Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řídit epidemii podle horoskopu

25. 3. 2020
 7 345
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Popíši vám konkrétní případ:

Vrátíte se z Itálie - presumpci viny ve smyslu každý lyžař je hajzl neberu - máte půl roku koupené vstupenky do Anterselvy na biatlonové MS a předposlední den mistrovství, kdy tam fandíte, tj. 22.2., české ministerstvo zahraničí cudně mlčí o situaci v Itálii - ten den má ostatně Itálie pouze 3 (tři) případy nákazy COVID-19.
Jen pro úplnost připomenu, že Babiš přibližně v té době lyžuje ve Francii v oblasti, která již má evidovaných více než 100 nakažených občanů. Francie ale není v Itálii, takže plužení našeho šéfa exekutivy je OK, nesporně.

Cca týden po návratu dostanete horečku překračující 39C a při vědomí, že jste byl v Itálii se snažíte po propocené noci ráno dovolat na hygienickou stanici hl. města Prahy. 30 minut nikdo telefon nezvedá a pak se dozvíte, že máte volat po 9:00 - do té doby nikdo z hygieniků na pracovišti není. Zřejmě máte povinnost onemocnět v úředních hodinách.

Zhruba ve 13 hodin po mnoha urgentních telefonátech z vaší strany a opakování - byl jsem v Itálii a mám skoro 40C teplotu - se uvolní někdo jednat a odveze vás komando ve skafandrech do nemocnice na Bulovce. Dvě hodiny v mrákotách a s vysokou teplotou čekáte na lékaře - nikoho nenapadne vám podat ani čaj.

Pak se uskuteční výtěr krku, odběr sputa a žilní krve. Lékař diagnostikuje i angínu a předepíše vám antibiotika. Na 10 dní, čili angína není dle názoru lékaře v triviálním průběhu. Na dotaz, kde je v nemocnici lékárna, je vám sděleno, že nikam nesmíte, protože jste povinnen dodržovat karanténu, dokud nebude výsledek testu na COVID-19 negativní a s ohledem na váš předchozí pobyt v Itálii i další 2 týdny. Musíte sdělit svoji adresu trvalého pobytu a jste poučen, že budete průběžně kontrolován.

Žádáte tedy, když nikam nesmíte, vydat recept elektronicky, abyste jej mohl poslat nějaké dobré duši pro vyzvednutí v lékárně. Dozvíte se, že není v silách lékaře " v tom bordelu, který mnisterstvo způsobilo", elektronický recept vydat.
Zajímá vás, jak si tedy máte léky vyzvednout, když nesmíte opustit bydliště, rodinu máte 100km vzdálenou a s ohledem na karanténu se nesmíte s nikým stýkat. Odpovědí je krčení ramen.

Zkoušíte kurýra - vyzvednutí receptu a dovoz léku by vás přišel na 800Kč. Když ale přiznáte, že jste v karanténě, kurýr odmítne službu.

Nezbyde vám nic jiného, po vyčerpání všech myslitelných možností, než se večer obléknout, když už díky angíně nemůžete ani polykat, a vydat se do nejbližší lékarny. Porušite karanténu protože jste nezodpovědný nebo spáše proto, že stát dokáže pouze přikazovat a zakazovat, ale nedokáže vytvořit podínky pro dodržování jeho pokynů?

Zapomněl jsem podotknout, že řidič sanitky by vám sice rád recept cestou kolem lékárny snad i zajistil, ale vzhledem k GPS sledovači by mu za zajížďku a neoprávněné zastavení hrozila pokuta ve výši pžekračující případnou odměnu kurýra.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Humus. Jen doplňuji, že po návratu z Itálie nejste v karanténě. Do té Vás může umístit pouze lékař, a ne zpěvák, epidemiolog nebo dokonce kupec, řezník a pekař v jedné osobě. A Váš lékař neordinuje v sobotu, takže do pondělního rána (nebo kdy jste schopni se mu dovolat), rozhodně nic neporušujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Úplně si nejsem jistý, zda vám karanténu může nařídit jen ošetřující lékař, nebo i specialista - ale děkuji za tuto připomínku.

V případě, že ošetřující lékař, má systém problém - já žádného nemám už řadu let. U minulé lékařky jsem se odhlásil a jinam nepřihlásil. Ke specialistům chodím sporadicky a přímo, případně na pohotovost.
Pravdou je, že ošetřujícího lékaře si někdy na opakovaný dotaz - stalo se asi 2x za 10 let na pohotovosti - vymýšlím, čili mám v zásobě imaginárního připraveného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já jsem popisoval jen nosné body příběhu - v něm samozřejmě vystupoval i imaginární epidemiolog, kdy po sdělení negativního výsledku testu jste hygienou vyzván, abyste tuto skutečnost oznámil osobně svému epidemiologovi.

Odpovíte, že žádného epidemiologa kromě Prymuly jste v životě neviděl a neznáte - reakcí je, že jste povinen se se svým epidemiologem spojit. Kdo to je, fakt netušíte.Představte si ten zmatek v hlavě seniora, který věří ve smysluplnost systému.

Systému, který vyhlašuje povolené nákupní hodiny seniorům v naprosto zmateném a dadistickém duchu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Humus. Jen doplňuji, že po návratu z Itálie nejste v karanténě. Do té Vás může umístit pouze lékař, a ne zpěvák, epidemiolog nebo dokonce kupec, řezník a pekař v jedné osobě. A Váš lékař neordinuje v sobotu, takže do pondělního rána (nebo kdy jste schopni se mu dovolat), rozhodně nic neporušujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

1) "správná cesta trvat na tom, aby ten lék vydal lékař" - souhlasím, ale po vyšetření se v izolovaném pokoji zavřou dveře a dvě hodiny, které čekáte na sanitku (odvoz MHD je nesmysl, Uber nebo TAXI také lékaři zakážou), se raději nikdo neobjeví

2) zákulisí linky 112 - díky - netušil jsem, že je v gesci hasičů, které také považuji za ostrůvek racionality v současném surrealistickém ochotnickém vládním představení

Příběh dokreslím dalšími detaily:
po dvou hodinách čekání jste odveden do sanitky, kde k vašemu překvapení čeká další vyděšený pacient přesvědčený, že má COVID-19 a čekající na výsledek testování. V miniaturním prostoru jste nucen sdílet stejný vzduch dalších 80 minut, než vás z Bulovky doveze domů. Alespoň si duchapřítomně vezmete na kolegu telefonní číslo, abyste se mohli navzájem informovat, jak testy dopadly.
Varianta, před cestou sanitou jsem byl negativní, ale nakazil jsem se od něho v sanitě, vám samozřejmě dalších 30 hodin víří v hlavě.
Z komunikace řidiče sanitky a operátora vytozumíte, že má na zpáteční cestě nabrat dalšího otravného pacienta. Raději se neptáte, zda dojde někde u banzinového čerpadla alespoň k elementární dezinfekci sanity.

Zaručuji vám, že i otrlý člověk chce mít tuto zkušenost co nejrychleji za sebou a ve své posteli co nejrychleji na chaos státního zdravotnictví zapomenout. Bohužel nemůžete - musíte se snažit získat nějak svá antibiotika na papírový recept.

Přidám ještě poznatek z poslední doby - vzhledem k mému vzdělání jsem se stal "dobrovolným chemikem konzultantem".
Obracejí se na mě známí a známí známých pro konzultaci, zda desinfekční prostředky, které potřebují nakoupit do firem nebo domů, jsou dostatečně funkční.
Nebudu šířit znepokojení, ale u 50% prostředků, které jsou nyní nabízeny, tvrdím, že jde o vodu ze sudu s pár kapkami vonného oleje původně určeného do aromatických lamp. Pokud chcete vidět technickou specifikaci, málokdy ji dotanete. Pokud ji dostanete, nemá zákonné náležitosti - zjistíte třeba, že desinfekce obsahuje 65% ethanol, ale nezjistíte jeho množství v celku. Je ho v litrovém balení 500ml nebo pár kapek.?
Je pro vytvoření přilnavosti k pokožce použit glycerol bezvodý nebo s obsahem H2O? Technický nebo potravinářský? Nezjistíte.
H2O2 v této zemi zmizel, takže z cca 70 vzorků, které jsem konzultoval, byl jen ve 3. Dobrým přátelům doplňuji do dezinfekce ze svých zásob koncentrovaného kysličníku, ale ty zásoby nejsou bezedné.
Mimochodem, stát zakázal distribuci koncentrovaného H2O2 spedičními službami, takže si jej ani na specializovaných eshopech nemůžete objednat bez osobního vyzvednutí. Pokud by jej vůbec ještě někdo prodal. Naštěstí jej ještě mají státem pronásledovaní pěstitelé konopí, takže se budou moci o sebe a své blízké postarat.

Míchají a prodávají už i naprostí amatéři - takže když zjistí, že se jim v ethanolu navíc naředěném vodou na molární množství (možná že dokonce chlorovaou vodou, aby veškerý efekt dezinfekce úplně zabili) nerozpusí vonné oleje, najdou na internetu, že lze snížit povrchové napětí mezi olejem, vodou a lihem pomocí TEA (triethylaminu). Bez ohledu na to, že je pro styk s pokožkou karcinogenní.

Někdo nedostatek dezinfekce řeší použitím zimní směsi do ostřikovačů - OK, pokud je to kombinace ethanolu a isopropylalkoholu. Kde ale máte jistotu, že v něm není methanol, který v otevřených ranách na kůži a záděrách působí jako žíravina.

Zajímavé časy nás potkaly

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Pokud máte brát léky, ale "nikam nesmíte, protože jste povinen dodržovat karanténu", asi je správná cesta trvat na tom, aby ten lék vydal lékař, a bez toho se nenechat odvézt. Jsou tam od toho, aby poskytli péči, a toto je přesně ta péče, kterou pacient potřebuje. Myslím, že je v silách nemocnice dát vám platíčko pilulek - i kdyby pro ně měli poslat do nemocniční lékárny sestru s oním receptem na pacientovo jméno.

Chápu, že takhle od stolu se to krásně přemýšlí, ale dehydrovaný pacient v horečce nemusí projevit patřičnou duchapřítomnost. Pokud ji neprojeví, lze pak samozřejmě po návratu domů opět zavolat 155 nebo 112 a vysvětlit jim situaci - věřím že řešení najdou (i kdyby to měli být opět chlapci ve skafandrech a další cesta na Bulovku), protože nesoběstačný pacient v horečce a bez léků je jeden z důvodů jejich existence. Mimochodem, linku 112 obsluhují hasiči, což bývá ze všech složek záchranného systému ta nejvíc oplývající zdravým selským rozumem - když nepomohou lékaři, neškodí je zkusit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Prave u cisel pouzitych karet lidi co byli v Italii je videt jak je statisika osemetna vec. Nikdo totiz ty data "neocistil" o nakupy behem cesty zpatky. Nerozlisuji se nakupy benzinu vs jidla vs obleceni. Takze v konecne fazi tech slavnych 40% muze byt treba 20% nebo 15% nebo 10...

Co je ale jasne je ze tohle nebude zadna linerani krivka kdy nam zase bude lip. Bude to kolisat nahoru a dolu, rezim se uvolni, nastanou nemocni co zahlti system a nastane dalsi karantena. A pak znova a mozna jeste jednou. Bude to proste jako vsechno ostatni v zivote - od nalady az po aksciove trhy. Nahoru a dolu. To je nase nova realita. A cim driv ji akceptujeme, tim lip nam to vsem pujde.

Nahlásit

-
3
+

Popíši vám konkrétní případ:

Vrátíte se z Itálie - presumpci viny ve smyslu každý lyžař je hajzl neberu - máte půl roku koupené vstupenky do Anterselvy na biatlonové MS a předposlední den mistrovství, kdy tam fandíte, tj. 22.2., české ministerstvo zahraničí cudně mlčí o situaci v Itálii - ten den má ostatně Itálie pouze 3 (tři) případy nákazy COVID-19.
Jen pro úplnost připomenu, že Babiš přibližně v té době lyžuje ve Francii v oblasti, která již má evidovaných více než 100 nakažených občanů. Francie ale není v Itálii, takže plužení našeho šéfa exekutivy je OK, nesporně.

Cca týden po návratu dostanete horečku překračující 39C a při vědomí, že jste byl v Itálii se snažíte po propocené noci ráno dovolat na hygienickou stanici hl. města Prahy. 30 minut nikdo telefon nezvedá a pak se dozvíte, že máte volat po 9:00 - do té doby nikdo z hygieniků na pracovišti není. Zřejmě máte povinnost onemocnět v úředních hodinách.

Zhruba ve 13 hodin po mnoha urgentních telefonátech z vaší strany a opakování - byl jsem v Itálii a mám skoro 40C teplotu - se uvolní někdo jednat a odveze vás komando ve skafandrech do nemocnice na Bulovce. Dvě hodiny v mrákotách a s vysokou teplotou čekáte na lékaře - nikoho nenapadne vám podat ani čaj.

Pak se uskuteční výtěr krku, odběr sputa a žilní krve. Lékař diagnostikuje i angínu a předepíše vám antibiotika. Na 10 dní, čili angína není dle názoru lékaře v triviálním průběhu. Na dotaz, kde je v nemocnici lékárna, je vám sděleno, že nikam nesmíte, protože jste povinnen dodržovat karanténu, dokud nebude výsledek testu na COVID-19 negativní a s ohledem na váš předchozí pobyt v Itálii i další 2 týdny. Musíte sdělit svoji adresu trvalého pobytu a jste poučen, že budete průběžně kontrolován.

Žádáte tedy, když nikam nesmíte, vydat recept elektronicky, abyste jej mohl poslat nějaké dobré duši pro vyzvednutí v lékárně. Dozvíte se, že není v silách lékaře " v tom bordelu, který mnisterstvo způsobilo", elektronický recept vydat.
Zajímá vás, jak si tedy máte léky vyzvednout, když nesmíte opustit bydliště, rodinu máte 100km vzdálenou a s ohledem na karanténu se nesmíte s nikým stýkat. Odpovědí je krčení ramen.

Zkoušíte kurýra - vyzvednutí receptu a dovoz léku by vás přišel na 800Kč. Když ale přiznáte, že jste v karanténě, kurýr odmítne službu.

Nezbyde vám nic jiného, po vyčerpání všech myslitelných možností, než se večer obléknout, když už díky angíně nemůžete ani polykat, a vydat se do nejbližší lékarny. Porušite karanténu protože jste nezodpovědný nebo spáše proto, že stát dokáže pouze přikazovat a zakazovat, ale nedokáže vytvořit podínky pro dodržování jeho pokynů?

Zapomněl jsem podotknout, že řidič sanitky by vám sice rád recept cestou kolem lékárny snad i zajistil, ale vzhledem k GPS sledovači by mu za zajížďku a neoprávněné zastavení hrozila pokuta ve výši pžekračující případnou odměnu kurýra.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
27
+

"polovina lidí, kteří platili kartou v Itálii, ji následně použila v českých kamenných obchodech"

Toto je velmi zajímavé téma, ale bohužel jsem k tomu nenašel článek, který by šel dost do hloubky a pátral po důvodech. Pokud někdo o takovém víte a přidáte link, budu velmi vděčný.

Množství lidí porušujících karanténu bylo prostě příliš velké, než abych bez dalšího akceptoval vysvětlení pouhou nezodpovědností. Jistě existuje jisté procento lidí, kteří nebrali situaci vážně a klidně šli třeba na derby (viz třeba https://twitter.com/OdpadT/status/1237811646699114499). U tak velkého počtu v tom ale tuším i něco jiného.

Představte si, že přijedete z dovolené. Doma žádné pečivo, žádné ovoce ani zelenina, žádné maso, žádné jogurty - to vše se přece kazí a tak jste plánovali nakoupit po návratu. V době zběsilých nákupů těstovin a lančmítu jste navíc už lyžovali, takže doma nemáte ani žádné velké zásoby trvanlivých potravin. Sečteno a podtrženo: prázdná spíž, prázdná lednička.

Jenže máte být doma a nikam nechodit. Zkusíte online nákup potravin, ale Tesco hlásí dodací lhůtu 14 dní a Košík.cz k vám ani nevozí. Co dál? Přece kvůli karanténě neumřete hlady. Někdo má koho poprosit, aby mu nákup dovezl, někdo možná ne. Možná to riskne a vyrazí nakoupit - dokud je šance, že i kdyby byl nakažený, třeba ještě není infekční...Bylo by to sice hloupé, ale kdo někdy neudělal chybu v úsudku? Podobných možných scénářů je samozřejmě víc. Pokud vaše dítě zrovna potřebuje léky (třeba na průjem, ten s koronavirem pravděpodobně nesouvisí) a eshopy lékáren jej doručí nejdřív v pátek, co uděláte?

Jestli se to tak stalo samozřejmě nevím. Je ale možné, že za vysokým počtem porušení karantény bude nějaký podobný "systémový" důvod. Možná, že kromě příkazu zůstat doma šlo postiženým příliš málo doprovodných informací, jak v takovém případě zajistit své základní potřeby. Možná na to nikdo z odpovědných osob při vyhlašování podobných opatření nemyslel. Možná myslel, ale nebylo v silách státu řešení zajistit. Samá možná.

Proto jsem zvědavý na skutečné důvody, proč vlastně tolik lidí tu karanténu porušilo. A abych předešel očekávané smršti komentářů na téma stát vs. trh: Ano, eshopy dokázaly efektivně zásobovat spoustu lidí, zatímco vrchní STBák jen sliboval a ani roušky nakonec nepřivezl, ale na to se neptám. Zajímají mě potřeby lidí v karanténě, které nedokázali saturovat bez jejího porušení, a proč to nedokázali. Nenašli správné řešení, nebo pro ně v danou chvíli ani žádné takové nebylo?

Nahlásit

-
6
+