Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Bezpečný přístav? Tím koruna nikdy nebyla

17. 5. 2019
 14 574
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Bod pro Kovandu.
"Když se vytiskne přes dva tisíce miliard korun navíc, aby exportéři mohli v zahraničí konkurovat spíš lácí než kvalitou, je zřejmé, že to nepoškozuje jenom produktivitu českých firem. Česká národní banka svým intervenčním režimem poškodila také takzvané transmisní mechanismy své měnové politiky."

Zkrátka ty 2 biliony natištěných fuldopeněz jen tak nezmizí, budou nás strašit už navěky.
Lidé nadávající na růst cen vepřového, bytů, brambor, atd... by měli měli vzít vidle a pochodně a jít si to vyříkat s viníky - s JuldyFuldy v ČNB (a to ČNB nyní čile přemýšlí o házení peněz z vrtulníku, viz úvahy analýzy na jejich webu).

Nejperverznější je, když se nad slabostí koruny, nebo nad růstem cen, podivují někteří proponenti ČNB. A hledají viníka kdekoli jinde, jen ne u sebe. Povzdechy nad neposilováním CZK jsou z jejich strany pokrytecké. To oni situaci způsobili a to oni mají v rukách jednoduché řešení, o kterém ale odmítají byť jen přemýšlet: řešení v podobě opačné operace k té, kterou spáchali. Tedy ty rezervy denominované v EUR a USD, které během intervenci nakoupili za nově natištěné koruny, opět prodat. Utržené dolary a eura směnit za koruny a ty koruny "spálit" (tak jak je před tím vyčarovali ze vzduchu). Pak bychom viděli, kde by koruna dnes byla, nebýt vlastizrádných intervencí za podkopání síly vlastní měny.

Pokud se obávají kurzového šoku, mohou to dělat postupně, tak jak postupně i intervenovali za oslabení. Mohou klidně dopředu říct, kolik rezerv prodají a v jakém časovém horizontu. Ať nejsou pochyby, že to u piva řekli jen někomu (tak jako jsou pochyby i v případě předešlých intervencí).

Nahlásit
-
29
+

Nejméně oblíbený příspěvek

zlato, stříbro ani platina nejsou moc funkční pro směnu. Ani ten instalatér nejzapálenější volič SSO si za opravu záchodu neřekne o 0.8 g zlata. A nefungujou výmluvy na tlak moci, ten samý instalatér vám zfleku vysekne cenu "bez účtenky", vždy ovšem v CZK.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

A jak ji zničila?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Zkrátka ty 2 biliony natištěných fuldopeněz jen tak nezmizí, budou nás strašit už navěky. "
To je přece nesmysl. Vždyť ty koruny může dnes ČNB klidně koupit zpět. Eura na to má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vždyť kdyby ČNB chtěla, tak by hned mohla posílit korunu. Stačilo by za eura co nakoupila při intervencích nakoupit zpět koruny.

Nahlásit

-
0
+

Já to s tou korunou nevidím zas až tak špatně. Spekulace, jestli bylo lepší intervence nedělat nebo naopak dělat, není dnes nikdo schopen objektivně posoudit. Prostě se stalo. Já se také přikláním spíše k názoru, že se přepískla doba, po kterou ona opatření ČNB děla. A k samotné koruně. Je samozřejmě naivní si myslet, že koruna může být nějakým švýcarským frankem, jednoduše proto, že nejsme Švýcarskem. Nemůžeme být ani Japonskem nebo USA, to proto, že jsme ekonomickým trpaslíkem. S eurem je to ovšem potíž. Skrývá v sobě obrovskou nestabilitu, a to, že se euro nějak drží, je dáno zájmem silných politickým zájmem, hlavně Německa. Ovšem jiné státy jsou díky euru v měnové pasti. Neslyšel jsem, a pokud to někdo ví, ať to uvede, jak odstranit principiální problémy se společným měnovým systémem, např. stále rostoucím zadlužením nebo se zavedením eurobondů (např. https://www.akatcr.cz/Blog/eurobondy-mytus-nebo-realita). Vlastní měna nám umožňuje alespoň jednu věc, vytvářet potřebnou vůli v kloubech měnového mechanizmu. To je samozřejmě možnost, ale také obrovská odpovědnost centrálních bankéřů a potažmo politiků.

Nahlásit

-
0
+

No, oni nás Němci neutlačovali o nic víc, než bychom v obrácené konstelaci utlačovali my je…
Za samostatného Českého knížectví a později království byli prostě silnějším sousedem (a bylo to komplikovanější, protože České království bylo v určitém období součástí Svaté říše římské národa německého, přičemž český král byl prvním mezi kurfiřty, kteří volili císaře). Za Habsburské říše a později za Rakouska-Uherska se Němci, resp. Rakušané ze svého hlediska dominantního národa v říši prostě chovali racionálně... Národní identitu nám však nesebrali a ani o to neusilovali. S Němci to vždy bylo spíš takové stýkání a potýkání… Je to velmi složité téma a není možné ho shrnout na pár řádcích. Slovo utlačování je zde příliš zjednodušující a zavádějící.

A Rusové nás neutlačovali skoro nikdy, protože nemohli...
Když bylo České království samostatným státem a významným mocenským hráčem v Evropě vrcholného středověku, tak v té době jednak byli ještě slabí a museli bojovat se silnými nepřáteli v sousedství (Němci, Poláky, Tatary ze Zlaté hordy - těm dokonce odváděli výpalné) a také byli od nás daleko na východ.
Když pak bylo České království součástí Habsburské monarchie a posléze Rakousko-Uherska, tak nás před utlačováním ze strany už mocného a imperialistického Ruska chránila Habsburská monarchie a posléze Rakousko-Uhersko.
Za první republiky mezi námi a sovětským Ruskem ležely dva těžce antikomunistické státy - Polsko a Rumunsko.
Za komunistů - a to je jediná výjimka - nás Rusové opravdu utlačovali.
Teď už nás Rusové zase utlačovat nemohou, protože jsme v Alianci a protože mezi námi a nimi leží Slovensko a Ukrajina.

Euro nám vnucováno není... Nikdo na nás netlačí, abychom ho přijali. To my se nemůžeme rozhodnout, jestli ho chceme, nebo ne.

To, že nám není vnucován ani Rubl, je možná škoda. Určitě by to byla velká prča a žilo by se nám veseleji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co ECB a její QE? A její dlouhodobě k nule zmanipulované sazby?
A povinnost členů eurozóny přispívat do "záchranných fondů" na různá Řecka?
Pro třísku v oku nevidíte toho vorvaně.
Zastánce svobody musí nutně prosazovat i svobodu volby měny. A přechod na monopolně celoevropské centralizované euro je krok přesně opačným směrem. Nicméně - jděte do toho a všechny své úspory klidně konvertněte na eura, dluhopisy eurozemí, akcie italských eurobank, atd... Já s vámi zkrátka do této žumpy chodit nechci, jděte si sám. Good luck.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

ČNB zničila měnu vytištěním HDP téměř čtvrtiny populace, ale my se koruny budeme držet jak :poop: košile. Jen ať si zase užijou další mejdan, až se v ČNB dostanou do nálady! Toť logika jak vorvań, že.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

A americky kongresman plasi zbytecne :-)

https://www.alza.cz/kryptomeny#zakaz-v-americe

Protoze vsichni touzej jen po potistenejch papircich :-)
Zpravy z Venezuely jsou propaganda goldbugu a bitcoinistu. A v Recku nikdo nikdy bankomaty nevypnul. A CNB v ramci intervenci nevytiskla 2000000000000 Kc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ale no tak.
Jako že někteří lidé TRVAJÍ na koruně, aby si pak mohli vystát frontu u prodejce zlatých mincí a koupit si za koruny zlato? Vzhledem k četností prodejců zlata v německých městech to tam asi bude dost masový jev...

Koruny chce jen ten, kdo jde z ruky do huby. Kdo vydělává víc, než bezprostředně utrácí, z koruny prchá. Koruny v ekonomice obíhají jednak proto, že to vynucuje stát a jednak (spíš "a hlavně") kvůli Greshamovu zákonu (každý se přednostně zbavuje méně kvalitní měny a tu kvalitnější si "syslí").

A ta vaše "výmluva na státní moc" zlikvidovala e-gold a zavřela NotHause proč? A proč znárodnila v 1933 zlato a na dlouhé desítky let ho lidem zakázala vlastnit? Asi proto, aby lidi měli výmluvu, že... Fakt logika.

Papírky vždy všude byly zavedeny násilím, lidé se zlata nikdy nikde nevzdali dobrovolně.

Ale jak říkám vašemu kolegovi Juldovi: zrušme veškerá omezení, veškerá privilegia oficiální měny, daň z kapitálového výnosu na zlatu, stříbru i bitcoinu, povinnost přijímat v obchodě koruny, povinnost přijmout vyrovnání dluhu v korunách i když si obě strany ve smlouvě dohodly jinou měnu, zrušme DPH na stříbrných mincích, atd... Obnovme plnou konkurenci a pak se uvidí!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

zlato, stříbro ani platina nejsou moc funkční pro směnu. Ani ten instalatér nejzapálenější volič SSO si za opravu záchodu neřekne o 0.8 g zlata. A nefungujou výmluvy na tlak moci, ten samý instalatér vám zfleku vysekne cenu "bez účtenky", vždy ovšem v CZK.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

No vidíte, jednou za čas se s Vámi dá is souhlasit - měli bychom se té veteše zbavit, a buď si pořídit něco moderního (kryptoměny), nebo cenného starožitného (zlato, stříbro, platina, apod.)

Nebo Vy jste snad myslel Euro?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ale jo, ať se mají kytičky dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Historicky vzato nás Německy mluvíci národy utlačovali více než ty píšící azbukou. A nevšiml jsem si, že by nám někdo vnucoval rubl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://svobodny-svet.cz/8070/deset-otazek-na-nove-radio-jerevan.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

https://cs.wikipedia.org/wiki/Falešné_dilema

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

pořád lepší než mít za spojence tiskaře rublů

https://www.kurzy.cz/grafy/kurzy-men/rub-eur-png-svg-yb10

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

spálit ne, to by vyprodukovalo moc CO2!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už bychom se té zaprášené veteše měli zbavit a pořídit si místo ní něco moderního a funkčního. Furt se to kazí, nikdo kromé nás to nehodlá používat a ani to není žádná cenná starožitnost, pouze čtvrt století stará napodobenina stoleté měny.

Nahlásit

-
-4
+

Koruna není bezpečný přístav, když si ji můžete vytisknout 2 biliony. Ale Euro je natom úplně stejně. Vlastně pro nás horší, protože to tisknou Němci a Francouzi. Historicky naši "věrní spojenci." :-D

Nahlásit

-
3
+

Já bych to slovo "spálit" do uvozovek nedával. Jinak souhlas.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak může dopadnout situace, kdy jedincům s paleolitickými emocemi, středověkou morálkou a socialistickou edukací dáte k volnému použití tiskárnu na peníze, otevřete dveře do médií pro jejich pseudointelektuální exhibování a umožníte jim užívat si pocit nedotknutelnosti?

Nahlásit

-
13
+

Hezký citát.
Bohužel dnes je trochu jiná situace.
Tehdy lidé ty bezpečné přístavy měli zažité a fuldistické asignáty je děsily. A tak každý kdo mohl, exitoval do luidoru.
Dnes, po desetiletích masáže (zlatý standard definitivně padl v 1971, déle "přesluhovalo" snad jen Švýcarsko) většina lidí ztratila historickou paměť a na státem generovanou inflaci spíše reaguje nespořením, nevytvářením rezerv, naopak žitím na dluh, hedonismem, krátkozrakostí, nezodpovědností.

I když asi jak kde - prodejny zlatých mincí jsou například v Německých městech snad běžnější, než cukrárny a kavárny. Zřejmě jednak stále živé vzpomínky na Výmar a jednak podstatně novější šok konverze tvrdé marky na slabé euro (marka ředěná franky, pesetami, lirami a drachmami).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Bod pro Kovandu.
"Když se vytiskne přes dva tisíce miliard korun navíc, aby exportéři mohli v zahraničí konkurovat spíš lácí než kvalitou, je zřejmé, že to nepoškozuje jenom produktivitu českých firem. Česká národní banka svým intervenčním režimem poškodila také takzvané transmisní mechanismy své měnové politiky."

Zkrátka ty 2 biliony natištěných fuldopeněz jen tak nezmizí, budou nás strašit už navěky.
Lidé nadávající na růst cen vepřového, bytů, brambor, atd... by měli měli vzít vidle a pochodně a jít si to vyříkat s viníky - s JuldyFuldy v ČNB (a to ČNB nyní čile přemýšlí o házení peněz z vrtulníku, viz úvahy analýzy na jejich webu).

Nejperverznější je, když se nad slabostí koruny, nebo nad růstem cen, podivují někteří proponenti ČNB. A hledají viníka kdekoli jinde, jen ne u sebe. Povzdechy nad neposilováním CZK jsou z jejich strany pokrytecké. To oni situaci způsobili a to oni mají v rukách jednoduché řešení, o kterém ale odmítají byť jen přemýšlet: řešení v podobě opačné operace k té, kterou spáchali. Tedy ty rezervy denominované v EUR a USD, které během intervenci nakoupili za nově natištěné koruny, opět prodat. Utržené dolary a eura směnit za koruny a ty koruny "spálit" (tak jak je před tím vyčarovali ze vzduchu). Pak bychom viděli, kde by koruna dnes byla, nebýt vlastizrádných intervencí za podkopání síly vlastní měny.

Pokud se obávají kurzového šoku, mohou to dělat postupně, tak jak postupně i intervenovali za oslabení. Mohou klidně dopředu říct, kolik rezerv prodají a v jakém časovém horizontu. Ať nejsou pochyby, že to u piva řekli jen někomu (tak jako jsou pochyby i v případě předešlých intervencí).

Nahlásit

-
29
+

Teorie nám říká, že centrální banka nemůže udělat dobré rozhodnutí. Cokoliv udělá krátkodobě poškodí někoho a dlouhodobě všechny. Jediné dobré rozhodnutí CB je zrušení regulací, ale k tomu měli v posledních letech, pokud vím, odvahu jedině Švýcaři.

Jinak jako obvykle bodík pro Kovandu.

Nahlásit

-
8
+

Tak tak, dějiny se neopakují, ale k smrti rády se rýmují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Trošku to spravte, Martin Mašát se opakuje, a jistě to není jeho chyba.

Nahlásit

-
1
+

"Národní Konvent, bojující proti celému světu a proti revoltám na vlastní půdě, ukázal titánskou sílu, ale v boji proti jednomu prostinkému přirozenému zákonu byl ve své slabosti politováníhodný. Louis d’or zůstával na trhu jako strážce, který každý den s neomylnou přesností odhaluje pokles hodnoty asignátů, strážce, který nejde podplatit ani zastrašit. Stejně úspěšně se mohl Národní Konvent snažit zastrašit námořní kompas, aby přestal ukazovat sever. "

Tolik k bezpečným přístavům. Historie se sice neopakuje, ale principy zůstávají stejné.

Nahlásit

-
8
+