Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bernie Sanders, revolucionář z Jurského parku

17. 2. 2020
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zažil jsem reálný socialismus se vším všudy a rok 1989 pro mne byl skutečným osvobozením. Předpokládal jsem tehdy, že naprostý krach centrálního plánování, které sebou přinášelo jako neoddělitelnou součást materiální, kulturní a morální úpadek, bude mementem pro všechny ostatní. Dnes vidím, že zbytek světa se nijak nepoučil. S povýšenou arogancí odmítl historickou zkušenost bývalého sovětského bloku, "těch hlupáků z Východu, kteří to zpackali". Nevidí, že se řítí do stejné katastrofy. A v čele tohoto pohybu stojí univerzity (sic!) a mladí lidé.

Začínají s větším bohatstvím a mnohem větší produktivitou, než s čím začínal Lenin, mají už k dispozici všechny "orwellovské" nástroje na hlídání lidí a to vše v globálním měřítku, takže budou možná moci dusit civilizaci ještě déle než bolševici. Nebo to samozřejmě může být úplně jinak :-)

Zajímavější než demokratické primárky mně přijdou úvahy o tom
- proč k tomu došlo?
- jak se to může dále vyvíjet?

(i když na tomto místě je to poněkud off topic.)

Nahlásit
-
31
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Není co dodat. DJT stačí když bude mlčet a nevyvolá třetí světovou válku (první ovšem neumí a pro druhé dělá co umí).

Nahlásit
-
-6
+

Diskuze

Mám silné podezření, ze kadrila je druhý Fuldův nick, a Fuld nikdy nepochopil, o čem anarchokapitalismus je. Kadrila každopádně také ne, to máte pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Hehe...

Vy jste si asi nevšimla, že nikdo z anarchokapitalistů nikomu nic do hlavy tlouct nechce. Každý klidně komukoliv přizná právo žít si podle svého - pokud někdo chce, ať si se svými soudruhy klidně zařídí stát, klidně i socialistický nebo komunistický - ale _na svém a za své_.
Jediné, co anarchokapitelist chtějí, je aby je nikdo do toho svého socialistického/komunistického /jakéhokolivjiného státu netahal proti jejich vůli.

To je ale asi nad Vaši mentální kapacitu rozeznat, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Mentalitu komunistů už má a kdyby dostal příležitost, tak bude kráčet spolu s ostatními takto potrefenými i po stejné cestě... Neb je vyloučeno, aby dříve nebo později i tito sociální inženýři nezjistili, že bez obušků to svoje anarchokapitalistické dobro ostatním do hlav nenatlučou a nutně by musela vzniknout jejich diktatura, vlastně takový jejich totalitní stát, který by ale podle nich, vlastně státem nebyl! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ale jasně že to chápu. Lepší Husák než Stalin.

Ovšem pořád Husák HODNĚ, HODNĚ blbý.

No a Vás klidně k tomu Husákovi přirovnám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Hurá, konečně to chápete, i když si stále myslíte, že ne. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No jasně... Kdyby se tu objevil nějaký Stalin nebo Kim, asi bych byl taky rád za Husáka nebo Štrougala...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nesmysl. Jen počkejte až se i u nás objeví nějaký Corby nebo Sanders. Ještě budete rád, že mě máte na své straně. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

S takovýmhle "zastáncem kapitalismu" už kapitalismus nepotřebuje žádné odpůrce...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Za uvedenou destrukci demokracie nemůže samotná demokracie. V uvedených případech je příčinou slabý nebo zcela absentující právní stát, vycházející ze základních lidských práv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nejsem žádný komunista. Jsem umírněný zastánce kapitalismu. Za to Vy jste kovaný fanatický zastánce absurdního anarchokapitalismu. Ten Váš fanatismus Vás posouvá k mentalitě komančů dramaticky více, než mě mé umírněné názory nacházející se ve středu pravolevého politického spektra.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Od komunisty Fulda to fakt sedí :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano. Souhlasím, že Trumpovu vítězství nestojí v cestě žádný z těch levičáků, co usilují o prezidentskou kandidaturu a neprávem se nazývají demokraty. Spíše Trumpovi cestičku k vítězství umetají. :-)

A nenadávejte mi do rudochů. Sám je bytostně nesnáším. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kvalitní článek. Díky za něj.

"Boj o ideologickou čistotu je strašná a destruktivní věc, která už nemá nic společného s morálkou, spravedlností nebo slušností, i když se jimi velmi ráda zaklíná. Blíž má spíš ke stalinským monstrprocesům nebo gilotinovému teroru po francouzské revoluci, včetně toho, že se časem obrací proti svým iniciátorům."

Toto by si měli vzít k srdci zdejší Altmanové a Frajové, zaklínající se spravedlností, morálkou a slušností. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ještě doplním, že moc pěkný popis fungování těch fanatiků popsal Marian Kechlibar v tomto článku (nejlepší blog na českém webu):
https://kechlibar.net/2020/02/14/demokratka-na-trumpove-mitinku/
v druhé části článku...
Pročetl jsem si ty články o "pletacích" webech a je lekrace, jak "revoluce požírá své děti"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Snad poprvné musím s rudým "fulďákem" souhlasit jen s výhradou, že je jedno, koho D do volem pošlou, protože s tím, co teď předvádějí, to projedou tak jako tak. Jednoznačně je nejvíce vidět ta jejich fanatická progresivní frakce, která se lidem už začala zajídat a jediné, co může doníka skopnout je ekonomický recese...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jestli Němcům dojede, že nechtějí chalífát a šaríu, tak to bude bohužel jediná volba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Britové mají svého Corbyho, Američani mají svého Bernieho. Corby svojí nevolitelnou radikálností pomohl k moci té gumové kachničce do vany. A pokud demokraté vyšlou proti Trumpovi Bernieho, dopadne to stejně a Trump (jako menší zlo) vyhraje.

Nahlásit

-
-4
+

Nástupu totality v Německu předchází ostrakizace jediné pravicové strany AfD.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nástupu komunistů v ČR předcházelo např. zrušení všech pravicových stran. Sociální demokraté byli neschopní a Gottwaldovi to dost usnadnili. Nástup bolseviku v Rusku 1917, byl výrazně podpořen neschopnosti vlády (po pádu cara) uzavřít mír. V Německu byl nástup Hitlera způsoben naprostou neschopností vládních stran. A dnes opět strany, zvlášť ty eurohujerske prosazují věci proti vůli lidem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Totality nesestupují z nebes: dobrovolně si je volí lidé, kteří v nich vidí naději a změnu k lepšímu. Totality nenastupují skokově: nastupují plíživě, tak pomalu, že si toho ani nevšimnete. Není tam pevná hranice, kdy byste si řekli "Ahá! Tak dneska začíná totalita". A vždy fungují tak, že máte dojem, že se vás to netýká a to, co vidíte okolo sebe, vám nedává dostatečný důvod se bouřit nebo utíkat.

Ti samí úředníci, policisté, soudci, autobusáci, popeláři a nakonec i vy děláte pořád tu samou práci, v ulicích pořád jezdí ta samá auta a autobusy, stejně jako dříve jezdíte s přáteli na chatu nebo na weekendy do přírody a stejně jako předtím kritizujete politiky.

Jistě, jsou tu nějaké změny -- byť je tak snadno nepostřehnete na první pohled. Tak třeba je zatýkáno stále více teroristů. Vždy jsou to "teroristé": když Morávek bojoval v protektorátním odboji proti gestapu, odpovědné úřady o tom referovaly jako o "boji teroristické a záškodnické skupiny" proti "policejním úředníkům". Pokud se pustíte do Solženicyna, i tam najdete "teroristy", po kterých pásla tajná policie, Čeka... A dalo by se pokračovat. Takže ano, čas od času se dočtete o nějakém procesu s teroristy, kteří se přiznali, občas policie otravuje celou republiku nějakou megaakcí, ve které zastavuje auta a nějakého teroristu hledá -- ale to přeci není nic, co by se vás týkalo. http://w.cover72.net/zasadni/clanek.php?c=38

Nahlásit

-
24
+

Ano, to je naprostá pravda, souhlasím. Problém je v tom, že totalita a její alternativy jsou ještě horší uspořádání s obrovským množstvím mrtvých. Jaká jiná neteoretická uspořádání nabízíte ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednou z vlastností demokracie je její schopnost demokraticky zlikvidovat sama sebe. Vzpomeňme na Hitlera, Gottwalda, Chaveze a další. Následující generace si mohly o demokracii nechat zdát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Když mohl obhájit mandát Zeman...
Trefné zhodnocení situace v Americe zde:

https://kechlibar.net/2020/02/14/demokratka-na-trumpove-mitinku/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Došlo k tomu tak, že předchozí establishment (podporovaný, řízený a korumpovaný kapitálem) to vedl tak, až se lidi nas...li a začínají se dívat po jiném řešení. Že se nabídnou politici, kteří jim toto řešení nabídnou (irelevantní zda správné či chybné) je nabíledni. A paradoxně i demokratickou cestou (pokud ne revoluční) se dostanou k moci. Je to kyvadlo - jak v USA tak v CR ci v EU.

Korektivem takové situace bývá kombinace umírněnosti tržních principů, aplikace zastupitelské demokracie prostřednictvím státních institucí (byť nedokonalých) a přiměřených regulací.

Dál se to bude vyvíjet tak, že se bude prosazovat vždy korektivní trend vůči dočasné extrémní polarizaci společnosti, který bude doprovázen společenskými zlomy, jejichž intenzita a forma bude poplatná míře extrému (pravého či levého), nevzdělanosti společnosti, schopnosti vůdce a kritičnosti situace (zdravotní epidemie, extrémní chudoba, populační exploze, jakákoliv představitelná katastrofa).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Trumpův hlavní trumf

Nahlásit

-
5
+

Zažil jsem reálný socialismus se vším všudy a rok 1989 pro mne byl skutečným osvobozením. Předpokládal jsem tehdy, že naprostý krach centrálního plánování, které sebou přinášelo jako neoddělitelnou součást materiální, kulturní a morální úpadek, bude mementem pro všechny ostatní. Dnes vidím, že zbytek světa se nijak nepoučil. S povýšenou arogancí odmítl historickou zkušenost bývalého sovětského bloku, "těch hlupáků z Východu, kteří to zpackali". Nevidí, že se řítí do stejné katastrofy. A v čele tohoto pohybu stojí univerzity (sic!) a mladí lidé.

Začínají s větším bohatstvím a mnohem větší produktivitou, než s čím začínal Lenin, mají už k dispozici všechny "orwellovské" nástroje na hlídání lidí a to vše v globálním měřítku, takže budou možná moci dusit civilizaci ještě déle než bolševici. Nebo to samozřejmě může být úplně jinak :-)

Zajímavější než demokratické primárky mně přijdou úvahy o tom
- proč k tomu došlo?
- jak se to může dále vyvíjet?

(i když na tomto místě je to poněkud off topic.)

Nahlásit

-
31
+

Není co dodat. DJT stačí když bude mlčet a nevyvolá třetí světovou válku (první ovšem neumí a pro druhé dělá co umí).

Nahlásit

-
-6
+