Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Kam zamíří bitcoin

24. 5. 2019
 23 742
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Proč bitcoin roste?
Důvodů je podle mne víc - kdo sleduje novinky z kryptoekonomiky, čte pozitivní zprávy prakticky denně.
Rozvíjí se samotná technologie (LigntningNetwork), bitcoin nachází nová uplatnění, rozšiřuje se povědomí o něm, podporuje ho čím dál více čím dál významnějších firem... a u jeho konkurenta (fiat) se mluví o záporných úrocích, rozhazování peněz z vrtulníků, boji s hotovostí, MMT, dalších vlnách QE a LTRO, atd...

Tyto zprávy přicházely celý minulý rok a půl, ale cena to nereflektovala, protože investoři byli v depresi z prasknutí bubliny na konci 2017.
Tak jako ve vrcholné mánii trhy ignorují negativní zprávy (např. v průběhu 2017), tak obdobně v depresi ignorují zprávy pozitivní.
Ale deprese a negativní nálada v poslední době pominula (člověk nevydrží být zklamaný a negativní napořád) a bitcoin tak začal dohánět i ty rok a půl staré pozitivní zprávy - divit se, že roste přestože zrovna dnes žádná pozitivní zpráva nedorazila, je divné.

Nahlásit
-
17
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ne, jen nějaká větší finanční skupina rozhodla, že to letadlo ještě jednou podojí, rok to poroste, lidé do toho narvou prachy a pak to půjde dolu. Ten kdo dokáže s cenou manipulovat, ten taky ví, kdy bude vrchol. Nebo co si myslíte, že ti pracháči s těmka natisknutýma papírkama mají dělat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

Shrnuti:

https://www.alza.cz/bitcoin-historie-a-budoucnost

Nahlásit

-
1
+

Uvádí mě do hlubokého úžasu jak hloubka a údernost Vašich argumentů rozbila veškerou argumentaci oponenta v diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

ale houby

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Tak to se určitě VISA, Mastercard, všechny banky, PayPal, všechny státní informační systémy, tajné služby, atd... třesou, protože mají o několik řádů slabší šifrování, než bitcoin :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Rozdíl mezi ufem, fuzním reaktorem a kvantovým počítače je v tom, že komerční kvantové počítače se již prodaly, tušm, že dva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Šest plus jedna populární lež o Bitcoinu:
https://roklen24.cz/a/Se5av/sest-plus-jedna-popularni-lez-o-bitcoinu-prvni-cast

https://roklen24.cz/a/SzNCi/sest-plus-jedna-popularni-lez-o-bitcoinu-druha-cast

Bitcoin má opačný problém, v budoucnosti bude pálit málo elektřiny:
https://roklen24.cz/a/SYZDr/bitcoin-ma-opacny-problem-v-budoucnosti-bude-palit-malo-elektriny

Nahlásit

-
2
+

Energetického rázu?
https://roklen24.cz/a/SYZDr/bitcoin-ma-opacny-problem-v-budoucnosti-bude-palit-malo-elektriny

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Co bitcoin a UFO?
Co zlato a fůzní reaktory (zlato produkující)?
Co kvantové počítače a bankovní systémy a systémy tajných služeb a vlád (ti všichni používají daleko slabší šifrování, než bitcoin)?

Bitcoin lehce změní šifrovací algoritmus na quant-proof. V případě bank a států to bude 100x větší průšvih, 1000x větší akce, než blahé paměti Y2K. Takovej elektronickej podpis, eObčanku a Datové schránky náš stát bude upgradovat tak 20 let, než bude odolný kvantovým počítačům. Předpokládám, že i pro soukromé firmy typu VISA, PayPal, Mastercard, atd... to bude řádově obtížnější (protože to šifrování mají na mnoha místech), než pro bitcoin, který prostě vydá novou verzi Core a bude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

https://www.youtube.com/watch?v=EvpSdAGavMY

https://www.youtube.com/watch?v=_1KPg0DPFqw

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ještě jeden dotaz. Co bitcoin a kvantové počítače?

Nahlásit

-
0
+

"Aj keď hovoríme iba obrazne, podľa ETF analytika generácia mileniálov preferuje oveľa viac investíciu do kryptomien ako do zlata. Práve zlato by tak mohlo prísť o dopyt, keďže investície zamerané na udržanie hodnoty by boli smerované najmä do kryptomien. CEO spoločnosti ETF Store, Nate Geraci sa navyše vyjadril, že aktuálne až 90 % mileniálov preferuje investíciu do kryptomien pred investíciou do zlata. Takisto si myslí, že oficiálne schválenie a spustenie ETF by mohlo byť katapultom pre kryptomeny. Tie by po schválení SEC boli zaradené aj priamo do portfólia tejto spoločnosti."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-debakl-uberu-debakl-zapadu-d7h-/p_ekonomika.aspx?c=A190523_204628_p_ekonomika_wag

Tady zase někdo nepochopil laureáta nobelovky za ekonomii, profesora Juldu Fuldu!
Přeci nemá smysl masochisticky podstupovat bankroty zombie firem, stačí jim úroky dále snížit (dnes na minus 3%, za rok na -6%, ....) a vše bude super!

Nahlásit

-
3
+

Nehledejte logiku u (nekterych) ekologu...

CO2 je podle nich nejhorsi nepritel lidstva, ale kolik se ho uvolni pri vyrobe (a posleze pri destrukci, az doslouzi) vetrniku a solarnich panelu, jsem zatim nikde nenasel (pokud nekde je duveryhodny zdroj, rad se poucim). Soucasne absolutne odmitaji jaderne elektrarny, to uz radeji maji uhelne nebo plynove...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

koně produkují metan - až 18 kg/rok!* - a to je skleníkový plyn. Ledaže by se Gretuška Plastojedka rozněžnila a koním udělila z globalwarmingu podobný dišpenc jako svému nejsvětějšímu žaludku.

* sleníkový ekvivalent 450 kg co2

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Altmane,
děkuji vám za vaše příspěvky, velmi ovlivnily mé uvažování v posledních letech.
Avšak prosím, nepřidávejte "ti" k číslovkám, nepatří tam :-)

https://e-ott.info/2008/03/20/jak-se-pisou-radove-cislovky/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

No a ono mozna jeste i na tu jizdu na konich dojde, jak tak sleduju vyvoj tykajici se automobilizmu (aspon teda v EU)... :\

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně že na straně zlata je dlouhá tradice.
Na druhou stranu ježdění na koni také mělo dlooouhou tradici a pak najednou auto :-)
Takže netuším, jak to dopadne.

Nevidím důvod, proč by konec těžby měl představovat problém s cenou transakcí.

Technické problémy se řeší, jakmile vyvstane potřeba (poptávka po řešení). Podle mě ale spíš často naopak technologie ty potřeby předbíhá. LightningNetwork již dnes umožňuje levné a rychlé (mikro)transakce s BTC, problém spíš je, že o ně nikdo moc nestojí (nikdo nekupuje dnes bitcoin proto, aby ho zítra utratil za kafe). Bitcoin dnes podléhá Greshamovu zákonu (stejně jako zlaté mince) - lidi si ho spíše (jako tu kvalitnější měnu) odkládají do budoucna a přednostně utrácejí hodnotu rychle ztrácející papírky.
Obdobně se smart contracts - opět technologie spíš předbíhá poptávku. Smart contracts v Ethereu fungují (a ono dokonce fungují i v bitcoinu), jen je skoro nikdo zatím nepoužívá.

Nemá cenu vyvíjet si něco dopředu, do šuplíku. Protože podmínky se neustále mění. Pokud za 5 let bude potřeba nějaká nová funkce či úprava protokolu, tak pravděpodobně vznikne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Bitcoin je fajn, ačkoliv myslím, že má svoje limity (zejména technického rázu a energetického rázu) a jakmiel se přestane těžit úplně nastane problém s cenami transakcí.. Zlato má ještě něco, co Bitcoin ne. Funguje tisíce let, to už je teda sakra doba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Souhlas, bitcoin nad zlato. Bitcoin je, i přes jeho dočasnou volatilitu, funkční a dobrovolně používaný prostředek směny. Zlato je srandička k filosofování pro libertariany z druhé A. Galtonova rokle bude virtuální.
Druhá věc je, že k delśímu než nezbytně nutnému držení bude dobrý až se rozpustí ten oligopol součsných držitelů. Pozná se to tak, že jeden btc nebude stát 8600 $ a nebude měnit bezdůvodně cenu o desítky procent.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/95409/bitcoinu-se-rodi-konkurence-facebook-chce-mit-od-pristiho-roku-vlastni-kryptomenu.html

Tak doufám, že FB tím svým coinem trochu prošťouchne trubky, přivede ke kryptu další lidi, zvýší povědomí, naučí to používat i lamy, nastaví trendy v uživatelské přívětivosti a ... pak v tichosti zanikne, protože o centralizovanou a jednou firmou kontrolovanou "kryptoměnu" nikdo nestojí.

https://www.coindesk.com/microsoft-launches-decentralized-identity-tool-on-bitcoin-blockchain

Nahlásit

-
4
+

Fascinuje mě, jak jinak inteligentní lidé se zdravými názory jsou schopni začít něco shazovat jen proto, že mají poct, že něco (na rozdíl od jiných) promeškali. Já chápu, že to člověka žere. Ale neměl by to nechat ovlivňovat jeho názory.

Nocoiner

Při tom nikdo nikomu bitcoin (na rozdíl od fiatu) nevnucuje. Pro mě za mě ať si lidi věří třeba řeckým dluhopisům, akciím italských bank, nebo bolívaru, koruně či euru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

No ještě že naše životy neřídí nerdi z gymnázia v Roudnici, ale skuteční odborníci z Ecole Nationale d'Administration.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Lidé jsou kreativní, toto by se zakazovalo-potlačovalo dost špatně:

https://bitcoinist.com/you-can-now-send-and-receive-bitcoin-on-whats-app/

Připomínám, že WhatsApp má end-to-end šifrování, takže nikdo neví, co komu píšete. A vedle WhatsAppu tu jsou Telegramy a další služby na bezpečnou komunikaci.

Stejně tak to jde SMSkou, nebo nakonec i dopisem.
Se zlatem to ovšem nejde.

Já mám zlato rád a věřím mu, ale zlato je státní represí 10000x zranitelnější, než bitcoin. Takže leda věřit, že bitcoin zlomí státní monopol na peníze, že bitcoin podváže finanční příjmy státu, schopnost vynucovat si různé monopoly, schopnost financovat represivní složky. A až bitcoin uspěje, pak bude mít svou šanci i zlato. Otázka je, zda se touhu po zlatě podaří vzkřísit u generace vyrostlé na facebooku, instagramu, whatsappu, eBayi, paypalu, hrách ve virtuálním světe s nákupy za virtuální herní měny, ... to teprve uvidíme - čím dříve ke zlomu dojde, tím větší má zlato šanci (protože tím méně upadne do zapomnění, bude mít stále oporu ve starších generacích, dokud zcela nedojde ke generační výměně).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

https://blockstream.com/satellite/

https://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=56099&catid=1&Itemid=57

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zjevně o to nikdo nestál, nikoho to ani nenapadlo.
Naopak bitcoin tak byl autorem přímo myšlen a tu myšlenku akceptuje stále více lidí.

https://medium.com/blockchain-capital-blog/bitcoin-is-a-demographic-mega-trend-data-analysis-160d2f7731e5

Dokonce bitcoin je přímou reakcí na neúspěšné (státem silou rozbité) pokusy o zavedení nezávislé zlaté měny (e-gold). Zlato má bohužel jako peníze utrum dokud zde budou militantní arogantní státy. Kdežto bitcoin zcela zjevně funguje a to daleko za hranicí rozšířenosti, kterou u e-goldu již stát nebyl ochoten akceptovat (jenže u bitcoinu mu nic jiného nezbývá, protože bitcoin byl navržen po zkušenostech z e-goldu jako velmi odolný prostředek).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Právě tak jako se nástrojem směny stal jakýkoli jiný vzácný kov objevený v přírodě po roce 1900. Libo hafniovou cihlu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Až bitcoin spadne na 2000, jeho největší makléři z gymnázia v Roudnici budou vyskakovat z oken v takových počtech, že do sebe budou ve vzduchu narážet.

Nahlásit

-
-8
+

Bitcoin na základě fundementálních zpráv vyrazí směrem k 8600, kde narazí na rezistenci. Ale teď musím končit, maminka mě volá k obědu.

Nahlásit

-
-1
+

On se jednou usadí.
Respektive to "usazování" probíhá kontinuálně, volatilita BTC v čase klesá.
Na druhou stranu: až z něj bude dobrý nástroj směny, až si vydobude nějaký tržní podíl, tak při jakém kurzu k USD tato stabilita asi tak nastane (srovnejme peněžní zásobu USD s konečnou peněžní zásobou BTC)?

Jak jsem již psal několikrát: kdyby (v alternativní historii) lidstvo objevilo zlato teprve před 20ti lety (např. proto, že by se nacházelo pouze ve větších hloubkách pod zemí) a kdyby teprve před 10ti lety nějakého "šílence" (a ona by ho za šílence většina lidí považovala, teprve postupně by se nálada měnila) napadlo, že zlato by vlastně byly skvělé peníze, zajímavý uchovatel hodnoty... tak těžko bychom po těch pouhých 10ti letech měli víceméně stabilní kurz zlata k dolaru (unce za 1300USD). Spíš bychom byli v situaci, kdy po mánii z roku 2017 zlato vyšplhalo na neuvěřitelných 100 dolarů, aby pak spadlo na pouhých 20 (a všichni mu věštili konec, tak jako po propadu z 10ti USD na 2 o 3 roky dříve).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Já nevím.
Blížící se halving asi nějaký pozitivní vliv na cenu mít může, to je pravda (i když na LTC je podstatně blíž a nic moc se neděje).
U toho tetheru nevím, zda by jeho problémy měly tlačit kurz BTC spíš nahoru, nebo dolů. Nedávno kdekdo trousil, že růst kurzu BTC je působen právě prostřednictvím tetheru (že si jeho emitent vymýšlí nekryté tethery a za ně nakupuje bitcoin). O problémech tetheru se vždy mluvilo jako o hrozbě pro bitcoin - že až na tether praskne jeho frakční krytí, poletí BTC dolů. Frakční krytí zřejmě prasklo a bitcoin dolů neletí. Zvláštní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+
1/2