Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo má víc bytů, měl by platit vyšší daň? Nemovitosti očima expertů

6. 12. 2019
 29 635
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jako bych to neříkal, jako bych před tím nevaroval!

Gottwald v prvorepublikovém parlamentu otevřeně říkal, že jezdí do Moskvy učit se, jak demokratům zakroutit krkem. Přesto ho nikdo nebral vážně a pak se všichni tvářili strašně překvapeně.

Hitler všechny své šílené plány sepsal a zveřejnil v majnkampfu. Přesto si jeho oběti do poslední chvíle říkaly, že tak hrozné to snad nebude.

ČNB o intervencích mluvila předem, přesto si skoro nikdo neuměl představit, že něco tak šíleného udělá. Obdobně nikdo moc nevěřil, že úroky mohou jít do záporu. A šly - v mnoha západních zemích je již banky začínají přenášet i na retailové klienty.

U nás Zeman otevřeně hlásá "eutanázii třídy rentiérů". Hřibové hrozí kontrolami elektroměrů, Rusnokové progresivní daní z nemovitosti, o Maláčových, Babiších a podobných ani nemluvě.

Šrouby se utahují - a to nás skokové megautažení čeká, až se současný boom přehoupne do recese a státu skokově klesnou příjmy a vzrostou výdaje (dávky, ...).
A na pozadí toho všeho tiká demografická bomba. Nebude na penze ani na zdravotní péči o seniory (stejný důvod: málo mladých zdravých plátců zdravPoj, mnoho starých nemocných konzumentů).

Bude hůř. A byt NENÍ obranou. Jediný majetek, který má šanci zůstat nedotčen snahou zoufalého státu oddálit bankrot ještě aspoň o měsíc, je ten, o kterém stát neví a na který nemůže.

Je dobré počítat s tím, že stále zoufalejší stát bude provádět stále zoufalejší opatření:
- progresivní daň z nemovitosti (a časem obecně z každého evidovaného majetku)
- vzhledem k nedostatku prostředků na penze stát hodí starost o penzisty na vlastníky bytů (regulované nájmy, ochrana sociálně ohrožených neplatičů před vystěhováním)
- záporné úroky
- kapitálové kontroly
- MMT, vrtulníkové peníze, základní nepodmíněné příjmy, kazivé peníze a jiné měnové experimenty
- dovozní kvóty na zlato
- atd... jejich představivost nezná mezí (kdo by před 12 lety věřil v zavedení QE, vypínání bankomatů, kapitálové kontroly, záporné úroky, bail-INy - a to vše se stalo)

Zásadní je připravit se PŘEDEM. Protože ta opatření přijdou bez jasného bezprostředního varování. Až vyjdou s progresivní daní z nemovitosti, regulovaným nájmem a ochranou neplatičů, už ten byt prodáte špatně. Až zakážou import zlata, už si ho u českého obchodníka nekoupíte. Až vypnou bankomaty či nařídí záchranu bank z peněz vkladatelů (viz Řecko a Kypr), už své peníze v bance nezachráníte. Až začnou sypat peníze z vrtulníku, kurz a kupní síla CZK klesne (jako po intervencích ČNB) a už z ní utečete jen s velkými ztrátami.

Nahlásit
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Asi jako Švédové se pořád hlásí ke své luterské církvi:
https://echo24.cz/a/SLE8d/pry-kacirstvi-ve-skandinavii-svedska-cirkev-odhalila-prvni-lgbt-oltar

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Tu knihu jsem kdysi četl, ale zběžně. Nicméně, na debatu není tady prostor, to je pravda. Ono se totiž velmi jednoduše dá míchat fakta s interpretacemi, vyvozením a tak podobně. Fakta zůstávají stejná, vám a Ehrmanovi poslouží k agnosticizmu, mi a dalším zase k víře. Víra není pouhá emoce, je založena na faktech. A samozřejmě potřebuje most - špetku důvěry v Boha. Jinak to fungovat nebude.

Vám se nikdy nestává, že špatně pochopíte někoho? Stejně tak mnohdy byl špatně pochopen Ježíš (přímo v evangeliích to také zaznívá) a i učedníci byli jen lidé, jako my dva. Proč si tedy stále myslíte, že to prostě musí být vše tak ryzí a jasné, tomu nerozumím. A proč si myslíte, že musím mít víru, abych odložil rozum, to také docela nechápu. To, co tíží vás, mne vůbec netrápí. Tak jako vy nemáte v ruce něco, co by přesvědčilo mne, ani já nemám nic co by přesvědčilo vás. A fakta zůstávají neměnná...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

fix "byli"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak já už dávno vím, že pokud je víra v rozporu s fakty, tak tím hůř pro fakta. V evangeliích je na několika místech jasně napsáno, že Ježíš přijde znovu za života jeho současníků. Ti první křesťané, to chápali dobře a byly pak zmateni, když nepřicházel. Jak to, že Bůh neplní svůj slib? Že by nás obelhal? Naprosto přirozené otázky, spojené se samotnými základy víry, řekl bych.

Samozřejmě to byla neudržitelná situace, kterou věřící vyřešili jednak dodatečnými zásahy do textu evangelií, jednak výkladem, který má fakta zamlžit, což se evidentně podařilo. Jen málo teologů mělo odvahu podobné rozpory přiznat a ti nejspíš jsou dnes na indexu.

Evangelia slouží věřícím jako přísně selektivní zdroj. Jedna zmínka o skále stačí k závěru, že si Ježíš přál univerzální světovou cirkev (kterou pak založil Pavel) a jiné části jsou účelově ignorovány nebo překrucovány.

Asi je čas toho nechat. Kdysi jsem absolvoval vice takových debat s věřícími, tak vím, že probíhají a končí všechny stejně. Není mým úkolem vás o čemkoliv přesvědčit a většinou to ani není možné. Víra je emoce a s tou fakta či argumenty nic nezmohou.

Místo dalšího komentářů znovu doporučuji knihu zmíněnou výše. Pokud byste si ji přečetl, tak by to mohl být základ pro další debatu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paradoxní je, že tyhle světu otevřené liberální církve postupně odumírají (chcípají na oubytě, mám-li použít šťavnatější výraz) a naopak rostou ty řekněme konzervativnější/přísnější/boj ovnější.Dtto tradicionalistické semináře vs moderní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a tady je právě ta potíž. Zřejmě byste chtěl, aby NZ byl Božím slovem spadlým z nebe, a ejhle, on není. Není to Korán, ten prý spadl z nebe a dokonce se zakazuje jej překládat (tedy překládat se samozřejmě musí, ale není to bráno jako závazná norma, tou je pouze původní originál). NZ je dílem chybujících lidí. Právě proto jsme rádi za to množství opisů a textových variant, které můžeme porovnávat a stanovit tak nejpravděpodobnější text, nejblíže k originálu. Nestle-Aland vám jistě také něco říká. Někde je vypuštěna větička, jinde přidána vysvětlivka, v některé variantě najdete slovo které tam nedává nijak smysl. Pokud to studujete, tak také můžete dospět k tomu, že chyby a rozdíly tam jsou, ale nejsou nijak zásadní, netýkají se doktrín víry. Vaše zhodnocení je, že je to nevěrohodné. Můj závěr je, že je to lidský záznam o Bohu a na věrohodnosti tomu dodává právě množství opisů (kdyby to nebylo z jejich pohledu důležité, prostě by nenapsali nic).

Parúsie mne jako věřícího nijak netrápí. Trápila první církev, to ano. Proto o tom psali v listech, aby to vysvětlili, jak tomu kdo rozumí. Byla a je právě oním lidským nepochopením, další lidskou "chybou". Holt nejsme dokonalí. Proč to trápí vás, to nevím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

K té přesnosti opisů. Vřele vám doporučuji knihu Misquoting Jesus od jednoho z největších odborníků pokud jde o evangelia Barta D. Ehrmana. Vysvětluje proč nutně docházelo k chybám a proč k nim nemohlo nedocházet. I takový Codex Vaticanus ze 4. století, asi nejstarší dochovaný více méně kompletní NZ, obsahuje "překlepy" které obrací smysl dané pasáže a podobně. Navíc samozřejmě docházelo k vědomým deformacím textu v závislostí na politických, ideologických či teologických potřebách. Existuje několik set rozsáhlejších řeckých rukopisů novozákonních textu a nenajdeta dva stejné. A rozdíly nejsou zanedbatelné. O latinských rukopisech už ani nemluvě.

Jedna věc je, jak věrné byly původní texty evengelii. V řadě věcí si odporuji, nenapsali je ti, podle kterých se jmenují, proto je to Evangelium PODLE Matouše atd. V tehdejší době méně známí autoři často připisovali svoje texty známým postavám, aby zvýšili popularitu a čtenost svých textů.

Druhá věc je, kolik zbylo z původních textů. O nějaké přesnosti opisování si můžete nechat zdát.

Kombinace těchto vlivů způsobila, že o Ježíšovi nevíme téměř nic jistě. Typické jsou například spory o parúsii, tedy o tom, jestli Ježíš slíbil, že přijde ještě za života svých posluchačů nebo ne. A to je z hlediska věřících dosti podstatná nejasnost, řekl bych.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Neviem či to je v tom článku zmienené, zasielam odkaz:
https://www.dbresearch.com/PROD/RPS_EN-PROD/PROD0000000000503196/Imagine_2030.pdf

Sú tam super články:
he end of fiat money?
Cryptocurrencies: the 21st century cash
How governments will respond to record debt

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, takové "pokrokové" církve se dostanou do popředí médií první. Proč asi? Média plní zakázky svých mecenášů. Umí vrtět psem, postupně měnit názor na diskutované téma. Umí být trpěliví a pracovat na tom celá desetiletí. To není žádná konspirační teorie, ale fakt, který je doložen na postupu amerických médií ohledně LGBT.

O těch konzervativních církvích se pak bude psát čistě jako o středověkých tmářích. I to patří k nastavené strategii médií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně tak - ona objektivní kriteria jsou velmi zavádějící, a to právě z důvodů, o kterých píšete. Nemyslím, že neznáme jediný autentický Ježíšův citát - ono to totiž není tak docela pravda. Přečtěte si Matouše 5-8, říká se těmto kapitolám kázání na hoře. Teď budete argumentovat, že to není autentické Ježíšovo. Napsali to lidé na základě přímých svědectví, setkání s ním. Proč by to nemělo být autentické? Vědci se shodují na tom, že od Ježíšova působení do napsání zpráv o něm byla jen poměrně krátká doba, jen jedno nebo dvě desetiletí, a je to psáno na základě osobních svědectví. Nedochoval se tzv. pramen Q, který je stručnou sbírkou Ježíšových výroků, a který zřejmě použil Marek na sepsání své zprávy. I když nemáme originály těchto záznamů, byly hojně přepisovány, a to velmi pečlivě. Máme velmi věrné opisy originálů těchto záznamů a opisy opisů. Pokud vás to zajímá, tak přijdete k tomu, že na světě neexistuje žádný podobně starý srovnatelný dokument, který by měl podobnou jistotu ověření textu na základě mnoha kopií, jejichž datace je tak blízká originálu. Můžete si vzít jakékoliv spisy té doby, Homéra, Vergilia, Tacita. Ta přesnost záznamu evangelií podporovaná několika tisíci jejich opisů, ta je prostě s těmito autory nesrovnatelná. Apoštol Pavel psal své dopisy v letech 50-60, Ježíš zemřel někdy v letech 29-33. Evangelia a podklady pro ně byla psána již před Pavlovými dopisy. Ve světle těchto faktů je velmi zavádějící tvrzení, že Ježíšovi následovníci neměli důvod něco zaznamenávat, oni to totiž prostě zaznamenali. A když to zaznamenali, důvod pro to jistě měli.

No a když si tedy přečtete kázání na hoře, jaké dostanete rady? Bijte nepřátele hlava nehlava? Využijte své převahy, abyste zvítězili? Buďte lstiví, jen tak se ve světě prosadíte? Užívej života, dokud můžeš? Neřeknu vám to, abyste si to sám znovu přečetl. Chci tím říct, že Ježíšova mise rozhodně nebyla k masám lidí, ale k jednotlivci, protože jde o každého jednotlivce a jeho jednání. Takže ani nemá smysl hovořit o tom, že Ježíšova mise ztroskotala. Dokud oslovuje jednotlivce a nastavuje mu nějaký morální základ a dává mu naději do budoucna, pak je nejvýše účinná, a to i v dnešní době 2000 let poté.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

JůDontSej:
https://news.bitcoin.com/deutsche-bank-strategist-predicts-crypto-could-replace-fiat-money/

Jen nevím, zda toto je dobrá či špatná zpráva :-) :
https://www.smh.com.au/business/markets/greeks-set-to-face-heavy-fines-if-they-don-t-spend-30-per-cent-of-their-income-electronically-20191209-p53i14.html

Nahlásit

-
2
+

To záleží na tom, jak si definujete křesťana. Můžete použít objektivní kriteria, tedy křest nebo třeba veřejnou deklaraci příslušnosti ke křesťanství nebo k církvi. Soudě z vašeho komentáře, zrovna tato kriteria se vám moc nezdají. Pokud byste, ale chtěl posuzovat křesťana podle jeho jednání ve smyslu Ježíšovy zvěsti, tak to začne být problém. Například proto, že:
- není znám jediný autentický Ježíšův citát. Jeho současníci věřili Ježišovu prohlášení, že se vrátí ještě za jejich života. Neměli tedy důvod něco zaznamenávat.
- Ježíš byl refomátor tehdejší židovské společnosti a nijak nepomýšlel na vznik nějaké univerzální cirkve. Teprve Pavel se chopil Ježišových myšlenek jako základu pro vytvoření univerzálního náboženství a příslušně si Ježíšovy teze upravil. Například otřesný Pavlův vztah k ženám byste u Ježíš marně hledal.
- v prvním či druhém století se lidé stávaly křesťany AŽ V DOSPĚLOSTI, tedy až potom, co se seznámili s Ježíšovým či Pavlovým poselstvím a ztotožnili se s ním. Tehdy šlo o autentické křesťany. Po milánském ediktu se z křesťanství stala státní mocenská ideologie. Základním znakem církve se stalo usilování o moc a bohatství a s tím spojené pokrytectví a nekonečná pýcha. Dospělí lidé, kteří to viděli, začali pochybovat, zda takové křesťanství má ještě něco společného s původními myšlenkami a jejich nadšení stávat se křesťany ochladlo. Církev na to postupně reagovala různými opatřeními. Například zavedla křest bezprostředně po porodu. Křesťanem se už člověk nestával proto, že se ztotožnil s myšlenkami Ježíše, ale v podstatě násilím, bez vědomí, že se tak děje. Potom následovala tvrdá indoktrinace od raného dětství. Takto vyrobení "křesťané" už měli s autentickými křesťany prvních století společné pouze označení, jinak nic.
- původně mezi křesťanem a Bohem nestálo nic dalšího. Pak ovšem církev přišla s tezí Extra Ecclesiam nulla salus (není spasení mimo církev). Církev se tak de facto sama ustanovila do role Boha. To byl další hřebík do rakve Ježíšovy misie.
- mohl bych dlouho pokračovat, ale toto snad stačí.

Doufám, že z toho je jasné, že pokud opustíte objektivní či formální kriteria, tak je definice křesťana obtížná a subjektivní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi jako Švédové se pořád hlásí ke své luterské církvi:
https://echo24.cz/a/SLE8d/pry-kacirstvi-ve-skandinavii-svedska-cirkev-odhalila-prvni-lgbt-oltar

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Rozumím, jak to myslíte a také se nechci pouštět do nesmyslných sporů. Nejde mi ale do hlavy, proč věříte lidem, kteří o sobě tvrdí, že jsou křesťané. Mohou mít klidně tituly a teologické školy, k ničemu to být nemusí a křesťana z něj škola neudělá. Kritické myšlení je třeba používat i v této záležitosti. První křesťané byli krutě pronásledováni, podobně je tomu dnes v muslimských zemích v Africe a Ázii. Naproti tomu v Evropě, v západním světě, pronásledování není, a mnoho lidí tudíž hledá možnost, jak vytěžit body pro sebe.

Mi osobně je ihned podezřelé, když o sobě někdo říká, že je křesťan. Přitom se v křesťanských kruzích pohybuji a mám spoustu přátel mezi křesťany. To není jen tak, když jeden o sobě tvrdí, že je křesťan. Proč to říká? Jaký má záměr? Tohle vyjádření je statečné v dobách pronásledování a velmi podezřelé v dobách klidu. Je totiž více než pravděpodobné, že člověk chce ukolébat protistranu, že od něj nic nehrozí, že jeho úmysly jsou čisté. A pak udeří, že se jeden nestačí divit. Ti, kteří skutečně křesťané jsou, o tom nemusí mluvit. Mluví za ně postoje, jejichž zdrojem je Kristus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Důstojníci SS měli takovou říkanku: Wir wollen keine Christen sein, denn Christus war ein Judenschwein.

A fungovalo to, byť s obtížemi, dva tisíce let. Revoluce šedesátých let běží půl století a už teď nevíme, co s tím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím já souhlasím, to je nepřehlédnutelné. Nesouhlasím s tím, že řešením je návrat k náboženství, které selhalo zcela evidentně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Než se utopíme v žabomyších válkách, tak chci upozornit, že jsem reagoval zejména na páně Capouchovo: "když se lidé přestanou klanět Bohu, začnou se klanět Státu, tehdy v podobě Mussoliniho, Lenina, Stalina a Hitlera", přičemž uvedená jména jsem pochopil jako odkaz na WWII a související události. Když to zjednoduším, tak to chápu jako, "když se lidé odkloní od Boha, přijde zlo".

Odkazem na historická fakta, jsem upozornil, že když se lidé klaní Bohu, tak to není o nic lepší. Pan Capouch ta fakta popírá a tím debata s ním nevyhnutelně končí.

Dobře to vystihuje citát Stevena Weinberga: "Bez náboženství budou dobří lidé konat dobré a zlí lidé zase zlé. Ale aby dobří lidé páchali zlo - k tomu je třeba náboženství." S mým dodatkem, že v minulém století se ukázalo, že náboženství v tom může být nahrazeno i ideologií, která nemá na oltáři nadpřirozenou bytost, například marxismem.

------------------------------ --------------

P.S. Pokud jde o samotné 20. století, tak se nechci utápět v takových věcech jako, že 94% Němců v nacistickém Německu byli křesťané a při vstupu do NSDAP nebylo křesťanství žádnou překážkou, ani NSDAP nebyla překážkou pro křesťany atd. Ani to nechci točit na tom, že všichni výše jmenovaní byli pokřtění a jistý Džugašvilli absolvoval dokonce kněžský seminář. To není podstatné.
Podobně jako pan Capouch to nahlížím z té obecnější roviny. Po dvou tisících letech "klanění se Bohu" rozpoutala křesťanská civilizace dvě světové války, stvořila koncentráky a jiné hrůzy.

Šedesátá léta s jejich "květinovým hnutím" a podobně, která tak pohoršují pana Capoucha, byla podle mne reakcí na to, co se stalo v předchozích 60 letech. A pokud došlo k odklonu od "klanění se Bohu", tak nejspíš proto, že se celkem zřetelně ukázalo, že to nefunguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak to je průlomové prohlášení. Slyším prvně, že křesťané rozpoutali největší hrůzy 20.století. Prosím, můžete být konkrétní? Jednak v tom, co považujete za největší hrůzy 20.století, a pak také ohledně jmen těchto křesťanů. To přece nemůžeme jen tak nechat, to je třeba v učebnicích uvést na pravou míru!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Potíž je v tom, že víra může být v mnoho věcí.
V boha, ve vyvolený či nadřazený národ, v klima... I v ten komunismus se dá věřit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mám podezření že ne-křesťané způsobili během 20. století více mrtvých, než křesťané za předchozích 19. století.
Celá WW2 se netýkala Boha. Komunismus je ateistický z definice. A jen tyto dva směry ve 20. století zlikvidovaly více lidí, než bylo v 18. století v celé Evropě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Tak reagujte, rád se dozvím něco nového.
A to, že po ztrátě víry v Boha vzniklo vakuum, které si lidé zoufale snaží něčím zaplnit, o netvrdím jen já nebo Církem, ale shodují se na tom filozofové a psychologové dlouhá desetiletí. Otázka je, čím bude tento prázdný prostor vyplněn, když selhal socialismus národní i mezinárodní. Patrně to bude zelený socialismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vaše odpověď podle mne také není relevantní a ignoruje realitu, ale jak jsem už napsal, to je na dlouho a tady na to není prostředí. Navíc vaše odpovědí se dají (k mému zklamání) celkem přesně předjímat, takže to pro mně není až tak zajímavé. Nicméně pokud budete používat "argumentum ad Deum" tak nekorektně, jako tentokrát, tak budu nějspíš opět reagovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zlato, jedině zlato :-)

https://a2larm.cz/2019/12/vetsi-zdaneni-nemovitosti-ma-smysl-musi-ho-ale-provazet-silna-politika-bydleni/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

To ovšem nijak nesouvisí s tím, co jsem napsal, že? Navíc to ani není pravda. Nejvíc lidí bylo zabito ve jménu moci, slávy a majetku ( a zábavy). Voltaire kritizoval a napadal Církev jakožto "fanatsmus", no a co předvedli philosophes, když se dostali k moci? Teror, genocidu ve Vendee, ožebračení Francouzů assignáty a čtvrtstoletí válek dosud nevídaného rozsahu. Ne, lidé opravdu nepotřebují Boha, aby si navzájem rozbíjeli hlavy.

A monogamní manželství a řekněme "tradiční sexuální morálku" si nevymysleli geronti ve Vatikánu, ale uznávali ji židé, protestanti i pravoslavní až do těch šedesátých let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já bych naopak zrušil institut trvalého bydliště, který byl zaveden v dobách Adolfa Hitlera.

Nahlásit

-
5
+

Pane Capouchu to je jistě zajímavé téma, ale na hodně dlouhou debatu. Stačí se podívat do historie a každý vidí, že přinejmenším do 19. století bylo ve jménu Boha zabito více lidí, než v jménu čehokoliv jiného. A hrůzy, které přišly ve 20. století, také rozpoutali křesťané, ještě před těmi 60. lety, což je myslím dostatečným důkazem, že Ježíšova misie naprosto selhala.

Ve jmému Boha bylo napácháno tolik zla, že tvrzení, že současné zlo je důsledek odklonu od Boha, je výrazem slepé víry a nemá nic společného s kritickým myšlením, které vám v jiných oblastech nechybí.

A představa, že celibátní geronti ve Vatikánu mají nějaký morální mandát k mentorování sexuálního či rodinného života, je výrazem nekonečné pýchy křesťanských funkcionářů a často i řadových křesťanů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Křesťanští konzervativci varovali, že když se lidé přestanou klanět Bohu, začnou se klanět Státu, tehdy v podobě Mussoliniho, Lenina, Stalina a Hitlera, ale ono to platí i pro současnou liberální demokracii.
A v šedesátých letech padly skoro všechny sexuální normy - a ostatní sféry života se regulují více než kdykoli předtím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pán Altman, Na Slovensku už začaľa ďalšia fáza státneho výpalnického teroru a zvyšujú sa plošne dane z nehnuteľnistí.

https://index.sme.sk/c/22269234/mesta-a-obce-prudko-zvysuju-dane-z-nehnutelnosti-o-kolko.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dobře si pamatuji na administrativně rozdělené byty a na omezení obytnou plochou. Vše začínalo intenzivní propagandou o nedostatku bytů. Ani státně socialistické hospodářství nebylo schopno postavit dostatek kurníků a tak se to hodilo na krk podnikům. Zdá se, že se situace opakuje. Snad bych nad tím tak nehořekoval, ale tragedie spočívá v tom, kolik se najde lidí, kteří takovému okrádání fandí. Oni ti tehdejší hlupáci také fandili zabavování nemovitého majetku, živností a firem. Každý majitel činžovního domu nebo většího rodinného domu byl třídní nepřítel. Nakonec jsme zchudli všichni .

Nahlásit

-
11
+

Otázka je, jak se na to dívá.

Morální pohled je jednoduchý: Daně jsou loupež jednoduše proto, že splňují její definici (odebrání majetku vlastníkovi proti jeho vůli, za pomoci pohrůžky násilím).
Každé ospravedlňování či iniciování zavádění či zvyšování daní je amorálním činem, podněcováním k loupeži.
Nota bene u těch bytů (a jiných daní z majetku), které lidé koupili za již jednou zdaněné peníze, ze stavby nemovitosti platili DPH a odvedli i další nesmyslné poplatky státu.

No a pak je tu ten pohled praktický, vycházející z toho, že demokracie zkrátka JE zločinný amorální systém, který jedněm dává moc rozhodovat (hlasovat) o cizím životě a majetku.
A pak už to je jednoduchá matematika: je víc vlastníků 2 a více nemovitostí, nebo je víc lidí, kteří jim závidí a chtějí se na jejich účet obohatit?

Nebo ještě jinak: pochybuje snad někdo o tom, že stát (=politici a úředníci) se bude nějak zatěžovat morálkou a nedotknutelností vlastnických práv, když bude "potřebovat" další peníze?
Vždyť vidíme již nyní, v době rekordní konjunktury, jak státu docházejí peníze. Přes rekordní výběry daní stát hospodaří s deficitem a ten deficit udržuje na jakž takž netragické úrovní jen díky čím dál zoufalejším opatřením (digitální daň, zdanění rezerv pojišťoven, rozprodej státních hmotných rezerv, ...). Není potřeba nějaká extra velká představivost, aby člověk odhadl, jak radikální a zoufalá opatření stát zavede, až po letech hojnosti přijde recese či dokonce krize. A co teprve až za 15 let začnou do penze odcházet silné ročníky Husákových dětí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

To je samozřejmě pravda.
Na druhou stranu moc nemá cenu se nad tím rozčilovat, je to zkrátka zákonitý vývoj tohoto zřízení.
Má cenu se jen individuálně přizpůsobovat a bránit.
Te beznaděj (zákonitost a neodvratnost) je dobře vidět na současných preferencích politických stran: přes všechny průšvihy, zlodějinu a podvody soudruha stb.Juldy Bureše má ANO stabilně vysoké (ne-li rostoucí) preference.
Věrní voliči ANO se rekrutují z řad silových složek, úředníků a dalších lidí tyjících ze státu. A samozřejmě také z řad penzistů, jejichž horizont plánování je nutně krátký (za 10 let tu nebudou) a chtějí něco urvat teď hned, bez ohledu na to, co bude za 10 či 20 let. A těch penzistů bude čím dál více. A na penze bude čím dál méně - to povede k jejich frustraci a další radikalizaci.

A nejsmutnější na tom je, že i kdyby ANO někdo zakázal, druzí ve frontě jsou Piráti, což je snad ještě horší alternativa. Ke koalování s kýmkoli tam dále jsou k dispozici komunisti, socani, zelená-vítačská-probruselská TOPka (a podobní lidovci a starostové). A pak už jen ODS s "ultra-charismatickým" Fialou v čele a s preferencemi, které ani při největším štěstí (ostatní to budou kazit jak jen budou moci) nemohou překročit nějakých 17%.

Zkrátka k nějaké změně politického kurzu bych se neupínal - už proto, že i kdybychom se zde (zcela nepravděpodobně) nějak vzepjali, stejně nepřetlačíme tu řeku průjmu, která sem teče z Bruselu-Berlína-Paříže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+
1/2