už nečtu jeho příspěvky ani odpovědi na ně. Někteří si na něj ale vytvořili závislost a na kažou po sté opakovanou fuldohloupost píší po sté opakovanou odpověď. To je bohužel součást každého věřejného fora a nedá se s tím nic dělat. Obávám se, že admin vám napíše leda to, že to nemusíte číst ani forum navštěvovat.

Řešením je neveřejné forum, kde lze výskyt trollů regulovat, to ovšem není použitelné pro finmag. Kdysi jsem jeho zřízení navrhoval, ale s nulovou odezvou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jestliže jste rozdvojená osobnost ženského pohlaví, tak byste jistě mohly...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Již jen k tomu fotbalu, ale nemohu s Vaší interpretací souhlasit. Opiram se prave o ilustraci systemove cistoty popisovanych jevu.

Zasah do tržní soutěže je a měl by byt řešen vyhradně daněmi (veřejnými a dohodnutými pravidly) nikoli nesystémovým zásahem zvenčí. Daňový systém a jen ten by měl být (i pro potřebnou transparentnost) oním "tržním přerozdělováním", když už.
Nákup hráčů pak má být realizován investicemi, prací, nápady, nasazením a pod. , nikoli jakoukoliv statni (netržní) intervencí.

Všimněte si, že i ten fotbal funguje vcelku dobře aniž by diváci přispívali na nákup nových hráčů, aby se hra vyrovnala. Ano do fotbalu investují investoři s představou zúročení své investice a to je OK . Úplatky za účelem ovlivnění výsledku zápasu jsou a) nelegální, b) nesystémové, c) demoralizující. Proč by diváci na kupované zápasy chodili, že ? (Čím vyšší soutěž, tím lepší hra, méně korupce, více diváků, více reklamy, větší zájem investorů a naopak). Že se tak v případě úplatku děje je stejně škodlivé jako státní zásahy do tržní ekonomiky. Stát může kultivovat hru - (fotbal /trh), ale jen tím že určuje pravidla hry, nikoli zásahy do hry samotné, mimo tato pravidla.

Rozumím tomu co píšete, nechci Vas o svem nazoru přesvědčovat, jen jsem zde položil sve argumenty a Vas pohled na vec respektuji, byt s nim nesouhlasim.

Ve stejnem duchu jako nahlizim na trh ci fotbal bych si dovolil nesouhlasit s prispevkem - Alexander Novotka | 22. 7. 2020 22:47. Ne snad proto, ze bych s Vasimi nazory prevazne souhlasil, ale mate pravo je vyslovit. Nikdo neni nucen na ne reagovat, mirne upozadeni emoci by sice v nekterych pripadech bylo jistou kultivaci diskuze, ale v tomto smeru se mi nezda, ze by byly na miste vzajemne vycitky z polarizovanejsich debat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Plesko, už toho bylo fakt dost. Stokrát dokola omleté nesmysly, diskuse vytapetovaná korporátním fašismem nebo urážkami těch, co nechápou geniální „tržní přerozdělování“ nebo „suchou vodu“ či snad „účetní peníze“. Nedá se to ani číst.
Přikláním se k názoru jednoho bývalého diskutujícího (už tu není, ze stejného důvodu, jak tady popisuji), že pokud to tady bude přetrvávat, tak to snad vydrží i beze mě. Je ale škoda nechat tak poučné diskusní fórum ovládnout jedním grafomanským psavcem šířícím své bludy furt dokola, přičemž nevidím ani jednoho přesvědčeného, pouze mraky otrávených…
Ano, udělejte s tím něco prosím.

Nahlásit

-
4
+
1/3