Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Koho a jak zachraňovat? Vládní pomoc očima expertů

5. 6. 2020
 10 640
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jako docela dobrý, tedy až na to nesmyslné plivnutí jedovaté sliny na BTC - to vypadá na něco osobního, na frustraci z nenakoupení včas. Já si naopak myslím, že na to, jak je BTC mlaďounký, tak se za tak krátkou dobu dostal VELMI daleko. Přesto je teprve na začátku - zejména co se týče institucionálních investorů (fondy, atd... ty zatím mají jen málo možností, jak do BTC investovat).

Jinak ano - rozvrat ekonomiky (dotacemi, regulacemi, green dealem, daněmi, manipulacemi s úroky), růst státních dluhů k neúnosným hladinám, kolaps penzijních systémů, zničení fiat měny (QE, monetizací dluhu, manipulací úroků do záporu, ...), rozpad eurozóny a bankrot minimálně jejího jižního křídla se koronavirovým šílenstvím vlád a centrálních bank skokově přiblížil. Náš čas na přípravu se zkrátil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
6
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Zdá se mi, že trpíte známou nemocí, na kterou pohřbívají bohaté a zdravé lidi. Znám případy lidí, kteří pro samou optimalizaci svého osobního finančního života nakonec zjistili, že neměli čas ten svůj život vůbec prožít. Bude to chtít ještě nějaký čas a životní zkušenosti a věci uvidíte jinak, dám na to krk.
A nesmíte vše vidět jen černě a myslet si, že život začíná penzí v 55 letech - zjistíte, že už je pozdě a teplo či moře není to, na co jste celý život čekal - tentokrát to je z mé strany opravdu rada.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

https://www.alza.cz/kryptomeny#btc-antifragile

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale lepší určitě bude koupit akcie pojišťoven :-)
https://www.kurzy.cz/zpravy/547923-svet-chce-sve-penize-zpet-a-tahne-pojistovny-do-epicentra-krize/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jde se do mainstreamu:
https://www.kurzy.cz/zpravy/547921-jak-se-bitcoin-prehoupne-pres-krizi/

Nahlásit

-
1
+

To já (a ani nikdo jiný) přesně neví, co se stane a kdy.

Dnes jsem četl zajímavý článek o dopadech protiepidemických opatření na ekonomiku ČR:

https://roklen24.cz/a/SPnNi/pandemie-udelali-jsme-mnoho-chyb-cena-zane-bude-brutalni

USA mají tu výhodu, že si mohou tisknout světovou rezervní měnu - důsledky jejich nezodpovědné politiky se tak rozprostřou po celém světě, platíme je všichni, na samotné Američany nedoléhají tak tvrdě, jako kdyby se takto chval nějaký malý stát, jehož měna obíhá jen doma.

V EU zcela jistě ještě nějakou dobu bude možné problémy jihu řešit záchranou ze severu - buď přímým transferem (seveřanům se seberou daně a pošlou se jižanským vládám), nebo pro laiky zastřeně přes inflaci (ECB bude vykupovat hlavně jižanské a ne seveřanské dluhopisy za peníze, které si vycucá z prstu - zaplatí to spořivý seveřan prostřednictvím znehodnocení úspor). Jestli to skončí až bankrotem vysíleného severu, nebo zda se dříve severní obyvatelstvo vzbouří a EU se rozpadne, to netuším.

Ono je dobré si uvědomit, že ten proces už trvá dlouho. Zrychluje se, opatření jsou stále šílenější, ale nezačalo to včera. Před pár desítkami let platilo, že severský penzista si ve stáří může užívat poměrně luxusní život na jižanských plážích za své dobře zhodnocené investice. Co ale tak znám lidi na západě v předdůchodovém věku tak tvrdí, že budou muset pracovat (na rozdíl od svých rodičů) až do smrti, protože státní penze jsou supernuzné a soukromé penzijní fondy již dlouhou dobu nemají výnos, ale ztrátu (nominální výnos 0.2% při oficiální inflaci 2 a reálné 8% - stačí si tu exponenciální funkci prohnat kalkulačkou a hned je jasné, proč dnešní západní čtyřicátník či padesátník si může o zimách trávených v Karibiku, jara a podzimu na Azurovém pobřeží, nechat jen zdát.

ČR má problém ještě větší. Počínaje závislostí na automotivu a konče tím, že takové dluhy, jako Japonsku, Francii či USA, nám trh tolerovat nebude. Teď Alenka přiznala, že letos zasekne sekeru 500mld. Takže to klidně bude 700, jak znám politiky. A to ještě nepočítají s tím, že krize bude hluboká a dlouhá - že tedy nejen vzrostou výdaje (na kurzarbeity, záchrany "strategických" firem, na podpory v nezaměstnanosti, ...), ale že také silně poklesnou příjmy - nezaměstnaní nic neodvádí a firmy ve ztrátě také ne. A hádám, že i ta firma, která nějakého zisku dosáhne, v krizi udělá vše pro to, aby státu odvedla co nejméně, protože prostě neví, kdy se do problémů dostane také.

Takže znovu musím zopakovat - nic konkrétního nikdo neví a ani nemůže. Ale pokud jsem před koronou "věštil", že to tady klekne do 20 let (např. kvůli demografickému vývoji), tak díky pomatené reakci na coronu, díky brutálnímu tempu zadlužování, díky nesmyslům z EU (počínaje Green dealem a konče tou brutální 750mld EUR sekerou, co si soudruzi vymysleli), to podle mě bude signifikantně méně.

Ale já nemám ambici odhadovat, kdy a jakou formou dojde k nějaké "katarzi".
Samozřejmě by bylo prima mít tu křišťálovou kouli - pak by se na tom dalo i hodně vydělat.
Ale já mám skromnější cíl: žít příjemný život, pokud možno si nic moc neodříkat, ale zároveň počítat s tím, že dříve či později stát bude mít závažné finanční potíže, může přijít pádivá inflace a prakticky jistě nebude na penze (dluh plus demografie). Takže si myslím, že by si člověk měl tvořit rezervy (na neočekávané problémy během produktivního života a na penzi po něm). A že by ty rezervy měly počítat s těmi problémy, které tu vyjmenováváme.

Co bude dělat Bureš, je podle mě docela odhadnutelné.
Asi máte pravdu, že ekonomice zas tak moc nerozumí (na státní rozpočet vždy koukal jen prizmatem: "co z něj mohu vydojit").
Ale hlavně jde o jeho motivace: zůstat u koryta, jinak ho zavřou za ty podvody.
Co bude za 5, 10, či 15 let neřeší žádný politik a Bureš tuplem ne.
Takže očekávám, že bude pokračovat jako doposud: bude lhát o tom, jak pomáhá živnostníkům a menším podnikatelům (ale reálně je bude zastrašovat kontrolami a pokutami, aby nic nechtěli). Bude sypat svým potenciálním voličům (penzisti, státní zaměstnanci, jezedácká lobby, ...) ať to stojí co to stojí, protože jestli státní bankrot přijde za 20, nebo už za 13 let, mu je jedno.

Ale znovu musím říct, že odhadnout přesně ten vývoj je prakticky nemožné. Nevíme, jak státy-politici budou reagovat na další krize, na nedostatek peněz, atd... Budou znárodňovat? Budou zakazovat zlato? Zruší hotovost? Zavedou nepodmíněný základní příjem? Přijde MMT a vrtulníkové peníze? Přijdou kapitálové kontroly? Nic z toho nevíme. Nějak reagovat budou. A lidi a firmy na to opatření také nějak zareagují, budou ho obcházet, bránit se jeho dopadům. Načež stát přijde s nějakým dalším opatřením, atd... Kam to doženou a kdy to definitivně rupne, to odhadnout nelze.

Podle mě tedy optimální strategie je si v nějaké rozumné míře užívat, dokud muzika hraje. A až hrát přestane, tak na to být přichystaný. Investice do zlata, bitcoinu, umění, starožitností, atd... má ještě jednu výhodu: na rozdíl od investic do konzerv, bunkrů a dýzlgenerátorů pravděpodobně budou ziskové i kdyby náhodou k žádnému velkému průšvihu nedošlo (přijde mi to málo pravděpodobné, ale bylo by neseriózní i tuto okrajovou možnost nepřipouštět) :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A pokusil byste prognostikovat, co konkrétně ČR a svět může čekat v nejbližší a vzdálenější době? Velmi si vážím Vašich zdejších komentářů, ale většina jich je obecných, nikoliv konkrétních. Tak by mě zajímal Váš názor, jak konkrétně vidíte budoucnost ve veličinách jako pokles HDP (jakkoliv je HDP velmi nepřesné vzhledem ke státním výdajům), inflace, nezaměstnanost, výše schodku státního rozpočtu, udržitelnost globálních státních útvarů jako EU, US federation, čínský režim atp? Já myslím, že ekonomii docela rozumím. Rozumím většině článků na www.mises.org, těm na Zerohedge, které nejsou příliš odborné, a Peterovi Schiffovi (kterého velmi jistě znáte) rozumím skoro ze 100%. , pořád jsem však laik. Ale sám na sobě pozoruji, že se na svět dívám příliš pesimisticky. Např. jsem bral jako jistotu, že vládní opatření v koronakrizi budou dle původního tvrdého scénáře. A ejhle, oni je o 2-3 týdny urychlili. Restaurace tím pádem zahrádky mohly otevřít tušímže o dva týdny dřív. A celá ekonomika tím dřívějším otevřením ušetřila spoustu peněz.

Když se tedy konečně dostanu k hlavnímu sdělení. V USA naprosto zešíleli. Tisknou tam peníze jak úplně šílení. Rozvaha FEDu se za pár týdnů zvýšila z nějakých 3 bilionů dolarů na 7,4 nebo kolik. Trump se vůbec nestará o budoucnost své země, jde mu jen o své znovuzvolení. Zavádí backdoor socialism. Kdyby v primárkách demokratů kandidoval jako moderetate, úplně v pohodě by mezi ně zapadl. Gigantický federální program na záchranu ekonomiky velmi výrazně posunul ekonomiku socialistickým směrem. Např. zvýšili podporu v nezaměstnanosti na tak bláznivou úroveň, že spousta lidí si na dávkách vydělá víc. Nezaměstnanost tam byla odiciální 14,5%, ale neoficiální 24%. Guvernér FEDu v Minneapolis před pár týdny přiznal, že skutečná je tam 24%. Nějak 6,3 miliony lidí tam měli zaparkovaných v položce "others" a obrovská část lidí hledání vzdala a celkový počet lidí žádajících o dávky je mnohem nižší než ofic. nezaměstnaných, jelikož na ně nemají nárok. To tisknutí peněz nemůže dopadnout dobře. Je jen otázka, kdy se to celé sesype. Na Zerohedge byl před týdny článek, že hyperinflace má být za 6-18 měsíců. Považuji za skoro nemožné, aby při takovém ekonomickém doomu byl Trump znovuzvolen. Obama v roce 2008 vyhrál naprosto drtivě a to tehdy krize byla minimální. Lze očekávat i totální vítězství demokratů v kongresu a senátu. Ač za senilního Bidena bude vládnout kdokoliv, tak je skoro jisté, že USA a svět čeká "japanizace". Viz japonská ztracená dekáda. Vlastně spíš něco horšího. Zombifikace ekonomiky obohacená o tvrdě levicovou politiku ve style Roosveltova Nového údělu. Nevím, jak dlouho tento stav může vydržet. Dva roky pod totální nadvládou demokratů do midterm elections mohou být nejhorší v dějinách USA. Zmoudří Amerika? Dostanou se aspoň částečně k moci politici typu Randa Paula? Těžko říct. Já bych na to moc nevěřil. Spíš bych věřil, že se USA začnou rozpadat. Bude bordel a chaos. Bude to připomínat rozpad SSSR. Tento stav ale může trvat třeba celou tu dekádu. Zároveň by mohla nastávat revoluce "zdola" kdy na úrovni měst, obcí a krajů vidláckých států budou vznikat decentralizované svobodné struktury.

Evropa. Velmi složitá situace, jelikož je velmi rozmanitá. EU využila koronakrizi k protlačení Green New Deal a vydávání kvazieurobondů. Ze 750 mld je tušímže nějak 330 mld na ty ekologické nesmysly. EU směřuje k ekonomickému a sociálnímu kataklyzmatu. Otázka je, jak rychlé to bude. Green New Deal způsobí naprostou likvidaci evropského průmyslu. Nezaměstnanost by byla třeba 70% a úroveň bezpečnosti na úrovni předměstí Lagosu nebo v nějakých klidnějších oblastech Venezuely. Jenže je třeba si připomenout Žluté vesty ve Francii. Tam vznikly tak velké protesty kvůli setině promile toho, co představuje Green New Deal. Přítomnost: It, ŠP, FR, GR a UK jsou totálně v pr... V UK prý HDP má klesnout nejvíc za 300 let! Jižní státy Eurozóny jsou kriticky závislé na turismu a dávno před epidemií měly hluboké strukturální problémy. Ve Španělsku je silně levicová vláda. Očekával bych tedy, že právě ona začne jako první něco hodně hardcore, nějaká znárodňování atp. EU se rozpadne. Ale kdy? Za 2-8 let? Za 10? Jak rychlé to bude? Bude to s ní asi stejné jako s US federací. Viz výše. Do té doby hyperinflace, zombifikace, japonská ztracená dekáda? Nějaké totalitní režimy?

ČR: ČNB předpovídá pokles HDP o 8,3%, pesimistický scénář je 12%. Vidím zásadní problémy pro model českých montoven. V dubnu poklesla výroba aut o 80%. Celý průmysl o 33,4%. O 10 nebo 11% pokleslo i stavebnictví (výstavba bytů). Který blázen by v současné době kupoval auto? Já očekávám pro český (a slovenský) autoprůmysl totální doom. Pokles minimálně o třetinu. Kurzarbeit, vládní pobídky, odpuštění daní a kdovíco ještě ze strany státu nemohou pomoci. Myslím si, že TPCA v Kolíně zavře. Pokud ne, tak se zmenší třeba o 80%. Sice prodává nejmenší a nejlevnější auta, jenže ta nejvíc do jižní Evropy a když jsou nejmenší a nejlevnější, tak na nich má velmi malou marži. A prý paradoxně emisní regulace na ně doléhají víc než na ta velká. Pak tu máme krizi likvidity zasahující nejvíc sektor služeb. Viz ten Váš příspěvek. V září a říjnu se má konečně projevit na propouštění a bankrotech. Jak to vidíte Vy? Nezaměstnanost třeba 13-15% namísto "oficiálních" 8% (analýza ČNB)? Ministerstvo financí je klasicky úplně mimo. Kalousek dva týdny po začátku poslední finanční krize, která začala 15.9.2008, předpovídal růst HDP o 5%! Mastná tvář nejdřív počítala se schodkem 200 mld, pak 300 mld, nyní 500 mld. Stát nemá absolutně žádnou ochotu šetřit na sobě. I Kalousek seškrtal aspoň platy úředníků o 10%. Jak hluboký ten schodek může být? Třeba bilion? To by znamenalo výši schodku řádově kolem 20% (záleželo by na míře poklesu HDP).

Myslím si, že Bureš absolutně netuší, jak funguje celá ekonomika. Má o ní velmi mlhavé představy. Podzimní krize likvidity ho velmi nemile překvapí. Předvede nám chaos, paniku a bezradnost podobně jako na začátku koronakrize. Myslím si, že zaujme extrémně levicový postoj. Obviní kapitalismus ve své podstatě, podnikatele, že jsou neschopní udržet pracovní místa a nabízet své produkty za přijatelnou cenu. ČNB přispěchá s nějakým záchranným plánem. QE? Těžko říct, co to bude. Pomůže ale jen velmi zčásti. Drasticky zvýší daně a bude znárodňovat. A bude se snažit o totalitu. Což se mu může velmi snadno podařit. Koronakrize ukázala, jak je právní stát u nás nesmírně křehký. Stačí, aby v některé oblasti bylo rabování (lze zařídit i jako tzv. false flag operation), vyhlásí vyjímečný stav, a už to jede... Zákaz vycházení, omezování, zastrašování a zavírání opozice a opozičních médií... EU by byla proti, ale EUm může být v té době už velmi bezzubá. Pokud by v takové mizéri, za situace vysoké inflace či hyperinflace zavedl kontrolu cen, máme zde naprosto beze srandy scénář Venezuely. Kontrola cen však hrozí celosvětově, jelikož hyperinflace hrozí celosvětově. Zbývá jen dodat, že kontrola cen (obilí) stála přímo za rozpadem Římské říše. Ta další ničivá hospodářská opatření byla až jako důsledek zhoršení situace způsobené tou kontrolou cen. A co bylo po rozpadu Římské říše? Temný středověk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já myslím, že mám životních zkušeností až až - pokud byste vymyslel, jak je otestovat, rád si s vámi zasoutěžím.
A nebojte, žiju krásný život a opravdu nic si neodpírám (dovolené, hračky a koníčky, V6 TwinTurbo, výlety, restaurace, divadla, ...). Jen holt to, co vy investujete do italských a řeckých dluhopisů, akcií španělských a francouzských bank a českých nemovitostí, to já raději investuji s chladnou hlavou tak, aby mi ta investice byla k užitku i za 20 let, po rozpadu eurozóny a bankrotu EU. Resp. aby se k tomu majetku zoufalé předlužené předbankrotové státy nemohly dostat.

I to teplo a moře si užívám minimálně 4x do roka a letošní podzim a zimu tam plánuji strávit celou. Tréning na penzi, kdy to vidím na jaro-léto na chatě (bytů v Praze se asi zbavím, než na ně socani nasadí progresivní daň z nemovitosti) a podzim-zima tak aspoň o 2500km jižněji.

https://roklen24.cz/a/SNsZq/dvoji-obcanstvi-jako-pojistka-i-prilezitost

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zdá se mi, že trpíte známou nemocí, na kterou pohřbívají bohaté a zdravé lidi. Znám případy lidí, kteří pro samou optimalizaci svého osobního finančního života nakonec zjistili, že neměli čas ten svůj život vůbec prožít. Bude to chtít ještě nějaký čas a životní zkušenosti a věci uvidíte jinak, dám na to krk.
A nesmíte vše vidět jen černě a myslet si, že život začíná penzí v 55 letech - zjistíte, že už je pozdě a teplo či moře není to, na co jste celý život čekal - tentokrát to je z mé strany opravdu rada.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

b) Bankrotem myslím opravdový tvrdý bankrot. Něco jako ekonomický krach a následně rozpad CCCP. Nemyslím srandabankrot ala Řecko či Argentina, kde přispěchala EU a-nebo MMF a těm státům bylo pomoženo, dostaly úvěry, atd... Tentokrát ale již nebude z čeho, protože tento velký bankrot jednak postihne i ty, kteří doteď zachraňovali a jednak tento velký bankrot hyperinflačně smere USD i EUR na smetiště dějin, takže ani nebude čím zachraňovat.
Tzn. ten bankrot bude spojen i s koncem USD jako světové rezervní měny (a započne proces hledání nové: Juan? Zlato? BTC?). Do okamžiku bankrotu se všechny předlužené mocnosti (JP, USA, EU) budou zachraňovat navzájem a pak se to spektakulárně sesype vše najednou. Půlka populace (penzisti v přestárlé společnosti bez dětí) se octne totálně bez prostředků.

c) Zvláštní pokus o vtip. Ne, neuvažuji o stěhování na Mars. Ale na (předčasnou - tak v 55ti?) penzi zcela jistě zvažuji stěhování někam do klidu a tepla, k moři, do věčného jara. A ano - politicko-ekonomická situace potencionálních cílových zemí v mém výběru bude hrát roli.
Vy tedy odchod preferovat nebudete, až to tu bude horší, než v 50.letech? Tak to jste statečný. Nebo vlastně ne, ono vám nic jiného nezbude, protože s akciemi, dluhopisy a nemovitostmi to ani nepůjde.

d) Ne. Vy vsázíte svou existenci na to, že zrovna v ČR bude vše OK (asi vás nepoučilo, kolikrát v minulém století to OK nebylo) a že vám nikdo neznárodní akcie a nemovitosti.
Já vsázím na to, že na světě bude aspoň několik míst, kde si půjde užívat úspor ve zlatě a BTC. Střízlivým odhadem mám tak 100x větší pravděpodobnost, že mi to vyjde.

e) Budete připraven? Jako byli Židi v 1940, nebo bohatší lidé v 1950? Tak good luck. Ale jasně, moji rodiče se s životem v 1970 nějak vypořádali, praprarodiče se nějak vypořádali s protektorátem. Asi tedy i vy se NĚJAK s tou situací vypořádáte, člověk nakonec vydrží ledacos, přizpůsobí se dokonce i vězení, koncentráku, nuceným pracem, atd... Já to ale prostě zkoušet nechci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Takže máme zde několik Vašich prohlášení a tvrzení.
a) že to mám pomíchané - OK, to je ale jen Váš názor k pousmání, který mi sdělujete
b) tvrdíte, že socializace a oligarchizace státu povede k jejich bankrotu. Zde by bylo třeba definice co takový bankrot státu (řekněme USA) bude reálně znamenat, protože zpravidla dojde jen k nějakým otřesům a stát bude fungovat dál. Navíc pro takové tvrzení, s Vámi předpokládaným výsledkem, nemáte žádnou historickou podporu, naopak měnová reforma 1953 v Ceskoslovensku nebo poválečné Německo, ale i Venezuela, Kuba, Řecko aj. ukazují že stát je schopen přežít vše, byť za drastických opatření a nákladů - to je co si myslím, že se může stát, co se dělo a co se asi bude dít.
c) Pokud budete za těchto podmínek preferovat odchod do míst, kde se Vámi předpovídané věci nebudou dít - máte plnou možnost si do sytosti užívat BTC někde mimo civilizaci. Mimochodem právě začaly soukromé lety do vesmíru - možná by to bylo dobré řešení, ale pozor já Vás nevyháním.
d) Jistěže s nemovitostí nikam neodejdu, ale já s ní neodcházím a opravdu to chápu. A chápete Vy, že BTC Vám k ničemu nebudou, pokud jej nebudete schopen smysluplně a svobodně využít a státy Vás svým režimem, kontrolou, regulací a legislativou vytlačí mimo civilizaci - v obou případech však uvádíme extrém.
e) Ano, já zůstanu zde a nějak se s případnou situací vyrovnám, předpokládám, že lépe než mnoho dalších, protože budu připraven. Ale Vy jste tuším zde, čemuž se divím, když tak jasně (souhlasím, že správně) vidíte tu socializaci a oligarchizaci států. Vsadit ale v osobní investiční strategii na jejich zánik považuji za hazard, ovšem taky postoj a i Vy na něj máte právo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte to nějaké pomíchané. Ano, já tu socializaci a oligarchizaci států vidím. Upozorňuji na ni tak 15 let. A tvrdím, že nutně, zákonitě a neodvratně vede k jejich bankrotu. A také tvrdím, že až ty skorosocialistické státy (díky tomu socialismu!) zbankrotují, tak řešením jejich zničené ekonomiky těžko může být "ještě více socialismu".
Je možné, že některé země to přesto zkusí - a proto je dobré být připraven je opustit a odejít do zemí, kterým došlo, že bankrot socialismu opravdu nejde řešit ještě větší dávkou téhož. A s nemovitostí tam prostě neodejdu - je to tak těžké pochopit?

Naproti tomu vy tvrdíte, že státy až díky té oligarchizaci a socialismu zbankrotují a jejich měna hyperinflačně zkolabuje, tak že to budou řešit ještě větším stupněm oligarchizace, socializace, regulace a totalitarismu - fajn. A k čemu vám v takovém prostředí budou akcie a nemovitosti?! K čemu vám bude investice do dětí? Ty děti budou pelášit do nějaké rozumnější země, až se za nimi bude prášit a vy tu zůstanete se zkrachovalým penzijním a zdravotním systémem a se svými znárodněnými akciemi a nemovitostmi.
Opravdu v takovém státě zůstanete a budete se koukat, jak vám majetek znárodňují, nebo brutálně zdaňují? OK, taky postoj, máte na něj právo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takze stat rikate zhebne ? Vsiml jste si ze Cina je predevsim stat ? Vsiml jste si, ze Rusko je statni a mocenska oligarchie ? Vsiml jste si, jak se socializují (zestatnuji) USA devastujici volny trh svou expanzivni menovou politikou ? Vsiml jste si, ze japonskou burzu vlastní z 80 % statni BoJ. Vsimate si jak se v Evrope nici volny trh eurounijni politikou ?
No nic, staty zhebnou a zvitezi volny trh, kdyz to tvrdite Vy.

Me rady - to nejsou rady, Vy jste mne jen vyzval at uvedu nejake instrumenty ochranujici majetek. Tak jsem je uvedl. Nikomu nic nedoporucuji. Nehodlam se vlacet bazinami s kufrem hodinek a nehodlam Vas o tom ani presvedcovat - proboha co to je za diskuzi ? Vam se snad smrskl svet a zivot na tu extazi az budete vitezoslavne prochazet celnici s neviditelnymi bitcoiny ? To vam teda nezavidim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stále mi vkládáte něco, co jsem neřekl.
Ne, netvrdím, že stát padne proto, že lidé touží po svobodě. Kdepak, je mi jasné, že pro drtivou většinu lidí jsou koblihy důležitější, než svoboda.
Tvrdím jen to, co tvrdím: že stát zbankrotuje i tehdy, když si ho většina lidí bude přát. V 1989 většina lidí nebyla proti socialismu, maximálně ho tak chtěli mírně zlidštit. Přesto nutně a neodvratně zhebnul. A zhebne i demokratický socialismus. A cokoli přijde po něm, bude muset být míň socialistické, míň totalitní a více tržní, protože jinak to do týdne zhebne taky. Zbankrotovanou zemi socíkem či diktaturou nezachráníte, růst a prosperitu umí přinést POUZE trh. A to i když ho lidi nemají rádi - za totáče taky nikdo neměl rád černý trh, ale i přesvědčení komunisti na něm šmelili, protože jen on byl schopen něco zajistit.

K těm vašim radám:

a) Nic nemít: ok, tak si to užijte, já mám nějaké nároky a standardy. To je rada tak pro vesnickou tetku. Nic nemít, žít skromně, jídlo si vypěstovat na zahrádce, ... středověk.

b) investice do dětí: jasně, souhlasím. Ale kolik do dětí (vratně!) můžete investovat? Do každého potomka tak 2 mega, aby udělal dobrou vejšku či dvě, uměl anglicky případně nějaký další jazyk, měl aspoň základní finanční a IT gramotnost. A konec. Ale pokud máte k investování o řád víc, tak už to do dětí prostě smysl nemá cpát.
Nebo z druhé strany: pokud máte svůj životní standard nastaven třeba na režii 100tis CZK měsíčně, tak pokud budete mít 2 děti, tak by vám každé muselo v penzi dávat 50k, abyste mohl i v penzi žít, jak jste zvyklý. To byste dětem udělal? Chtít po každém 50 klacků? Až stát bude bankrotovat, tak ty děti budou mít svých starostí dost: sehnat práci, bydlení, pořídit a zajistit rodinu, ... je to pomalu vidět už dnes, jak děti nemaj na pořízení bydlení, atd...

c) Vlastní podnikání ano. Ale pokud to není podnikání, které je závislé na vás (v šedesáti ho neprodáte za tolik, aby vás ta částka dobře uživila až do smrti). A pokud vám to podnikání během státního bankrotu a hyperinflace nekrachne. Nebo pokud vám ho stát neznárodní, nebo neudusí regulacemi a daněmi.
Podnikání stejně jako nemovitost je na rozdíl od zlata a bitcoinu riziková hned z několika úhlů:
- podnikání a nemovitost je vázaná na jedno místo, jeden stát a ten když půjde do kytek, jde vaše investice s ním
- stát o vašem majetku ví a je otázkou času, kdy si přijde pro nějaké výpalné (pokud mu začnou docházet peníze, tak to bude prakticky jisté)

d) všeobecná diverzifikace: ANO. ANO a ještě jednou ano. Takže pokud někdo má 2 byty a chatu (a s vysokou pravděpodobností další nemovitosti dříve či později zdědí), tak je PŘEINVESTOVANÝ v nemovitostech a měl by zvážit zlato a bitcoin! Nikde jsem nenapsal (ačkoli vy se tak stále tváříte), že by lidi měli být ze sta procent v BTC. Nesmysl. Vždy doporučuju diverzifikaci. Jenže když kouknu na průměrného zámožnějšího Čecha, tak co má? 10 mega v nemovitostech, milion v junk státních dluhopisech (3. pilíř), občas někdo symbolicky nějakou akcii, zlato nula, bitcoin nula. Takže pokud by se mělo začít diverzifikovat, tak to znamená masivní nákupy zlata a BTC!

e) Reality: nesmysl. V těch jsou lidi dávno přeinvestovaní! Kdekdo má minimálně byt a chatu (tzn. třeba 7 mega v nemovitostech). Má za stejné peníze i akcie, zlato, bitcoin, dluhopisy, atd... No nemá! Takže drtivá většina lidí je dávno přeinvestovaná v nemovitostech a vy jim budete doporučovat ještě více téhož?
Navíc jak už jsem napsal - mít nemovitost = být rukojmím státu. Neschováte ji, nezapřete ji, neodvezete ji do Švýcarska, až to tady půjde do kytek. Je to naprostý opak diverzifikace, protože nejen že vsázíte na jednu třídu aktiv (nemovitosti), ale ještě k tomu (v naprosté většině případů) provádíte naprostý opak diverzifikace i z geografického pohledu (protože ty nemovitosti budete mít v jednom státě a vsázíte tak vše na jeho prosperitu, politickou a právní stabilitu).

f) Umění a šperky. Jasně, proč ne. Ideálně tak, aby to byla zároveň i investice komoditní: historické Au a Ag mince, starožitné Au a Ag kapesní hodinky, atd... Ale zase. Je to obtížně likvidní. Na hranici to u vás najdou, domovní prohlídka taktéž. V nějaké míře to je OK, ale nepřeháněl bych to. Představte si sám sebe, jak přes kopečky prcháte s kufrem zlatých hodinek, kufrem obrazů a kufrem starých mincí - přes šumavské bažiny. Čili jako doplněk OK, ale rozhodně k tomu třeba právě ten bitcoin, který se skrývá a transportuje daleko lépe.

g) Informace, znalosti, ... Jasně. TEĎ ("zamlada") sbírám informace a znalosti, abych dobře (nejen co do zhodnocení, ale i do bezpečnosti a perspektivy) investoval. Ale v sedmdesáti mne bude zajímat pouze to, co mám v majetku (co z majetku přežilo bankrot státu a kolaps jeho měny a křečovitou snahu politiků sehnat prachy za jakoukoli cenu) a jak snadno to mohu postupně a nenápadně proměňovat na prostředky k živobytí. Prodávat v pětasedmdesáti obraz či starožitné zlaté hodinky je daleko složitější, nebezpečnější a rizikovější, než prodávat bitcoin - prostě zajdu do bankomatu, prodám kousek bitcoinu a vyjedou mi papírky na měsíc živobytí. Nebo budu mít Revolut kartu, kterou mohu nabíjet bitcoinama a utrácet v každém obchodě, protože to prostě je VISA. A toto funguje již dnes, po 10ti letech fungování bitcoinu. Jaké možnosti budou za 10 či 20 let? Chodit každej tejden prodat zlatej dvacetifrank je prostě o ústa (někdo si vás vyhlídne, ...), je to opruz a komplikace - zvlášť pro starého člověka.
Nejlepší máte si to vyzkoušet na (pra)rodičích. Co by jim vyhovovalo. Vsaďte se, že když jim dáte Revolut kartu, tak to pro ně bude nejpohodlnější, oproti normální VISA kartě vlastně žádnej rozdíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A to jsem zapomněl na nejlukrativnější ochranou majetku:

f) dát se dohromady s tou partou co to ovládají a účastnit se tvořivě na tom lupu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy se zřejmě domníváte, že lidé, tak jako Vy, touží po svobodě a s ní spojené zodpovědnosti. Nikoli, lidé většinově touží po paternalistickém prostředí a jsou ochotni překousnout téměř cokoli. A vládní garnitura a oligarchie jim to slíbí, nabídne a zajistí - výměnou za to že jim lidi do toho nebudou kecat. A navíc jim lidi dovolí, aby jménem lidu ztrestali ty, kteří se jejich pojetí světa budou vymykat. Proto si myslím, že státní systém s podporou většiny nezbankrotuje, jen prožije nějakou krizi, kolem které se lidé semknou a společně se svými vládci ji překonají. To říkají mé životní zkušenosti.

Ptáte se po tom, jaký instrument pro ochranu majetku je lepší než BTC ?
Namátkou:
a) nic nemít - žít a užívat
b) investice do dětí, jejich vzdělání a pochopení toho jak život funguje
c) vlastní podnikání
d) všeobecná diverzifikace
e) málo riziková aktiva s velkým podílem reálné hodnoty (především pozemky ale i reality)
d) umění, šperky a pod.
e) informace, znalosti a přehled pro kapitálový flexibilní pohyb v tom měnícím se prostředí (zde i BTC)

Za těch 5:0 se omlouvám, jen jsem chtěl vyjádřit smutek nad situací jak ji vidím já.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ne. Já z toho nevyvozuji, že nastoupí "společnosti ekonomicky kvalifikovaných lidí", to mi prosím nepodsouvejte. Je to stejný strawman jako když nějaký marxista kritizuje rakušáky pomocí falešného argumentu, že rakušáci (aby jim to fungovalo) předpokládají existenci "homo economicus". Ne, nepředpokládají, rakouská ekonomie funguje i s "normálním" člověkem. Jenže ten se chová ekonomicky, maximalizuje užitek - i když nemá ani semestr ekonomie, i když nečetl Misese - dokonce i negramot se tak chová a chovat bude.

A dále: tento systém (demokratický socialismus) zbankrotuje kvůli zmenšování svobody, zvětšování regulací, zásahům do ekonomiky, atd... těžko tedy čekat, že situaci pomůže nějaké ještě více autoritářské zřízení. Jako že by řešením bankrotu socialismu bylo ještě více socialismu? Tomu se zdráhám uvěřit - ale i kdyby - s mými bitcoiny mě tu nic nebude držet, mohu si je užít někde, kde to dopadlo lépe. Až budu odjíždět, tak u mne nic celníci nenajdou.

Ale hlavně se nezapomeňte uznale poklepat po ramenou. Proč jen 5:0, proč ne 50:0? Když vám to udělá radost...

Když už tak umíte věštit budoucí vývoj, tak mi prosím řekněte, když ne BTC, jak KTERÝ INSTRUMENT je podle vás lepší a nejlepší na ochranu majetku před budoucím (neblahým) vývojem. Rád se nechám poučit a na ten lepší instrument přejdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vždycky tady bude černý trh.
Takže podle mě máte pravdu oba - státy se budou dál snažit vládnout, ale lidi si udrží tržní procesy. A tam by mohl BTC hrát zásadní roli.
Je to poprvé, co převezete (v podstatě neomezené) bohatství na druhý konec světa a stačí vám k tomu znalost 12 slov :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bezpochyby. Platební morálka se rapidně zhoršila, dodavatelům se platí pozdě, nebo vůbec.
Ti dodavatelé zatím doufají, že své peníze brzy dostanou, zkoušejí jednat o splátkových kalendářích, hrozí pozastavením (sub)dodávek (jenže oni se subdodáváním živí, takže tak úplně nemohou přestat).
Druhotná platební neschopnost se vždy projeví až s nějakým odstupem a co tak kolem sebe pozoruji, bude to docela rozšířený jev.
Až jim dojde, že minimálně část pohledávek již nikdy nedostanou, až vzdají dodávky neplatícím odběratelům, začnou propouštět (a také přestanou oni platit svým dodavatelům).
A ti propuštění nebudou mít na splátku hypotéky, leasing auta, dovolenou, ... což se dále projeví na bankách, developerech, realitkách, leasingovkách, cestovkách, ...

S koncem covid epidemie a s rozvolněním zákazů tedy rozhodně nehodlám opouštět "obranné zákopy", defenzivní pozice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Že lidi nerozumí financím, ekonomice, monetárním záležitostem a že proto podporují šílené monetární a fiskální politiky, to je pravda, ale co z toho vyvozovat? "

Ano, na tom se shodneme.

Vy z toho vyvozujete, že státy zbankrotují, sesypou se jejich finanční systémy a nastoupí nějaké jiné než státní uspořádání společnosti ekonomicky kvalifikovaných lidí, které bude založeno na soukromém vlastnictví, zcela tržním hospodářství a měnových systémech typu BTC.

Já z toho vyvozuji, že státy upevní své pozice, posunou se k více autoritářským společnostem, znárodní půlku byznysu a většinu aktiv na které legálně dosáhnou, když zároveň mají k dispozici veškeré potřebné nástroje pro eliminaci únikových cest. Zároveň s tím menšinové skupiny neuvěřitelně zbohatnou a na takovém systému budou dále vydělávat.

No, uvidíme. Nemám z toho radost, ale řekl bych že zatím vedu tak 5 : 0.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V USA nezaměstnanost klesla kvůli programu PPP, Paycheck Protection Program, což je gigantický socialistický federální fond na umělém zachování zaměstnanosti. Firmy dostaly dotace na to, že naberou lidi. Za pár týdnů však zjistí, že je nepotřebují. PPP program je jen odsunutí problémů do budoucna. Česká ekonomika na tom taky není nyní až tak špatně. Jde o to, že kvůli výpovědní době ještě ne všichni zaměstnanci jsou propuštěni. Ovšem v ekonomice je málo likvidity. Četl jsem, že dle ekonomů se má nejhorší situace, nejhlubší situace čekat někdy v září a říjnu. Já sám očekávám nejhorší scénář, pokles HDP třeba o 12%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by BTC měl posilovat více, než zlato?
BTC je významně mladší, povědomí o něm má zatím zlomek lidí (ve srovnání se zlatem). Proto pokud s tím zlatem dnes BTC drží krok, tak je to docela úspěch, ne?
Nad zlatem BTC začne mít navrch buď až do produktivního věku dospěje mladá generace, pro které je virtuálno a krypto již daleko přirozenější, než pro naše rodiče a babičky. Nebo až státy to zlato začnou nějak omezovat a nebo zdaňovat.

Že lidi nerozumí financím, ekonomice, monetárním záležitostem a že proto podporují šílené monetární a fiskální politiky, to je pravda, ale co z toho vyvozovat? Díky těm fiskálním experimentům stát zbankrotuje, i kdyby ho milovalo 99% populace, díky šíleným monetárním experimentům fiat měna skončí hyperinflačním kolapsem i kdyby 99% populace milovalo centrální banky a potištěné papírky. A i milovníci státu a fiatu maximalizují svůj užitek, neradi platí daně, neradi přicházejí o úspory - tedy i přesvědčení etatisti dříve či později začnou hledat funkční alternativy. Bez ohledu na svou víru, čistě s osobních praktických důvodů.

https://kryptomagazin.cz/grayscale-odhaluje-duvody-proc-nakupuje-tolik-bitcoinu/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Přesně tak.
1) Většina příjmů v EUR, menšina v CZK
2) Ale ani jedno proboha nesyslím, ve fiatu si nechávám jen pohotovostní rezervu na pár měsíců života a zbytek rychle odlít do něčeho jiného

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Rozumný člověk přece nespoří ve státní měně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Půjčky, nikoli dary

Itálii by nejvíce pomohlo, kdyby opustila euro a vrátila se k liře s plovoucím kurzem. Ta by se teď znehodnocovala, což by učinilo italské exporty levnější, proto by Italové mohli prodávat více zboží i služeb (včetně turismu do Itálie), což by jejich ekonomice velmi pomohlo.

Zdroj: https://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka/debata-jana-machacka-italske-ekonomice-pomohou-predevsim-reformy.A200604_161314_machackova-debata_lube

Tohle je argument i našich ekonomů, co odmítají euro, a mají pravdu. Roky s tím souhlasím, dokud mi nedošlo, že se znehodnocením měny sice zachrání ekonomika, a bůhví co ještě, že nebude muset nastat drastické utahování opasků, jako v Řecku, ale současně se tím znehodnotí i moje úspory a úspory příbuzných a známých. No, ale co bychom pro záchranu naší ekonomiky neudělali, že ? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jak se Uršula v rudém sáčku pěkně směje. Jak jim korona-krize spadla z nebe jako báječná příležitost k prosazení jejich neobolševického zelenonáboženského utopického evropského green dealu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Druhý obrázek v galerii je nádherně symbolický a příznačný. Jak se to pozadí znaku 12 hvězd mění z modré na rudou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

[quote autor="Luděk Zdražil" datum="07.06.2020 06:17"]Jistěže se tištěné USD objevily i v BTC - ale to nebyl smysl mého prohlášení.
Ten spočívá v tom, že lepší kulisu pro dramatické zvýšení zájmu o BTC než je probíhající devastace celosvětového finančního a měnového systému a z toho plynoucí nejistoty či nedůvěry ve státní systémy obecně (jako fundamentální podstaty vzniku BTC), jsme zatím nebyli svědky.

Sice nebyli, ale pro naprostou většinu lidí to je stejně pořád skryté. Mají jiné starosti. A ti, kteří to vidí, teď v krizi raději sahají po jedinečných příležitostech jak penězmi peníze namnožit. Až druhořadé je, jak je uchovat. To přijde, až znehodnocování začne pomalu převažovat nad možnostmi zhodnocení. V tu dobu to pochopí i ta naprostá většina lidí. Pak se dočkáte toho Vašeho dramatického zvýšení zájmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

[quote autor="Jan Altman" datum="06.06.2020 19:26"]Až stát díky dluhu a demografii bude na huntě a začne konfiskovat či zdaňovat vše, na co dosáhne, až začne omezovat hotovost či vypne bankomaty či začne zavádět kapitálové kontroly, lidé začnou přemýšlet, jaká je funkční alternativa

V tomhle světle bych se rád zeptal, jestli neznáte nějakého spolehlivého akciového brokera, bezpečný zahraniční přístav pro akcie. Nějak si v tomhle nevím rady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistěže se tištěné USD objevily i v BTC - ale to nebyl smysl mého prohlášení.
Ten spočívá v tom, že lepší kulisu pro dramatické zvýšení zájmu o BTC než je probíhající devastace celosvětového finančního a měnového systému a z toho plynoucí nejistoty či nedůvěry ve státní systémy obecně (jako fundamentální podstaty vzniku BTC), jsme zatím nebyli svědky. Domníval bych se proto, že zájem o BTC (z logiky věci) bude nepoměrně (to slovo je důležité) vyšší než investice do zlata, nemovitostí, akcií a podobně. To se však nestalo a to byl smysl mé teze.

Víte, mezi námi je určitý rozdíl.
Já uznávám opodstatněnost a logiku vzniku BTC (včetně případné oprávněnosti podílu BTC v investičním portfoliu), zároveň ovšem vidím fakta - to co se ve světě reálně děje (viz můj původní komentář), mám jisté pochybnosti o masovém pochopení lidí v podstatu společensko-ekonomického pohybu a vidím sílu veřejností podporovaných politických struktur, včetně jejich legálního, mocenského a zbrojního arzenálu a z toho dovozuji nejistou budoucnost BTC v časovém horizontu doživotních (v pravém smyslu toho slova) investic.

Vy se opíráte o elementární logiku (pouze), zcela ignorujete některá fakta a svá přání či přesvědčení projektujete do relativně blízké budoucnosti, argumentačně nepřipouštíte jiný scénář. Lidé, kteří nesdílejí Vaši víru a mají jisté pochybnosti, považujete za ekonomicky nesvéprávné a přisuzujete jim strategický investiční omyl či dokonce frustraci z toho, že nenastoupili do stejného vlaku (jako mně v minulém komentáři).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano, státy v intervencích, manipulacích a tisku (tedy v ničení státní měny) nezastaví nic - až to její zničení. To přeci víme, dokonce na to spoléháme. Že se lidi proberou (ze slepé důvěry v erár) až později, až už ten průšvih bude zřejmý i všem Joudům, to tak holt bývá. Po revoluci ty nabízející se široké možnosti také napřed-včas pochopila a využila jen hrstka nejodvážnějších, s největším přehledem. Ale až se lidem úspory začnou znehodnocovat o 15%pa či více, až začne bankrotovat Itálie a rozpadat se eurozóna, tak jim to dojde. Až stát díky dluhu a demografii bude na huntě a začne konfiskovat či zdaňovat vše, na co dosáhne, až začne omezovat hotovost či vypne bankomaty či začne zavádět kapitálové kontroly, lidé začnou přemýšlet, jaká je funkční alternativa. A mezi tím se bitcoin dál bude zdokonalovat a šířit.

A jak jste došel k tomu, že se tištěné dolary neobjevují v BTC? Objevují se v BTC, ve zlatě i v akciích docela podobnou měrou, ne? Po propadu aktiv na začátku krize se díky tisku všechny 3 typy aktiv opět dostaly nahoru, nebo ne?

https://data.bloomberglp.com/professional/sites/10/Bloomberg-Indices-Outlook_Cryptos_June-2020.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale já neplivu na BTC a nic osobniho vuci BTC nemam ani to neni reakce na vcasny ci nevcasny nakup/nenakup.
Chci v teto souvislosti rict jen dve veci:
1. Ta role státních a bankovních zásahů a zejména jejich akcepetace verejnosti bez ohledu na dusledky je tak obrovska, ze ji v ceste nezastavi nic. Vsimnete si jen ty komentare expertu k clanku - to jsou relativne fundovani lide a i oni akceptuji statni pomoc jako prirozeny a samozrejmy ekonomicky pocin - to mne utvrzuje v tom, ze statni intervence a popreni prirozenych trznich principu je treba zohlednovat ve veskerych ekonomickych kalkulacich.
2. A v teto souvislosti mi pripada i historicky uloha BTC jako zanedbatelna a nic neresici epizoda. Alegoricky je BTC jako pesec na sachovnici, ktery se rozhodl hrat podle jinych nez sachovych pravidel.

Vytrvale a stale se Vam snazim dorucit informaci, ze BTC fandim, je mi to sympaticky pokus o vzdor proti statnim systemum ale jen neverim na jeho uspech prave v dusledku te sily, kterou stat, centralni banky, politici a jejich podpora lidem prostym predstavuji. Vidime to opet pri tom jak se tistene dolary objevuji na burze nikoli v BTC. To je vse k memu vztahu k BTC

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/2