Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: EU po koroně. Česko poprvé zaplatí víc, než od Unie dostane. Zvykejme si

16. 6. 2020
 12 566
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Myslím, že můžeme být rádi za lidi jako Palata (a Julda Fulda).
Oba dotáhli tu svou ideologii do tak absurdních extrémů, že krásně demaskují její nesmyslnost a jsou tak vlastně velmi užiteční.
Palatovský vlezdobruselismus je přímo spektakulární.
V rámci své víry s klidem potlačí zjevná fakta, jen aby mu vše sedělo.

Itálie a Španělsko byly zralé na bankrot už před pandemií.
Vládnou tam ultralevé partaje vymýšlející nesmysly typu nepodmíněný základní příjem (a chtějí i po chudých Češích, aby jim to zaplatili). Na dluh svým penzistům dávají 3x takové penze, než ČR a nyní by chtěli, aby jim to ještě český penzista skrze například DPH z potravin či uhlíkovou daní z topení a svícení dotoval.
Na to je potřeba (klidně i populisticky) poukazovat, aby ta 750mld EUR taškařice eurosocialistům pěkně zhořkla v ústech. Pořádně to rozmazávat a vrtat se v tom, aby ještě litovali, že s takovým nápadem přišli. Doufám, že exitový sentiment to významně posílí. Všichni ti kobliháři, kteří členství podporovali, protože přeci "dostáváme víc, než platíme" (byť reálně dostávali babišové a platili jsme my) by se mohli konečně probrat.

Nahlásit
-
112
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Váš příklad je zcela nepřiléhavý, protože ilustruje dopady růstu peněžní zásoby na růst cen. V současnosti jde ale o případ, kdy se bude pouze bránit poklesu peněžní zásoby a poklesu cen, v nejhorším půjde o případ, kdy růstem objemu peněžní zásoby se bude bránit poklesu cen (nebo nedostatečnému růstu - pod inflačním cílem). Měl byste se naučit rozlišovat kontext, ve kterém se při svých úvahách pohybujete. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-20
+

Diskuze

Jen na okraj, rovnoosá hyperbola, tedy lineárně lomená funkce, nemá ani maximum ani minimum. Ale to je vedlejší, asi jste myslel parabolu, nebo nějaký typ růstové křivky. Nicméně, nechci poučovat, ale zajímal by mě matematický model Vámi popisovaného případu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Však už vzniká.
Na bitcoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ten sociální stát je tak skvělý...
Jen lidi to kazí!
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/natocili-jsme-danove-peklo-tohle-na-uradu-nechcete-zazit-110207

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Proč by to dělali, když mají oporu v sociálním státu, o které by si mohli v komunistickém kibucu jen nechat zdát? :-) To Vy si založte tržní kibuc, když se Vám to nelíbí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nesmysl. Máme sociální stát s tržní kapitalistickou ekonomikou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A to píšu kde? Zase vidíte v mých příspěvcích to, co tam zjevně není. :-) Ostatně jako obvykle. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale kdepak. Náklady státu na stabilizaci ekonomiky v koronakrizi nemusí platit nikdo. Tedy pokud si lidi sami nezvolí zelené komanče. Nicméně souhlasím s Vámi, že když lidi ve volbách rozhodnou, že to mají zaplatit milionáři, nakonec to zaplatí střední třída a nakonec to dopadne i na chudé.

A k tomu zneužívání SWIFTu k mocenským hrátkám. Ano i zde může platit, kdo s čím zachází, tím taky schází. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Prý že to nikdo nebude muset zaplatil, vláda si jen půjčí, centrální banka jen vytiskne, ale nikdo nic nebude muset splácet:
https://www.info.cz/svet/z-koronakrize-musi-pomoct-milionari-rakouska-vlada-chysta-vyssi-zdaneni-bohatych-45429.html

Nakonec to dopadne jako vždy a bude to muset zaplatit střední třída, protože milionáři se nestali milionářema proto, že byli tupými ovcemi jdoucími poslušně na porážku. Ne, ti si svůj majetek umí ochránit - zvlášť když je zelenorudí takto varují dopředu.

A něco k dolaru:
https://www.investicniweb.cz/kontext-mocenske-pacidlo-jmenem-dolar-aneb-proc-americka-mena-nepadne/

Až se tento trůn otřese, vývoj se vydá obtížně predikovatelným (avšak o to překotnějším) směrem.

Nahlásit

-
2
+

>>> "Jediným rizikem u utrácení peněz, které si státy půjčí od bank, je způsobení vysoké růstu cen statků zahrnutých do spotřebního koše. Vše ostatní je bezlimitní. :-) "

Takže kdybychom do spotřebního koše zahrnuli například jen vánoční prskavky a a otvíráky na pivo, tak nás ceny ostatních statků nemusí zajímat a jsme za vodou?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tom s vámi souhlasím.
Abychom neměli socialistickou revoluci nebo komunistický puč, tak si tu socialismus rovnou zařídíme a necháme si vládnout komunistou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I tento projekt bude 5 tradičních fází: 1) nadšení z projektu, 2) vystřízlivění z realizace, 3) hledání viníků, 4) potrestání nevinných, 5) odměnění nezúčastněných. Společný dluh nás obohatí.

Nahlásit

-
2
+

Neberou to na lehkou vahu :-)
https://cryptosvet.cz/usa-planovaly-povstani-bitcoinu-odhalily-dokumenty-pentagonu/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bitcoin nemá problém s deflací. To jen fiat ho má.

https://blog.trezor.io/bitcoin-has-no-problem-with-deflation-fiat-does-395468654820

Nahlásit

-
1
+

Nechť si tedy ti, kteří neradi žijí v tržní ekonomice, založí (na svém a za své) komunistický kibuc a ostatní ať nechají žít v tom trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nevím o jakém "trhu" mluvíte...To jako když FED při jakékoli korekci pošle bankám virtualní čísla, aby to vytáhly zpět, to má jako něco společného s trhem?
Je vidět, že o tomhle jen čtete knížky...
Trh neexistuje, tam už se jen motají spekulativní pozice bank, kteté si tradingem záplatují díry z nulových úroků - výsledku vaší měnové politiky, a robotů, kteří se ty spekulativní pohyby snaží chytat, ten zbytek je marginální...
Všichni ale utahují šrouby, a další kolaps trhů už nebudou chytat ani boti, ani banky, tam možná skutečně bude muset dno vybetonovat přímo FED.

Pan Altman tam bohužel chybku nemá...
Těch bezprecedentních krokú, které ještě mohou CB dělat pořád dost zbývá...Až budou lidi dostávat nepodmíněnou podporu, až budou státy firmám hradit náklady na dluhy, až bude průměrné P/E na úrovni současných technologických miláčků, tehdy nastane ten okamžik, kdy už bude příliš jasné, že za rok přibude nula navíc...

Blbé na tom je, že je to statistická jistota, že k tomu dojde. Už je pozdě na to, aby se dal vývoj zvrátit, kdybychom dnes začli s rozumnou tržní monetární politikou, ekonomika se pod tíhou nakladů dluhů okamžitě zhroutí, a efektivitu na trhu nezlepšíte kouzelným proutkem - ten zástup evropských byrokratů můžete jako pracovní sílu odepsat, ti už nikdy skutečně pracovat nebudou.
Proto potřebuje ekonomika stále víc peněz, víc exponenciálně, je to vidět na trhu všech aktiv, na grafu zadlužení US, Jap, EU, číny. Kam vede hyperbola ví každý - narazí na svou limitu, a dál to nejde.

Hyperbola ale umí nabrat pěkné grády, vrchol nejde odhadovat, i na BTC jsem odhadoval její poslední velký vrchol na 10.000, a on byl na 20. O 100 % výš...Tak to může být i nyní...

Jasně nám to řekne vývoj ceny zlata - jestli zlato spadne alespoň na 1500 usd s tím, jak trhy dají nová maxima, budu klidný, čeká nás ještě další kolo, nebo několik kol.
Jestli už zlato zůstane u 2 tis i při nových maximech na akciích, je zřejmě Game over - končí risk-on fáze, do dvou let bude následovat krize, která se spojí s krizí monetární, geopolitickou a enviromentální, a z té už asi skutečně svět vyjde v jiné podobě...Na krizi z roku 2008 budeme vzpomínat se slzou v oku...
Už nyní je totiž vidět, jak bude probíhat - lidé budou sedět doma, dostávat peníze na pokrytí základních potřeb, ale ty potřeby budou dražší a dražší, subjektů, které budou chtít chodit dál s kůží na trh bude méné a méně, proč se nechat šikanovat, když to stejně k ničemu nevede.... Takto se bude čekat co se stane možná i pár let, úvěry se dlouhodobě zablokují, a pak se přijde s ideou měnové reformy v nějakém fešném kabátě...
Třeba nová světová kryptoměna...Na technologie lidé slyší, a konečně také budou mít něco jako ten Bitcoin..:-)))))) Tak vyčkejte času, vše bude....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajimavé že jste zmínil 5 let..:-)
Tak nějak odhaduji maximální časový limit téhle hyperboly...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Japonsko nemohlo realizovat nákup japonských aktiv přes banky, protože když k tomu centrální banka poslala komerčním bankám likviditu, nakoupily americké akcie...:-)
Tento problém FED nemá, banky v US nakupují o 106, jakmile pustí kohouty...
Spíš to použije jako slovní bazuku, aby měly banky větší jistotu, že FED nedopustí hlubší korekci trhu..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Existence v tržní ekonomice všem prostě nevyhovuje a/nebo toho ani někteří nejsou uspokojivě schopni. Proto tu máme sociální státy. Abychom neměli socialistické revoluce, nebo komunistické puče. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Podívejte se na dnešní Ameriku. Kdyby se měli negři dobře, Floyd by je nezajímal. V jednom z těch článků to tu bylo - příjmy klesly o 2%, zatímco ceny bydlení stouply o polovinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom, jakou má Nikola kapitalizaci rozhodují výhradně investoři, kteří potenciál Nikoly (ve světle ceny a potenciálu Tesly) vidí. Žádný tisk peněz za to nemůže. Mohou za to výhradně ti, kdo na tom trhu ty akcie nakupují. Trh je jen odrazem jednání účastníků trhu. Objem peněz na to nemá žádný významný vliv. Ostatně i o tom růstu M2 do značné míry rozhodují zase jen soukromé subjekty, které si u bank půjčují peníze a tím vytváří nové peníze. Někdo je použije na nákupy Nikoly za vysoké ceny, jiný za ně postaví továrnu, která bude produkovat zboží nebo služby, které si koupí např. ti, kteří na akcií Nikoly vydělají. I toto patří k růst ekonomiky.

Podle Vás peníze nic neznamenají a jsou vyrobitelné z ničeho? No to je ale hrozivý omyl. Vy vnímáte dluhy vůči bance, která vytváří peníze tím, že je půjčuje svým dlužníkům, za NIC? Opravdu Vám přijde povinnost bance vrátit půjčené peníze jako NIC? To jako fakt?

A o QE zřejmě víte ještě méně, než o penězích. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Akcie, nemovitosti rostou, pak padaj, pak zas rostou. Bubliny se nafukují, pak praskají. To je trh. Zvykejte si. :-) Už je na čase. Pan Altman tu věští světový Armageddon už roky a mezitím pořád státní dluhy (a jak, že?), ceny akcií, nemovitostí rostou. :-) A životní úroveň taky. :-) Jestli pak v tom Vašem permanentním předpovídání krachů nemáte nějakou chybičku. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Jsem docela zvědavý, kde jsou ty limity zadlužení, které způsobí nějaký kolaps." Limity zadlužení u států nejsou. U jednotlivců jsou zcela zřejmé. Jediným rizikem u utrácení peněz, které si státy půjčí od bank, je způsobení vysoké růstu cen statků zahrnutých do spotřebního koše. Vše ostatní je bezlimitní. :-)

Celé to zrychlování zadlužování států začalo pádem Lehman Brothers. Kdyby tenkrát nenechali tuhle banku padnout, žili bychom dnes v jiném (mnohem lepším) světě. :-) Nejprve jsme si museli projít hypotéční, finanční, dluhovou a koronavirovou krizí, abychom zjistili, že na velikosti státních dluhů fakt nezáleží. K pochopení této zcela primitivní věci nás ale ve finále přiměl až koronavirus. A tak je to se vším. Všechno zlé je k něčemu dobré. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to si musím přečíst... :) Díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to asi bude tím, že (v rámci současného systému) moc jiných možností nemají.
Nebo si to alespoň myslí (pod vlivem neokeynesiánské víry, kterou se řídí).
Současný systém potřebuje exponenciální růst síly stimulů, exponenciální růst dluhu a měnové báze, aby se nezhroutil. A tak v každé další krizi nasadí řádově silnější, šílenější, dříve nemyslitelná, opatření.
Až se to ucho nakonec utrhne. Ale zda to bude za měsíc, nebo za 5 let, to nedovedu říct. Jen to, že donekonečna to takto opravdu nepůjde. Ale to jim je jedno, jim nejde o dlouhý horizont, ale o aspoň další měsíc u koryt, případně o popularitu před nejbližšími volbami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně tohle mě napadlo. Výsledkem je stagflace už déle než 20 let.
Trochu nerozumím tomu, proč to FED a ECB zkouší znovu způsobem, o kterém musí jasně na příkladu JP vidět, že takové řešení nefunguje. Buď nemají jinou možnost, nebo si myslí, že „tentokrát je to jinak“ a hlavou zeď prorazí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale možná by to nebylo špatné zkusit přejmenovat daně na solidaritu.

"Už jsi letos zaplatil solidaritu z příjmů? Mě ta solidarita letos asi zruinuje, ke konci roku jsem byl marod a na optimalizaci solidarity jsem neměl ani pomyšlení..."

A podobně bychom mohli přejmenovat solidaritu na daně. "Ty jsi takový nedajný (nesolidární). Jak si to vůbec představuješ? To tě hanba nefackuje?" Nebo: "Pojďme být všichni dajní, bude ráj na světě!"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ze slovenštiny pak ufúlaný znamená zašpiněný a zababraný...

Zcela otevřeně a objektivně musím připustit, že občas také fulám. V rámci svého politicky nekorektního přístupu si to dovoluji dělat. Neberu se až tak vážně. Těžko se mi se mnou žije, toto je způsob, který mi to soužití ulehčuje.

Není nad svobodu slova. Laskavý čtenář nechť sám posoudí fulovatost komentářů. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Bank-of-Japan-to-be-top-shareholder-of-Japan-stocks

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

FED nebude první.
https://archiv.ihned.cz/c1-65441220-bank-of-japan-kupuje-akcie-na-trhu-se-mluvi-o-bubline

https://www.kurzy.cz/zpravy/416996-mely-by-centralni-banky-nakupovat-akcie/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Už je tak málo skutečných aktiv, že se největší technologické firmy obchodují za stonásobek zisku, a pořád jdou na dračku... "

To byly optimistické doby, kdy povodeň nových peněz (agregát M2 pro ty, co stále věří, že ekonomie je heuristická disciplína) ještě neměla sílu zerodovat základy kapitalismu.

Dnes jsme mnohem dále - automobilka Nikola, která nikdy nic nevyrobila a tedy neprodala jediné auto, má kapitalizaci 23mld $ a je zalistována na burze - což je zhruba 1,5 násobek hodnoty tuzemského ČEZu.

https://finance.yahoo.com/quote/NKLA?p=NKLA

To není zombie firma, to je facka všem, kteří obhajují tisk peněz argumentem, že bez něho by hrozila deflace. Když peníze nic neznamenají a jsou vyrobitelné z ničeho, mohou existovat i firmy, které nic nevyrábějí, nic neprodávají, nic neskladují , nic nenabízejí kromě fikce.
Proti tomu, co s ekonomií provádí QE, je bitcoin ztělesněním transparentnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
1/3