Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kde udělali soudruzi z NDR chybu. A kde jsme ji udělali my?

8. 11. 2019
 5 689
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Kdyby do bývalého Československa nějaký strýček nasypal 2 biliony eur, tak by to tu asi také vypadalo jinak. Tím nechci nijak snižovat schopnost českých politiků rozkrást a promrhat obrovské prostředky, ale je třeba si uvědomit, jak obrovská je to suma v porovnání třeba s HDP, státním dluhem, nebo příjmy státního rozpočtu.

Nahlásit
-
25
+

Diskuze

Pomocní dělníci z Bruntálu jsou také podreprezentováni na univerzitách, v Senátu, atd...

A to proto, že Bruntálsku a dalším "periferiím" republiky se stalo to samé, co bývalým zemím NDR: kdo něco uměl, odešel (u nás do Prahy, v Německu třeba do Frankfurtu či Mnichova).

Logicky pak průměrný příjem na vesnici na Bruntálsku či Durynsku je nižší, než v Praze či Frankfurtu. Protože v těch prvních zůstávají méně kvalifikovaní pracovníci, (staro)penzisti, atd... kdežto v těch druhých se koncentrují vysokoškoláci, bankéři, ajťáci, obchodníci, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

My jsme udělali vážnou chybu, že jsme neměli Západní Československo.

Nahlásit

-
4
+

"Východoněmecký" důchodce je méně spokojený se svou životní úrovní než český, protože ji srovnává s úrovní "západoněmeckých" vrstevníků. Přesto, že má 2x-3x větší kupní sílu. Je na to i nějaký průzkum. Být v roli mladšího bratra, kterému ten starší doplácí nájem nevede k sebevědomí.

Nahlásit

-
2
+

Zkuste toto — https://www.advojka.cz/archiv/2019/22/neviditelna-zed — např. "Východní Němci jsou dramaticky podreprezentováni nejen v celostátní politice, médiích, firmách, univerzitách a dalších důležitých společenských institucích, ale často dokonce i v rozhodujících funkcích ve své části země. Při pohledu na materiální nerovnosti a symbolické zne­­uznání zkrátka není divu, že o sobě východní Němci prohlašují, že se cítí jako občané druhé kategorie."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mě vadí toto paušalizování.
Já sám za sebe mohu říct, že jsem konvergoval k Západu docela obstojně. Bez nějakých subvencí (na rozdíl od dederónů).
A i když zkusím uvažovat kolektivisticky (ne jen sám za sebe), tak když se projdu po Praze a pak po Brindisi, Neapoli, Malaze (neřkuli španělském/italském/řeckém vnitrozemí), tak si myslím, že to je docela OK.
Jasně, proti Londýnu či Paříži či Římu je Praha chudší - ale zase tam aby se člověk bál vyjít v noci ven, dával si pozor, do které čtvrti může, atd...

Že je průměrný příjem v nějakých odlehlejších regionech citelně nižší oproti Praze, to je podle mě logické - každý, kdo v těch regionech nemá v hlavně jetel, tak jde napřed studovat a pak pracovat do většího města, pokud možno do Prahy. Takže když někde zůstanou jen penzisti s průběžnou almužnou a nekvalifikovaní lidé vykonávající práci s mizivou přidanou hodnotou, tak je poměrně logické, že mají příjmy citelně nižší, než lidé vzdělaní, kvalifikovaní, jazykově vybavení - a hlavně zapojení do MEZINÁRODNÍ ekonomiky (freelancer žijící v Praze, pracující pro zákazníky z celé EU, zcela LOGICKY má příjmy srovnatelné s freelancerem žijícím v jakémkoli jiném evropském městě a pracujícím pro ty samé klienty).
Zase ale v těch odlehlejších regionech nemají tak vysoké nájmy, jako v té Praze (na to při tom stěžování rádi zapomínají).

Ono stačí i v té Francii (jedna z těch bohatších zemí EU) vyjet z Paříže někam na jih, na maloměsto či vesnici. Myslím, že není moc o co stát a že není mnoho Čechů, kteří by s těmi lidmi tam měnili (leda snad kvůli lepšímu počasí).

Samozřejmě, že by v ČR mohlo být lépe. Jenže to by vyžadovalo méně regulací a byrokracie, nižší daně, více smluvní svobody, volnější trh - ale mám obavy, že byste byl mezi prvními, kteří by byli proti :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

"Už jenom proto, že jsme proti ostatním zemím nijak zvlášť nezaostali."

To je ten malér, pane, že takhle uvažujeme.

Začátkem 90. let měla česká ekonomika asi 3x HDP na hlavu Polska.
Dnes je to podle posledních dat Eurostatu 39 tisíc dolarů (ČR) ku 33 tisícům (PL).

Nejde o to, že my jsme nezaostali, jde o to, že ostatní nás dohnali. Místo toho, abychom konvergovali se Západem, konvergovali jsme ještě víc s Východem, než to bylo před rokem 1989.

Ale je mi jasné, že v diskuzích, kde dominují latentní nebo otevření klausovci, to nebude vnímáno. Je to přirozený lidský mechanismus vytěsňovat informace, které se mi nelíbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Je třeba se na to podívat trochu jinak. Asi se shodneme, že u nás šel ten přechod ekonomiky z komunistické na dnešní tak trochu volnotržní asi jinou cestou než třeba v Polsku, Maďarsku, NDR a dalších zemích. Rozhodně nelze tvrdit, že by se nám to povedlo na jedničku. Ale je nesmysl tvrdit, že to byla katastrofa a totální propadák. Už jenom proto, že jsme proti ostatním zemím nijak zvlášť nezaostali. Kdyby to bylo tak špatné, asi by to bylo vidět ve srovnání s ostatními, ne.

NDR měla výhodu těch masivních subvencí, rodinných návazností atd.
Ale každá mince má dvě strany. V bývalé NDR existují vylidněné regiony, odkud většina práceschopných lidí odešla do SRN a zůstaly jen důchodci s nízkými důchody.

Když vyjedete na severu čech přes hranice, uvidíte místy i horší obrázek než v polsku, staré oprýskané paneláky, opuštěné fabriky, neupravenou krajinu. I přesto, kolik dostali peněz na obnovu oproti nám.

Tyhle kategorické hodnotící soudy od stolu, navíc jen podle vybraných několik málo kritérií, jaké předvádí pan autor, jsou naprosto jalovým výkonem nehodným pozornosti a hlavně jakékoli odměny. Článek o škodlivosti nadměrného slunění by byl na tomto místě patřičnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Když je v bývalé NDR všechno tak skvělé, proč tedy volí tak masově AfD anebo postkomunisty Die Linke?

Nahlásit

-
6
+

Jop. Uf, to je tak půlka rozpočti ročně navíc (NDR má o polovinu více obyvatel).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby do bývalého Československa nějaký strýček nasypal 2 biliony eur, tak by to tu asi také vypadalo jinak. Tím nechci nijak snižovat schopnost českých politiků rozkrást a promrhat obrovské prostředky, ale je třeba si uvědomit, jak obrovská je to suma v porovnání třeba s HDP, státním dluhem, nebo příjmy státního rozpočtu.

Nahlásit

-
25
+

...průměru HDP EU na hlavu, pochopitelně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Kde že udělali ti naši soudruzi chybu?"

No, já bych se radši zeptal, kde jsme udělali my, občané, chybu, že jsme soudruhy nechali celá desetiletí kupit chybu za chybou.

Před pár dny hodnotili ve veřejnoprávní TV ekonomické proměny po 30 letech Dušan Tříska, Václav Klaus, jim názorově blízký profesor Hindls a pak několik úspěšných podnikatelů. Obraz transformace a dalšího vývoje, jenž vykreslili, byl vcelku předvídatelný: bylo to provedeno správně, pokud se objevily nějaké chyby, byly malé a vyplynuly z kroků, které si vynutil někdo jiný, anebo to chyby vlastně nebyly.

Pokud necháme aktéry změn a chyb, aby je sami mohli hodnotit podle své optiky a potřeby, popřípadě dáme hlas pouze vítězům, tak se nemůžeme divit, že se posunujeme v našem poznání věci málo a kostrbatě. Podle mne je společenské vědomí ve vyšších patrech sociálního žebříčku zabržděné víc, než tomu bylo třeba v 60. letech. A ta nižší patra, která většinou nežijí v Praze se 187 % průměru HDP EU v PPP, zase nemají kapacitu na to, aby situaci, kterou zažívají na vlastní kůži, náležitě vyhodnotili, a tak jim zbývá frustrace a zmatená volba třeba Zemana nebo někoho podobného.

Nahlásit

-
1
+