Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přežít! Záchrana české ekonomiky očima expertů

27. 3. 2020
 14 151
32 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

1) zcela obdivuhodné je, jak státem potlačovaná a cíleně likvidovaná spodní patra společnosti kreativně řeší nastalou krizi - drobné krejčovské dílny, švadleny, které musely přejít před Babišovým šíleným plánem svázat je pomocí EET do "ilegality", najednou spolu s dobrovolníky a šikovnými členy rodin našili tolik roušek, že 10,5 milionu Čechů je má nasazeno.
Babiš a ten plácal z ministerstva zdravotnictví vůbec netuší, kde si je pořídila řada malých i středních firem, celá oddělení poliklinik a nemocnic - právě u těchto pronásledovaných a téměř vyhubených drobných řemeslníků.

2) kreativita Čechů je neuvěřitelná - ČVUT tiskne na 3D tiskárnách špičkové respirátory. doktorka Peková se podesáté zvedne a nabízí testování levnější a přesnější než ten šunt s pravděpodobností házení minmcí předraženě dovezený z Číny, Omar Šerý vytváří přímo testovací kity se zabudovanou kontrolou postupu, fakulta biomedicínského inženýrství během několika dní navrhuje plicní ventilátory, český vysoký manažer v Gileadu posílá do Česka remdesivir, podnikatelé během pár dnů kreativně mění zavedenou organizaci práce, lihovarníci vyrábějí špičkovou dezinfekci - a co dělá stát?

Stojí v předklonu před čínským režimem.

Co dělají velké firmy typu Škoda Auto? Zavírají výrobu a přestože se dosud chvástali, jak jsou plně automatizované, končí. To snad COVID napadá roboty? Obyčejní lidé se pohromě postaví a velké firmy, kterým jde Babiš na ruku, nechají společnost a své zaměstnance na holičkách. Opravdu by nedokázala Škoda část výroby přetvořit například na výrobu plicních ventilátorů nebo ty stovky 3D tiskáren na tištění plastových kravin rozběhnout na tisk respirátorů?

Tato krize je fascinující tím, že dává naději, že pokud se Čechům podaří v příštích volbách zbavit kreatur typu Babiše, nepokrytě podporujícího neproduktivní a parazitující firmy a státní byrokracii, mají ve svých rukách šanci dostat se na ůroveň špičkových technologických států typu Švýcarsko nebo Izrael.

3) kdo by uvěřil Babišovým lžím o finanční pomoci? Zase se dočkáme teatrálních projevů a keců typu -"řekněte mi, komu peníze chybí a já mu je osobně dovezu." A pak si bude muset každý zase pomoci sám.

Nahlásit
-
36
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Každá krize, i ta současná, je příležitostí k jisté očistě" Jděte příkladem a zavřete krám, vyhlašte na sebe bankrot a zbytečně neblábolte nesmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-17
+

Diskuze

A mohli bychom začít hned s tímto: Okamžité ukončení všech dotací, samozřejmě včetně těch pro politické neziskovky nebo do dopravy, zrušení všech zbytných a nesmyslných úřadů a agentur bez náhrady, zrušení všech „černých duší“ na státních úřadech (neobsazená místa, na které pobírají peníze), propuštění všech zbytečných úředníků (těch bude nejméně čtvrtina), snížení platu všem zaměstnancům státu a samospráv o 25% (okamžité, snad dočasné), rozpuštění (nebo minimální zásadní zeštíhlení Celní správy (jsme uprostřed zóny volného obchodu), pozastavení nákupu materiálů a techniky na všech ministerstvech (včetně třeba superpředražené vojenské techniky, nebo IT systémy za miliardy), přehodnocení poskytovaných sociálních dávek, atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tolik k užitečnosti státu - jakmile jsou trable, je víc vidět, že je lepší ho zrušit :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Za mne všichni špatně. Nesouhlasím s tím, že by v tuto chvíli pomohla fiskální expanze - rozdávání peněz, které nemáme nikomu nepomůže. Je to přehazování z jedné kapsy do druhé, přičemž se cestou polovina rozkrade nebo rozdá někomu, kdo si to nezaslouží.
Karanténou byla poškozena celá ekonomika, v podstatě všichni a když budeme rozdávat "ze státního", skonči to jenom zadlužením, inflací nebo nedejbože bankrotem státních financí a kolapsem.

Za mne by bylo mnohem lepší řešením říci si: "Teď už jde z tlustejch do tenkejch, je nutné všem co nejvíce uvolnit ruce, ať dělají něco užitečného" a zrušit EET, kontrolní hlášení, zrušit co nejvíce byrokratických povinností, zjednodušit účetnictví, daňové zákony, formuláře na přiznání atp., odbourávat povinnosti, které jsou na nás tlačeny z EU (která se právě začíná rozpadat) - třeba biopaliva, soláry, elektromobilitu atp. a nechat lidi, ať se svojí pílí a šikovností prosadí ti, kteří budou dělat věci, které v nové době budou potřeba...

Nahlásit

-
8
+

No já myslím, že schodek bude citelně vyšší. Výdaje budou oproti plánu vyšší a výpadek příjmů bude větší, než si vláda připouští.
Možná si něco nalhávaj sami sobě, možná jen nechtěj vyděsit lidi (kdyby rovnou řekli, že schodek bude >300mld, tak kdekdo bude panicky utíkat z koruny). Možná to prostě neřešej a říkaj si, že velikost schodku nyní není tak podstatná. Potřebují demonstrovat rozhodnost a akceschopnost, potřebují roztočit co nejvíc peněz (protože se v tom lépe skryjí malé domů).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jsem rád, že jsem se od Vás nedočetl něčeho podobného jako od Kovandy a Stroukala.
Mám jedinou poznámku: Plánovaný schodek je cca 150 miliard navíc oproti plánu. Není to ale jen výpadek příjmů? Resp. i pokud by to bylo naplánované utrácení, nebude výpadek příjmů roven aspoň 150 mld. ? To by znamenalo, že vláda se nebude moci výdajově "odvázat", aniž by neporušila zákon o státním rozpočtu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.kurzy.cz/zpravy/537028-do-kdy-budou-stimuly-zakryvat-realitu/

Přesně tak. V USA ten průšvih pravděpodobně teprve přijde a při tom už nyní střílejí nepředstavitelným kalibrem.

Česká vláda také plánuje rozhazovat jak smyslů zbavená.

Kdo soudný bude v takto manipulované a znehodnocované měně chtít držet úspory? Kdo soudný bude chtít držet úspory ve státních dluhopisech, které i před COVIDem měly ZÁPORNÉ reálné zhodnocení a nyní se to ještě rapidně zhorší?
Kdo má aspoň trochu rozumu, tak z takových měn bude exitovat. A tím tu měnu dále znehodnotí a tak dá důvod dalším ji opustit.
Otázka je kam - zlato dnes již koupit prakticky nelze, všechny obchody jsou vyprodané a ani samy mincovny již nic nemají.

https://www.zerohedge.com/markets/theres-no-gold-comex-report-exposes-conditions-driving-physical-supply-problems

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Bude to jako minule, jen horší a rozfrcá se větší objem prostředků.
Korporátní kamarádi politiků a centrálních bankéřů už stojí ve frontě:

https://www.kurzy.cz/zpravy/537181-vikendar-nenechme-se-pri-poskytovani-pomoci-obalamutit-jako-pri-posledni-krizi/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jestli si někdo myslel, že stát má nějaký finanční polštář na provedení rozumné penzijní reformy, tak po těchto záchranných gigabalíčcíh už (skoro)všem bude jasné, že nemá.

Má cenu zachraňovat hospody, cestovky, hotely, atd... když nevíme, zda, kdy a v jaké míře budou potřeba v budoucnosti, která bude dost možná velmi odlišná od minulosti?

Vláda si představuje, že na 3 měsíce zmrazí ekonomiku, ty 3 měsíce bude firmám vyplácet odškodnění, lidem proplácet plat, atd... a za 3 měsíce zase cvaknou vypínačem, ekonomiku odhybernují a vše pojede jak před tím. Jenže takové cestování se hned tak neobnoví. Hranice mohou být zavřené rok či i dva. Epidemie se může vracet ve vlnách a mezi tím mutovat. A i když hranice a restaurace dovolí otevřít - budou lidi do těch hospod chodit? Bude někdo riskovat pobyt na letišti či v letadle? Jak se v cílových zemích budou koukat na turisty? Jako na nevítané šiřitele viru?
Lehce se tedy stane, že státní rozpočet bude 3-5 měsíců krvácet "podporou ekonomiky", aby se tak ukázalo, že ty cestovky a hospody a kina a divadla ještě další 3 roky nikdo nebude chtít. Nebo jen v poloviční kapacitě oproti předkrizovému stavu.

Navíc teď vláda tlačí na banky, by na své náklady lidem na 6 či 12 měsíců přerušili splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Jako by ti lidé nebyli včas varování, že si nemaj nabírat ohromné dluhy, že naopak mají mít rezervy na 6 měsíců života bez příjmu.
Jak k tomu přijdou akcionáři bank (a ne, nejsou to jen zlé západní matky, ale i penzijní portfolia domorodců)?
A ustojí to ty banky? Vláda si myslí, že ano - jenže to opět jen vychází ze svých představ, že na pár měsíců ekonomiku vypneme, pak ji zase zapneme a vše poběží jako dřív - včetně splácení úvěrů. Co když ale ne? Co když se vláda a banky vyšťaví záchranami lidí a podniků, které ale nakonec stejně zbankrotují?

A dále: jakékoli "záchrany firem" a "proplácení platů vládou" nejen že stojí ohromné prostředky (které pak nutně budou chybět jinde, tak jako tak to NĚKDO bude muset zaplatit - daněmi či inflací), ale hlavně konzervují strukturu ekonomiky, paralyzují přirozené tržní přizpůsobovací procesy.
Vláda bude plakat, jak by teď ráda rozjela investice do infrastruktury, stavěla dálnice, ale že nemůže, protože zahraniční dělníci odjeli domů a hned tak se nevrátí - a zároveň bude platit číšníkům za to, že sedí doma a nic nedělají.
Vláda bude plakat, že je nedostatek pomocného personálu v nemocnicích, domovech důchodců a LDNkách. A zároveň bude platit pokojským z hotelů a letuškám za to, že nedělají nic.

Hlavně že vláda (jako akt solidarity s chudým a bezmocným Německem a Rakouskem :-) ) udělila výjimku pendlujícím sestřičkám a doktorům (vystudovaným za daně českých penzistů, kteří možná za pár dnů budou umírat pro nedostatek zdrav.personálu), protože ti se (při práci s německými nakaženými) asi nemohou nakazit tak, jako pendlující zedník (který výjimku nedostal). Jak se na to asi kouká vysílením padající sestřička z české nemocnice? Kdyby ona teď kvůli vyčerpání či obavám z nákazy dala výpověď či požádala o dovolenou, tak jí to zakážou. Jí by teď pendlování do Německa nedovolili.

Nač vláda sáhne, tam 100 let tráva neroste!

Hospody, kina, cestovky, ... to je nadstavba. Zbytné služby. Jaký je důvod je držet nad vodou - a to dost možná třeba 3 roky, protože útlum cestovního ruchu tak dlouho může trvat. Když dnes zkrachují, ti lidé mohou jít dělat něco, co je v dnešní době užitečnější.

Navíc - situace se možná změní trvale. Možná po epidemii a krizi už některých služeb nikdy nebudeme poptávat tolik, co dnes. Ty firmy, které se situaci přizpůsobují navzdory snahy vládě vše zabetonovat odškodňováním, přinášejí inovace, které tu s námi již zůstanou (AI, 3D tisk, rozvoz zboží až domů, ...).
A pokud je poptávat začneme, někdo si na ně otevře firmu. Přeci když dnes krachne cestovka či hospoda, tak pokud po těchto službách za 2 roky poptávka vzroste, tak přeci nezůstane neuspokojena. Jakmile bude poptávka, mnoha lidem se vyplatí si hospodu či cestovku otevřít. Ale dokud poptávka není, nemá cenu si je vydržovat.

Nahlásit

-
11
+

Koukám, že máme mnoho společného :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Kovanda opět jediný s logickým komentářem.
Snad ale všichni chápou, jak je to s tim vytvářenim rezerv v časech dobrých, a s tim stahováním iluzorního bohatství. Toho se v ekonomikách nakumulovalo takové množství, že to není dále udržitelné. Je to vidět na trzích, je to vidět na neomezené bezprecedentní expanzní bazuce 2200 miliard dolarů jen v US (z nichž je lidem určena částka 200 mld...), je to vidět na nutnosti manipulace výnosovych křivek, na nutnosti přímého nákupu aktiv. To, o čem jsme tu tak dlouho psali se stalo. Samozřejmě to nevzdají bez boje, koneckonců i vrchol trhu bývá provázen maximálním křečovitým růstem, tak to nyní bude se špinavými penězy. Trh jimi bude bezprecedentně zaplaven, spolu s inflací ale přijdou socialistické programy látání děr v rozpočtech, které se schovají za komoušské heslo "narovnání příjmové nerovnosti", takže nebude kam prchnout.
Rozpad ekonomiky nastal..
Teď bude pod rouškou pandemie akceptováno porušení všech pravidel ekonomie, v US začne distribuce nepodmíněného příjmu, zaručených bezúročných půjček, vše z virtuálního bohatství. Toto prostředí potlačí v lidech zbytky rozvážnosti a opatrnosti, nebude již nezbytně nutné inovovat, když stačí zvyšovat finanční páku. Nezodppoědnost je odměňována a podporována. Toto se během nejbližších dvou let stane novým normálem, kterého už se lidé nevzdají, odkloněnim přirozených procesů do budoucna se vše vrátí s dvojnásobnou silou za pár let.
Kolikrát tohle kolečko světová ekonomika ještě ustojí zřejmě nelze predikovat, v takovém měřítku se nic podobného v dějinách lidstva neodehrálo.
Tohle bude století socialismu., to je jisté...
Lidé mají posledních pár let na zvážení, jak se v tomto monetárnim systému investičně zajistit...
Ceny stavebních pozemků na vnější hranici prahy jsou na 10.000 kč za metr čtvereční, ceny obrazů rostou poslední roky o 30% ročně, stejné je to u investičních likérů, ceny fyzickeho zlata, BTC...
Každý, kdo nechce být nedobrovolným podporovatelem utužujícího se socialistického systému by měl drtivou většinu svých úspor které nemusí mit velmi likvidní směrovat právě sem, do fyzických aktiv. Prozřetelní investoři tak činí již roky, nikdy ale není pozdě...
Kdo tak nečiní, posílá dnes hodnotu 10% svých aktiv systému do náruče.
Udělejte si revizi ziskovosti svých komerčních investičních nástrojů a zjistěte si její dlouhodobou navratnost, třeba za poslednich 15 let. Komu se za tuto dobu investice alespoň! nezdvojnásobila, prodělal balík...To je život...

Nahlásit

-
1
+

Ano, a už vůbec ne s tiskárnou, na které se tisknou respirátory...To je hodně velká specialitka...
Ano, a to bájné víčko nádobky na kaoalinu do ostřikovačů - největší inovace nové řady...Jak jinak to marketingově nablýskat, než když to "robot" vytiskne na 3D tiskárně, že? :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prostě jsem už takový... snížené známky z chování, vyloučení z VŠ za znevážení Todora Živkova a neúcta k dosazeným autoritám, později zážitky jako policejní honička v Paříži, konflikt s jordánskou ochrankou nebo kolumbijskými partyzány zformují člověka tak, že nedokáže vidět v estébáckém hajzlovi spasitele.
Berte to tak, že nepotřebuji být z existenčních důvodů ovcí. Zapšklý opravdu nejsem, život si dokážu dost intenzivně užít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Nejen prototyp,ale i kusové serie například pro potřeby veletrhů, speciálních nebo individuálních úprav.
Pokud jsem dobře slyšel, taki proslavená víčka nádobek na kapalinu do ostřikovačů na Scale.
Ale souhlasím, že v sériové výrobě by 3D tisk smysl nedával.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten kdo nemá dluhy, které splatí už jen dalšími dluhy se nemusí očišťovat, je čistý...
To státy s centrálními bankami s bilionovými bailouty utracenými za nakupy voličské přízně potřebují očistu, a dosti z gruntu!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ona ta výroba už tam nějakou dobu běží, je to podstata jejich věhlasu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kolik firem zničil Topolánek, Gros, Sobotka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mylně se domníváte, že škoda-auto nějaké platové krámy tiskne na 3D tiskárnách. Tato technogie je na velkoprodukci drahá, do aut se vše plastové lisuje ny vstřikovacím lisu, je to nejrychlejší a nejlevnější...Tiskne se tak prototyp...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je to tak, je to banda dementů...
O jakých dsňových úlevách to Singer mluví? Copaknon neví, že firmy dodnes žádné daňové ani jiné úlevy nemají?????
Děs běs, kdo to tu vede...:-(((((

Nahlásit

-
0
+

Myslíte, že Topolánek, Gross, Sobotka, Nečas, Paroubek byli lepší než Babiš?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Každá krize, i ta současná, je příležitostí k jisté očistě" Jděte příkladem a zavřete krám, vyhlašte na sebe bankrot a zbytečně neblábolte nesmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-17
+

Pane Amosi, je fajn, že umíte kdekoho (oprávněně) pochválit, ale proč k tomu musíte tak nesouvisle a směšně přidávat i kritiku Babiše a státu, což z Vás zbytečně činí jen zapšklého antiBabiše a jinak rozumné názory tím jen totálně degradujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-14
+

Já se pohybuju v prostředí Čechů, které naštěstí neřídí nikdo, a o jejich kreativitě nepochybuju.
Ta politická nemehla neřídí, ta v podstatě vedou stejnou živnost jako Caldera...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak to je dobrá zpráva, kterou jsem nezaznamenal - snad je nevyrábí jen pro potřeby VW...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To už jsem někde četl, že Češi jsou machři, jen je řídí nemehla nebotaknějak :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/skoda-auto-se-podili-na-vyrobe-respiratoru-vyuziva-3d-tisk/1870669

Tak zrovna Škoda Auto něco prý dělá...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je jako začít shánět dřevo ve srubu na Šumavě v půlce ledna. Tak jako se zima ptá, co si dělal v létě, tak se krize ptá, co si dělal v době hojnosti. Teď toho nejde moc dělat, tak holt musíme spálit nábytek a nářadí, který nám bude po krizi chybět a budeme ho muset nahrazovat.

Nahlásit

-
11
+

Taky nerozporuju, ale nyní se ukazuje vlastnost, kterou u Čechů považuji za mimořádnou - rychlá smysluplná improvizace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ano, o tom vím, podobně jako výroba nanovlákna se zvýšenou hustotou Ag iontů v Liberci - současná krize ale umožnila to, co tady chybělo - rychlý přechod od vývoje do výroby...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"...pokud se Čechům podaří v příštích volbách zbavit kreatur typu Babiše, nepokrytě podporujícího neproduktivní a parazitující firmy a státní byrokracii, mají ve svých rukách šanci dostat se na ůroveň špičkových technologických států typu Švýcarsko nebo Izrael..."

Babiše se klidně zbavme, ale čekat, že jenom tím se někam extra moc posuneme, by asi bylo naivní. Čtvrt století jsme to dělali bez Babiše, a moc jsme Švýcarům na paty nešlapali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"fakulta biomedicínského inženýrství během několika dní navrhuje plicní ventilátory"
Malá technická - to byl dlouhodobý projekt (nevím, jestli už běží měsíce nebo roky). Takže už to měli dost hotové, aby to teď rychle dokončili. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2