Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: V časech pandemie bojuje o své přežití i stát

21. 3. 2020
 17 350
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Stát "záchrannými" opatřeními (za cenu gigantických nákladů) blokuje automatické přizpůsobovací procesy v ekonomice. Zachraňovat hospody, cestovky, letecké společnosti, kina, divadla, ... je nesmyslem (u těch divadel nesmyslem bylo již jejich dosavadní dotování). Toto jsou NADSTAVBOVÉ služby, které v krizi skoro nikdo nepoptává (protože má jiné starosti, jiné priority) a protože ekonomická krize (epidemie je jen spouštěčem, na krizi bylo zaděláno dávno) bude nějakou dobu trvat, mnoho firem bude bankrotovat TAK JAKO TAK. Je to tedy jen vyhazování peněz a zatemňování tržních signálů - podnikatelé pak nejednají ekonomicky racionálně. Místo hledání způsobů, jak přežít a fungovat ve změněném ekonomickém prostředí, budou vyplňovat formuláře na získání státní pomoci.
____________
Stát nyní nabere gigantické dluhy a znehodnotí úspory - všude na světě se snižují úroky, rozjíždí masivní QE, vlády plánují gigantické deficity. Kdo a za co od nich ty dluhopisy asi bude kupovat? No ano - jediným kupcem zůstane ten, kdo má peněz nekonečně, protože si je může vykouzlit pár clicky do klávesnice - centrální banky.
Pokud si někdo maloval, že s penzemi to za nějakých 15 let nebude tak tragické, tak nyní by se měl konečně probudit. Státy budou hyperzadlužené - nebude možné deficitní penzijní systémy dotovat dluhem. A kdo má nějaké úspory, tak mu je vlády nyní znehodnotí.
Ta opatření, ty gigantické výdaje bezpochyby nakonec někdo zaplatí - buď v podobně masivních daní, nebo v podobně znehodnocení měny-úspor. Neexistuje nic jako oběd zdarma.
Tedy zaplatí je ten, kdo má úspory v cinklých státních měnách, nebo ve státních dluhopisech (3.pilíř). Kdo má úspory mimo systém, je ve výhodě (dokud se zchudlý proletariát nezačne domáhat "spravedlivého" přenesení zátěže na nepřátele lidu, kulaky, spekulanty, šmelináře, keťasy, goldbugy, ...).
____________
Pokud omezení ekonomiky (nejede tahoun naší ekonomiky Škoda a mnoho dalších firem) bude trvat 14dní či měsíc, jsou vládní opatření na "pomoc" ekonomice zbytečná - měsíční výpadek by měla přežit každý zdravá firma a ty nezdravé ať klidně skončí, to je v podstatě pozitivní věc.
Pokud ale ta opatření budou trvat např. půl roku, vládě NUTNĚ dojdou peníze (obří výdaje na pomoc firmám, živnostníkům i lidem - proplácení mezd, vyplácení ošetřovného lidem, kterým děti přestaly chodit do školy - a na druhé straně MASIVNÍ výpadek ve výběru daní a "pojištění").
Skončíme se státními financemi na hraně bankrotu, s měnou vyklesanou na hrozivé hodnoty (když se nebude exportovat, kurz koruny zkolabuje - pak nedovezeme ani léky, ani ropu, ani potraviny) a nakonec vláda stejně bude nucena opatření odvolat, abychom neskončili jako Venezuela - pak sem virus dojde ze zahraničí a ve zruinované ekonomice s ním nepůjde bojovat.
____________
Toto vše jen urychlí proces hledání a vývoje alternativ. Alternativ k cinklému a permanentně (a čím dál více) manipulovaném měnovému systému. Metod finanční sebeobrany.

Nahlásit
-
74
+

Nejméně oblíbený příspěvek

V těchto mimořádných situacích můžete říkat komu chcete, co chcete. Představa, jak lékař odpojí z ventilátoru někoho jiného, aby mohl připojit Vás (připojištěného) je absurdní, tedy Vaší mentalitě samozřejmě zcela odpovídající. A že bude rezervován ventilátor pro Vás, a tedy nebude připojen někdo jiný, kdo ho aktuálně potřebuje? To snad ani nebudete namítat.

Tento systém "připojištění" je možný pouze pro velmi (myslím velmi) bohaté a se všemi riziky počítající lidi, kteří si taková zdravotní rizika zajistí provozem své vlastní zcela privátní plně vybavené kliniky, která se bude starat výhradně o jejího majitele a nebude tedy nijak zavázána poskytovat zdravotní služby nikomu jinému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

https://mises.org/wire/italys-healthcare-sector-badly-needs-deregulation-and-more-private-spending

Nahlásit

-
1
+

Díl šestý - stát bude dávat milodary svým oblíbencům, ale ze zákona nic hradit nebude muset.

https://www.kurzy.cz/zpravy/536550-krizova-narizeni-vydava-najednou-za-vladu-ministerstvo-pravnici-citi-zradu-ohledne-nahrad/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Díl pátý – rezervy a kompenzace

A tak nám stát, jeho úředníci resp. politici vystartovali se záchranou a s kompenzačními opatřeními. Každý, komu stát leze na nervy se svou opatrovnickou politikou a snahou rozdávat s našich společných daní by měl být ve střehu a dívat se co se děje. Budeme kompenzovat ztráty, mzdy (týká se jen soukromého sektoru, stát má mzdy zaručeny), ušlé zakázky, výkony, herce, snad i fotbalisty /ještě štěstí, že tady nekope Messi – ten by svým nárokem zruinoval celý rozpočet/. Pozor, těch zachránců se vyrojí jak hub po dešti a kdo by ty dobroděje nepochválil, že ? Již se ozvali první úředníci měst, že podpoří podnikatele tím, že ti kdo mají pronájmy městských prostor, těm odpustí nájem. Aha, takže zde bude stát pekař, který platí nájem a pekař, který platit nájem nemusí ? Ale to že berou z rezerv těch lidí a firem, které se chovaly zodpovědně (tj tak jak se měli svým způsobem chovat všichni a nenechat se ožebračovat státem) a přehazují druhým není ani řeč. Jen to přinese další morální hazard a nedůvěru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo, ale kolik lidí jako Vy (kterým reálný socialismus vadil po všech stránkách) bylo? Dokud jich nebylo dost, prostě něskončil - a věršině těch lidí kvůli kterým nakonec skončil, podle mého vadil právě kvůli ekonomickému rozkladu, jak píše pan Altman.

No a ten současný státismus vadí zase jiným lidem - což neznamená, že skončí brzo, nebo že nemůže skončit za měsíc. Záleží na tom, kolik těch lidí je kterým vadí z principu (obávám se že mnoho ne), a kolik těch ostatních se k tomu případně přidá až to celé zkolabuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No promiňte, mně reálný socializmus vadil po všech stránkách. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nevzpomínám si, že bych na něm nalézal něco pozitivního. Za všechny lidi si netroufám mluvit, ale za své přátele ano. Myslím, že by mně dali za pravdu. O ekonomickém rozkladu samozřejmě nediskutuji, to byl prostě fakt. Ale bohužel, ten současný sociální liberalizmus střižený zelenou ideologií je ještě horší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No budiž. Že bych byl ze všeho, co provádí vláda, úplně odvázanej, to fakt nejsem. Principiálně však postupuje správně. No dobře, vy byste Babišovu vládu i s premiérem zrušil, ale mně naskakuje husí kůže z Pekarové, z Fialy nebo z Bartoše. Nebo byste to dal někomu z komunistů. Možná je pro vás alternativa Okamura. Co já vím. Mockrát bylo řečeno, že když má někdo odejít, mělo by být známo, kdo ho nahradí. Pokud to víte a znáte způsob, jak se Babiše zbavit, tak aby to nebylo z "bláta do louže", sem s ním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-lecba-koronavirem.A200323_100240_p_ekonomika_wag

Nahlásit

-
1
+

Ale no tak...
Kdyby stát nereguloval ceny roušek (a dalších věcí) a nereguloval, komu smějí být prodávány, tak by díky motivující rostoucí ceně výrobců přibylo jako hub po dešti.
Ventilátory dnes vyrábějí nadšenci na ČVUT. Což je dobrá individuální iniciativa. Ale kdyby s ventilátory byl volný otevřený trh, tak se do toho v ještě větším měřítku pustí někdo jiný, než škola.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Naštěstí třeba letadlo rychle vyvinuly státní instituce.
Testy léků státy vůbec nezdržují.
A stát karanténu vyhlásil včas, když někteří odborníci varovali už v lednu.
http://www.osel.cz/11002-prvni-varovani-pred-koronavirem-wuhan-poslala-umela-inteligence-bluedot.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určite je v niečom trh akcieschopnejší, ale len vo veciach, ktoré sa dajú vyriešiť relatívne rýchlo.

Ak rozbeh výroby čo ja viem ventilátorov trvá mesiac a vyvinúť liek napríklad pol roka, zatiaľ čo za ten mesiac sa nákaza exponenciálne brutálne rozšíri, tak holt síce trh nejaké riešenie poskytol, ale (desať)tisíce ľudí aj tak skončili pod zemou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

>>> "Tržní principy by kapacity zdravotních služeb udržovaly na co nejnižších hodnotách, "

Jako obvykle nemáte pravdu, nikdy jste nepochopil, jak trh funguje.

>>> " neb tato situace je mnohem ziskovější, "

Jako obvykle nemáte pravdu, nikdy jste nepochopil, jak trh funguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Trh má (na rozdíl od státu) prakticky neomezenou schopnost nalézat efektivní řešení problémů. Takže já nevím, jak přesně by to trh řešil, stejně jako nevím, jak třeba za 5 let bude řešit přehřívání výkonných holografických procesorů v chytrých kontaktních čočkách.

Jen vím, že státní sektor by ten problém nejen nevyřešil, ale ani neměl, protože má problém vyrobit i hygienické vložky, natož chytré holografické kontaktní čočky.
A také vidím, jak podnikatelé a jednotlivci v dnešní situaci pružně reagují, konstruktivně hledají nová efektivní řešení, kdežto stát jen mlží, nakazuje, zakazuje, zadlužuje se, tiskne peníze, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zatímco dneska, když přijdete v Brně do nemocnice, že máte podezření na koronavirus, tak pak radši jedete busem do Prahy...

Nebo když je vám zle, tak si na letišti přečtete ceduli, že máte volat na čislo... A pak?
https://tn.nova.cz/clanek/cech-s-koronavirem-popsal-prubeh-nemoci-verim-ze-virus-porazim.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby nebyl stát, jeho záchrany nepojištěných, atd... tak by se lidé proti povodni pojišťovali více.

Jak jsme se poučili ze španělské chřipky? No nijak, protože máme státní zdravotní systém a nefunkční netržní pojišťovny. A z toho důvodu se bohužel nepoučíme ani nyní - připojistit se nejde, nezodpovědní budou zachráněni a odškodněni, atd...

Ale samozřejmě - DOKONALE připraveni bychom nebyli ani s trhem, ale to ani nikdo netvrdí. A ani to nejde (dokonalé zajištění stoji v podstatě nekonečné peníze). Ale zkrátka ten, kdo by byl zodpovědnější a prozíravější, měl by šanci se zajistit lépe (dnes má smůlu) a to by následně motivovalo další lidi chovat se zodpovědně. A penalizace nezodpovědnosti by zase vedle k jejímu poklesu: "Chceš riskovat, chceš jet lyžovat do livíňa i když kousek odtud řádí epidemie? Chceš se 10. března vydat na cestu po USA? Žádný že ještě pro tebe budeme za peníze jiných posílat speciály. Naopak ti zvýšíme spoluúčast a pojistné."

Stát umí zdravotnictví jen rozvrátit - tak jako každý jiný obor:

https://video.aktualne.cz/dvtv/epidemiolog-zdravotnictvi-je-v-krizi-a-vlada-to-vi-proto-jso/r~c9b903706d5a11ea95caac1f6b220ee8/

Kdo pamatuje vozy Škoda před 1989, kvalitu tehdejší elektroniky, služeb, čehokoli.... a k tomu nedostatek skoro všeho, tak má dobré vodítko, jak si vede erární sektor vůči privátnímu. Dnes naštěstí ten socík máme "jen" ve zdravotnictví, školství, na drahách, na poště, ... A výsledky jsou nutně stejné, jaké jsme vídávali před 1989 i u aut, barevných televizí a hygienických vložek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Bože můj, už slyším tu Babišovu rétoriku - velkoryse vám odpustíme pokuty, které jsme vám predepsali, velkoryse vám promineme pozdní podání, velkoryse vám snížíme penále.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pana primáře znám - je to syn Miroslavy Němcové z ODS, což ve vás jistě způsobí dočasnou hypertenzi.
Velmi inteligentní, statečný a slušný člověk, čili vy se nemusíte vůbec obávat, že by kdy proniknul do vaší sociální bubliny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A když to neudělá? Nebo, když to ošulí?
Jak si ověříte za 14 dní, že jste dostal nákazu v tom a tom centru, protože tam zanedbali kontrolu?
Takových případů zanedbání mohou být spousty a máte smolíka, pokud se budete pohybovat na více místech, kde se objevili nakažení.
Reálně byste musel neustále trackovat, kde jste byl, s kým jste se tam setkal, odkud byl ten, s kým jste se setkal.... Což jsou ovšem zpětně změnitelná data, takže by se musela někde centralizovat (jako důkazy pro možný soud), a odtud je už přímá cesta k nějaké té orwelliádě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ne, necítím se zahanben tím, jak Andreje vnímáte. Opravdu ne. Stejně jako se necítím zahanben tím, jak nahlížíte na spoustu dalších lidí a věcí. :-) To Vy byste se měl stydět, za své názory podporující genocidu starých a bezmocných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Stát kapacity nevytvořil (v rouškách). Ale mohl! :-) Zákony efektivního fungování v tržním zdravotnickém systému by to ale ani neumožnilo! To je o čem tady píšu.

Co se týče nadměrných kapacit v oblasti počtu lůžek v nemocnicích a počtu přístrojů k plicní ventilaci, tak tady si stát vede oproti těm nejpostiženějším relativně dobře. A to platí jenom díky tomu, že relativně včas šli od válu odeesáčtí ministři zdravotnictví, kteří chtěli radikálně redukovat síť zdravotnických zařízení a počty lůžek pro jejich "nadbytečnost".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

"Jasně, ale to by platilo do první krize-epidemie."
To by se pravidelně opakovalo, stejně jako lidé stále znovu staví domy v záplavovém území. Po povodni toho na chvíli nechají, ale cca za generaci nebo dvě těm mladším otrne a zkusí to znovu. A jak často chodí pandemie srovnatelná s dnešní? Jak jsme se poučili ze španělské chřipky? Máme zkrátka tendenci podceňovat rizika, zejména ta málo pravděpodobná a ta, se kterými nemáme osobní zkušenost. Proto byly připraveny jen země, které nedávno zažili SARS, ale už ne ty, které zažily jen tu španělskou chřipku.

Jak říkám, stát to ještě zhoršuje, ale nedělám si iluze, že bez něj bychom byli 100% připraveni. Byli bychom připraveni lépe, ale ne tak dokonale jak píšete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nejsem obdivovatel estébáka a nevysvětlím. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Takovéto nadbytečné kapacity může tvořit pouze ten Vámi nenáviděný stát. Stát může. Trh nemůže."

Stát kapacity nevytvořil. Nebo kde jsou?
Lidi sami šijí roušky a tisknou respirátory. A míchají dezinfekci - než jim to stát zakáže, ač sám žádné nadbytečné zásoby nemá, ba ani bytečné zásoby...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, jestli se necítíte zahanben ani Burešovou bolševicko estébáckou minulostí, ani jeho současnými dotačními tunely, ani jeho arogancí a sebestředností, ani jeho nesmyslným a chaotickým přístupem k epidemii, ...
... tak aspoň víme, s kým máme tu čest.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

V tržním prostředí lehce - majitel pozemku-činžáku-šopingcentra-. ..si určí podmínky (vstup jen s potvrzením o bezinfekčnosti ne starším, než X dní, vstup jen s rouškou a rukavicemi, atd...).

Zato ve státním prostředí:
https://www.forum24.cz/stat-nadale-selhava-ceske-firmy-nabizeji-vyrobu-milionu-rousek-vlada-nereaguje/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"pokud epidemie dorazí, ti zodpovědní, co se připojistili, budou ve výhodě - podle mne logické."
No, to právě, že není. Zrada epidemií je v tom, že ti, kdo jsou nakažení, jsou nebezpečím i pro ty, co nejsou.
A že to na nich přitom vůbec nemusí být vidět, klidně mohou chodit se subjektivním pocitem zdraví po světě (obchodech, jednáních...) a roznášet chorobu. A to můžou být i ti, kteří se nepojistili, kteří na to kašlou. A na ně se tedy opatření pojišťoven vztahovat nebudou. To je smysl myšlenky veřejného zdraví, že nepokrývá jen ty, co se pojistili. Jak přinutí pojišťovny ty, co se u nich nepojistí, třeba ke karanténě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ne, ne. Jen nebylo moc co komentovat. Určitě se necítím být zahanben. Ničím. :-) Ten Váš blábol velkoryse přehlédnu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zase srovnáváte zcela nesrovnatelné věci. Poptávka po chlebu je v podstatě stabilní, bez ohledu na výskyt mimořádných situací. Poptávka po ventilátorech je však v současné situaci mnohonásobně vyšší, než dokáží uspokojit současné kapacity. Tady Vám žádná ideologie volné ruky trhu jednoduše nepomůže. Nikdo v tržní ekonomice nevyrábí ventilátory na sklad pro strýčka Příhodu. Takovéto nadbytečné kapacity může tvořit pouze ten Vámi nenáviděný stát. Stát může. Trh nemůže. Je to jednoduché.

Když stát drží "nadbytečné" kapacity, pak "rozpočtově odpovědní" politici volají po rušení "nadbytečných" nemocničních lůžek a nemocnic. Bylo jen velké štěstí, že se to těm odeesesákům nepovedlo důkladně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Pokud by se klienti chtěli připravit na pandemii, tak by si všichni koupili respirátory dávno před vypuknutím pandemie. To se zjevně nestalo. Představa, že ti samí klienti si budou platit vysoké pojištění pro případy příštích katastrof, které zajistí (jak?) přesně to, co bude v průběhu příští katastrofy potřeba, je úplně směšné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

On vám to obdivovatel estébáka Julda Fulda vysvětlí!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jasně, ale to by platilo do první krize-epidemie.
A ani by nemusela propuknout v dané zemi.
Příklad:
- v zemi X někdy dříve propukla epidemie SARS, MERS, atd... Lidé umírali, protože nebylo dost ventilátorů, roušek, atd...
- v zemi Y to lidé viděli a vyvinuli tlak na své pojišťovny, aby zajistily, aby se toto jim v zemi Y stát nemohlo. Pojišťovna řekla OK, přijmu taková a taková opatření, budu držet takové a takové zásoby pro případ krize, bude to stát tolik a tolik peněz, které budou znamenat, že se pojištění zvýší o 300Kč měsíčně na poplatníka (který si takové zajištění přeje).
- ten poplatník, který na to zvýšení pojistného a zlepšení pojistných podmínek přistoupí, to prostě bude mít garantované
- kdo si řekne, že raději ušetří a bude se spoléhat na to, že k nám žádná epidemie nikdy nedorazí a nebo že se před ní zvládne ochránit, tak si nepřiplatí
- pokud epidemie dorazí, ti zodpovědní, co se připojistili, budou ve výhodě - podle mne logické. Aspoň by bylo skvělé, kdyby měli tu možnost se připojistit. Dnes nemají. Díky státu, socialismu a monopolismu.

Nehodlám řešit, zda by se takto připojistilo 10 či 80 procent populace. Je to jedno. Zkrátka trvám na tom, že mi nikdo nesmí bránit v tom, mít tu možnost. Předpokládám, že sama ta pojišťovna, která by to připojištění nabízela, by ve vlastním ziskovém zájmu rozjela osvětovou kampaň, proč je připojištění rozumné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
1/3