Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Roztáčíme kola? Ekonomika se zadrhla

12. 5. 2020
 20 121
79 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

I. premisa
Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni stouply meziročně o 5,4 procenta, tedy o 55,1 miliardy, na 1074,9 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí.

2. premisa
Celková opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru činí 1,19 bilionu korun. Z toho přímá podpora je 216 miliard korun a záruky na úvěry 951,5 miliardy korun. V pořadu České televize Události, komentáře to řekla ministryně financí Alena Schillerová

3. premisa
Stát není schopen efektivně a včas podporu distribuovat

Rešení - zastavit výběr přímých i nepřímých daní na 1 rok a lidem a firmám tyto peníze ponechat.
Jednoduché, rychlé a v souladu s výše uvedenými premisami.

Nahlásit
-
71
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Já vím, těžko se mým argumentům čelí, tak je pro Vás méně bolestné diskuzi se mnou vzdát. Vaše reakce na mé příspěvky, obsahující v poslední době jen stupidní argumentaci ad personam mi určitě chybět nebude. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-24
+

Diskuze

V zásadě mluvíme o tom samém. Uvědomovat si, že dnešní opozice se jednoho dne může dostat k moci, to v rámci normální demokracie. Ale pokud se v opozici šikují silní extremisté, je třeba vládnout i s ohledem na ně.
Výmarská vláda situaci německých občanů svými kroky zhoršila, a pak v kritické chvíli, kdy bylo tak zle, že už těžko mohlo být hůře. předala moc nacistům, místo aby zkusila ještě pár měsíců vydržet a umořit nacisty permanentní volební kampaní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To už mi přijde trochu schizofrenní, jednat politicky s ohledem na příchod nepřátelské politické ideologie. Mi úplně postačí, když politikové se budou chovat tak, aby přemýšleli i v dlouhodobém horizontu 10 let. Teď je to jen na úrovni volebního období, a možná ani to ne, když se mezi sebou tak žerou o koryta. Je to jen na úrovni té chvíle, kdy jsou u koryta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě Vaše demagogické hysterické bláboly taky nezajímají. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ale mě váš technický popis fungování plynových komor nezajímá!
Prostě ten koncentrák považuji za amorální a chci ho zrušit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Chudák kluk. Na druhou stranu, jestli mu to pálí, nakonec by mohl přesvědčit on Vás, že to nechápete. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

"Technická znalost něčeho neříká nic o tom, že něco je správné, funkční či morální." Přesně tak. Technická znalost ale umí odhalit na 100%, že se někdo v popisu té technologie mýlí. A nemusím přitom vůbec hodnotit, jestli je ta technologie správná, funkční nebo morální. Jde o jednoduše identifikovatelnou chybu, jako když někdo bude tvrdit, že čtverec má 3 strany.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Podle mě to byl dobrý argument proti vašemu " Jde o čistě technické znalosti."
Technická znalost něčeho neříká nic o tom, že něco je správné, funkční či morální.
A tyto otázky by se měly řešit dříve, než se řeší technikálie.

Násilné donucení je amorální úplně stejně, jako ten Urválek. Proto to srovnání. Nechápete, nebo se vám to jen nehodí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A jako obvykle, došly argumenty, nastoupily demagogické absurdní ideologické bláboly o koncetrácích. :-) Býval jste v lepší formě. Dnes to balíte hned po prvním kole. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Urválek měl také čistě technické znalosti fungování komunistické justice.
Eichmann měl čistě technické znalosti fungování sítě koncentráků.
Vy máte čistě technické znalosti systému založeného na násilném donucení, vynuceném monopolu a institucionalizované loupeži.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Komu tykáš, soudruhu? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já jsem za to, abyste případné vzniknuvší tlačítko ignore nepoužívali. Pánové, prosím, nevzdávejte to! Sice se diskuzí neúčastním, ale pravidelně si je čtu a i socialistické názory pana Fulda mají svoji důležitost. Pomáhá to mě a věřím, že i jiným ekonomickým vzděláním nezasaženým čtenářům tříbit argumentaci. Ano, všichni za ta léta víme, že je to boj s Fuldovými mlýny, ale díky vašim argumentům mám "náboje", když synovi vysvětluji, co je stát vlastně zač. Jistě, ptakořitní jsou také důležití, ale jak to funguje ve skutečnosti, je do života z mého pohledu mnohem důležitější informace. A na základní škole se tohle rozhodně nedozvíte. Takže díky za vaši nekonečnou trpělivost!

Nahlásit

-
7
+

Já jsem docela rád, že mi to tu pan Fuld vysvětlil.
Jenže tento systém stojí na státním donucení a centrálním plánování.
Teď už se tu jen řeší, jestli to státní donucení je víc prospěšné společnosti, než kdyby se to nechalo volnému trhu (včetně) peněz...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ghándhí říkával: “Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Nakonec zvítězíš.“ Vypadá to na tu fázi boje. :-) Pamatuj si, že opakování je matka moudrosti. Tobě ale evidentně ani to opakování nepomůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Připojuji se taky.
Chci tady zpět to, co jsem měl rád a bylo přínosem - věcné diskuse s pádnými argumenty a mnoha podnětnými myšlenkami. Místo toho je to tu zaplevelené tapetováním nesmysly a goebbelsovsky urputným opakováním. Nedozvím se nic nového, jeden zacyklený rudý demagog opakovaně předkládá sáhodlouhé "důkazy", obvykle mnohokrát vyvrácené. To, že nikoho nepřesvědčil, vykládá jako opak - že nikdo ty jeho geniální voloviny nechápe. Už toho fakt bylo dost.
Pro začátek navrhuji prostě nekrmit trolla. Za mě jsem s tím začal teď.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já to pochopil, a Vy jste reagoval ad personam a arogantně, rozhodně nad rámec slušné diskuse. To je jeden (z mnoha) Vašich problémů. Jak Vás můžou diskutující s Vašimi "argumenty" a argumenty brát vážně, když se k nim (téměř ke všem s výjimkou alterego) chováte takhle?
Jděte se vycpat a vemte sebou i ty Vaše bolševické bláboly... Jo, tlačítko "nahlásit" je pod komentářem. Samozřejmě že Vás tímto definitivně řadím na "troll list" (se Vám v poslední době fakt daří) a můžete si blábolit co chcete. pa

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to kilečko jenom za příspěvek rozsahu menšího než 1 fuldostrana, tam bych přitlačil...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ghándhí říkával: “Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Nakonec zvítězíš.“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:-) To mě fakt rozesmálo. Dneska to tu žije. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fuj takové omezovaní svobodné diskuze. Styďte se! Člověk by nakonec mohl nabýt dojmu, že Vám mé názory jsou nepohodlné z důvodu, že nahlodávají Vaše pevná přesvědčení, jež si chcete zachovat i za cenu, že byste se mohl mýlit. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

advocatus diaboli ex offo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, máte v podstatě pravdu. Tleskám. :-) Velmi výstižné!

Advocatus diaboli (česky ďáblův advokát) je pojem, který se užívá obecně pro označení obhájce reálně nebo zdánlivě špatné věci, respektive pro někoho, kdo při diskusi předkládá argumenty pro něco, čemu sám nevěří, aby mohlo být toto hledisko také zváženo.

Ta definice dává ale příliš mnoho možností, takže pro moji zdejší roli platí, že jsem obhájcem zdánlivě(!) špatné věci. Mou snahou je upozornit na onu zdánlivost.

Současně občas při diskuzi předkládám argumenty pro něco, o čem nejsem na 100% přesvědčený, aby mohlo být toto hledisko také zváženo a náležitě z více úhlů pohledu posouzeno.

Pane Capouchu ještě jednou tleskám za objevení formálního označení mého postavení ve zdejších diskuzích!
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ignore list je samozřejmě individuální, takže vám nijak nebude bráněno studovat vysvětlení pana Fulda. To, že to co já považuji za donekonečna se omílající bláboly, vy považujete za hluboké myšlenky, je samozřejmě váš legitimní názor. Ale proč nedopřát těm, které už to nebaví, jistý uživatelský komfort, na jiných forech celkem běžný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se k tomu připojuji. Celé obrazovky chaotického blábolení pan Fulda a jeho urážky opononetů už mě fakt otravují. Už jednou jsem asi 14 měsíců ignoroval fuldokomentáře a nijak na ně nereagoval, ale to k ničemu nevedlo, protože vždycky se našel někdo, kdo trolla nakrmil. Tlačítko igore běžné na jiných forech, by se tedy moc hodilo. Pokud možno včetně navazujícího vlákna, protože stejně, jako jsou obtěžující fuldonesmysly, tak jsou nudné i marné snahy mu něco vysvětlit. Po šesti nebo kolika letech, co to snášíme, bychom si snad zasloužili možnost tu břečku odfiltrovat. Kadrila případně další fans by pořád měli možnost to číst, takže to není nic proti ničemu. Jde o cca dvě hodiny programátorské práce. Když si web pamatuje přihlašovací údaje, tak si jistě dokáže pamatovat i ignore list.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Odpovědnost za válku nese samozřejmě Hitler. Ale politika výmarské republiky k nástupu nacistů bohužel velmi výrazně pomohla. Stejně jako arogance Ludvíka XV. a neschopnost Ludvíka XVI. přispěla k nástupu revoluce a slabost Mikuláše II. k nástupu bolševiků. I úspěchy prvorepublikových politiků měli za důsledek nástup komunistů. A abychom nešli tak daleko, i vzestup Andreje Babiše měl nějaké příčiny, a ODS si to rozhodně za rámeček nedá :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaké bláboly? Možná by bylo lepší více číst a méně se otravovat. Pan Fuld věcně a fundovaně vysvětluje fungování současného finančního systému. Problém je v tom, že on je nadšen a já jsem zděšen.
A pořád je možnost, že zde plní úlohu "advocatus diaboli".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, chci jim přenechat např. dálnici postavenou na státní dluh, ale pokud se jim to nebude líbit, ať si trhnou a zvolí si vládu, která jim na dluh postaví něco jiného, co budou chtít.

Ne, potomci nic platit nebudou. Prostřednictvím inflace platí ta generace, za níž se stát zadlužil a nově vytvořené peníze prostřednictví úhrady např. dálnice do ekonomiky vpustil. Pokud to udělal v době, kdy zde byly deflační tlaky, tak dojde pouze k zabránění příchodu deflace, aniž by inflace nastala, takže nakonec nemusí nic platit ani ta aktuální generace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky už byste se mohl rozhodnout co vlastně tvrdíte.

Richard Fuld 14.5.2020 10:05

Stát ale nemá pořizovat věci pro budoucí generace. Měl by pořizovat to, co potřebuje stávající generace a pokud se budoucí generaci nebude líbit, co zde zanechala ta předchozí, tak ať si trhnou a pořídí si to, co bude vyhovovat jim.


Richard Fuld 12. 5. 2020 13:15

Pokud stát postaví dálnici za peníze, které si půjčil, pak potomci budou mít dálnici a státní dluh. Podle Vás by jsme jim měli upřít tu dálnici, aby stát neměl dluh? To by Vám asi ti potomci moc nepoděkovali. Státní dluh je jen číslo v účetních výkazech. Dálnice je ale skutečná. Přenecháváte něco skutečného a k tomu bezvýznamné číslo v účetní knize.




Tak chcete jim něco přenechávat, s tím že si to zaplatí (protože, ať tvrdíte co chcete, dluh se platit musí, ať už tím že věřiteli půjčíte peníze, nebo tím že zvednete penežní zásobu a tím i inflaci) ti potomci - nebo jim nic pořizovat nechcete (ale i tak je to necháváte zaplatit)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Také se přimlouvám za nějakou regulaci. Osobně bych diskuzní fórum zpoplatnil - monetizace přece ve světě replikativních peněz nemůže být pro jejich zastánce problém.

Každý doskutující vloží předem zálohovou částku a následně za každý jim vložený příspěvek bude strženo například 100Kč. Zachová se svoboda a pluralita názorů a Finmagu bude hlavními externími dopisovateli přispěno na provoz systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To, že umí někdo vydělat svým klientům peníze (to samozřejmě nijak nezpochybňuji) automaticky neznamená, že rozumí současnému finančnímu systému. Skutečnost, že nerozumí finančnímu systému vyplývá z toho, že říká z odborně technického hlediska totální nesmysly. Jinak pokud se dostatečné množství investorů myslí, že všechna ta FEDem vytvořená likvidita končí na akciovém trhu, pak samozřejmě již tato víra těch investorů žene ceny akcií nahoru, bez ohledu na fundament, kde řádí krize. V tom videu ten pán říká, že nechápe, jak je možné že americké akcie v této době rostou a přisuzuje to onomu "tištění peněz". A víte co, má pravdu. Ty peníze FED ani tisknout nemusel (a taky to v tom rozsahu, jak se ten pán domnívá, neudělal). K růstu cen akcií totiž stačilo, když ti investoři budou věřit tomu, že to ten FED udělal. :-)

To, že rozumím současnému finančnímu systému, současně automaticky neznamená, že mám chuť a kompetence k založení investičního fond, který by úspěšně zhodnocoval peníze klientů.
Knihu píši. :-)
O vlastní měně přemýšlím také samozřejmě. :-) Čistě teoreticky. Nemám ambici v tomto směru prorazit. :-) I když, nikdy neříkej nikdy. :-)

Mým slovům samozřejmě věřím. Nevidím ale způsob, jak důvěru v mé názory jednoduše zpeněžit na finančním trhu. Pokud najdete spolehlivý způsob, jak vydělávat pouze na tom, že rozumíte finančnímu systému, pak sem s ním. :-) To je stejné, jako si myslet, že ten kdo rozumí tomu, jak funguje spalovací motor, bude automaticky úspěšným pilotem formule 1.

Také platí, že rozumět něčemu a spolehnout se na to, že podle toho bude daný systém fungovat, jsou přece jen dvě odlišné věci. Ano chápu, Vy jste v tomto směru více věřící, když jste ochoten svým ancap teoriím věřit na tolik, že byste byl velmi šťastný, pokud by se ancap prosadil v reálném světě. Mě by se taky líbilo, pokud by vše fungovalo podle mých představ. A zatím jsem docela spokojený s tím, jak to funguje.

Vy si klidně dokazujte svoji víru nákupy zlata a kryptoměn, krátkými prodeji státních dluhopisů apod. Já si žádnou víru dokazovat nemusím. V mém případě nejde o víru. Jde o čistě technické znalosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

:D Howgh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3