Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Má smysl zavádět státní penzijní fond?

7. 6. 2019
 17 168
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Investice, na kterou mohou dosáhnout politici, z principu nemůže být bezpečná.
Jakmile politikům začnou docházet peníze, nebudou se štítit ničeho. Myslíte, že občani GB a USA očekávali, že jim vláda ukradne zlato? Že občani zemí, kde byl 3. pilíř znárodněn, to očekávali? "To se přeci u nás stát nemůže".

I kdyby ke znárodnění náhodnou nedošlo, lehce může dojít ke zdanění nominálních výnosů. A zcela jistě bude docházet k tomu (protože již dochází), že "bezpečné" státní dluhopisy (ve státním fondu a ve většině fondů 3.pilíře) budou mít výnos nula, při oficiální inflaci 2% a reálném růstu životních nákladů o 9%pa.

Ale lidé by se neměli nechat zmást, nechat svou pozornost odvést k diskusi o státním fondu.
Měli by se ptát, co dostanou za těch cca 11 tisíc, které na socpoj jde z průměrné superhrubé mzdy.

Zatím to totiž vypadá, že budeme 45 let házet 11k do státní průběžné pyramidové žumpy a pak za to (možná!) dostaneme almužnu ve výší 6500Kč (v dnešních cenách, nominálně to bude třeba 650tis měsíčně). Kdyby každý z těch 11tis dal čtvrtinu do akcií (diverzifikovaně zahraničních, aby tím vyvážil investice do domácích nemovitostí a snížil riziko znárodnění), čtvrtinu do nemovitostí, čtvrtinu do zlata a čtvrtinu třeba do bitcoinu (anonymní nezabavitelný nedohledatelný majetek), tak bude mít penzi tak desetinásobnou.
Navíc bude JEHO - tyto úspory zdědí partner či děti, může si je odvézt kamkoli (pokud penzi bude chtít trávit na Barbadosu), může si z části úspor zaplatit operaci, kterou VZP neproplácí (a že jich za 20 let bude - protože když nebude na penze, nebude ani na operace - ze stejného důvodu: málo mladých zdravých plátců, hodně starých nemocných konzumentů).

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Koupit 500 akcií znamená koupit "akcie" celého trhu. To není žádná diverzifikace. Věříte, že ekonomika nepadne a když jo, tak utrpite velké ztráty. Samozřejmě můžete počkat pár let a ono se to nejspíš zase srovná, ale to je dost malá útěcha. Navíc akcie v indexu jsou předražené.
Dá se vydělat i takhle, ale musíte umět ten trh cist. Mrkněte na fond quant a dopisy od Michla a Kohouta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

Koukám další člověk, který nečetl posvátné knihy prof.Fulda:
https://www.kurzy.cz/zpravy/498301-ecb-pokracujici-politika-levneho-dluhu-zaklada-obri-riziko/

Ještě že italští politici je četli a nastoupí nyní cestu k hyperprosperitě:
https://www.zerohedge.com/news/2019-06-12/could-italys-mini-bot-trojan-horse-blow-eurozone

Vlastně hned k dvojnásobné hyperprosperitě:
https://kryptotrejder.sk/taliansko-chce-zdanovat-aj-peniaze-v-bezpecnostnych-schrankach

Předpokládám, že kdo v té bezpečnostní schránce nemá potištěné papírky, ale poctivé zlaté mince, tak toho pořádně zkrouhnou také.

Jo, když státu docházejí peníze, neštítí se ničeho.
Lidé spořící si na penzi (=dlouhodobě) by si to měli uvědomit a zařídit se podle toho.

Nahlásit

-
2
+

https://roklen24.cz/a/Sd8bS/duvodu-k-recesi-je-dostatek-traderi-si-prijdou-na-sve

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je prima.
Ale co budete dělat ve věku 78 let?
Nebo ve věku 58 let, pokud třeba budete potřebovat léky či operaci, kterou VZP neproplácí (a bude jich stále více, protože mladých zdravých plátců bude stále méně a starých nemocných konzumentů stále více)?

Znám dost lidí, kterým se cestování zajídá již od 50 let. Natož v sedmdesáti. To už budete mít jiné priority. A k tomu náklady (na lékařskou péči, zdravotní pomůcky, atd...). Tak jako tak budete potřebovat peníze (buď na cestování, nebo na operace a léky, nebo na obojí). A když nebudete mít úspory/investice, tak co? Budete doufat, že budete moct pracovat do devadesáti? Co když nebudete zvládat? Co když bude nezaměstnanost a na senilní pracovní sílu nebude nikdo zvědavý?

Ano, problém uhlobarona i dědice gruntu hrozí. Ale plyne z toho jediné: mít úspory, na které stát nemůže, ideálně o nich ani neví. Mít úspory, které si lehce vezmete i do emigrace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Žádné extra úspory nemám, ale ani bych je mít nechtěl. Raději budu spokojeně třít bídu, než abych si to pak musel slíznout jako ti, co budou mít naspořeno. Připomíná se mi replika uhlobarona: "Víte vy co je důl? Díra v zemi. Ta se nedá ukrást....". :)

Velmi dobrá investice je do zážitků, do cestování, investice do jazykových znalostí. Pro přežití se hodí umět cestovat, dorozumět se, a umět něco, co se uplatní po celém světě. Dobrý nápad je investice do koníčků, něčeho, co člověka vyloženě baví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak víte co - vytunelovaná může být i banka (termíňák). Nakonec i měna (měnová reforma, pádivá inflace), tedy i peníze pod matrací. Pokud chcete eliminovat riziko protistrany, tak to byste opravdu musel jít do zlata, bitcoinu, starožitností, umění, ... To jsou tituly, které neodvisejí od nálady či ekonomické situace bank, států, fondů, burz. Ale zase pak je jejich zabezpečení čistě jen na vás.

Na druhou stranu - pokud by situace opravdu zašla až tak daleko, že by se znárodňovaly firmy (akcie) v USA, nebo kolabovaly (či byly vytunelované) i v USA emitované, podle US legislativy regulované ETF, tak to už by opravdu asi byl globální průšvih, kde pak nejjistější je investice do konzerv a munice.

Ale samozřejmě ani to není vyloučené - může přijít nějaký zrychlený proces dedolarizace (konec dolaru jako světové rezervní a obchodní měny - a s tím spojený návrat po světě obíhajících dolarů zpět do US ekonomiky => USD hyperinflace), může začít kolabovat Itálie a od toho je krůček k rozpadu eurozóny a ke konci eura. Může přijít ztráta důvěry v předlužené a vymírající Japonsko, pád jejich dluhopisů, nucený výprodej US dluhopisů ze strany JP, ... Těžko říct. Asi není od věci aspoň malou část portfolia držet v něčem, co na pokračování stability výše uvedených ekonomik, měn a dluhopisů, není tak závislé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Dobrý den,
děkuji všem za zajímavou diskuzi. Abych to objasnil: Nemám 10M po babičce:-) , chtěl bych jen průběžně odkládat přebytky pro horší časy nějak jinak než na spořák nebo do státem garantovaného důchodového fondu. Nemám schopnosti ani ambice a vlastně ani chuť se tím dopodrobna zabývat. Z toho, co jsem kdy na internetu pochytil, mi právě přijde ideální průběžné investování do indexů.
Jde mi ale o jinou věc: Stejně jako moc nevěřím státu, nechce se mi ani všechno vsadit na jeden subjekt, čímž právě ETF fond je. Může být znárodněn, vytunelován, a pod. Nebo je tato má obava přehnaná?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Koupit index v roce 2000 nebo v roce 2007 bylo na mašli.“
Ale vůbec ne, jde jenom o investiční strategii zahrnující i tak divný pojem jako je investiční horizont, kterýžto jste zpochybnil jako poučku od OVB či koho. Ne, není to tak.
Vezměte si maximum S&P 500 v roce 2000 - 1464, v roce 2007 - 1576, minimum letos 2416 (maximum 2946). Koupit index v roce 2000 nebo 2007 znamená být dnes takřka na dvojnásobku (jasně, i to může být pro někoho na mašli, např. místo indexu chtěl koupit Berkshire Hathaway a ulakomil se na ten index).
Vaše sebevědomé příspěvky popisují, že si věříte i ve výběru investičních aktiv, ba dokonce i v časování nákupu a prodeje. To první je opravdu věda, umí to jen pár lidí na světě, nikdo trvale dlouhodobě (možná Buffet), to druhé je nemožné, ačkoli si to myslí většina lidí. Přitom je to tak jednoduché – nakoupit levně a prodat draze. Časování trhu se může povést jen čirou náhodou a nemá nic společného s dovedností investora. Na otázku, kdy je čas na nákup, si zodpovědný investor vždy odpoví - TEĎ.
Pokud se tedy chcete považovat za investora, děláte několik chyb, kterých by se investor neměl dopouštět. Dle mého názoru (a podle Vašeho slovníku) jste spíš spekulant s krátkou dobou držení aktiv. Ve slově spekulant nehledejte žádný pejorativní obsah, je to normální pojem označující jeden typ účastníků kapitálového trhu a já proti tomu vůbec nic nemám. Potíž je v tom, že tazatel chtěl (podvědomě) investovat, ne spekulovat, pročež jsou mu Vaše rady k nepoužití.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace - Petr Novák / 10.06.2019 17:33

Diverzifikace je rozložení rizika do různých akcií.


Ne. Diverzifikace je rozložení rizika. Tečka.
Pokud diverzifikuji tím, že svoje investice rozkládám nejen do akcií, ale i do jiných nástrojů (nemovitosti, zlato, kryptoměna, víno, umělecké předměty, apod.), není důvod proč nepoužít ETF.

Pokud investujete _jenom_ do akcií, má Váš příspěvek smysl. jinak ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diverzifikace je rozložení rizika do různých akcií. Pokud ale máte zastoupeny všechny akcie (nebo index), takž už ta vaše investice je do celého akciového trhu. Pokud přijde krize a akcie půjdou dolů, tak se svezete a pak počkáte a zase půjdou nahoru. Je to asi v pohodě pro udržení hodnoty majetku, ale investice to není.
Každopádně bych počkal na nějaký pokles, protože teď jsou akcie dost nahoře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jasně, myslím že tady nejsme ani trochu ve sporu. Jen se snažím panu Novákovi vysvětlit, že diverzifikace v jeh podání podle mne není diverzifikace, původní otázka od které jsme se k tomu dostali byla zřejmě od laika, a pan Novák asi nepochopil, že se bavíme o diverzifikaci v rámci akciových trhů, ne v rámci portfolia onoho tazatele...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koupit si 3 byty (typicky v jednom městě), na vrcholu nemovitostní bubliny, v předvečer honu na vlastníky kapitálu ("eutanázie třídy rentiérů"), v době, kdy se mluví o elektroměrovém komunismu či progresivní dani z nemovitostí...
... sorryjako, to opravdu je lepší kupovat postupně (rozdělit si to aspoň na 5 let) ETF na index amerických, japonských a evropských akcií.
A ano - za sebe bych se dnes nehnal ani do akcií (a to i kdybych analýzou zjistil, že nějaká je relativně podhodnocená), ani do nemovitostí. Vše je přepálené - s výjimkou možná toho zlata, které je docela výrazně pod svými cenovými rekordy. Pokud ovšem zlato nebude nahrazeno bitcoinem, jak hlásají někteří (pro starší lidi to ne nepochopitelné, pro mladou internetovou generaci docela logické).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ne, žádná poučka, osobní zkušenost. :-)

Pokud mám třeba 200000 jako peníze, ktereé chci věnovat do akcií, aniž bych se o ně přehnaně staral, a vím že je nebudu určitě potřebovat dřív než za 10 let (protože na cokoliv do těch 10 let mám odložené peníze jinde), nevidím důvod proč nevyužít ETF.

Byt? Garáž? Přestože už barák mám? Tak tomu teda zas neříkám diverzifikace já. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jim to zvyšování moc dlouho nevydrželo :-)

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4150484/summers-fed-by-mel-zacit-se-znatelnym-snizovanim-sazeb.html

Takže ještě v době růstu, před krizí, začnou opět snižovat?
A co na to ECB se svými úroky na nule? Nahodí minus 5? Nebo GigaQE?

Můj názor již dlouho je, že minulá krize politiky velmi vyděsila. Daleko víc, než běžné lidi, podnikatele, atd... Z blízka viděli, že ten jejich domeček z karet měl opravdu namále, nechybělo mnoho a rozpadl se jim zcela. A tak budou čistě preventivně přijímat opatření, která dříve byla jakž takž odůvodněná leda během válečného stavu (a jen na krátkou dobu). Opatření stále kreativnější a šílenější. Až se jednou ucho utrhne. A to jsem se obával, že zvrat velikosti 1989 podruhé už nezažiji.

Nahlásit

-
2
+

Investiční horizont :-), poučka pro OVB nebo Brooker consulting???
Prodělat 40 procent peněz je prostě špatně, bez ohledu na investiční horizont. Jestli Vám přijde normální prodělat peníze a čekat, že za 5-7-10 let se vám to vrátí, tak vaše věc.

Vemte peníze, kupte si nemovitost. Pokud máte těch peněz málo, kupte si garáž, skoro žádné náklady a dá se slušně pronajímat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli má 10 Mega po babičce a je laik, ať si koupí tři byty a pronajímá je.

Já jsem neřekl, že je to jednoduchý, ale to co mu radíte prostě není dobře. Ať koupí cokoliv, a ještě ke všemu v tuhle dobu, tak má velkou šanci, že ho to pěkně semele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Hlavně - takové úsilí se vyplatí jen tomu, kdo může investovat opravdu hodně peněz (případně na páku).
Trtkat se několik dní s výběrem dobré (podhodnocené, perspektivní) akcie a pak do ni investovat 10 tis CZK s potenciálem zhodnocení 17% pa - to vám vyjde tak nízká hodinovka, že je výhodnější prostě pracovat.
Samozřejmě pokud pak tu akcii koupím za milion a více (nebo za 200K na 5x páku), tak pak je šance, že tu hodinovku člověk bude mít už solidní - takovou, která vyváži to riziko (práce za mzdu je v podstatě bezriziková).

Podle mě lze ještě zkusit jinou strategii, minimálně na začátku, aby se člověk něco naučil: sledovat v odborném tisku či na twitteru doporučení úspěšných investorů. Oni samozřejmě nepustí své úplně nejlepší tipy, případně ten tip zveřejní až POTÉ, co sami nakoupí (ale je snadné si ověřit, co ta akcie třeba v posl. 5 dnech dělala - zda už nevyšplhala na odhadovanou hodnotu) - ale přesto myslím, že takto (zejména laik) může být docela úspěšný, plus se čtením analýz dobrých investorů sám dovzdělá. I v CZ prostředí lze najít zajímavé veřejné analýzy od zajímavých lidí - třeba pana Gladyše z Vltavy si vždy rád přečtu, proženu jeho doporučení filtrem "zdravého selského rozumu" a nakliknu si nějaký rozumně velký nákupní pokyn.

Další "strategie", která nevyžaduje až tak hluboké studium je sázka na to, že trhy reagují přehnaně. Personál letecké společnosti zmlátí pasažéra, akcie propadnou, ale většinou až moc a pak se trochu vrátí. Vypukne dieselgate a akcie VW spadnou jak šutr (a pak se po čase alespoň částečně vrátí). Atd...

Stejně tak lze vydělávat na tom, že se člověk prostě zamyslí a uvědomí si, že když všichni něco říkají, že to nutně nemusí být pravda. Např. (již před docela roky) se ve světě zakazovala reklama na tabákové výrobky - včetně sponzoringu Formule 1, atd... Všichni říkali, jak je to zaměřené proti kouření a proti tabákovým koncernům. Kdo se ale v daném odvětví pohyboval a měl o jeho fungování nějakou představu, tak věděl, že reklama má mizivý vliv na to, zda někdo začne kouřit (to spíš parta, prostředí, atd...). Reklama má z většiny vliv jen na volbu značky (kouřím A, ale viděl jsem reklamu na B a pod jejím vlivem to zkusím ochutnat). Takže výsledkem zákazu tabákové reklamy nebylo omezení kouření, ale:
1) Zabetonování tržních podílů velkých výrobců (již nemůže přijít nový konkurent a reklamou kuřáky přetáhnout k sobě)
2) Ty největší tabákové koncerny ušetřily hromadu miliard na reklamě, aniž to jakkoli omezilo jejich tržby. A reklama bývala jedním z nejpodstatnějších nákladů v tomto odvětví

=> zisky šly docela nahoru a pro lidi alespoň trochu znalé problematiky to bylo docela očekávatelné - přestože média spíše informovala v tom smyslu, že cílem toho zákazu reklamy je těm koncernům "zakroutit krkem".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

No jenže původní tazatel pan "pavel x" o sobě prohlásil, že je úplný laik.
Tzn. že ani nevěděl jak koupit ETF na index. Takže pravděpodobnost, že bude mít dost znalostí, zkušeností a dat (a také disciplíny a železných nervů) na identifikaci "dobrých" akcií, je asi docela malá.
A když koupí ETF na index, tak má určitou solidní naději, že se mu to bude zhodnocovat tak, jak se akcie v průměru dlouhodobě zhodnocují. Tedy určitě více, než na bankovním účtu.
A ano, máte pravdu, že kdo nakoupil v 2007 (před krizí), tak si nějakou dobu na zisk počkal - ale proti tomu se dá bojovat tím, že do toho ETF nedám hned všechny prostředky, které mám, ale budu to ETFko kupovat postupně, abych "vyhladil cyklus".
A také tím, že se proti poklesu akcií, proti výkyvům ekonomického cyklu, budu zajišťovat dodatečnou diverzifikací (zlato, dluhopisy, ...) do věcí, které se většinou nepohybují po stejné dráze, jako cany akcií (ale spíše naopak).

Takže místo toho dát 10M (dědictví po babičce) jednorázově do ETF by bylo lepší investovat průběžně, třeba 100k/měs a to třeba tak, že 50k akcie, 20k zlato, 20k dluhopisy, 10 bitcoin (například - to už je samozřejmě na každém).

Případně (považuje-li se dotyčný sebekriticky za laika) se dá postupovat tak, že ze začátku budu většinu prostředků (postupně, ne jednorázově) investovat s ohledem na nedostatek vlastních zkušeností (ETF, zlato, dluhopisy) a POSTUPNĚ si budu (zpočátku s malým objemem, později z větším - pokud budu mít pocit, že se mé zkušenosti zvyšují) zkoušet hrát s akciemi osobně. Klidně na tom eToro, kde to jde opravdu s malými penězi. Číst si nějaké analýzy, dohledávat si informace a zkoušet si investování - případně koukat, jak investují druzí (dlouhodobě úspěšní).

Ale skočit (jako laik) do toho, jak vy navrhujete (přečíst si 100 výročních zpráv a najít si 10 perspektivních akcií a do nich investovat), to asi tak jednoduše nejde. A většina lidí nikdy nebude schopna překonat průměrnou výnosnost burzy - není to ani technicky možné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jo a ještě k těm investicím v roce 2000/2007 - to zase závisí na tom, jaký máte investiční horizont. I kdybych investoval na maximu v těch dvou letech, dneska mám v průměru větší zisk než kdybych ty peníze v té době nechal ležet na spořícím účtu. Jasně, pokud bych pak chtěl nebo musel prodávat v roce 2003 nebo 2009, měl bych dost zásadní ztrátu. Ale od toho je zase pro nás, kteří neinvestujeme tak jako Vy, průměrování investice - v případě investice třeba jednou za měsíc jsem s pravidelnými vklady na ETF výrazně výš, a s podstatně menším rizikem než kdybych vsadil třeba na 10 akcií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, to se ptám vážně.

Vy předpokládáte (aspoň mi to tak z Vašeho textu vychází, opravte mne pokud se mýlím), že _investor_ je pouze ten, kdo studuje všechny možné parametry vytipovaných společností, od oboru podnikání, přes počasí, vlastnosti managementu, politickou situaci v místě sídla ale i podnikání společnosti, musíte taky započítat chování centrálních bank, studium výročních zpráv, složení akcionářů, a asi milion dalších parametrů. Krom toho byste (pokud chcete opravdu vybírat ty dobré) měl studovat tohle všechno pro _všechny_ společnosti na trhu.
Pokud tohle děláte, máte můj obdiv, a v takovém případě si podle mne zasloužíte mimořádné výnosy, které Vám taková práce přináší.

Obávám se ale, že naprostá většina investorů (a já se mezi ně počítám) opravdu nemá čas, a mnozí i intelektuální kapacitu, na něco takového. Takoví (jako já) diverzifikují tak, že část svých peněz nechají v konzervativním produktu, část v dynamickém, část v nemovitostech, část ve zlatě, apod. No a v takovéhle situaci (pokud budu mluvit za sebe) opravdu považuji investici do ETF za diverzifikaci - prostě proto, že investice do akcií představují pouze část mých investic. Naopak, v takové situaci (kdy nemáte čas/možnost/schopnosti pro kompletní analýzu všech potenciálních investic do akciových společností) by investice do konkrétních akcií byla opakem diverzifikace - prostě byste v podstatě všechny svoje peníze určené pro investice do akcií vložil do méně rozloženého (a.k.a diverzifikovaného) portfolia, než jak Vám to umožní ETF.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To se ptáte vážně? Máte nějaké předpokládané roční zhodnocení a od toho musíte odečíst cenu investice*pravděpodobnost, že nevyjde, krach, přírodní podmínky, politické problémy, atd. Práce investora je potom dobře odhadovat ty parametry, ale to neznamená, že vždy vše vyjde. Pokud ale uděláte 10 dobrých poctivých odhadů v několika odvětvích, tak prostě nevyjde 1 max 2 investice.

Nákup indexu znamená, že čekáte, že ekonomika poroste. Koupit index v roce 2000 nebo v roce 2007 bylo na mašli. Sice Vám asi celá ekonomika nekrachne, ale taky nemůžete čekat nějaké vyšší zhodnocení. A protože to spousta lidí považuje za super diverzifikaci, tak se do toho leje mraky peněz a tím pádem ta investice není nic moc.

Jinak děláte zásadní chybu v tom, že rozdělujete riziko a výnos. Přitom ROI v sobě musí zahrnovat to riziko (tedy pravděpodobnost ztráty*velikost tý ztráty) se záporným znaménkem a pak jen vybíráte z čísel. A abyste měl nějakou "statistiku" musíte těch pokusů mít víc. To jak to potom odhadnout, to je věc investorů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Hmm... A jak přesně poznáte ty "dobré"? A pokud jste si jistý, že je poznáte, a kupujete jen "dobré", jaký je důvod do nich dát jen část?
Sám říkáte že "nevsadíte všechno", zřejmě jste si tedy vědom, že poznat jen "dobré" není možné, že je tam vždy riziko. No a nákup indexu právě omezuje to riziko (vztažené k akciovému trhu). Samozřejmě, také to omezuje potenciální výnos, pokud byste se svým "cherry-pickingem" trefil opravdu jen do těch "dobrých"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Není. Diverzifikace známená snížit riziko rozdělením do více investic. Když koupíte index, tak kupujete vlastně akcie celé ekonomiky, tedy jenom jednu. Už ani vlastně neinvestujete do akcií jako takových. Průměrujete dobré s těmi horšími. Diverzifikace známená, že kupujete jen ty dobreé, ale nikdy na ně nevsadite všechno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Koupit index je diverzifikace investice do akcií. A tak padla ta otázka. To, že nakupovat jen akcie neni diverzifikovaný přístup k investovaní obecně je jasné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano a moje odpověď je:"Nekupujte index, není to diverzifikace."
Diverzifikujte tak, že investujete 1/10 svých investičních peněz. Pokud jedna investice úplně padne na nulu, pak procentní zhodnocení ostatních to vyrovná a nebolí to. A pokud budete investovat trochu s rozumem tak nejspíš i tak budete v plusu. Jinak teď bych s akciemi chvilku počkal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ten pán chtěl poradit, jak diverzifikovat investice do akcií. Čtení trhu se pojí spíše s tradingem ne s investovaním úplných laiků. Nevím jaké výsledky má quant. Mě se ale ta myšlenka obchodování podle vývoje objemu penez moc nelíbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koupit 500 akcií znamená koupit "akcie" celého trhu. To není žádná diverzifikace. Věříte, že ekonomika nepadne a když jo, tak utrpite velké ztráty. Samozřejmě můžete počkat pár let a ono se to nejspíš zase srovná, ale to je dost malá útěcha. Navíc akcie v indexu jsou předražené.
Dá se vydělat i takhle, ale musíte umět ten trh cist. Mrkněte na fond quant a dopisy od Michla a Kohouta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Rozdíl mezi státním a soukromým penzijním fondem je zásadní.

Vaporizace vložených prostředků se v soukromém fondu realizují metodami nelegální defraudace, kdežto ve státním fondu legálním zdaněním. Výsledkem je v prvém případě alespoň teoretická šance na konání orgánů činných v trestním řízení, ve druhém případě stát žádnou reverzibilitu nepřipustí.

Nahlásit

-
6
+

Koupit místo jedné akcie 500 akcií, které jsou např. v indexu S&P500 je z hlediska investice do akcií velmi široká diverzifikace. ETF to umožňují i lidem, kteří neoplývají bůhvíjakými příjmy. Radit Vám, to je jako házet perly sviním. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jednoduše. Vybírejte opatrně zajímave investice a nikdy neinvestujte víc než 1/10 až 1/15 vašeho investičního kapitálu. Momentálně jsou akcie dost nahoře a celkem těžko budete hledat vhodnou příležitost. Nekupujte indexy a nedávejte peníze do fondu pokud nedokážete odhadovat vývoj ekonomiky a nejste schopen z toho fondu rychle vystoupit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co to je za diverzifikaci koupit místo akcie celý index? Toje ráda, jak od finančního poradce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2