Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Peníze místo stravenek. Očima expertů

16. 8. 2019
 25 722
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vše, co se týká stravenek, je jednoznačné plýtvání. V celém systému pracují desetitisíce lidí jenom proto, že to stát vymyslel a zavedl. Jsou to státem uměle vytvořená místa, která nijak nepřispívají k tvorbě bohatství. Jsou to stejně uměle vytvořená místa jako třeba daňoví poradci i když nejde o přímé zaměstnance států.

Jediné rozumné řešení je zrušení stavenek.

Nahlásit
-
122
+

Diskuze

Další vlna centrálního plánování a manipulací s úroky směrem dolů =

1) Další růst cen nemovitostí - před státem generovanou inflací a před státem způsobenou absencí normálních instrumentů s kladným výnosem bude do nemovitostí utíkat každý, kdo je schopen generovat přebytky rodinného rozpočtu (spořit)

2) Další pokles úspor běžných lidí, kteří si na penzi spoří ve 3.pilíři a konzervativních fondech plných státních dluhopisů, které již dnes nejen že mají záporný reálný výnos (pod inflací), ale i nominální - a ten se dále bude snižovat, přičemž inflace (např. v cenách bydlení) zvyšovat

Toto vidí v podstatě každý soudný člověk. Ale často již nedomýšlí další následky: ti lidé mají volební právo. A nebudou váhat ho použít (zvlášť když jim půjde o střechu nad hlavou). Zvolí si někoho, kdo jim slíbí:

1) Zvýšení penzí a příspěvků na bydlení, přestože na to stát nemá - tedy ber kde ber, bez ohledu na následky (on vás ten dlouhý horizont v pětasedmdesáti až tak netankuje). Růst daní nad hranici danou Lafferovou křivkou, intenzivní tisk peněz a státní zadlužování, ...

2) Omezení spoluúčasti u doktora, přestože ekonomická realita bude velet opak. Tedy zachování jakés takés péče pro lidi bez prostředků => ještě řádově nevýhodnější "pojistné podmínky" pro produktivní plátce (vyšší zdrav.odvody, péče stojící za starou bačkoru, pořadníky na výkony, nedostatek dražších léků, korupce).

3) "Ochrana" nízkopříjmových nájemníků: regulované nájmy, nemožnost vystěhovat "sociálně ohroženého" nájemníka, atd... Tedy přesunutí státního sociálního problému na vlastníky nemovitostí.

Jaké toto bude mít následky nechť si zváží každý sám - ale mnoho analytických článků na toto téma není, šachistické myšlení "několik tahů dopředu" není u novinářů běžné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Stravenky jsou bezpochyby nesmyslem, jedním z MNOHA státem uměle vytvořených byznysů (tedy nutně antitržním, antiekonomickým, neefektivním, socialistickým, celkový blahobyt snižujícím, juldobřezinovským).

Majitele a zaměstnance stravenkových firem (stejně tak auditory, účetní, notáře a hromadu dalších) je v podstatě nutné přičítat k té neproduktivní většině spolu se státními zaměstnanci, penzisty, (věčnými-humanitními)studenty, neziskovkáři, grantaři, dotačníky, státními zakázkáři... kterou stále menší produktivní menšina musí pod hrozbou represe živit.

Nicméně myslím, že máme větší problémy k řešení. Včerejší reportáž na ČT, jak penzistům ve velkých městech nestačí ani celá penze na nájem. A to je za dveřmi krátkodobě krize (=růst výdajů státu, pokles jeho příjmů) a dlouhodobě demografická katastrofa (výrazně vyšší počet penzistů, daleko menší počet produktivních). Stát nebude mít na penze (ekonomové odhadují jejich budoucí výši tak na 6500Kč měsíčně), tuplem tedy nebude mít na příspěvky na bydlení pro všechny (přičemž nájmy dále poletí nahoru), ani na zdravotní péči (opět: mnoho starých nemocných konzumentů a málo mladých zdravých plátců).

A co s tím politici plánují dělat? No dále to VÝZNAMNĚ zhoršit:
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/96979/zaporne-hypoteky-rozevrou-nuzky-mezi-chudsimi-a-bohatsimi-bydleni-bude-jeste-nedostupnejsi.html

Nahlásit

-
18
+

Reinkarnoval jsem 3 roky starý komentář - jak vidno, nezměnilo se nic. Tak jak to v prolobovaném a korupčním prostředí bývá:

Když pominu, že k udržování stravenkového byznisu v chodu jsou zapotřebí zkorumpovaní politici a tupí odboráři, pak hlavním důvodem, proč je tento byznys rozšířený, je jeho vysoká ziskovost pro poskytovatele stravenek, k němuž se přesouvají prostředky ztracené na straně zaměstnanců a zaměstnavatele.

Existují studie a názory, které dokládají, že core business největší z těchto firem Sodexo je založen na proluce mezi dobou, kdy jsou jí stravenky zaměstnavatelem zaplaceny a kdy jsou reálně zaměstnancem použity. Jde v podstatě o bezúročnou půjčku firmě, kdy se tato doba pohybuje v řádu měsíců.

Sama firma Sodexo (její francouzské vedení) připouští, že cca 12% stravenek vůbec není použito v důsledku ztráty, zničení, poškození nebo zapomenutí zaměstnancem. To jsou tedy peníze zdarma, které navíc firma získává na počátku smluvního období.

Ani pro prodejce jídla/potravin nejsou stravenky žádné zvláštní terno, protože od Sodexa nedostanou plnou čásku, ale poníženou o provozní marži, navíc zase s časovou prodlevou. To ve výsledku vede k vyšší cené restauračních jídel v místech,kde došlo k penetraci těmito stravenkami.

Přidejte si k tomu nadbytečné náklady, které zaměstnanec má v důsledku toho, že musí docházet nebo dojíždět do místa, kde stravenky přijímají namísto například vlastní stravy, kterou si do zaměstnání přinese a výhody a benefity tohoto řešení zůstanou jenom v pomatených hlavách socialistů.

Nahlásit

-
36
+

Vše, co se týká stravenek, je jednoznačné plýtvání. V celém systému pracují desetitisíce lidí jenom proto, že to stát vymyslel a zavedl. Jsou to státem uměle vytvořená místa, která nijak nepřispívají k tvorbě bohatství. Jsou to stejně uměle vytvořená místa jako třeba daňoví poradci i když nejde o přímé zaměstnance států.

Jediné rozumné řešení je zrušení stavenek.

Nahlásit

-
122
+