Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Třicet let v džungli

11. 11. 2019
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Pro krapet regulovanou a dotovanou džungli máme termín - safari.

Nahlásit
-
23
+

Diskuze

Ano těch třicet let od revoluce bylo lepších než těch 40 let předtím. Jenže mnohem důležitější je, zda těch následujících 30 bude lepší než těch předchozích třicet. A bojím se, že jdeme špatným směrem. A kdybychom nezažívali tak obrovský technický pokrok, tak by tak růžově nebylo.

Nahlásit

-
3
+

Co budou dělat? No, pytlíkovat to jako dosud. Němčina má překrásný výraz "fortwursteln".
Ubrat těm, kdo se nebudou moc bouřit, seškrtat investice, víc se zadlužovat a po dohodě s ČNB umořovat dluhy inflací... Ve zdravotnictví zavést limity. Zdanit cigarety a alkohol pod záminkou boje za zdraví, benzín a naftu za záchranu planety... Když to Řekové mohli takhle vést čtvrtstoletí, proč ne my?


Anebo přijde nějaká opravdová uprchlická krize ve stylu "Táboru svatých" a zavede se válečná řízená ekonomika a přídělový systém. A bude po prdeli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

StB Burešovi již docházejí peníze nyní:
https://www.euro.cz/politika/stat-se-zbavuje-vsech-zasob-strategickych-kovu-prodej-vynese-statu-dve-miliardy-1473099

Co bude soudruh dělat, až přijde krize? A co bude jeho nástupce dělat, až půjdou do penze silné ročníky husákových dětí?

Té současné přeregulované socialistické džungli pomalu začínají tikat hodiny...

Nahlásit

-
6
+

Podle mě není potřeba ani cesta kláštera, ale ani cesta "nepracovat pro korporace, nechodit na univerzitu, věnovat se řemeslu a četbě knih".

Nemá cenu se takto omezovat. Člověk klidně může poslat dítě na univerzitu a kompenzovat to prázdninami v https://www.misesakademie.cz a členstvím v https://www.studentsforlibertycz.cz

Obdobně mnoho kvalitních privátních programů MBA má tu moc ze státem univerzitně vzdělaného latentního kavárenského levičáka udělat "cynickou kapitalistickou bestii" :-)

Stejně tak němá cenu věnovat se nějakým řemeslům - člověk klidně může dělat pro nadnárodní korporace. I zde si lze udržet nadhled a svobodu - lze pro ně dělat jako freelancer (pro více klientů zároveň = nezávislost). V podstatě z libovolného místa na zemi. Ideálně z takového, kde je příjemné klima a minimum státní buzerace. A daně? No v CZ s výdajovým paušálem dáte za daně+soc+zdrav celkem nějakých 15%. Pokud paušál přesahujete, založíte další živnosťák třeba své babičce. A kdo si chce odečítat DPH a své náklady (a "náklady") odečítat od základu daně, kdo chce intenzivně optimalizovat, tak si často zakládá ještě SRO, kde následně náklady a příjmy drží na stejné úrovní (=nulové daně). Nebo si založí firmu v zemi, kde jsou daně ještě nižší. Nebo zkusí dělat za bitcoiny. Nebo.... možností je mnoho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Ale to není myšleno, jako návrat do středověku či 19. století. Autor přešel k pravoslavným, nikoli k Amishům :-)

Pouze radí trochu zpomalit a nenechat se technologiemi spoutat. A stejně tak se nebrání vzdělání, pouze varuje před levičáckým brainwashingem na univerzitách, takže pokud vysokoškolské vzdělání, tak v tvrdých oborech (STEM), kde té politiky není tolik. Ono to má i finanční důsledky - vyhnout se dluhům za školné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Něco podobného jsem už četl v recenzích a vlastně právě to mě odradilo od zařazení této knihy do seznamu budoucí četby. Tohle může fungovat pro pár klášterů nebo kibuců, ale ne pro většinu společnosti. Návrat před průmyslovou revoluci už není technicky možný bez drastického, řádového snížení počtu obyvatel a dramatického snížení životní úrovně. Počítačový server, který kromě jiného potřebujete pro existenci internetu, tedy i toho bitcoinu, prostě nevyrobíte ve vesnické dílně se sebešikovnějšími řemeslníky.

Pokud Dreherovi vadí věda a technický pokrok (jako například mobilní telefony), tak už si může říkat, co chce a nezajímá mě to. Nevidím nic špatného na tom, že se mohu kdykoliv spojit se svojí dcerou, která žije tisíce kilometrů daleko. Na rozdíl od autora si nemyslím, že věda a technický pokrok nebo univerzitní vzdělání, brání člověku v rozvíjení jeho spirituality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dreher nenavrhuje ani tak fyzické, jako spíš duchovní/mentální odpojení od postmoderní společnosti. Žít spíš v menších městech nebo na venkově, v rámci USA spíš v republikánských státech, mít rodiny a kultivovat přátelské a sousedské vztahy. Nepracovat pro velké korporace, neusilovat o akademické kariéry, ale věnovat se spíše řemeslům a vlastnímu podnikání. Vzdělávat se, číst dobré knihy, nesměrovat děti na univerzity, a pokud ano, tak STEM. V zásadě to velmi vhodně doplňuje to, co tady propaguje pan Altman s bitcoinem a Au/Ag.

To je těch 90%, pak už zbývá jen studium Bible a účast na bohoslužbách :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tak samozřejmě secese od státu může probíhat různě, jako klášter, jako kibuc, jako sekta Davida Koreshe, jako anarchokapitalistická komunita .... Problém je dnes trochu v tom, že nemůžete jen tak poodejít kousek za hradby a tam se zařídit po svém. Neomarxisté a etatisté dnes totálně zamořili svět a ovládají jej. Zlaté časy za barbarů v Římě. Možná na to má Dreher nějaký recept (nečetl jsem to), ale náboženský spolek může legálně fungovat v rámci existujících struktur (pokud nejste zrovna v Číně). Ve chvíli, když chcete vlastní ekonomiku, obchod, finance atd., tak narazíte na legislativu a stane se z váš nepřítel státu. Jistě něco se dá, BTX, šedá ekonomika, darknet apod., ale všechno to je na hraně nebo za hranou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Abych to rozvedl, nemusíme se shodnout na tom, co uctívat, ale shodneme se na tom, co uctívat nechceme: stát.

K čemu vede stát silný a vlezlý, múžeme vidět za oceánem:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-demokrate-republikani-politicka-polarizace-obcanska-valka.A191107_134529_zahranicni_jhr

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ale ono 90% té knížky sedí pro všechny, kdo se nechtějí účastnit multikulti/homo/eko experimentu.
Jak řekl Mistr Elrond: https://www.youtube.com/watch?v=CTI5cEp731I

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

:-)) Pane Capouch upřímně nevím, zda mám jako ateista reagovat, protože pak bych to viděl tak na roční debatu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oni na to přicházejí i na tom Západě:

https://www.ikarmel.cz/produkt/benediktova-cesta

Zajímavé ( a smutné) je, že se autor výslovně odvolává na myšlenky Václava Bendy o paralelní polis. Po třiceti letech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od našeho vstupu do EU je stále více zjevné, že jsme na vítězné cestě k socialismu sovětského typu. To, že místo revoluce k němu postupujeme plíživou evolucí, na konečném výsledku mnoho nezmění. Rozdíly budou jen v detailech a pak v tom, že nebude na koho to svádět, protože si totalitu demokraticky odhlasujeme v posledním demokratickém hlasování. Kašpárkové budou psát na finmagu oslavné články a "zaprodanci a ztroskotanci" jako pan Altman nebo já budou vyloučeni z diskuse jako podvratné živly. My starší, co si pamatujeme "zářné zítřky" hrdinů socialistické práce, žijících v zemljankách, vidíme jasné paralely mezi tehdejším Kremlem a dnešním Bruselem.

Bruselští soudruzi nám s povýšenou samolibostí vkládají, že my na východě jsme to prostě tenkrát dělali špatně, ale oni samozřejmě vědí, jak to udělat správně. Ukáže se to jako evropský omyl století. Bohužel může opět trvat několik generací, než se o tom přesvědčí. Tím, že Západ i nejmladší generace na Východě odmítly vzít na vědomí historickou zkušenost těch, kteří marxismus museli žít na vlastní kůži, jsou odsouzeni si ho prožít také.

Jediná diskuse, která má smysl, by se mohla vést o tom, zda máme jako země šanci se očekávanému osudu vyhnout. Protože pokud ne, tak už je to na každém jednotlivě a pro jednotlivce tady pan Altman celkem podrobně naznačil možnou cestu.

Nahlásit

-
13
+

Pro krapet regulovanou a dotovanou džungli máme termín - safari.

Nahlásit

-
23
+