Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Devátý bankrot v historii. Proč Argentina zase pláče

16. 9. 2019
 21 789
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Vláda v Buenos Aires se snaží zachraňovat, co se dá. Zavedla měnovou kontrolu – nákup zahraniční měny a převod peněz do zahraničí schvaluje centrální banka. Kabinet také vyjednává o restrukturalizaci dluhopisů."

Doufám, že si toto PREVIEW naší budoucnosti čtenáři vezmou k srdci.
Až začnou problémy, bude již na EXIT pozdě. Peníze ven nepošlete. Nekoupíte zahraniční akcie. Váš prodejce investičního zlata či vaše bitcoinová směnárna vám toto zboží již nebudou schopna dovézt, protože nebude mít jak za něj zaplatit zahraničním dodavatelům.

A k tomu vám vláda zrestrukturalizuje (eufemismus pro loupež) dluhopisovou výplň vašeho 3. pilíře.


"Argentinci jsou zoufalí. Kdysi oplakávali Evitu (Perónovou), teď pláčou za svým pesem, za svými úsporami."

Zoufalí jsou jen ti pitomí z nich. Kdo (po všech těch zkušenostech) věřil politikům a jejich hračce (domácí měně), snad ani nic jiného nezaslouží. Za blobst se platí a zde konečně dobře vidíme kolik.
Ani našim politikům se nadá věřit ani pozdrav - nebo mi někdo bude tvrdit něco jiného? Jo, asi Julda... estébákům a pěstitelům řepky se přeci věřit musí.

"Generál, zvěstující pokrok a pořádek, po svém nástupu do prezidentského paláce Casa Rosada v roce 1946 oznámil konec „tradiční politiky“ a zavedl „sociální spravedlnost“ (justicialismo). Znárodnil zahraniční podniky a zisky rozdal pracujícím."

Jen o malinko víc hardcore, než dnešní eurosocialismus a levičácký progresivismus. Západ dolu padá o něco pomaleji a hlavně z větší výšky, takže to k tomu chodníku déle trvá - navíc investoři nemají zatím mnoho jiných alternativ, než měny a dluhopisy EU, USA a JP - což je umělě drží při životě. Ne jejich kvalita, ale pouze (zatím uměle udržovaný) nedostatek alternativ.

Nicméně záporné sazby, QE, panika z bitcoinu a Libry, snaha omezovat hotovost, atd... to vše svědčí o stupňujícím se zoufalství dnešních (j)"elit".
https://ibb.co/XJ6MfQ2

A k tomu další pokusy dostat lidi pod kontrolu, aby se to rozsypání systému dalo ještě trochu odložit:
http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/57951-autentifikujte-se-proc-toho-chce-stat-o-nas-vedet-tolik


Andrej je vlastně takovej perónovec.
Rozdává dárky, prachy se snaží vykouzlit, kde se dá (zdanit pojištovny, kolabující zdravotnictví zachránit vybrakováním rezervních fondů zdravotních pojišťovan, ... kde bude brát příští rok a kde bude brát, až přijde krize?). To vše jen proto, že kdyby masivně neuplácel voliče a prohrál volby, půjde on i jeho rodina bručet. Bude stále zoufalejší a jeho snahy někde sehnat další miliardy na prodloužení pobytu u moci ještě aspoň o 3 měsíce, budou čím dál riskantnější.

Nahlásit
-
63
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ne, ne. Je to jako zakazovat návrat ke koňským povozům. Koncept kryptoměn je totiž totálně zastaralý a dávno opuštěný. Nová je jen forma. Obsah je starý a nefunkční = nebezpečný. Asi byste nebyl rád, kdyby Vám v cestě (častěji než dnes) překážely koňské povozy. A ten zmatek v dopravě, co by to přineslo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Nemůžu vyloučit, že nakonec Libru nebo BTC státy nezastaví, protože se rozhodnou to prostě neudělat. Státy dělají chyby, i velké. Vsázet na nepředvídatelné jednání států rozhodně nebudu. Pokud se ale státy rozhodnou těm nesmyslům s krypto"měnami" čelit, protože jejich zastánci se tím, že díky jim mohou destabilizovat stávající finanční systém a samotný chod států, pak mají státy značné šance tyto aktivity eliminovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se zajímám o peněžní systém, zajímá mě především jestli a jak bude fungovat a ne zda bude odpovídat nějaký bláznivým toliko ideologickým kritériím. Takto jako Vy, pohlíželi na věci kovaní fanatičtí komunisti. Co odporovalo jejich bláznivé ideologii bylo špatné, bez ohledu na to, že to fungovalo správně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Někteří Švýcaři jsou v otázce peněz docela blázni. Vzpomeňme jen referendum o Vollgeld.

Nakonec v tom článku ten ředitel píše o tom, že celé konsorcium stojící za Libra má plně podléhat bankovní regulaci, takže ve skutečnosti bude Libra jen jakýmsi plně regulovaným finančním instrumentem, něco jako podílové listy. Banky totiž nemohou emitovat jinou měnu, než tu státní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://www.kurzy.cz/zpravy/513962-svycarsko-nema-s-librou-nejmensi-problem/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To samozřejmě záleží na tom, jaké hodnoty jsou důležité pro hodnotitele. Vy vyznáváte bolševické hodnoty, tak je pro vás lepší systém vynucený násilím. Já považuji za lepší systém založený na dobrovolnosti. Víc nemá cenu o tom hovořit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Opakovaně vás vyzývám k sázce.
Já tvrdím, že hlasování bude irelevantní, relevantní bude tržní rozhodnutí každého jedince (maximalizace zisku, ochrana úspor).
I volič KSČSSD a hlasitý zastánce monopolu ČNB, bude reagovat na záporné sazby a vrtulníkové peníze, bude chránit své úspory tím, že peníze ze záporně úročeného účtu v bance převede třeba na Libru.
I volič KSČSSD se již dnes snaží platit co nejnižší daně a pokud jejich sazby porostou, bude se snažit stále více - přestože do urny bude házet furt ty samé bolševiky.
I volič KSČSSD, po zavedení záporných sazeb (a nutně tedy po omezení výběrů hotovosti a zavedení kapitálových kontrol) bude mít tendenci ve vlastním zájmu tato opatření obcházet a peníze do zahraničí nějak vyvést.
I volič KSČSSD bude vnímat, že odvody na socpoj rostou a při tom poměr penze k průměrné mzdě klesá. I volič KSČSSD přes svou omezenou inteligenci pozná, že systém je stále nevýhodnější a bude se snažit odvody do něj omezit a spořit si na stáří individuálně (ovšem z výše uvedených důvodů ne ve státní měně či státních dluhopisech).
Znám spoustu voličů ČSSD, kteří ale v osobním životě například kupují zlato - zkrátka to, co házíte do urny a to, jak se chováte v reálném životě, jsou 2 dost zásadně odlišné věci.

Čili opakuji - pojďme se vsadit, že Libru ani Bitcoin stát nezastaví. Že experimenty s QE, zápornými úroky a vrtulníkem budou lidi motivovat čím dál silněji k EXITu. Stejně tak je k exitu bode motivovat stále více nevýhodný penzijní systém. A že tuto snahu lidí o zlepšení vlastního života žádná byrokracie nezastaví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Výstižně napsáno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To jsou jen prázdné naduté řeči marionet v propůjčených politických pozicích - podobně jako když se gorilí samec tluče do prsou a čím více duní, tím je spokojenější.

Handelsblatt - německá obdoba HN a stále respektované medium - to vidí zcela jinak:

"Proč německé firmy selhávají v digitálních inovacích"

Důvody jsou:
1) neschopný management
2) chybějící technologie
3) zastaralá infrastruktura
4) mizerné školství

https://www.handelsblatt.com/today/opinion/not-getting-it-why-german-companies-fail-at-digital-innovation/23581568.html?ticket=ST-4246975-4roXlnpXaAG6RxXe5blo-ap6

Protože jsem investoval do řady německých firem, sleduji s obavami i úprk technologických firem do zahraničí - buď de iure nebo de facto.
Například Stabilus - světový leader v elektrohydraulických táhlech (páte dveře většiny aut, zavazadlové prostory všech letadel, nemocniční systémy, lodě...) utekl do Lucemburska. To ostatně v poslední době tiše ale o to více otevírá německých firmám náruč dokořán.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No to není.
Lidé - voliči si vyberou a nebudu se divit. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naštěstí to není na vás.
Lidé-trh si vyberou a vy se budete divit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A proto nezbývá, než se vrátit k věcnému posouzení obou peněžních systému, bez jakéhokoli ideologického zkreslování . Směle do toho. Dávám Vám výhodu prvního tahu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Já ale přece nikomu nic nezakazuji. Jen schvaluji, pokud to bude zakázáno tím, kdo k tomu má mandát. :-)
A obviňovat mě z nějakého levicového pokrokářství ve vztahu k peněžnímu systému, je pak přece zcela směšné. :-) V tomto směru by snad mohlo býti poukazováno na snahy o zavedení Vollgeld, což však opět není můj případ. Já naopak konzervativně lpím na tom, že současný peněžní systém je v základu efektivní a spolehlivý. Pokud současně tvrdím, že je současný peněžní systém lepší, než ten předchozí, jde pouze o mé věcné hodnocení, nikoliv o jakési pokrokářství, natož pak levicové. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

S Vašim obecný tvrzením o soudném člověku lze samozřejmě souhlasit. Avšak v daném případě (snaha o změnu peněžního systému) se o něco lepšího, co by nahrazovalo něco horšího, nejedná. Naopak se v daném případě jedná o snahu o návrat k něčemu, co zjevně v minulosti již prokázalo mizernou funkčnost ve srovnání se současným stavem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Citace - Richard Fuld / 24.09.2019 12:05

Ne, ne. Je to jako zakazovat návrat ke koňským povozům. Koncept kryptoměn je totiž totálně zastaralý a dávno opuštěný...


Nacisté 1941: Ne, ne. Je to jako zakazovat návrat ke koňským povozům. Koncept demokracie je totiž totálně zastaralý a dávno opuštěný...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Soudný člověk, který zjistí, že nový stav je horší než ten předchozí, tak se vrátí k tomu předchozímu. Je na tom něco těžkého k pochopení?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Stejně je bez šance to zastavit. Vsadíme se?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ovšem jen člověk s bolševickou mentalitou bude lidem zakazovat návrat "ke koňským povozům", jen proto, že on sám je považuje za špatnou volbu. Co když by třeba naprostá většina lidí dospěla právě k těm povozům a zmatek by pak působila menšinová auta?

Navíc opět jen leví progresivisti, pokrokáři za každou cenu, tvrdí, že co je staré je automaticky špatné a vše novější je automaticky lepší. V jistý čas byl novější než demokracie i komunismus a nacismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ne, ne. Je to jako zakazovat návrat ke koňským povozům. Koncept kryptoměn je totiž totálně zastaralý a dávno opuštěný. Nová je jen forma. Obsah je starý a nefunkční = nebezpečný. Asi byste nebyl rád, kdyby Vám v cestě (častěji než dnes) překážely koňské povozy. A ten zmatek v dopravě, co by to přineslo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Ještě, že tak. Podle mne jsou nebezpečné i hrátky s veřejnými státem emitovanými "kryptoměnami". :-) Natožpak povolovat korporátní peníze a/nebo skutečné kryptoměny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/elektromobil-prodeje-evropa-paretovo-pravidlo.A190918_225939_automoto_fdv

„my už elektromobily umíme vyrobit, ale teď je řada na úřednících, aby zařídili, že je budou lidé kupovat“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

:-)


No hlavně, že ty moderní technologie a blockchain jim tam bude režírovat bankrotářská Deutsche Bank :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V osobní dopravě paradoxně zakazují koňské povozy a protlačují automobily z roku 1895.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to jako zakazovat auta, abych si zachoval monopol na provozování koňských provozů.
Chvíli to může "fungovat", ale nakonec to bude mít efekt jako Velká čínská zeď - izolace, zaostávání, odchod schopných lidí a firem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nevím, co je vtipnější - jestli to, že ECB plánuje zavést ubohou nápodobu kryptoměn nebo někdo, kdo s vážnou tváří prohlásí tak ukrutnou pitomost jako "„Chceme být v čele a dál posilovat pozici Německa jako předního technologického místa,“ zatímco se v jeho zemi chystá hromadný přechod z jaderek a uhelek na šlapadla :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-kryptomeny-libra-bitcoin-paralelni-alternativni-mena.A190918_142204_eko-zahranicni_svob

To bylo rychlé.

Nahlásit

-
1
+

No samozřejmě. Každý jednotlivec se ale může snažit, aby to byl zrovna on, kdo bude schopen uniknout.
Na to není potřeba být nějak extrémně bohatý.

ČR je v podstatě chudá rozvojová země (ve srovnání se západem), ale i člověk s místním mediánovým příjmem (a podle mě i ten s ještě nižším - záleží jen na míře zodpovědnosti, spořivosti a předvídavosti) má šanci si dávat alespoň něco stranou. A to něco investovat do geograficky diverzifikovaného akciového portfolia (aby jej např. kolaps ČR či celé EU nezasáhl).
A něco investovat do fyzického zlata a stříbra (zlatý dvacetifrank dnes stojí 7 tisíc, nedávno to bylo jen lehce přes 5 - ať mi nikdo neříká, že si ho nemůže koupit alespoň 1x či 2x do roka).
Něco do bitcoinu (protože s ním se utíká nejpohodlněji a nejbezpečněji).
Něco držet v hotovosti nezávislé na ČR a EU (CHF, USD, CAD, AUD, DKK, ...) - ne moc, ale když budu utíkat z bankrotující ČR, bude pár set USD a CHF v kapse velmi praktických.
Nevěřit státním dluhopisům (tedy ani 3.pilíři), ani bankám (v bance mít jen nějaké provozní peníze), ani politikům a úředníkům (nedržet majetek ve formách, na které ti místní politici dosáhnou - nemovitostmi počínaje).

Kdo toto bude dodržovat 10, 20 či 30 let a pak v ČR či EU nastane "argentinská" či "venezuelská" situace, nebude až tak moc zaskočen. A jak říkám - koupit si každý měsíc za pár stovek stříbrnou minci, na to má při troše snahy každý. I kdyby to měla být prvorepubliková pětikoruna, kde je toho stříbra za pár desítek korun.

Ono to klasické prepperství (kupovat konzervy, generátory, zbraně, ... budovat kryt) přeci také není levné, také něco stojí. A já zde jen diskutuju, která forma prepperství (zakopat se doma versus být připraven odejít) je vhodnější.

A jak jsem již říkal: když budu farmář z Jižní Moravy či pěstitel ovcí z Beskyd, tak asi zvolím to "staroprepperství" - koupím si flintu, generátor, 2 barely nafty, konzervy, ...
Ale když budu moderní městský "světoobčan", který hodně cestuje, který studoval i pracoval v zahraničí, který je schopen pracovat odkudkoli a pro kohokoli přes internet, , který umí jazyky, vyzná se v technologiích (od IT po ty finanční - má PayPal, Revolut kartu a bitcoinovou peněženku), tak pro něj je daleko přirozenější to "novoprepperství". A takových lidí přibývá. Alespoň co vidím ve svém okolí - mladí lidé z měst studující víceleté gymply a následně vysoké, s Erasmem, part-time jobem v nadnárodní korporaci a tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Jenže to je reálné pro jednotlivce, ne pro celou argentinskou vyšší a střední třídu. Argentina má 40 milionů obyvatel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jak pravil klasik:

https://cdn.dicionariopopular.com/imagens/meme-do-pikachu-surpreso-og.jpg

Nahlásit

-
2
+

Ano, něco takového jsem už četl.
Nicméně prepperství podle mne není nejlepší přistup.
Proč tam zůstat a muset žít z konzerv, s puškou hlídat každou noc svůj dům, shánět naftu do generátoru, bát se o děti, učit je doma, atd...?
Pro nějakého chudšího farmáře to cesta asi je.
Ale daleko lepší mi přijde být ready z takové země odjet a žít někde jinde pohodový život a na situaci doma se dívat na Fox News. Chce to něco umět (jazyky počínaje) a nemít majetek vázaný na rodnou hroudu - naopak ho mít diverzifikovaný, celosvětově distribuovaný, z části ideálně nezjistitelný (mimo oficiální systém), atd...

Teď už je Argentina dlouhodobě zruinovaná. Ale kdo byl prozíravý v době, než to tam socani vzali do rukou poprvé, tedy v době, kdy střední a vyšší třída měla ještě solidní majetek, asi nebyl problém se nějak zajistit - koupit si nemovitost v USA a/nebo v západní Evropě, vybudovat si celosvětově diverzifikované portfolio akcií, mít ve švýcarském sejfu nějaké zlato. Jen ten bitcoin tehdy ještě bohužel neměli :-)

Samozřejmě kdo dál spoléhal na stát, jeho solventnost, jeho sociální a penzijní a zdravotní systém, na jeho měnu, .... no tak ten logicky splakal nad výdělkem. Ponaučí se z toho aspoň někdo? Každou chvíli vyprodané obchody se zlatem, nebo růst kurzu bitcoinu naznačují, že snad ano.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

To se dá pochopit.
Taky kdo měl v hlavě mozek a ve Švýcarsku konto, tak neřešil žádné prepperské konzervy a střelivo, ale jel to přečkat do toho Švýcarska, nebo na Azurové pobřeží :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/2