Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nepodvádíme, jenom chybujeme. Kolik je v Česku Čapích hnízd?

23. 9. 2019
 15 810
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Věc je jasná a srozumitelná.

Z hlediska vyššího principu mravního je dotace do čapáku podvodem. Soudcem z tohoto pohledu je svědomí dotčené osoby a voliči.

Z hlediska trestního práva je věc posouzena na základě paragrafů a vykonavateli soudu o této věci jsou policie, státní zástupci, soud a prezident se svou abolicí.

Nahlásit
-
20
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Uf, další zbytečný článek na zbytečné téma. Kolikrát již bylo uvedené téma rozebráno, popsáno a vyhodnoceno. Nepřesvědčené nepřesvědčí, přesvědčené utvrdí a zbytku je tato causa lhostejná. Já patřím do té třetí množiny. Zabývám se důležitějšími tématy a nejsa právník, který nezná ani spis, nemá pro mě smysl nad tímto tématem přemýšlet. No a při volbách budu hodnotit tu politickou formaci, která by měla být pro naší společnost ta nejvhodnější. Výsledek nepředjímám.

Nahlásit
-
-13
+

Diskuze

Ježíš měl štěstí, že kázal v Judeji, ne v Čechách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Oprava: 5. Ano, to souhlasím. Ale politická elita vzešlá z Listopadu (všechny strany, nejen OF) nechtěla nový demokratický stát nastartovat hromadným trestáním. Nechtěla prostě být jako oni. Další důležitou věcí je fakt, že potrestaných by musely být desetitisíce či statisíce. Musely by se organizovat monstrprocesy, do čehož se samozřejmě nikomu nechtělo. To by byl špatný začátek a část národa by k novému zřízení vzhlížela s nenávistí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K 1. odstavci - Řeč byla o spolupráci s StB, nikoli o členství v organizaci! Nemůžete míchat členství v StB, SS, SD, KGB, Gestapu atd. s tím, když běžný člověk s těmito organizacemi z nějakého důvodu spolupracoval.

2. Jo, tady souhlasím se vším.

3. S tím lze principiálně souhlasit. ALE když se v 90. letech ty organizace rušily, tak o církevních restitucích se ještě vůbec neuvažovalo. Takže to tak prostě proběhnout nemohlo.

4. To je bohužel pravda.

5. Ano, to souhlasím. Ale politická elita vzešlá z Listopadu (všechny strany, nejen OF) nechtěla nový demokratický stát nastartovat hromadným trestáním. Nechtěli prostě být jako oni. Další důležitou věcí je fakt, že potrestaných by museli být desetitisíce či statisíce. Museli by se organizovat monstrprocesy, do čehož se samozřejmě nikomu nechtělo. To by byl špatný začátek a část národa by k novému zřízení vzhlížela s nenávistí.

6.Tak to je bohužel pravda pravdoucí. Z nějakého důvodu se současná západní civilizace dívá na levičáky jako na nedílnou součást slušné společnosti, zatímco pravičáci jsou okamžitě extrémisté a nacisté.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky se mi líbila myšlenka, aktivní členy STB (Grebeníček, Halamka, Lorenc...) deportovat podobně jako poválečné Sudetské Němce například do Severní Koreje nebo podobného ráje, který se snažili násilím vytvořit. S kufírkem a razítkem "Návrat nežádoucí."
Náklady by si uhradili propadnutím majetku a případný nedoplatek by určitě vyřešila sbírka. Nepochybuji, že by bylo dost lidí, kteří by těm hovadům na cestu přispěli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Obhajujte si to čím chcete, pořád je to vědomé rozhodnutí spolupracovat nebo ne. Vědomé rozhodnutí je bagatelizovat vše související se zvěrstvy komunizmu. Je to čistě vaše věc, jak se k tomu stavíte konkrétně vy. Jsem zodpovědný za to, jak se k tomu stavím já. Takže pro připomenutí si přečtěme třeba tenhle příběh:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/elektrina-byla-nejhorsi-odbojar-zazil-nejkrutejsi-muceni-stb/r~e8b8c7bedeae11e9ac60ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Navíc mnozí naoko spolupracovali, ale předávali své poznatky svobodnému světu."

Jasně - tři ze statisíců. Asi i v SS či SD byli tací.

StB byla (stejně jako KGB, SS, SD, Gestapo, Stasi...) zločineckou organizací. Možná u někoho lze najít mírné polehčující okolnosti pro účast na tom zločinu, ale obecně to "by default" všechno byli zločinci a je chyba, že nebyli (všichni - na základě pouhého členství ve zločinecké organizaci) alespoň částečně potrestáni. Ne nutně špagátem, či basou, ale třeba propadnutím majetku, ztrátou nároku na penzi (nebo alespoň omezení penze na nějaké minimum - bohužel dnes bolševičtí bachaři mají daleko vyšší penze, než jejich oběti), ztrátou volebního práva, zákazem podnikat a nabývat významnější majetky, atd..

Navíc všechna odškodňování církevními restitucemi konče měla být hrazena přednostně z majetku zabaveného členům StB, SČSP, KSČ, LM, lampasákům ČSLA, funkcionářům SSM a dalších organizací Národní fronty, atd... protože to oni nesou díl zodpovědnosti za vzniklé nespravedlnosti. Chtít platit církevní restituce po lidech, kteří církvi nic neukradli, sami dokonce byli existencí komunismu postiženi (byť jen tím, že nemohli cestovat či studovat), je svinstvo.

Skoro nikomu dnes nepřijde divné, jak bylo po válce zatočeno se Sudeťáky. Tam byla uplatněna přehnaná kolektivní vina čistě na základě národnosti - odsunuti (a zbaveni majetku) byli všichni - i ti, kteří nebyli členy SdP či NSDAP.

Bylo by tedy zcela na místě uplatnit podobně přísná opatření vůči lidem, kteří byli zjevně a prokazatelně členy komunistických zločineckých organizací. Tito lidé totiž tyranizovali VLASTNÍ národ, kdežto Sudeťáky aspoň trochu omlouvá fakt, že se jich nikdo nikdy neptal, zda chtějí být občané nějaké nově a uměle vytvořené ČSR (dohoda několika páprdů, kterým ti Sudeťáci rozhodně nedali mandát rozhodovat o jejich životech a majetku). Takže alespoň ze třetiny tak přísní jako na Sudeťáky, bychom mohli být na zjevné zrádce vlastního národa. Alespoň na ty, kteří byli funkcionáři či důstojníky či konfidenty.
Bohužel trestat levičáky je dnes neprůchozí, protože nám vládnou z Bruselu i Prahy, případně odhalují sochu Marxe v Trevíru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Speer není vhodný příklad. On si sice nesmočil ruce ve vraždění, ale VĚŘIL těm blábolům Hitlera o tísícileté říši a o německých nadlidech a židovských podlidech apod.

Nesouhlasím hlavně s tím, že "vždy je za tím buď zištnost nebo absence morálky nebo obojí dohromady, ale vždycky je to bezpáteřní chování.“. Může za tím být - a věřím, že často byl - i strach. Strach o život, o životy a zdraví a budoucnost blízkých apod.

Já rozhodně neobhajuji spolupráci či „spolupráci“ kohokoli s StB, jen tvrdím, že za tím nemusela nutně být absence svědomí či morálky, nebo prostá zištnost. Toto tvrzení je brutálně zjednodušující a nemyslím, že by jej mohl pronést někdo s dostatkem životních zkušeností. Takhle jednoduchý a přímočarý život není a nebyl ani v dobách StB. Navíc mnozí naoko spolupracovali, ale předávali své poznatky svobodnému světu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jj, takový Albert Speer chtěl jistě taky jenom „obránit“ a „uchránit“.
Ne, neexistuje žádný obhajitelný důvod ke spolupráci nebo i ke „spolupráci“, vždy je za tím buď zištnost nebo absence morálky nebo obojí dohromady, ale vždy je to bezpáteřní chování. A Vaším hloupým nálepkováním jste zneuctil všechny, kdo tomuto pokušení dokázali odolat a ne že ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tvrzení, že prvním předpokladem pro to, aby člověk spolupracoval s StB, je absence svědomí, je nesmyslné a myslím, že můžeme říci, že i vysloveně hloupé.

Mnoho lidí spolupracovalo, nebo jen „spolupracovalo“ (prostě se upsalo ke spolupráci), aby ochránili své děti, nebo jiné své blízké, nebo ubránili svou profesní (třeba pedagogickou), nebo vědeckou (třeba lékařskou) kariéru, jejíž význam pro civilizaci a budoucnost společnosti byl mnohem větší, než fakt, že si ušpiní ruce s StBákama. Nemyslím si ovšem, že tohle je případ Andreje Babiše.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ta armáda z bývalých výkonných policistů, kterou si Babiš kolem sebe buduje, aby mu dodala pocit bezpečí, není žádná Švýcarská garda pečlivě vybíraných loajálních strážců. Jsou to lidé přicházející na doporučení těch, kteří už byli doporučeni dříve.

Až se jednou některý z nich opravdu nas..e, nebude nutné na boží mlýny čekat - slovy Edmonta Dantese:

"A teď sbohem, dobroto, lidskosti, vděčnosti..." řekl neznámý. "Sbohem všechny city, které povznášejí srdce...! Zastupoval jsem Prozřetelnost, abych odměnil dobré... Teď ať mi postoupí své místo Bůh mstitel, abych potrestal zlé!"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aspoň ne zadarmo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fuj, ty prase. To JÁ bych nikdy nedělal... :-P

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ježíš prochází vesnici a vidí dav jak ukamenovává nebohou dívku. Tak se zastaví a zvolá, "kdo jste bez viny hoďte kamenem". Dav zklopí zraky a odhodí kameny, když v tom přilétne ostrý kámen z davu a ženu zabije. Ježíš se rozhlédne a jen suše pronese: "no jo, Andrej".

Nahlásit

-
7
+

První předpoklad (a docela zásadní), aby člověk spolupracoval s STB, je absence svědomí. Je to prosté: Máte-li na to žaludek, můžete dělat sviňárny. Zákony se svědomím neumí pracovat. Lze stanovit, co a jak je přijatelné, ale nelze vymáhat svědomí jako takové ze zákona. Proto může být v premiérské funkci bezpáteřní agent podporován bezzásadovým prezidentem. Ostatně soudím, že agenti jsou oba. Lze se dovolávat pouze božích mlýnů, ty fungují bezpečně v jakémkoliv režimu a doženou nakonec každého člověka. Před Bohem se nikdo neschová, ale bude se zodpovídat ze svých činů, i z vědomého postavení svědomí na vedlejší kolej.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Kubáčův pohled na věc: http://petr-kubac.blog.cz/

Nahlásit

-
-2
+

Fuck Babiš!

Nahlásit

-
2
+

Věc je jasná a srozumitelná.

Z hlediska vyššího principu mravního je dotace do čapáku podvodem. Soudcem z tohoto pohledu je svědomí dotčené osoby a voliči.

Z hlediska trestního práva je věc posouzena na základě paragrafů a vykonavateli soudu o této věci jsou policie, státní zástupci, soud a prezident se svou abolicí.

Nahlásit

-
20
+

Uf, další zbytečný článek na zbytečné téma. Kolikrát již bylo uvedené téma rozebráno, popsáno a vyhodnoceno. Nepřesvědčené nepřesvědčí, přesvědčené utvrdí a zbytku je tato causa lhostejná. Já patřím do té třetí množiny. Zabývám se důležitějšími tématy a nejsa právník, který nezná ani spis, nemá pro mě smysl nad tímto tématem přemýšlet. No a při volbách budu hodnotit tu politickou formaci, která by měla být pro naší společnost ta nejvhodnější. Výsledek nepředjímám.

Nahlásit

-
-13
+