Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Každý má právo být urážen

14. 5. 2019
 13 403
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Transžena není žena, ale zmrzačený muž. Čeština nabízí krásné pojmy transmutant nebo přešívanec,

Nahlásit
-
22
+

Diskuze

Stojí za pozornost, že v posledním odstavci paní autorka předvedla přesně tu potenciálně ponižující a urážlivou přezíravost, o které zřejmě Collini píše (knihu jsem nečetl, jen předpokládám).
Pokud konkrétní "někdo" posílá konkrétní "transženě'" deset obtěžujících zpráv denně, je to prostě dotěrnost. "identitární zatřídění" zúčastněných a vlastně ani obsah těch zpráv nejsou důležité: kdyby jí desetkrát denně posílal vtipy na účet jejího účesu, vyznání lásky nebo nabídku výhodného mobilního tarifu, bylo by to totéž.
Pokud předpokládáme, že průměrný člověk se před takovým obtěžováním může bránit sám, proč by totéž nemělo platit pro transgenderky? Naznačuje mi tu autorka, že, na rozdíl třeba ode mě, jsou to bytosti tak křehké a zranitelné - nebo rovnou nesvéprávné - že nedokáží hodit dopis do koše, e-mail do spamu, poradit se s přáteli co dělat, případně jít na policii (pokud je to obtěžování příliš hrozivé)?
A pro úplnost, pokud je třeba "transženy" odlišovat už v pojmenování od ostatních žen, tak to - logicky - asi nejsou "tak docela" ženy. Ještě se mi nestalo, že by někdo cítil potřebu mi vysvětlovat, že i po hysterektomii je žena "doopravdy" ženou.

Ještě výmluvnějsí je poslední věta.
Nepředpokládám, že by se paní Kašparová sebekriticky počítala mezi tu "většinu neschopnou ani racionální, ani reflexe". Sama sebe tedy vidí v té malé, elitní skupině lidí, kterým není třeba upírat PRIVILEGIUM naprosté svobody projevu, protože ONI by takovou výsadu určitě nezneužili.
Ale na tu podřadnou, iracionální většinu okolo, na tu pozor! (sarkasmus)

Nahlásit

-
3
+

Transžena není žena, ale zmrzačený muž. Čeština nabízí krásné pojmy transmutant nebo přešívanec,

Nahlásit

-
22
+

Američtí demokraté pohrdají černochy, myslí si že ti se o sebe nedokážou postarat a proto se o ně musí starat stát.
Je to logické, demokraté byli za války severu proti jihu otrokářskou stranou, stranou jihu.

Nahlásit

-
6
+