Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krize je tu, připravte se na povolování opasků

24. 6. 2020
 106 329
135 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Problém tkví v tom, že centrální banky i vlády podporují ekonomiky v době krize, ale nemají odvahu stahovat peníze z oběhu, když se hospodářství daří. V době, která je zachycena v grafu, se tak nabídka peněz v oběhu zhruba zpětinásobila."

https://www.investicniweb.cz/zakladame-si-na-novou-krizi-resenim-te-soucasne/

No bodejť by se nebály v době "konjunktury" ty peníze stahovat. Když ta konjunktura je umělá. Když centrální banky tu předchozí krizi nevyřešily (proběhla snad nějaká restrukturalizace ekonomiky, odstranění neefektivních investic, kreativní destrukce?), ale jen zamaskovaly mamutí dávkou drogy (nových levných peněz).

Zkrátka krize budou přicházet, centrální banky je budou "řešit" čím dál "odvážnějšími" (=šílenějšími a dříve nemyslitelnými) opatřeními a ta opatření budou přetrvávat i v době "konjunktury" (jako v EU přetrvávalo QE, nulové či dokonce záporné úroky) a v další krizi tak nutně budou muset přijít s něčím ještě chořejším, silnějším, šílenějším a objemnějším. A tak stále dokola, dokud se ucho neutrhne.

Nahlásit
-
22
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ten článek je snůška nesmyslů a polopravd. Vybírám tedy jen ty nejkřiklavější. :-)

"Silně zadlužená vláda dusí soukromý sektor. Nejen tím, že je nucena ho vysoce danit, aby získala prostředky na splátky dluhu, ale i tím, že ho připravuje o úvěry."

V téhle větě jsou v koncentrované podobě obsaženy asi všechny nesmysly uvedené v článku.

Váda je údajně silně zadlužená. Česká vláda není nijak silně zadlužená. Navíc nikdo neumí objektivně uvést, proč je a jaká hranice zadlužení státu je problematická.

Vláda údajně dusí soukromý sektor. Sorry jako, vláda soukromému sektoru pomáhá, rozhodně ho nedusí.

Vláda je údajně nucena soukromý sektor vysoce zdanit. Ne, vláda k tomuto nucena nikým a ničím není.

Vláda údajně potřebuje vybrat na daních peníze na splacení státního dluhu. Ne vláda nepotřebuje splácet státní dluh penězi, které vybere od daňových poplatníků. Proč by to proboha vláda dělala?

Vláda údajně připravuje svým zadlužováním soukromý sektor o úvěry. Tohle je samozřejmě také nesmysl. Schopnost banky poskytovat úvěry soukromým subjektům nijak neovlivňuje skutečnost, že zároveň půjčuje státu. Taková úvaha by byla platná ve finančním systému s rigidní peněžní nabídkou. Současný svět ale naštěstí funguje ve finančním systému s pružnou peněžní nabídkou. Státní dluhopisy mají v rámci pravidel kapitálové přiměřenosti nulovou rizikovou váhu, tzn že nakoupením státního dluhopisu se bance objem jejího na riziková aktiva vázaného vlastního kapitálu nijak nezmění a tedy se ani nijak nezmění kapacita banky pro poskytování úvěrů nestátním subjektům.

Nahlásit
-
-34
+

Diskuze

No to jsem zvedav:
https://www.investicniweb.cz/vstup-kryptomenove-burzy-coinbase-na-trh-jako-priliti-oleje-do-fomo-ohne-na-trhu-nasdaq/

Nahlásit

-
1
+

Ano, demokratickým právním státem zavedené monopoly např. v soudnictví, armádě, policii, sociální a zdravotní péči, v důchodovém systému mi vůbec nevadí, přesto si myslím, že srovnání s Gottwaldem je v mém případě mírně řečeno přehnané. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Najednou mluvíte o příbuznosti, předtím jste mluvil o shodnosti. Takže znovu konečné řešení (obecně) není genocidou, třídní boj nerovná se vražda, útočná válka nerovná se vražda, QE jednoduše není paděláním peněz. To Vy jste zaslepený, když nedokážete rozlišovat.

Vaše představy o feudalismu jsou dětinské.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Lotrandovi a Zubjedě, ten motiv není. Je v Čapkově pohádce Druhá pohádka loupežnická, jak mě poučil pan Pleska.

Vaši pointu chápu, jen s tvrzením, že daně rovná se loupež prostě nesouhlasím, bez ohledu na to, jestli to srovnání je v nějaké pohádce. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Á, odborník na pohádky se ozval. :-) Jo,jo učitelem se stal nikoliv výběrčím mýta, jako v Čapkově pohádce. Nejsem takový odborník na pohádky, jako Vy, to se musí nechat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Konečné řešení a genocida jsou samozřejmě dva obsahově zcela odlišné pojmy. To, že nacisti pojem konečné řešení zneužili a naplnili jej svým vlastním zvrácených obsahem, který je totožný s genocidou svědčí pouze o tom, že nechtěli věci nazývat pravými jmény.

Stejně demagogicky se můžete postavit např. ke srovnání slov "eliminace" a "fyzická likvidace". Eliminovat lze cokoliv, stejně jako lze nacházet konečné řešení mnoha různých problémů. Dávat definitivní rovnítko mezi konečné řešení a genocidu, nebo mezi eliminaci a fyzickou likvidaci tak zjevně nedává žádný valný smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A jak jinak se centrální plán uvádí do realizace než zavelením?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hm...
Když někdo říká že je drvoštěp, tak to musí být doktor...
Když někdo říká že je Richard Fuld, tak to musí být ekonom...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Buďte kliden, pan Fuld o tom ví taky prd. Ta pohádka se jmenovala Druhá pohádka loupežnická. Lotrando a Zubejda je filmová spatlanina vícera z Čapkova Devatera pohádek. A mladý Lotrando se v téhle adaptaci nestane výběrčím, alébrž... nevím, asi učitelem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Holt jsem státnicoval z ekonomie, matematiky a statistiky a ne české literatury...
Při mém vzdělání mě naučili hodně pohádek, např. o multiplikaci vkladů, což, jak jste tu vysvětlil, tak dnes nefunguje, za což Vám děkuji.

A věřil jsem, že když si doplníte název pohádky, tak si třeba povšimnete i pointy mého komentáře...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nevím, kde skončilo vaše vzdělání, když nevidíte příbuznost mezi konečným řešením a genocidou, třídním bojem a vraždou, útočnou válkou a vraždou, QE a paděláním peněz, atd...
Musíte být hodně zaslepený, když nepovažujete za loupež to, když nějaký samozvaný feudál silou a proti vůli obyvatel obsadí nějaké území a násilím ty lidi donutí platit mu výpalné za "ochranu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jasně: "Proto by pro konečné řešení a genocidu neexistovaly odlišné termíny".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Lotrando a Zubejda. :-)
Vidím, že Vaše vzdělávání nejspíše skončilo u sledování pohádek. :-) A ani názvy zdrojů, na které se chcete odkazovat si nepamatujete. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nemůžu si teď vzpomenout, jak se jmenovala ta pohádka, kde hlavní hrdina zdědil loupežnické řemeslo,
ale byl vzdělán a nechtěl krást, tak si zařídil licenci a místo olupování pocestných vybíral na stejném místě mýto u závory...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ani tomu se nevyhýbám. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Aha, takže velení je už taky centrálním plánováním? Tady nejde o žádné slovíčkaření. Tady jde o Vaše ignorantství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Umělecká fotografie?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslím si, že jsem nějak nadprůměrně popudlivý. :-) Ale vymlouvat Vám to nebudu. :-)

Ano diskuze na téma eliminace daní, které by nahrazovaly peníze, které by si stát půjčoval a nezatěžoval se jejich vracením, by samozřejmě byla zajímavá a rozhodně je možné ji také označit za pozoruhodnou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Protože pro daně a loupež by neexistovaly odlišné termíny. Ty termíny nejen odlišně zní ale odlišný je i jejich obsah.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale jistěže chápu význam slov "zásadovost" a "principiálnost". To Vy nechápete, že všechno má své meze a že ta Vaše zásadovost a principiálnost snadno přeroste ve fanatismus, jako se to stalo u Vás a Vám podobným. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

ČR je členem EU. EU má centrální orgán a ten zavelel: "Předehnat!"

Můžeme tady slovíčkařit o tom, kolik je těch orgánů, jaké mají pravomoci a jak do toho mohou mluvit státní orgány.
Každopádně výsledek je plán několika desítek úředníků. Zbylých 450 milionů lidí v EU si dělá vlastní plány a nevím, kolik z nich do toho zahrnuje "dohnat a předehnat USA"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Asi nechápete význam slov "zásadovost" a "principiálnost".
Holt vše máte takové pružné, gumové, gumové, jak se zrovna hodí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protože jste to řekl?
Nebo protože to řekl král či císař, který chce daně vybírat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Škoda že jste tak popudlivý. Mohla to být zajímavá diskuze. Ekonom nejsem a ekonomie mě primárně nezajímá - v tom jsme si podobní.

V každém případě jsou vámi prezentované názory minimálně pozoruhodné a domnívám se, že některé aspekty by oslovily i širší veřejnost. Například vaše zaujetí pro marginalizaci či snad dokonce i eliminaci daní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plánování a centrální plánování je rozdíl. Dovzdělejte se. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Mě je ale úplně jedno, jestli je můj názor většinový. Co víc, mě naopak vyhovuje, pokud je můj názor menšinový a velmi bych zpozorněl, pokud bych zastával názory většinové, obecně přijímané. :-)

Rozhodně nejsem ani apoštolem té jediné správné a osvícené víry. Naopak jsem zastáncem kombinace obou protichůdných společenský konceptů - kapitalismu a socialismu. Za optimální společensko-ekonomické uspořádání společnosti považuji právě kombinaci tržní kapitalistické ekonomiky fungující v prostředí demokratického sociální právního státu. Apoštoli té jediné správné a osvícené víry jsou naopak různí fanatičtí libertariáni, anarchokapitalisti a kovaní komunisti, kteří považují za jediné správné to jejich a vše ostatní za zcela nesprávné, mnohdy i ze zcela relevantních důvodů. :-) Vždy ale záleží na tom, pro KOHO, je to dané uspořádání to "správné". :-)

Co se týče Vašich nářků na to, jak komunikuji s mými oponenty, pak moji oponenti mě taky nijak nešetří. :-) Nikoho samozřejmě neexkomunikuji. Nemám odkud. :-)

Vaše názory na ekonomii jsou legrační ve světle toho, jak se ekonomickým otázkám vyjadřujete. Když Vám některé ekonomické názory nevoní, tak hezky po bolševicku zavrhnete rovnou celou ekonomii. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přerozdělování není násilí, stejně jako danění není loupež.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Stát je stále zoufalejší a podniká čím dál šílenější opatření (nulové až záporné úroky i QE zavedené v minulé krizi neopustil ani v největším boomu a nyní tedy musí přijít s něčím ještě šílenějším a příště ....) a navzdory tomu zde není ani žádná výraznější inflace. :-)

Já nesázím. :-) Investuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

I Vy fanatiku! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Přerozdělování bez konsentu není soucit, ale loupež.
Stejně jako sex bez konsentu je znásilnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
1/5