Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Koronavirus: proč si myslím, že hromadné testování nedává smysl

2. 4. 2020
 9 138
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jo, takhle nějak se uvažovalo za socialismu: "Má poukaz na nedostatkový automobil dostat horník, funkcionář či člen Brigády socialistické práce ze slévárny?" Má rekreační poukaz na horskou chatu dostat funkcionář Revolučného odborového hnutí, hutník plnící plán na 140%, nebo člen Pohotovostního pluku? Mají být omezené devizové prostředky přiděleny podniku X na nákup nové výrobní linky, nebo se mají použít na dovoz nedostatkového toaletního papíru?

Je to typický projev centrálního plánování, socialismu.

V kapitalismu by i senior měl tu možnost zvolit si (zřejmě dražší) pojistku, která mu i v pokročilém věku zajistí léky či léčbu, kterou mu v socialismu odepřou, protože již je "neperspektivní".
Ale určitě mi tu budou oponovat ti, kteří jinak mají seniorů plná ústa.
Socialismus nás dělá bezbrannými. Bere nám možnost postarat se o sebe, zvolit si priority a zařídit se podle nich.
A souvisí to i se zda často zmiňovanými kapacitami: kdyby se významné množství lidí proti něčemu připojistilo, tak by bylo v zájmu pojišťoven zajistit, aby na to byly kapacity. Protože jinak, kdyby ty pojišťovny nebyly schopné plnit své smluvní závazky (srovnejte se socialistickým dneškem - co si na VZP vezmou pozůstalí seniora, kterému odmítli nasadit ventilaci či drahý lék?), čelily by nutnosti proplácet odškodnění a přišly by o reputaci (klienti by odcházeli k serióznější konkurenci).

Přesto, místní socani, neberte to tak, že vám ten socík chci brát či zakazovat. Jen trvám na tom, že by člověk měl mít možnost volby, zda chce být klientem VZP (či nějakého jejího rádoby soukromého klonu), nebo skutečně komerční pojišťovny.

Nahlásit
-
20
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Rozdíly mezi Itálií a Koreou v dané koronavirové krizi spočívá (kromě rozdílnosti mnoha různých parametrů) především v tom, že Korea už má mnoho zkušeností s obdobnými krizemi (SASR, MERS...).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

Předně jste jediný lunetik, který z prstu vycucaný termín "tržní přerozdělování" používá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nikdo vám nebrání založit si spolek lidí chránících se navzájem před tou junglí.
Jen nemáte právo do členství lidi, kteří si myslí, že to je blbost.
Pokud tam tyto lidi přesto násilím ženete...
... zasloužíte si to, co každý, který žene lidi proti jejich vůli někam, kam nechtějí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ale houby, je jich podstatně víc, nevidí je pouze ten, co se na to dívá zaslepeně ideologicky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je prima, že ve vás ten současný systém státní zdravotní péče vyvolává pýchu...

Jistě se nám všem snadno vybaví takový ten rituál shánčlivých hospodyněk spočívající ve sběru víček od PET lahví. Každou chvíli se někde objevovala výzva, že máme hromadit víčka, protože je nějaká tajemná společnost vykoupí a když jich bude dost, třeba čtyřicet tun, tak si Lukášek, Nikýsek nebo Michalka s vývojovou vadu mozku bude moci pořídit elektrický invalidní vozíček, který jí pojišťovna odmítla proplatit nebo něco podobného. A tak se lidé solidárně zaměstnávali sběrem víček, aby neviděli baráky za desítky miliónů, které si v každém větším městě zbudovala VZP a aby neviděli odměny, které si proplácejí ministerští úředníci a neviděli firmy, které se pakují na zdravotnickém systému, protože jinak by jim došlo, kdo že Lukáška, Nikýska a Michalku vlastně nechal v průseru.

http://dfens-cz.com/kovidiocie/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Neexistuje nic jako oběd zdarma.
České zdravotnictví doplácí kromě daňových poplatníků také zdravotnický personál svými nízkými mzdami, přesčasy, náročnými podmínkami, špatným vybavením apod.

Doporučuji se poptat lidí z praxe...

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2920931-podle-lekarky-je-stav-zdravotnictvi-takovy-ze-patrilo-do-hospicu-kolaps-nehrozi-veri

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Rozdíly mezi Itálií a Koreou v dané koronavirové krizi spočívá (kromě rozdílnosti mnoha různých parametrů) především v tom, že Korea už má mnoho zkušeností s obdobnými krizemi (SASR, MERS...).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vy nedisponujete důkazem, že socilalismus je ekonomický systém na prd, a že se v něm přežívá špatně? Na tomto faktu a na ignorování toho, že kapitalismus rozděluje podle pana Kohouta bohatství nespravedlivě, je přece můj příspěvek založen.

Důkaz nespravedlivého rozdělování bohatství v kapitalismu chtějte po panu Kohoutovi, ne po mě. Já považuji tržní (pře)rozdělování bohatství za zcela přirozené, bez hodnocení toho, zda je či není spravedlivé. Jisté pochybnosti mám právě pouze o univerzalitě vnímání pojmu spravedlnost. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To, jak funguje český státní zdravotnický systém by nám mohla spousta vyspělých zemích, kde mají mnohem tržnější zdravotní systémy závidět. Mluví z Vás jen primitivní pravičácká ideologie ignorující realitu. A nepomohou Vám ani demagogické odkazy na nedostatek toaletního papíru v totalitních zemích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A to právě ne! Život ve 100% tržní džungli nikdy nebude lepší, než život v civilizované společnosti, kde pomoc chudým, starým a nemocným nepodléhá 100% tržním zákonům džungle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ano. Zdravotnictví v USA se tomu "velmi dobrému" fungování blíží. Je nejdražší na světě a současně také značně nedostupnější oproti jiným státně-tržním systémům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Přesně tak.
Ekonomické a společenské zákonitosti nemají žádný důvod fungovat v sektorech A, B, C, D až W a nefungovat v sektorech X, Y a Z.
Ve VŠECH sektorech shodně platí, že konkurence je lepší, než monopol. Že trh je lepší, než centrální plánování. Že kapitalismus je lepší, než socialismus. Že podnikavost a inovace jsou lepší, než byrokratická strnulost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Aktuální realita je rovněž úroveň zdravotnictví v Korei a v Itálii. A rozdílné výsledky, které oba tyto zdravotnické systémy při boji s coronavirem mají. Byť jsou ty výsledky ovlivněny i jinými faktory než pouhým rozdělením státní vs. soukromé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud se něčeho nadmíru zneužívá a je to navíc neefektivní, není to civilizované. Chápu, že jako levičák inklinujete k systému, který nebyl a není schopen zajistit dostatek ani tak primitivního produktu, jako je toaletní papír. Zajímavé, že když chci přezout auto na letní gumy, nemusím si pořizovat vybavení autodílny, ale vyberu si z bohaté nabídky provozovatelů autodílen. Pokud by tento obor podnikání převzal pod svá křídla moudrý stát, nějaké to vybavení bych si pořídit musel, abych si přezutí pořídil svépomocí. Nenutím Vás svou poznámkou přemýšlet. Vy si jednoduše vystačíte s ideologií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Mnozí lidé nechápou, že trh může velice dobře fungovat i v oboru "bezplatné zdravotnictví", v této modle všech socialistů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://pravyprostor.cz/trhy-versus-socialismus-proc-jihokorejske-zdravotnictvi-prekonava-italske-stran-covidu-19/

Nahlásit

-
2
+

"Proto je třeba žít v..."
=
"důkazní" praktiky Rudého práva

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Kapitalismu nespravedlivě rozděluje bohatsví? MOŽNÁ!
Sosialismus spravedlivě rozděluje chudobu? 100% ANO!

Proto je třeba žít v kapitalismu doplněném principy sociálního státu, jehož minimální standardy lze realizovat pouze v rámci státních systémů zdravotní, sociální a důchodové péče pro nemocné, chudé a staré. Zdraví, bohatí a mladí si pomohou sami. Nemocní, chudí a staří potřebují pomoc. Pokud bude toto zajištěno, může být bohatství rozdělováno klidně "nespravedlivě" (záleží na tom, kdo se na to a jak dívá). Nevidím v tom problém.

Nic na tom není. Je to jen o tom, že takto vypadá standardní civilizovaná společnost, která stojí na kapitalistickém základu doplněném o principy sociálního státu. Bohužel sousloví sociální stát se v nedávné minulosti podařilo médiím a politikům opatřit velmi pejorativní příchutí, což byla podle mě velká chyba (nejspíše také záměr), takže nějakou dobu potrvá, než se jeho vnímání vrátí tam, kam patří.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kapitalismu nespravedlivě rozděluje bohatsví.
Sosialismus spravedlivě rozděluje chudobu.
Poté, co socialisté u nás prožrali výsledky kapitalismu (auta ještě z 70. let navazovadla na meziválečná, vybavení textilek v 90. letech ještě z meziválečnoho období, ...), u nás byli všichni konečně stejně chudí.
Po skončení socialistického experimentu čeští "rovní" dělnící měli horší auta než "chudí" v Německu či Rakousku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jinak rozdíl mezi průběžným důchodovým systémem a pojistnou smlouvou, která má zajistit dostatek něčeho, o čem ani ta pojišťovna netuší, že to bude potřebovat (dostatečný počet ventilátorů + obslužný personál), je z hlediska šancí na dosažení kýženého cíle, zcela propastný, a to ve prospěch toho průběžného systému samozřejmě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Pitomé rovnostářství? Opravdu? Mě to přijde principiálně v pořádku, pokud příjmově aktivní část společnosti platí zdravotní daň státu, který za tyto daně financuje provoz zdravotního systému, který má následně bezplatně k dispozici každý člen této společnosti, zejména pak nemocní, staří a děti. Na takovémto typu rovnostářství nevidím opravdu vůbec nic špatného. Přijde mi to naopak civilizované. Obdobně to vidím u důchodového a sociálního systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tito zastánci ancapu jsou komičtí. Aby jim ten ancap vyšel lépe, tak se stále snaží srovnávat ideální utopii bezstátí založenou na Urzových blábolech s reálným fungováním demokratického státu. :-) A když jsou v úzkých, začnou ji srovnávat s totalitami typu KLDR. :-)

Nedostatek ventilátorů není vymyšlený extrém, ale aktuální realita. Současně nikde na planetě není žádé území, kde by lidé žili v souladu s principy té ancapácké utopie a byl by tam díky tomu v současnosti dostatek ventilátorů, protože ta utopie je tak dokonalá, že ta na tuto koronavirovou krizi byli všichni připraveni a jsou samozřejmě připraveni i na všechny jiné myslitelné i nemyslitelné budoucí krize. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Takže mi dáváte za pravdu, že pojistná smlouva Vám může být platná jako hadovi noha? To jsem rád, že tady se mnou někdo souhlasí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Přesně tak. Tito zastánci státního socialismu jsou komičtí. Aby jim ten stát vyšel lépe, tak se stále snaží srovnávat ideální stát z učebnic občanské nauky (a ne ten reálný o kterém denně čteme hrůzy) a jimi vymyšlenými extrémními a silně nepravděpodobnými důsledky kapitalismu typu "a jak by se v kapitalismu řešilo, kdyby nějaký boháč skoupil všechny ventilátory", nebo "a jak by se v kapitalismu řešilo, kdyby někdo skoupil všechny pozemky obklopující ten váš a pak vás nechtěl pustit domů", nebo "co kdyby někdo skoupil všechny prodejny pečiva a jako naschvál je zavřel a lidé by neměli kde nakupovat", "nebo co kdyby někdo koupil nákupní centrum a do pravidel si dal, že lidi tam smějí jen za podmínky, že budou skákat po jedné noze".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Pan Altman to jistě takto nemyslel a předpokládám, že na Váš příspěvek nebude ani reagovat. Jde mu o pitomé rovnostářství, kdy každý má nárok na všechno a všeho se domáhá. A to je samozřejmě hloupé, ale hlavně nebezpečné. Někdo se o své zdraví stará a dává do své zdravotní peče mnohem víc úsilí ve formě životního stylu i peněz. A proto pak osmdesátník vypadá mnohdy lépe než schátralý šedesátník. A o to jde. Prostě v jeho škále hodnot je zdraví na prvním místě. A souhlasím, že obecně vzato, patříte-li do nějaké tzv. elitářské skupiny (právě třeba tím, že jste horník nebo máte zásluhy za režim), jsou vaše nároky důležitější než těch ostatních, je cesta mimořádně nebezpečná. A chytat se extrémů, třeba v době války, je zbytečné. Třeba budete mít v budoucnu menší nárok na množství elektřiny nebo benzínu, jen proto, že vaše uhlíková stopa je moc veliká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zato taková společenská smlouva, že člověk celý život platí daně a stát se o něj ve stáří postará, je do kamene tesaná pravda...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

"V kapitalismu by i senior měl tu možnost zvolit si (zřejmě dražší) pojistku, která mu i v pokročilém věku
zajistí léky či léčbu, kterou mu v socialismu odepřou, protože již je "neperspektivní"."

Pojistka, Altmane, je jen popsaný papír, který nemá tu moc vykouzlit ventilátor, který momentálně neexistuje a pacient má jen minuty zbývajícího času.

Vaše představy jsou absurdní. A Vaše bláboly o údajném socialismu směšné.

"Socialismus nás dělá bezbrannými. Bere nám možnost postarat se o sebe." Nikdo Vám nebrání koupit si kompletní zařízení JIP a platit si obsluhující personál, který bude výhradně k dispozici pouze pro Vaše potřeby. :-) To je totiž jediný snad dostatečně spolehlivý způsob, jak se dostatečně zabezpečit před daným rizikem. A ani to není 100%, protože i ten personál může onemocnět zrovna v době, kdy ho budete potřebovat, nemluvě o spolehlivosti technických zařízení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jo, takhle nějak se uvažovalo za socialismu: "Má poukaz na nedostatkový automobil dostat horník, funkcionář či člen Brigády socialistické práce ze slévárny?" Má rekreační poukaz na horskou chatu dostat funkcionář Revolučného odborového hnutí, hutník plnící plán na 140%, nebo člen Pohotovostního pluku? Mají být omezené devizové prostředky přiděleny podniku X na nákup nové výrobní linky, nebo se mají použít na dovoz nedostatkového toaletního papíru?

Je to typický projev centrálního plánování, socialismu.

V kapitalismu by i senior měl tu možnost zvolit si (zřejmě dražší) pojistku, která mu i v pokročilém věku zajistí léky či léčbu, kterou mu v socialismu odepřou, protože již je "neperspektivní".
Ale určitě mi tu budou oponovat ti, kteří jinak mají seniorů plná ústa.
Socialismus nás dělá bezbrannými. Bere nám možnost postarat se o sebe, zvolit si priority a zařídit se podle nich.
A souvisí to i se zda často zmiňovanými kapacitami: kdyby se významné množství lidí proti něčemu připojistilo, tak by bylo v zájmu pojišťoven zajistit, aby na to byly kapacity. Protože jinak, kdyby ty pojišťovny nebyly schopné plnit své smluvní závazky (srovnejte se socialistickým dneškem - co si na VZP vezmou pozůstalí seniora, kterému odmítli nasadit ventilaci či drahý lék?), čelily by nutnosti proplácet odškodnění a přišly by o reputaci (klienti by odcházeli k serióznější konkurenci).

Přesto, místní socani, neberte to tak, že vám ten socík chci brát či zakazovat. Jen trvám na tom, že by člověk měl mít možnost volby, zda chce být klientem VZP (či nějakého jejího rádoby soukromého klonu), nebo skutečně komerční pojišťovny.

Nahlásit

-
20
+