Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vyděrač otevřel dveře. Čtyři možné cíle prezidenta Erdogana

9. 3. 2020
 24 387
26 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

A pritom je to jednoduche. Turecku uz nic neplatit, hranici v Recku ohlidat. Kazdeho, kdo prejde zavrit za ilegalni prechod hranic. udelat to jiz v roce 2015, usetrili bychom si spoustu problemu.

Nahlásit
-
363
+

Nejméně oblíbený příspěvek

No jo, to tak asi je, to nezpochybňuji. Ale co s tím? Že západní, lépe možná vyspělá, společnost vymírá, je fakt, a je to biologicky pochopitelné. Nutno se s tím smířit a hraběcí rady nemají cenu. Chce většina našich lidí více jak dvě děti, těžko. Nebo bránit vlast se zbraní v ruce, to určitě ne. Prolévat momentálně krev v bojích s běženci, považuji také za nesmysl. Co bude v budoucnu se ukáže. Ale ať si o tom rozhodnou ti, kterých se to bude týkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Nakonec stejně dojde na plynové komory. Alternativou je, že se budeme učit korán arabsky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro úplnost - Západ na Rusy sice tlačil, co to šlo (a naopak to bylo také tak), ale přitom všichni věděli, kde je ta čára, kterou nemohou překročit. Tou čárou byla tzv. Železná opona. A když si náhodou nebyli jistí, tak si prostě zatelefonovali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V roce 1914 nikdo neustupoval, protože nebyl důvod. Nikdo nikoho k ustupování nenutil, nikdo nikomu nevyhrožoval. Ale po desítkách let míru a mnoha sporných či nevyjasněných otázkách evropské a světové (koloniální) politiky všichni chápali, že bude muset přijít válka. Atentát na rakouského následníka trůnu k tomu poskytl záminku, kterou nejprve přivítalo Německo, ale pak de facto i všichni ostatní. Prostě tím, že se válce nikdo nesnažil zabránit. Všem totiž bylo jasné, že léta narůstající dusnou atmosféru v Evropě může vyřešit pouze a jedině válka. To věděli v Berlíně, Londýně, Paříži, Vídni, Petrohradu, Římě, prostě všude. Tak se stalo, že mocnosti do první světové války SKLOUZLI (oficiální termín vyučovaný na vysoké škole): nikdo si ji úplně nepřál, ale všem bylo jasné, že je nevyhnutelná, a nikdo se jí nesnažil zabránit.

Studená válka byla zase něco jiného. Západ prostě svým zbrojením komunisty ekonomicky zruinoval, protože komunistické ekonomiky nebyly s to vyprodukovat tolik a potřebného zboží, aby ve zbrojení mohly držet krok. Bylo to jasné od počátku studené války, ale rozčísl to Reagan s politickou podporou Thatcherové, kteří se rozhodli, že ještě šlápnou na plyn. Reagan nechal rozjet tzv. program Hvězdných válek a to už bylo na bolševiky příliš. Gorby to pochopil a důstojně to zabalil.

Západ byl ve studené válce nekompromisní ve zbrojení a v tom, že nehodlal nechat bolševikům ani píď země bez boje (války v Koreji, ve Vietnamu, méně známé protikomunistické operace v Malajsii, v Dominikánské republice, operace na ostrově Grenada, podpora protiruských sil v Afghánistánu a spousta dalších drobných a často dodnes utajených konfliktů a akcí). Nejznámějším ruským pokusem dostat se Američanům na kobylku byla instalace sovětských jaderných raket na Kubě v roce 1962. Američané reagovali ultimátem, kterého se Rusové zalekli a všechny rakety odvezli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Měli si na Adolfa došlápnout daleko dříve, než vlezl do Porýní. Okamžitě po převzetí moci v lednu 1933 totiž Hitler nařídil budovat německou armádu bez ohledu na striktní omezení, která byla zakotvena v mírové smlouvě z Versailles. Porýní byla další možnost, kdy mu mohli dát přes hubu, další možností bylo zabrání Rakouska v březnu 1938 a poslední možností byla sudetská krize a Mnichovská dohoda v září 1938. Jenže oni byli přesvědčeni (Britové a Francouzi, že zachránili mír).

Evropa a hlavně NATO měly okamžitě a tvrdě reagovat na plány (kterými se Erdogan netajil) a na realizaci turecké invaze do Sýrie (Idlíb). Měly mu tuhle nesmyslnou invazi namířenou proti Kurdům (tedy hlavním a jediným spojencům NATO v boji proti Islámskému státu), invazi podporující džihádistické skupiny v Sýrii zatrhnout pod hrozbou sankcí, vyloučení z NATO atp. Ale spousta zemí má prostě v Turecku své obchodní zájmy a Turecko střeží dva strategické průlivy - Bospor a Dardanely, takže je schopno zabránit ruským lodím proplout z Černého moře do Středozemního. To je silná turecká karta. V Turecku jsou také uskladněny americké jaderné zbraně a když si Erdogan postaví si hlavu, že je nevrátí (už se vyjádřil ve smyslu, že Turci by měli mít vlastní jaderné zbraně), tak nastane pěkná mela.

Teď ale Erdogan otevřeně porušil smlouvu s EU o migrantech z roku 2016 a začal EU prakticky vydírat. To by mu u západních politiků mělo srazit vaz a vyřadit ze slušné společnosti, ale nakonec určitě někdo nastolí smířilivější tón. Tipuju Merkelovou, která má v Německu miliony Turků, kteří mají radši Erdogana, než německou ústavu, a Macrona, který se bude chtít instalovat do role jakéhosi prostředníka. Evropská unie - a toho si všimněte - v tom nesehra je žádnou roli. Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, nebo předseda Evropské rady Charles Michel sice dají nějaké vyjádření do novin a pronesou projevy v Evropském parlamentu, ale rozhodnutí , co s Tureckem, padne v Berlíně a Paříži.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zájmem Turka je dostat z EU keš.
Za účelem tohoto zájmu Turek porušil smlouvu a vydírá.
Turek tedy musí dostat do čenichu, aby si pamatoval, že tohle je nene.

http://dfens-cz.com/iran-vs-trump-a-kultura-cti-vs-kultura-dustojnosti-proc-se-konspiratori-a-levicaci-pletli/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nestrašte pořád jen, nemusí být tak zle. Někdy krize vynese nahoru někoho jako Salazar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pomalu s tou flintou. Appeasement je jedna historická zkušenost, ale bylo také léto 1914, kdy nikdo nechtěl ustoupit, a k čemu to vedlo. Anebo studená válka. Churchill a Reagan byli nějací antikomunisté, ale zároveň měli zásadu vždycky jednat a nikdy nezatlačit Rusy do kouta. Jedna věc je zbabělost, druhá pochopení pro životní zájmy druhého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Souhlas, na Adolfa se mělo šlápnout okamžitě potom, co vlezl do Porýní. Stejně jako tehdy ani dnes appeasement nefunguje a Evropa na to musí reagovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pokud opravdu došlo k napadení Řecka, vědí jen Turci a Řekové. A nikdo z nich se tím chlubit nebude. Lze se však domnívat, že dny Turecka v NATO se pomalinku chýlí ke konci. Jde o to, jak odtamtud dostat americké jaderné rakety.

Sankce jsou OK, ale ne pro firmy, které mají v Turecku své hlavní odbytiště nebo obchodní partnery, což jsou hlavně firmy z Německa a Francie (proč myslíte, že právě politici těchto zemí se neustále snaží zrušit evropské sankce vůči Rusku?).

A je pravda, že mohamedáni si jakékoli ústupky ze strany svých oponentů vykládají jako slabost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Erdogan jen zkouší, kam až ho Evropa a Rusové pustí. To je klasický postup diktátorů. Stejně postupoval i Hitler ve 30. letech, kdy ho ale Evropa pustila až moc daleko... Demontuje sekulární (nenáboženský) turecký stát, který založil Mustafa Kemal zvaný Atatürk po první světové válce, jeho odkaz (asi jako by u nás někdo demontoval odkaz Masaryka) a sní o obnově islámské Osmanské říše. Ale není všemocný - s Evropou ani Ruskem se vojensky měřit nemůže a na Evropě je ekonomicky závislý. Může občas zkoušet hrát ruskou kartu proti Evropě (už to zkusil), ale má natolik rozdílné zájmy, než mají Rusové, že to nemůže fungovat. Navíc je v nebezpečné pozici: doma má více nepřátel než přátel, ekonomika jde do kytek, vojenské tažení v syrském Idlibu je neúspěšné, Evropa se zatím nechce nechat vydírat... Nic se mu nedaří. Je to prostě i bývalý fotbalista... :-)

Evropská unie je na mezinárodním politickém kolbišti nula. Je to ekonomická síla, ale politická nula. Jinak to ani být nemůže - copak může mít 28 států stejné potřeby a stejné názory? Nemůže. Slabost a neschopnost EU si Turci správně vykládají jako slabost a neschopnost EU. Aby EU byla silným geopolitickým hráčem, musela by být jediným státem (jako jsou USA, jako je Čína, jako je Rusko). To je ovšem pro mnoho zemí nepřijatelné, protože by fakticky zanikly, staly by se z nich pouhé provincie, které nemohou mluvit do toho, o čem se rozhoduje v Bruselu, Berlíně a Paříži. Proto by se EU měla vrátit k tomu, čím byla původně - Evropským hospodářským společenstvím. A mocenskou politiku nechat na NATO.

Nahlásit

-
3
+

Smutné vyhlídky, Bože chraň nás ode zlého ...... Doufám jen, že se mýlíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. A pak přijde krize, nezaměstnanost, zoufalství, radikalizace, hledání "viníků". A vítání překývne do nějakého novodobého Adolfa :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

______________________________ _____________

Co takhle slova "svoboda" a "trh"?

Kdyby nebylo státního průběžného penzijního letadla, tedy kdyby neexistoval perverzní demokraticko socialistický princip "mohu si odhlasovat, že mě budou živit CIZÍ děti", tak by:

1) Lidé ty děti možná měli. Zejména ty, u kterých je šance, že budou produktivní a budou schopny své rodiče ve stáří uživit. Naopak ti, kteří pravděpodobně zplodí dalšího lempla či člověka doživotně závislého na pomoci ostatních, těm by motivace plodit klesla. A rodiče by měli také větší motivaci ty své děti lépe připravit na život, vychovat, vzdělat.

2) I kdyby to nepomohlo, tak by to ničemu nevadilo. Populační pokles vadí HLAVNĚ kvůli STÁNTÍ průběžné penzijní pyramidové hře (násilím vynuceném socialistickému monopolu v penzijní oblasti). Kdyby každý Čech měl celosvětové portfolio akcií, dluhopisů, nemovitostí a komodit, tak pak by ničemu nevadilo, kdyby nás za 100 let nebylo 10, ale jen 9 milionů. Z průměrné mzdy jde na SocPoj tak 12 tisíc měsíčně. Zkuste si spočítat, jak bohatý byste byl, kdybyste takovou sumu 40 let investoval!

_______________

Obdobně s tou obranou před imigrací - já vidím pravý opak. V Maďarsku, Řecku, Itálii, atd... bylo a je dost lidí ochotných ty čluny odhánět a kopat do zadku aktivistické neziskovkáře. To stát jim v tom brání, odzbrojuje je, označuje je za xenofoby. A okrádá je "daněmi" o peníze, které pak dává těm neziskovkářům a láká na ně ve formě dávek další imigranty.
Kdybychom měli svobodu a trh, tak dost těžko by někdo mohl vkročit na cizí pozemek aniž by riskoval, že mu v tom zabrání (napřed klidnou domluvou, ale v případě odporu a agrese i silou) majitel, jeho pojišťovna (protože by jí ta obrana vyšla levněji, než proplácení škod), nebo pojišťovnou či majitelem najatí "pinkertoni".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Tak to abyste šel do politiky, přesvědčil všechny o svém geniálním řešení a pak to byl schopen realizovat. Ale i kdybyste se do té politiky dostal, získal významný vliv, stejně dopadnete třeba jako Matteo Salvini. A někdo tu napsal, že je na tom Turecko ekonomicky špatně. No, není na tom bůhví jak, ale to EU taky ne. A evropané, díky svému zelenému náboženství a "ochotě" pracovat, na tom budou za pár let hůře, než ti Turci. Je třeba se dívat pravdě do očí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo, to tak asi je, to nezpochybňuji. Ale co s tím? Že západní, lépe možná vyspělá, společnost vymírá, je fakt, a je to biologicky pochopitelné. Nutno se s tím smířit a hraběcí rady nemají cenu. Chce většina našich lidí více jak dvě děti, těžko. Nebo bránit vlast se zbraní v ruce, to určitě ne. Prolévat momentálně krev v bojích s běženci, považuji také za nesmysl. Co bude v budoucnu se ukáže. Ale ať si o tom rozhodnou ti, kterých se to bude týkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-12
+

Zapomněl jsem říct ještě jednou důležitou věc: "máma" Merkel, Macron, bivala anglická premiérka Mejova, premiér Holandská Rutter a ještě 7 dalših v EU nemají vlastní děti. Co mislite kolik jím záleží co za 100 let bude s Evropou????

Nahlásit

-
17
+

Problém blízkého východu je bohužel kulturní a spočívá v tom, že si veškeré diplomatické úsilí a ústupky vykládají jako slabost, rozumí jen demonstraci síly a bojí se jen ztráty tváře.

pěkně je to shrnuto zde:
http://dfens-cz.com/iran-vs-trump-a-kultura-cti-vs-kultura-dustojnosti-proc-se-konspiratori-a-levicaci-pletli/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Přesně. Pochytat, zavřít, deportovat, ty, co budou klást odpor, zastřelit. A další už nepřijdou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Pokud je člen NATO napaden, ostatní členové mu podle svého uvážení pomohou. Zde bylo pravděpodobně napadeno Řecko (např. slzným plynem z tureckých dronů). Jak bude vypadat reakce Řecka a pomoc členů NATO je ale otázka politická, ne vojenská. V úvahu připadá vše od opravdu ostrého odsouzení (obvyklá reakce evropských vlád) přes různé sankce až po vytvoření nárazníkového pásma podél problematické hranice (aktuálně praktikuje Turecko na své syrské hranici, takže by to bylo obzvláště pikantní).

Sázím spíš na tu první variantu - jednak je tak nějak typicky evropsky bezzubá, a pak má Turecko obrovskou armádu a sultán chuť ukazovat svaly, takže by nějaké vojenské poměřování pindíků mohlo rychle vygradovat ve skutečnou válku. Budou nějací Kanaďané, Francouzi nebo Dánové ochotní umírat za bezpečnost řecké hranice? Nemyslím si - spíš bych řekl, že v zemích s početnou muslimskou nebo přímo tureckou menšinou (Německo) může i to odsouzení být poměrně krotké. Nejspíš se to zase zvrhne v další kupování si času za peníze daňových poplatníků, oblíbený to evropský recept na jakoukoliv krizi.

Dobře by přitom mohly fungovat právě sankce - Turecko je na tom ekonomicky špatně a obchod s EU potřebuje víc než dřív. Jakkoliv se mi kladení překážek volnému obchodu nezamlouvá, musím jim pragmaticky přiznat jistou účinnost - v sousedním v Íránu s nimi Trump dosahuje slušných úspěchů (např. omezení financování Hizballáhu). Stále ustupovat nebo naopak začít válku zdá se přinese mnohem větší neštěstí než nechat Turky trochu ekonomicky krvácet než přijdou k rozumu.

Problém blízkého východu je bohužel kulturní a spočívá v tom, že si veškeré diplomatické úsilí a ústupky vykládají jako slabost, rozumí jen demonstraci síly a bojí se jen ztráty tváře. Proto je EU v jich očích slabochem, kterého je možné bez rizika vydírat, zatímco třeba k Izraeli by si něco takového nedovolili. No, možná mají v tomto i pravdu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
20
+

Vážení , teď už je pozdě. Nic už ne pomůže.Ja už jsem v mojí země to zažil. V roce 1945 v srbské regie jménem Kosovo žilo 76% Srbů a 24% Albánců aby v roce 1991 bilo obracene. Recept je stejní, Albánci mají průměrné víc než 10 děti Srbové 2. Albánci se ožení ve věku 15 let Srbové 25, na každi dvě generace Srbů tři generace Albánců. Taky na Kosovo přijali kolem půl miliónu běženců z Albánie proto že tam vládnul krutý režim Envera Hodže. Celá Jugoslávie léta dávala 5% z rozpočtu aby pomohla Kosovo, oni ne pracovali brali dávky. Jakmile dosáhli většinu v roce 1981 začali s násilí, znásilňování srbskih žen, stříleli na srbské domově a nutili je odstěhovat se. Dneska je Kosovo 100% "čisté" ještě uznáváno jako nezávislí stát většinou zemi EU. Připomíná vám to něco?????????

Nahlásit

-
58
+

Ono prošlo pár stovek lidí, když je zavřete nebo vyhostíte, další nepřijdou. Děti a ženy tam skoro nejsou. A i tak jsou postupy, jak se chovat k dětem, které mají rodiče ve vězení.
A proč by měla pomoc angažovanost v Sýrii, když už se tam skoro neválčí a uprchlíci jsou zejména Afgánci, Somálci, Eritrejci, ...
A obsadit území cizího státu? To snad ani nemůžete myslet vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
26
+

Rozdělit armádu na dva stejně silné celky a ty budou spolu bojovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Sedmadvacítce :-)

Nahlásit

-
3
+

To jako, že zavřete desetitisíce lidí? Kam je chcete zavřít, kdo se o ně bude starat? Co ženy, děti? Ty zavřete s nimi (byť jich bude mnohem miň)? Za mě jediné co by mohlo fungovat je přímá angažovanost EU v Sýrii, přímo tam obsadit kus území, ideálně velké město a mít uprchlický tábor přímo tam, budovat infrastrukturu, deportovat tam všechny ilegální uprchlíky. Bohužel to je politicky neprůchodné. A zvlášť při impotenci EU, nebo neochotě NATO zbavit se Turecka - jediné, co z toho bude humanitární průšvih.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Jaký je postup při konfliktu mezi dvěma členy NATO?

Nahlásit

-
3
+

A pritom je to jednoduche. Turecku uz nic neplatit, hranici v Recku ohlidat. Kazdeho, kdo prejde zavrit za ilegalni prechod hranic. udelat to jiz v roce 2015, usetrili bychom si spoustu problemu.

Nahlásit

-
363
+