Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Půjčte si od nás, my vám za to zaplatíme

20. 9. 2019
 15 511
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Sobíšek: "Dlouhodobě záporné sazby nemusejí vést ke kýženému zvýšení inflace, zato ale zcela jistě ovlivňují řadu veličin na finančním trhu. Již dnes na ně lze nahlížet jako na obrovský mezigenerační transfer, na nějž doplatí příjemci penzijních úspor v horizontu 10 až 20 let."

Velmi kulantně řečeno. Spíš myslím, že jsou na místě daleko razantnější slova. Loupež bych eufemismem "obrovský mezigenerační transfer" raději nenazýval. Loupež DVOJITÁ - ti, kteří za těch 10-20 let půjdou do penze, budou okradeni o část svých úspor, jak říká p.Sobíšek a zároveň budou okradeni o výplaty z průběžného penzijního systému, protože stát zdaleka nebude mít na tak vysoké penze, jaké mají dnešní penzisti, tedy budoucí penzisté za své nedobrovolné "příspěvky" dostanou procentuálně daleké méně, než z jakého poměru se mohou těšit penzisti dnešní (socialisticky pracovali s nízkou produktivitou, penze a zdravotní péči však dostávají kapitalistické - a díky té kapitalistické zdrav.péči tu penzi ještě čerpají výrazně déle).

A že se záporné sazby míjejí účinkem a tedy že nepodporují utrácení a růst cen spotřebního zboží? No tak jasně - pokud si někdo dal za cíl naspořit si na penzi 5 milionů v dnešních cenách, tak když mu termíňák či státní dluhopis nese negativní úrok, tak musí spořit daleko větší částky, než kdyby úrok byl +3%. A o to míň může utrácet.
______________________________ _______________

Kohout: "Až půjdou sazby nahoru – pokud se tak vůbec kdy stane – budou mít velký problém. Mohou být zadluženy do té míry, že zvýšení sazeb nemusí ustát ve zdraví. Záporné sazby vytvářejí prostředí pro vznik budoucí úvěrové krize."

Úrokové sazby již půjdou jenom dolů, hlouběji do záporu. Protagonisté systému dobře vědí, že jen tak životnost systému alespoň o kousek prodlouží - jakmile zařadí zpátečku, přijde kolaps. QE se bude jen zvyšovat a časem se přidají vrtulníkové peníze (např. nepodmíněný základní příjem pro každého, rovnou z tiskárny). A také přijde rušení hotovosti a kapitálové kontroly - bez nich by se citelně záporné úroky zcela minuly účinkem, respektive by kolaps ještě urychlily (run na banky, odliv úspor ze země do oblastí s kladným úrokem, do zlata, bitcoinu, atd...).

Pokud někdo někdy začne o zvyšování úroků mluvit, bude to až v době, kdy ani přes úpornou snahu státní propagandy, přes halasná vyhlášení centrální banky, přes agitaci užitečných id**tů v internetových diskusích a přes stále kreativnější metodiky měření "inflace" statistickým úřadem, všichni občané uvidí, že reálně máme dvojcifernou pádivou inflaci. Pak si možná tlak inflací zbídačované veřejnosti vynutí akci - která však bude posledním hřebíčkem do rakve současného fin.systému a juldovských "účetních peněz".
______________________________ _______________

Kohout: "Kapitálový trh přestává být trhem a stává se předmětem centrálního socialistického plánování. Celkem vzato, jde o nebezpečný experiment s nejistým koncem. Důvody, proč byly záporné sazby zavedeny, jsou velmi pofidérní. Důvody, proč jsou nebezpečné, jsou naopak bohužel velmi solidní."

Naprostý souhlas.
______________________________ _______________

Tětek: "Negativní úrokové sazby jsou akt zoufalství. Na základě časových preferencí je přirozená úroková míra pozitivní."

Přesně tak. Kdo by za přirozených okolností někomu půjčoval své peníze s tím, že mu dotyčný vrátí méně, než si půjčil? Leda nějaký uvědomělý Julius, ale zdravý člověk či podnikatel těžko.
______________________________ _______________

Každopádně jde o bezprecedentní experiment, který je ovšem velmi záhodno sledovat z bezpečné vzdálenosti, za podmínek maximální izolace od samotného experimentu a jeho možných dopadů. Máte ještě fiat peníze v bance?

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

A zase neuvádíte nic konkrétního. Jen obecné žvásty. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

A mezi tím...

https://www.kurzy.cz/zpravy/512970-ve-francii-budou-nove-akceptovat-btc-ve-25-000-obchodech/

...a spousty dalších pozitivních zpráv o šíření bitcoinu. A to ještě nenastoupila Libra, natož aby se ze spánku probudili úhlavní konkurenti Facebooku (Google, Apple, Amazon, Microsoft, ...) - ti nastoupí tak rok-dva po Libře a budou muset nabídnout něco hodně lákavého (kladný úrok v době záporných úroků?).

Juldové smutně koukají na ujíždějící autobus.

Nahlásit

-
2
+

Není nutné se vzrušovat - už Gödel brilantně popsal, že žádný systém (teorie) není schopen jazykem, kterým popisuje realitu, rozhodnout o pravdivosti svých tvrzení. Musí být použit systém (jazyk) externí.


http://jarda.peregrin.cz/mybibl/HTMLTxt/378.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6delovy_v%C4%9Bty_o_ne%C3%BAplnosti

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://zpravy.aktualne.cz/finance/odbornici-spocitali-duchod-v-roce-2070-snizeni-bude-dramatic/r~a6f6707adf7511e9ac60ac1f6b220ee8/


Nevyjde ani jedno:

1) Pokles penze vůči průměrné mzdě z 40% na 25% (při zachování současné výše odvodů). NoWay! Již nyní se pro ZJEVNOU NEVÝHODNOST státnímu systému vyhýbá kde kdo a jak jen to jde. Pokud při stejných odvodech klesne penze ze 40 na 25 procent průměrné mzdy, čili opět VÝRAZNĚ poklesne náhradový poměr, tak motivace k EXITu vzroste VELMI VÝRAZNĚ. O zásluhovosti již ani nemluvím - jedním z důsledků vývoje bude víceméně jednotná (silně nivelizovaná) dávka na holé přežití.


2) Zvýšení odvodů povede k NIŽŠÍMU výběru a ne vyššímu - protože Lafferova křivka. Kdo by za takových podmínek bych ochoten pracovat a platit? Lidé začnou odcházet do šedé, černé a kryptoekonomiky. A ti nejschopnější, nejvzdělanější (i jazykově) odejdou do zahraničí, tak jako před nepříznivou situací odchází nejschopnější část populace dnes z Rumunska, Pobaltí, Řecka, atd...


Všichni by se měli zamyslet, jaké alternativy jim stát nabízí a zda JIŽ NYNÍ není čas hledat řešení MIMO stát!
Celý život bez reptání platit jak mourovatý, přestože je zřejmé, že vyhlídky na adekvátní penzi jsou zcela mizivé, to je znak poněkud mdlého ducha.

Nahlásit

-
5
+

Na podobné téma jsme tu diskutovali s panem Fuldem.
Musíte mít dost peněz a kamarádit se s politiky a ČNB, kteří vám na to dají licenci...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A zase neuvádíte nic konkrétního. Jen obecné žvásty. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Pane Fuld, když nechápete, co je logika, tak logicky :-) nechápete ani, co je to logický faul. Mnohokrát jsem vás na ně dříve upozorňoval, ale vy je jednoduše neopoznáte, ani když je máte před očima. Vůbec nechápete, o čem mluvím, nebo děláte mrtvého brouka nebo vyplivnete nějakou urážku. Přiznám se, že zpočátku mě trochu frustrovalo to vaše naprosté nepochopení elementární logiky, rozdílu mezi kauzalitou a korelaci a podobně. Teď už se tím jenom bavím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je jako ta jitrnice, kterou svět nikdy neviděl. Pořád blábolíte o logických faulech ale z žádného jste mě zde nikdy neusvědčil. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Proč se upejpat. Půjčte mi 100 mega a plaťte mi 100 tisíc měsíčně.
No dobře, ať nežeru, stačí mi 90. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nějak mně uniká, co je na marxismu logického. A pokud jde o Fulda, tak by se na jeho textech daly vyučovat logické fauly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Fuldisticko-marxistický systém je skvěle logicky promyšlený, ale nepočítá s lidmi, kteří vždy zareagují jinak, než tihle teoretici předpokládají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Bohužel, tu firmu neznám :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč si vlastně nemohou půjčit obyčejní lidé? Dejte mi 10 mega a plaťte mi 10 tisíc měsíčně, že je mám půjčené.

Nahlásit

-
4
+

Díky za výtečný komentář.
Považujete interactivebrokers - pobočka v UK, za bezpečné sídlo pro obchodování s akciemi ? Nebo alespoň relativně, vzhledem k čr ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"To mohou národní vlády vnímat jako docela velký problém. Z jejich strany zde může panovat celkem oprávněný strach z toho, že jejich národní měny budou v dobách krizí ve velkém opouštěny právě ve prospěch instrumentů, jako je Libra. Tento argument, který si v Evropě oblíbil především hlavní evropský kritik Libry – francouzský ministr financí Bruno Le Maire, ostatně hlasitě zazníval i na nedávné konferenci OECD v Paříži. Pokud by k takovému scénáři skutečně docházelo, mohlo by to vládám poměrně zkomplikovat snahu o řízení jejich ekonomik (ponechme teď stranou, zdali je to dobře, nebo špatně)."

No to si pište. Při každém QE, při každém dalším snížení úroků více do záporu, při očekávání dalšího "kurzového závazku", při každém dalším zpřísnění a omezení nakládání s hotovostí, při jakýchkoli problémech významnější banky (lidi si pamatují vypnuté bankomaty a haircuty z Řecka a Kypru), při náznaku dluhové krize a finančních problémů nějakého státu .... lidé (zcela logicky a oprávněně) budou prchat. Kdyby Řekové tehdy měli libry a bitcoiny+LN, vypnuté bankomaty by jim vadily asi tak 10x méně. V takové situaci by vypnutí bankomatů nejvíce postihlo banky a STÁT, protože obchodníci by obratem (místo mizející hotovosti), začali přijímat tyto alternativy.

Erár si zápornými sazbami, QE a bojem s hotovostí sám podřezává větev. Alespoň něco užitečného dělá :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nejsem fanoušek Libry.
Ale jako beranidlo bude dobrá.
A jako reklama na skutečné kryptoměny také - uvede je do mainstreamu.

https://www.lupa.cz/clanky/proc-se-centralni-banky-boji-facebook-libry-a-o-cem-to-vypovida/

A nakonec Facebooku nezbude nic jiného, než časem do svého krycího koše dát něco s kladným REÁLNÝM výnosem - kvůli vlastním ziskům, kvůli tomu, že to klienti a uživatelé budou požadovat a kvůli tomu, že když REÁLNÝ výnos či úrok nenabídne Libra, nabídnou ho měny konkurentů Facebooku, kteří brzy do tohoto lukrativního byznysu také naskočí (Apple, Google, Microsoft, Amazon, IBM, ...).

A až Facebook ze svého koše vyleje fiat měny a státní dluhopisy, bude to dump, který spustí lavinu, úprk. Signál posledním opozdilcům.

Nahlásit

-
2
+

Sobíšek: "Dlouhodobě záporné sazby nemusejí vést ke kýženému zvýšení inflace, zato ale zcela jistě ovlivňují řadu veličin na finančním trhu. Již dnes na ně lze nahlížet jako na obrovský mezigenerační transfer, na nějž doplatí příjemci penzijních úspor v horizontu 10 až 20 let."

Velmi kulantně řečeno. Spíš myslím, že jsou na místě daleko razantnější slova. Loupež bych eufemismem "obrovský mezigenerační transfer" raději nenazýval. Loupež DVOJITÁ - ti, kteří za těch 10-20 let půjdou do penze, budou okradeni o část svých úspor, jak říká p.Sobíšek a zároveň budou okradeni o výplaty z průběžného penzijního systému, protože stát zdaleka nebude mít na tak vysoké penze, jaké mají dnešní penzisti, tedy budoucí penzisté za své nedobrovolné "příspěvky" dostanou procentuálně daleké méně, než z jakého poměru se mohou těšit penzisti dnešní (socialisticky pracovali s nízkou produktivitou, penze a zdravotní péči však dostávají kapitalistické - a díky té kapitalistické zdrav.péči tu penzi ještě čerpají výrazně déle).

A že se záporné sazby míjejí účinkem a tedy že nepodporují utrácení a růst cen spotřebního zboží? No tak jasně - pokud si někdo dal za cíl naspořit si na penzi 5 milionů v dnešních cenách, tak když mu termíňák či státní dluhopis nese negativní úrok, tak musí spořit daleko větší částky, než kdyby úrok byl +3%. A o to míň může utrácet.
______________________________ _______________

Kohout: "Až půjdou sazby nahoru – pokud se tak vůbec kdy stane – budou mít velký problém. Mohou být zadluženy do té míry, že zvýšení sazeb nemusí ustát ve zdraví. Záporné sazby vytvářejí prostředí pro vznik budoucí úvěrové krize."

Úrokové sazby již půjdou jenom dolů, hlouběji do záporu. Protagonisté systému dobře vědí, že jen tak životnost systému alespoň o kousek prodlouží - jakmile zařadí zpátečku, přijde kolaps. QE se bude jen zvyšovat a časem se přidají vrtulníkové peníze (např. nepodmíněný základní příjem pro každého, rovnou z tiskárny). A také přijde rušení hotovosti a kapitálové kontroly - bez nich by se citelně záporné úroky zcela minuly účinkem, respektive by kolaps ještě urychlily (run na banky, odliv úspor ze země do oblastí s kladným úrokem, do zlata, bitcoinu, atd...).

Pokud někdo někdy začne o zvyšování úroků mluvit, bude to až v době, kdy ani přes úpornou snahu státní propagandy, přes halasná vyhlášení centrální banky, přes agitaci užitečných id**tů v internetových diskusích a přes stále kreativnější metodiky měření "inflace" statistickým úřadem, všichni občané uvidí, že reálně máme dvojcifernou pádivou inflaci. Pak si možná tlak inflací zbídačované veřejnosti vynutí akci - která však bude posledním hřebíčkem do rakve současného fin.systému a juldovských "účetních peněz".
______________________________ _______________

Kohout: "Kapitálový trh přestává být trhem a stává se předmětem centrálního socialistického plánování. Celkem vzato, jde o nebezpečný experiment s nejistým koncem. Důvody, proč byly záporné sazby zavedeny, jsou velmi pofidérní. Důvody, proč jsou nebezpečné, jsou naopak bohužel velmi solidní."

Naprostý souhlas.
______________________________ _______________

Tětek: "Negativní úrokové sazby jsou akt zoufalství. Na základě časových preferencí je přirozená úroková míra pozitivní."

Přesně tak. Kdo by za přirozených okolností někomu půjčoval své peníze s tím, že mu dotyčný vrátí méně, než si půjčil? Leda nějaký uvědomělý Julius, ale zdravý člověk či podnikatel těžko.
______________________________ _______________

Každopádně jde o bezprecedentní experiment, který je ovšem velmi záhodno sledovat z bezpečné vzdálenosti, za podmínek maximální izolace od samotného experimentu a jeho možných dopadů. Máte ještě fiat peníze v bance?

Nahlásit

-
13
+