Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Poslední čínské varování z Bruselu

10. 6. 2019
 16 678
81 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Příhodně specifická racionalita. Když dlužíte deset tisíc, jste odporný neplatič. Když dlužíte deset bilionů, jste vážený obchodní partner s menší ekonomickou nepříjemností.

Jestli to počítám správně, tak z eurozóny je už tedy zcela zjevně a nepokrytě ve srabu Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Řecko (to snad už trojnásobně), Irsko a Kypr, všichni svorně dotovaní severem kontinentu. Viděli jste už inscenaci Bankrotáři s Donutilem? Takhle nějak si ty šašky představuju...

Nahlásit
-
92
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Mě přijde víc absurdní, že největší liberálové, kteří by měli být nejvíce aktivní a pomoci přehodit výhybku socialismu radši doma v tichosti nakupují bitcoiny a vzývají krach své vlastní země...:-(((
Jak prosim pracovník např. Akademie věd pomáhá budovat korupční systém???
Jako že na svůj výzkum požádá o grant Gačr? A myslíte, že se diví, ze ten systém někdo využívá?
Vy děláte to samé, co ten Babiš - překrucujete pravdu, jak se vám hodí do argumentace, jako by to bylo pírko...Tohle relativizování pojmů nás dostalo tam kde jsme...
Nikdo se tu nediví, ze Babiš systém využil, na to má nárok každý podnikatel, který splňuje podmínky a právní náležitosti.
Všem vadí, že Babiš ten systém zneužil, nejednal podle platných podmínek a práva.
Snad pořád trochu rozdíl, ne?
Vy zaměňujete naprosto nesrovnatelné věci.
Žít v současném systému EU v souladu se zákony není morálnim selháním (obzvláště v umělecké či vědecké sféře), naopak, využít tohoto systému k loupení, podvodům, vyvijení tlaku na jiné subjekty, to morálnim selháním je.
Laskavě tyto dvě roviny odlišujte...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-7
+

Diskuze

Já o voze, Vy o koze. Píšu, že se nic nestane, když centrální banka skoupí státní dluhopisy. Nepíšu nic o tom, co se stane, když vláda vydá dluhopisy v objemu 10 x HDP. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je vidět, jak hluboko jste utopen ve vlastních bludech.

Jako že kdyby si nyní vláda půjčila desetinásobek HDP (na stavbu hromady rozhleden v údolí a na dotace vašemu milovanému estébáckému vůdci), ten dluh by koupily banky a od nich banka centrální, takže by se VŮBEC NIC nestalo?

Skoro si přeju, aby to soudruh Bureš zkusil a my mohli pozorovat výsledek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud jsou ovce a akceptují, že jsou majetkem (nevolníky) státu, pak ano.
Ale hezky jste sebe i váš milovaný stát demaskoval jako totálního tyrana!

Nicméně opravdu musíte být tupá ovce podléhající fuldistické etatistické propagandě, abyste se smířil s tím, že jste majetkem státu. Ten, kdo ovcí není, tak ví, že tomu tak být nemusí. Americké akcie koupené přes US brokera, zlato ve švýcarské bankovní schránce, ani bitcoin zkrátka ten váš stát tak lehce neukradne, takže pro soudné lidi neplatí, že ručí za dluhy státu veškerým svým majetkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To bude super - až od teď za 4 roky italská vláda prostřednictvím daní vybere POUZE BOTy a žádná EURa :-)
To se pak stát a lidé závislí na jeho přerozdělování fakt rozšoupnou :-)

Navíc: Greshamův zákon říká, že horší měna vytlačuje z oběhu tu lepší, Po nějaké době v Itálii budou obíhat výhradně miniBOTy a všechna eura z oběhu zmizí (tak jako dnes horší eura z oběhu vytlačují lepší zlaťáku a bitcoiny), budou stažena do zahraničí (k věřitelům Itálie), či do hotovostních úspor Italů (eura budou syslit pod matrací, BOTy budou vracet do oběhu, ta eura budou syslit v hotovosti, protože nebudou riskovat, že se jim v bance za rok nuceně zkonvertují na nové liry).

Vtip je ale v tom, že přes výše naznačený průšvih do toho italská vláda stejně možná půjde, protože
A) ji v její situaci nic moc jiného nezbývá
B) politikům je fuk, co bude za 5 let
C) ti chytřejší z italských politiků a ekonomů chápou, že s eurem budou již navždy stagnovat, že je nutné společnou měnu opustit, ale že zároveň lidi jsou proti (znehodnotily by se jim úspory v bankách i v penzijních fondech), žádný politik tak neriskne otevřeně hlásat vystoupení, ale může pomocí BOTů vývoj tímto směrem nasměrovat a pak už nic nepůjde dělat, k zavedení liry to povede samospádem.

Být Italem, tak nemám v bance ani cent. Leda tak ve švýcarské. Ale raději Au a BTC, případně trochu EUR, USD a CHF h o t o v o s t i.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Za 15-20 let buď centrální banka dluh vykoupí za natištěné peníze (znehodnotí úspory)".

Zase ten nesmysl. Když centrální banka od ostatních bank skoupí všechny státní dluhopisy, tak se vůbec nic nestane. V bankách se namísto dluhopisů objeví nadbytečná likvidita, s kterou banky stejně nemohou nic jiného udělat, než ji vrátit zpět do centrální banky na jejich rezervní účty. Namísto výnosů ze státních dluhopisů budou držet úročenou likviditu. To je všechno. NIC strašného se nestane. Státní dluhy nejsou problém, bez ohledu na jejich velikost. To platí universálně pro všechny země, které mají svéprávnou centrální banku. Kolonie a členské země eurozóny mají částečně smolíka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

U státního dluhu ručí všichni obyvatelé daného státu celým svým majetkem. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

BOTy = zero bondy bez splatnosti. Pokud je firmy budou přijímat, není co řešit. Je to podobné, jako když stát vydává dluhopisy a prodává je svým občanům za peníze. V případě BOTů jimi platí za dodávky. Velkou výhodou je, že s nimi není spojena povinnost státu platit úrok, stejně jako u bankovek. Kurz BOTů může být velmi blízko nominálu, stejně jako je tomu u bankovek, které taky žádný úrok nenesou. To, že zároveň nejsou zákonným platidlem může tlumit jejich emisi, protože poptávka po BOTech se bude odvíjet pouze od celkového objemu placených daní.

Určité nebezpečí ale nastane v případě, kdy je lidé a firmy začnou ve velkém akceptovat jako platidlo. Tady už by to mohlo zavánět inflačními problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pane Vorlíčku, co to berete za epesní matroš? Pokud to není ilegální a návykové, tak to chci taky. Nejprve tady pláčete nad byrokracií, kterou jste si natropili a nadrobili sami a pak to „odvážně“ nebo spíše infantilně házíte na hlavu někomu, o kom víte úplné kulový, vlastně jenom to, že je to Váš třídní nepřítel byrokrat. Nic o mně nevíte, ale píšete o administrativních krysách, to Vám přijde jako vhodný příspěvek do diskuse?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jojo, my jsme se sami vystavili...prostě vtipákek...
Teď mi kvůli odbornému školení nadnárodní firma cpe k podpisu smlouvu o GPDR na údaje o zaměstnancích, kteří u mě kurz absolvovali. Ve smlouvě si vymiňují, že ohledně spávy dat mohou v mé firmě udělat kdykoli audit, na mé náklady, já jim musím umožnit vstup. Je snad jasné, jakou má ta firma vyjednávací pozici...
Všechny tyhle dementní zákony, předpisy a směrnice slouží pouze k vytváření pracovních míst pro jedince, kteří nemají schopnosti či chuť participovat na produkční ekonomice.
Přesně tohle přetavilo efektivní kapitalismus v současný korupční korporativismus, ve kterém se vy cítite jako ryba ve vodě, protože administrativních krys, které s vámi mohou zabít pár dní nad štosem papírů se v korporaci schová jako nic, stejně tak jako náklady na živení několika parazitů....Konkurenceschopnos tse udrží vyjednávací silou, lobbingem, kamarádšaftem...Jen houšť!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O čem to plácáte? Jaká byrokratická moc?
Svinovací metr patří zařadit mezi informativní měřidla. Jestli si ho necháváte kalibrovat (nebo jste se nechali k tomu donutit – sancta simplicitas!), tak jste se sami vystavili tomu, co tady nazýváte byrokratickou hydrou a tu kouli tlačíte do kopce dobrovolně z vlastní blbosti, experte!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tak.
Důležitá tam je ta věta, že Italům už v podstatě nic jiného nezbývá.
Když jim to EU zatrhne, tak se tím nic nevyřeší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Černobíle to vidíte vy. Nejbohatší lidé světa, jako třeba Gates nebo Buffet, věnovali desítky miliard dolarů například na výzkum malárie a podobné projekty a neprovozují to jako podnikatelský projekt, ale jako čistou charitu. Navíc to má velkou výhodu v tom, že tito lidé si hlídají, zda jejich peníze jdou opravdu na určené účely a nekončí tak v platech zbytečných úředníků a politiků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Kolik je takových podnikatelů? Nu, dneska musí člověk splnit takové byrokracie, že začít v garáži jako Wozniak s Jobsem už snad ani nejde.
A najdete dnes někoho, kdo by financoval očkování proti malárii? Nebo zvýšíme daně, aby na to měl stát?

Pokud chcete urychlovač za soukromé peníze, holt byste bez státu musel chodit po mecenáších a shánět peníze. Pak by se vidělo, jak moc vám na tom skutečně záleží. Ale dost pravděpodobně byste na to měli víc peněz a možností než s dnešním zdaněním a byrokracií :-)

A utopie? Ano, možná. Život bez krále byla taky utopie, létající stroje těžší než vzduch byla taky utopie... Ano, nebude to zítra, ale proč té byrokracie a neefektivit tolik přibývá?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, tomu věřím, zneužívat moc, kterou vám dávají byrokratické zákony, to vám jde skutečně brilantně.
I blb chápe rozdil mezi kalibrovaným vlhkoměrem ve skladu, a svinovacím metrem v kufru servisáka, no ale vysvětlovat tohle byrokratovi, to je jako valit kouli do kopce...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane,
Vy nějakého takového miliardáře znáte?
Mě postačí jeden příklad, kdy takový člověk investoval desetimiliardové částky do základního výzkumu bez vyhlídky na tučný profit...Jeden!...

Stát sice svou distribucí veřejných zdrojú do zakladního výzkumu konkuruje těm soukromým, ale nevylučuje je, tak proč se to tu nehemží už nyní těmi nesmrtelnými miliardáři s miliardami pro základní vyzkum na dlani???

Jasně, vy pak zopakujete tu poslední větičku výše...
Vy budete spokojený, nikdo vám nebude krást peníze...ale většina společnosti asi nebude, a proto je systém takový jaký je.
Co až nevznikne dobrovolná podpora zdravotně postižených? Až budou zase umírat hlady na ulici, budete zase opakovat tuhle větičku?
To vaše černobílé vidění světa....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A už se rozjíždíme, držte si klobouky!
https://kechlibar.net/2019/06/18/boty-proti-euru/

Nahlásit

-
2
+

Soudruhu Vorlíčku, Vy jste úplně mimo. Vůbec netušíte, co dělám a šmahem mě posadíte na „papírovou“ stranu. Vy ráčíte být na straně nůžek nebo kamene?
Většina věcí, které „vyjmenováváte“, jsou povinné ze zákona (ČR!) a nemají s normou ISO 9001 nic společného, takže byste je musel splňovat, i kdybyste o QSM neslyšel ani ťuk. Kalibrace měřidel je kapitola sama o sobě a má svá pravidla. Když nevíte jak na to, nechte si poradit. BTW, ve skladu firmy, se kterou spolupracuji, je kalibrovaný teploměr a vlhkoměr…
Váš pláč ohledně „drahé byrokracie“ je pláčem nad vlastní bezradností. „Interní“ auditorku jste si nejspíš dotáhli sami, auditora ISO vyměňte hned, certifikačních firem najdete dost. Po pravdě, vzhledem k dikci Vašich příspěvků se jim vlastně ani nedivím, že si chtějí na Vás zgustnout. Píšete takové nesmysly, že bych chutě udělal totéž!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Co je to "veřejný zdroj"? Jen eufemismus pro loupež. Podle vás je veřejným zdrojem tisícikoruna, kterou pod hrozbou trestu někdo sebral živnostníkovi, zaměstnancovi, ...?

Jsem přesvědčen, že základní výzkum by (bez současného plýtvání) mohli provozovat soukromí sponzoři. Kdejaký miliardář je dnes ochoten podporovat bohulibé projekty, protože peníze si do hrobu nevezme, je lepší si za ně zajistit nesmrtelnost.
Jasně, etatisté si to neumí představit, stále budou omílat svoje "a kdo by stavěl silnice, když ne stát". Ale i kdyby nějakou giganáhodou na základní výzkum dobrovolně NIKDO nepřispěl (jako že to je nesmysl), stále vám to nedává právo jít k sousedovi a sebrat mu půl výplaty s použitím výhrůžky zbrani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vy nevíte o čem mluvíte, neb znáte situaci pouze z papírové strany.
Když nadnárodní firmě nedodáte bumážku včas, vyřadí vás z whitelistu dodavatelů, a tam už se po vyřazení zpět nedostanete...
Jistě, máte na vybranou, můžete se rozhodnout úplně svobodně...Vy vtipálku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jen k vaší vychytralé radě - ano, mohu poslat auditora k šípku, když si vymýšlí kraviny. Jenže jeho firma má ode mě za návštěvu potvrzenou smlouvu na šestadvacet, a ty jí musim zaplatit bez ohledu na výsledek auditu...
No dobře to mate zařízené, nane Novotko...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Novotko,
tohle téma fakt nehodlám dále diskutovat, nechci zase začít s prášky na tlak, taj jen stručně... Začerstva po auditu: (beze mě, já ležel ve špitále...)
Hned ve dveřích jsme dostali pojeb od naší "interní" auditorky, která nás připravuje, že nemáme připravené zákusky ani chlebíčky..Bolševik hadr...
Malem jsem padl na pusu, když jsem skyšel, že si auditor řekl kolegovi - projektovému managerovi, že vjel autem do nějaké louže, a jestli by mu to šel utřít, aby si neumazal kvádro - ano, v těch třiceti stupních u nás seděl v kvádru, důkazu kompetence, a řekl zaměstnanci cizí firmy, aby mu utřel auto.....Vím, že tohle už zní tak neuvěřitelně, že tomu nejde ani moc věřit, a kdybych neležel ve špitále, rupla cévka a ten blb letěl ze dveří...
Pak poslouchali, co všechno bychom si měli kalibrovat (ikdyž nic neměříme), servismana, co má v kufru šupléru a sviňák jsme museli jmenovat metrogem, a musel fakt sepsat ten seznam měřidel...(nakonec se sviňák i posuvka obešly bez kalibrace, ale trvalo to...)
Největší chybou, která zabrala snad půl hodiny bylo, že zaměstnanci sice podepsali všechny potřebné bumažky se seznámenim se s kdečím, a proškolení v lecčems, ale chyběl ještě papír, kde by podepsali, že se vším souhlasí a rozumí tomu. Už se kolega rozhlížel, jestli někde není skrytá kamera..
Tenhle člověk vám pak pošle fakturku na šestadvacet tisíc (za ty tři hodiny práce), dvacku schrupne interní koordinátorka, revize na prodlužovačky a zdroje noťasů tři a půl, školení ridičů dva a půl, tři tisíce stály zdravotní prohlídky, a jste v to bratru za šedesát, týden neskutečného opruzu, a za rok nanovo...
Už se těším, jak zase za rok cucám z prstu vyhodnocení cílů kvality...:-((( Těhle 60 tisíc mohli dostat zaměstnanci v prémiích za skutečnou práci, aby nebyli tak otrávení, že narozdíl od ostatních úředníků jim nevrostly mzdy o 15%...Místo toho je schrupla byrokratická hydra, která parazituje na naší práci....
Světu mír!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano,
četl jsem jeho životopis, dokonce několikrát.
Musk se opakovaně posmíval Boeingu, že by bez statních subvencí nevyvinul ani padák...A od samého začátku masíroval kongresmany, protože mu rychle došlo, že bez veřejných zdrojů zůstane brzy na suchu - pamatujete? Kdyby mu spadla i ta poslední raketa za posledních 20 mega, bylo byvalo po vývoji...
A to že Musk je Pan podnikatel! Kolik takových je na světě? Na to mi stačí prsty jedné ruky...
Stovnáváte ale nesrovnatelné...
Najdete dnes někoho, kdo za 20 mld eur postaví nový urychlovač, který pak bude konzumovat další stovky milionů? Toho mecenáše bych chtěl vidět...
Můžete klidně říct, že radši dostanete dvojnásobný plat, a oželíte informaci, zda skutečně existuje nějaká temná energie a hmota...Pro mě je zase největší hodnotou lidstva právě to, že globálně spolupracuje na odhalování tajemství zrodu vedmíru, energie, bez toho bychom byli jen pár miliard morčat, která se nestarají o nic jiného, než jak si nacpat pupek vrznout si...
Vaše představa lidstva bez států je podle mě utopií...Stejně jako tlupy, vznikly státy z popudu spolecnosti, naprosto přirozeně. Lidé nejsou sólisti, potřebují se spoléhat na větší celek, v obživě, obraně...I ten socialismus vychází z lidské přirozenosti, a mezi staty a rasami v tom při výzkumech nebyl velký rozdíl - lidé vždy preferovali mít deset, když měli deset všichni, než aby sami měli 100, když by všichni sousedé měli 1000. A tohle je vlastně podstata socialismu, ten se vymýtí až tehdy, kdy to tu budou ovládat androidi...Jistě, je určité procento lidí, kteří by se radši spoléhali jen na sebe, neb věří, že na to mají schopnosti, vědomosti, talent...Ti ale trpěli v každé době, naproti tomu dnes jen živí ty méně nadané...
No vždyť je to skoro idylka! :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A jak je na tom základní výzkum?
Je postavený na dotacích, takže jak asi...

Např. zde: "Granty se posuzují podle toho, zda je ve vedení žena."
https://youtu.be/HY_WUYQH4Ps?t=5030

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Takové debaty jsou obtížné, protože nemáme Zemi 2.0, kde by nebyly státy.
(Ale měli jsme třeba východní Německo, kde bylo víc státní moci a západní Německo, kde bylo trochu víc kapitalismu).
Ano, já souhlasím s tím, že je základní výzkum užitečný a že ho financuje stát. A taky vím, že dokud ho nefinancoval stát, tak pokrok financovali nadšenci, mecenáši, vynálezci...

Proč bere Musk dotace? Protože je to ekonomicky zdroj peněz. Kdo by nebral, když může, a ztratil by konkurenční výhodu?
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/byvaly-majitel-tiskarny-se-bude-soudit-se-statem.A161031_2282795_pardubice-zpravy_msv

"Vývoj tokamaků spolykal dodnes sotky miliard, a stále z toho nic ppužitelného nevypadlo..."
A co užitečného by za ty peníze mohlo být, kdyby je nespolykal vývoj tokamaku? (A já myšlence tokamaku fandím). A vůbec, proč dávat tokamakům stovky miliard? Proč ne tisíce? Proč ne všechny peníze světa?

Četl jste Muskův životopis? Tam je trošku vidět, s jakou efektivitou staví rakety stát (a nepopírám, že dal základy kosmického výzkumu), a s jakou soukromý podnikatel... Další protipříklad - byli to soukromí podnikatelé, kdo dali základy letectví. Bez státu.

Jak financovat projekty bez veřejných zdrojů? 1. Neberte lidem 60 - 70 % jejich peněz. Pak jim zbude i na placení vědy.

Prosím, přečtěte si toho Bastiata. Je to pár stránek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jak to vypadá dnes?
90% prostředků na vesmirné lety čerpá Musk i ostatní byznysmani od státu.
Proč asi blbnul s maketou rakety před americkým senátem?
Vůbec také nechápete, co je to Základní Výzkum. Z toho nepadají produkty, objevujete např. Základní vlastnosti hmoty a energie.
Vystavět CERN s další pracoviště soukromými prostředky nepřipadá v úvahu, neboť má taková investice návratnost sto let! Vývoj tokamaků spolykal dodnes sotky miliard, a stále z toho nic ppužitelného nevypadlo...Jak tohle chcete financovat bez veřejných zdrojů???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale jistě a také jsem tu na ní už asi desetkrát odpovídal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A přitom je to jednoduché. Protože rozum nestačí, jsou potřeba i svaly, aby ten rozum mohl fungovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jo, jenže při hypotéce ručíte nemovitostí, takže ve skutečnosti je váš závazek výrazně nižší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

60% HDP? Tupé nicneříkající hausnumero. Vždyť i na hypotéku banky půjčí smrtelnému prosťáčkovi až 9-ti násobek ročních příjmů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

https://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=511

A kromě senátu tam patří ještě policie, zdravotnictví, dotace na řepku, Rathova krabice vína, školství...
A to, že spousta z toho je užitečná ještě nedokazuje, že bez toho by to nevzniklo, možná dokonce lépe.
Kdo by bez státu řešil lasery? Já bych se víc bál, kdo by bez státu řešil programování, když dneska všechno běží na počítačových systémech... Nebo kdo by bez politiků létal do vesmíru...
Jednu dobu všechno řešila státní NASA a jak to vypadá teď? Takže když dneska platí laserové výzkumy stát, proč by je platil někdo jiný?

https://www.mises.cz/literatura/co-je-a-co-neni-videt-56.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
1/3