Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Švédská koronavirová cesta. Místo zákazů doporučení

3. 4. 2020
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Na to je jednoduchý recept. Čím méně testů, tím méně nakažených, tím úspěšnější stát.

Nahlásit
-
9
+

Diskuze

Ano, to je právě to o čem píšu. Mnou popsaná asymetrie ve vyhodnocování nákladů a benefitů boje s koronavirem automaticky vede k tomu, která řešení považuje veřejné mínění za "radikální". Taková úvaha bude z podstaty věci iracionální, ale politici, kteří "nesou zodpovědnost" (za svoje znovuzvolení), se jí budou racionálně řídit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Aneb starý dobrý Bastiat.
https://www.mises.cz/literatura/co-je-a-co-neni-videt-56.aspx

No a k poslední otázce: je snadné zastávat radikální stanoviska, pokud nenesete přímou zodpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Covid19 je typický případ situace vedoucí k suboptimálním rozhodnutím.
Oběti infekce jsou viditelné a přímo přiřaditelné. Dnes, ať zemřete na cokoliv, pokud vám zjistili coronavirus, zemřeli jste na Covid19.
Naopak náklady a negativní efekty spojené s bojem proti infekci nejsou viditelné, přímo přiřaditelné a kvantifikovatelné. Plošná karanténní opatření jsou v podstatě kolosálním sociálním experimentem s nepředvídatelnými dopady na duševní i fyzické zdraví lidí. Stres, deprese, rozvraty rodin, oslabená imunita, podceňování léčby jiných diagnóz, které momentálně nemají takové PR, chybějící zdroje ve zdravotnictví v budoucnu, které budou chybět například onkologickým pacientům. A to jsem se ještě nedostal k dopadům ekonomického poklesu. Nic z těchto efektů už nikdy nikdo nepřiřadí tomu, jak jsme bojovali s koronavirem. Nikdo nepovede statistiku obětí boje proti koronaviru. Nikdo nikdy nedokáže porovnat benefity a náklady této akce.
Jak se asi rozhodne politik mezi dnešním viditelným a kvantifikovatelným a zítřejším neviditelným a nekvantifikovatelným?

Nahlásit

-
6
+

U Covid19 jsou registrovány pouze případy s těžším průběhem, takže 2-3 týdny s příznaky a další 2 týdny není člověk prohlášen za zdravého, protože stále vylučuje virus. Jak probíhá většina případů, kdy to lidé vyleží nebo přechodí jako nachlazení, to zmapováno není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Daleko nejdůležitější parametr je podle mě neschopnost velké části populace se z viru vyléčit.

Za poslední den bylo v ČR provedeno (vyhodnoceno) 7000 testů a nalezeno bylo 332 pozitivních (<5%), což zhruba odpovídá dlouhodobému průměru pozitivních případů. A to prosím v situaci, kdy je po celé zemi už 4 týdny fatální nedostatek testů, a tedy předpokládal bych, že se testy šetří pro vysoce rizikové a příznakové případy (horečka, kašel, zahraničí, kontakt s nakaženými).
Tzn. i kdyby jsme se všichni intenzivně motali kolem nemocných a měli kašel a horečku, tak nás nemocných kovídkem bude <500,000 podle současných výsledků, t.j. cca polovina bežné chřipkové epidemie (při ní je ale spousta lidí mimo statistiky, kdežto tady jde o promořenost nejrizikovějších 70 tisíc lidí, a to včetně ignorování false positive). 77 lidí je na JIP/ARO, cca 1/4 sezónního skóre chřipky.

Naproti tomu, kdo na chřipku nezemře, ten ji pravděpodobně nejpozději o dva týdny později nemá, a pokud má, je daleko méně nakažlivý. Zatímco u kovídka to vypadá, že prostě žije s Vámi, dokud se mu nepodaří kvůli jiné nemoci dostat se Vám do plic (klidně nikdy), a mezitím vesele infikuje ty kolem Vás a čeká na slabší kusy nebo slabší chvíle silnějších kusů. Před 14 dny jsme měli oficiálně 1000 nakažených, do dnes máme oficiálně 74 uzdravených.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vím, optimálmě promořit co nejrychleji, ale nesmíte překročit kapacitu zdravotnických zařízeních, pak Vás lidé sežerou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Velký počet neodhalených případů by odpovídal národnímu zvyku neběhat se vším k doktorovi a vyležet to.
Otázka je, zda velký počet neodhalených případů je dobře nebo špatně. Myslet si, že COVID-19 vymýtíme sezením v karanténě, je naivita. Virus se zastaví, až bude mít 60% populace imunitu. Řešení sedět v karanténě až do proočkování někdy za rok a půl je naprostá fantasmagorie. A tak naděje spočívá právě v tom, že prevalence je mnohem vyšší než si myslíme, čímž jsme blíže kolektivní imunitě a smrtnost nemoci je mnohem nižší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

V úžasném 10 milionovém Švédsku zatím zemřelo 333 lidí, asi 25 až 30 denně. A nás zatím 46 celkem. Ve Švédsku smrtnost 5%. Co to znamená? Že se tam vůbec netestuje.

Nahlásit

-
5
+

Na to je jednoduchý recept. Čím méně testů, tím méně nakažených, tím úspěšnější stát.

Nahlásit

-
9
+

Švédská křivka je plochá pouze v logaritmických souřadnicích :-). A spíš se obávám, že tuhle plochost si ještě nějaký čas udrží a pak zavedou podobná opatření jako ostatní státy.

Přesvědčte sami:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Navíc ten velký počet úmrtí spíš ukazuje na velký počet neodhalených případů. No, za 14 dní uvidíme, sám jsem zvědav jestli jsem se spletl. A doufám, že ano.

Nahlásit

-
9
+