Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Má stát přestat platit zdravotní pojištění za děti a staré lidi?

8. 3. 2019
 17 378
52 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vlastimil Válek: "V Česku vlastně platíme „zdravotní daň“. Za víc než šest milionů lidí pak platí tuto daň stát, a to v minimální výši 1018 korun. Platby za tyto státní pojištěnce tvoří v případě VZP téměř 50 procent jejich příjmů. Počet státních pojištěnců narůstá. Během deseti let jich bude nejméně o jeden milion víc než dnes."

Hezká perspektiva! Když ne za 10, tak nejpozději za 20 let systém zkrachuje. Dnešní čtyřicátník do něj celý život bude sypat, aby nakonec ostrouhal. S penzí i se zdravotní péčí "zdarma". Exit!

"Proto navrhujeme snížení odvodné zátěže na pracovní místo, tedy snížení zdravotního pojištění všem zaměstnancům a živnostníkům o tři procentní body a současně zvýšení platby za státního pojištěnce na 1805 korun."

A toto soudruh z TOP09 myslí jak? Produktivním lidem o pár procent sníží odvody, ale zároveň zvýší platby za státní pojištěnce, na které stát bere.... ...z daní produktivních lidí!

Milan Kubek: "Problém je v tom, že stát za 60 procent obyvatel, zejména důchodce, děti a nezaměstnané, platí příliš málo."

Soudruhu, to neplatí stát, ale (stále se zmenšující) vrstva produktivních!
A hlavně: tady se rozšířila iluze, že byrokrati a další státní zaměstnanci (jejichž počty stále rostou) patří do skupiny těch, která svými daněmi a odvody přispívá například i na ty státní pojištěnce. Ale to je nebezpečný omyl, státní zaměstnanci jsou na straně příjemců, stejně jako státní pojištěnci. Daně neplatí, z daní žijí. Neplatí tedy ani sociální a zdravotní "pojištění", to za ně platí daňoví nevolníci, kteří nedobrovolně financují jejich platy.

Nahlásit
-
55
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tržní zdravotnictví by skončilo tím, že by zdravotní zařízení chtěly poskytovat co nejvíc péče, bez ohledu na to jestli ji pacient potřebuje a zdravotní pojišťovny by chtěly hradit co nejméně zdravotní péče, bez ohledu na to jestli ji pacient potřebuje (!). Pacient by tak byl situaci, kdy platí pojištění, avšak úhrada péče zdravotním zařízením bude odpírána. Zdravotním zařízením to bude jedno, jestli jim pojišťovna zaplatím, protože když nezaplatí pojišťovna, zaplatí to pacient, který se chce (musí) uzdravit nebo přežít. A hezky předem a na dřevo. Žádné nevymahatelné pohledávky.

Toto je cynický systém, který bude stát mnoho občanů zdraví, životy i hromady peněz, a to vše ve jménu vytváření zisku ostatními zúčastněnými. Vítězem jsou zde jen zdravotní pojišťovny a zdravotní zařízení, popř. výrobci léků. Pacient je ten oškubaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

https://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=351

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano ano, tu jsem zde už taky někomu doporučoval.
A pořád nikdo nevěří, že to tady bude vypadat úplně stejně, ne-li hůř.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě bych přidal na toto téma knihu
https://www.amazon.com/This-Going-Hurt-Secret-Diaries-ebook/dp/B06XWDJRGS

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Taktéž děkuji a dodávám, že od loňských událostí v mělnické nemocnici se alespoň nějaké marginální změny dají pozorovat. Platí zkrátka to, co vždycky - hlavně se nepo*** předem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Další zajímavý pohled na problematiku byrokratizace státního zdravotnictví je zde - http://petr-kubac.blog.cz/1902/divide-et-impera

A děkuji za odkaz - hodně pesimistické čtení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Souhlas. Doktoři - zvláště ti mladí - pak jsou stále mezi mlýnskými kameny přebujelé administrativy, neochotných primářů zabetonovaných ve starých botách a nutností neustálého zvyšování kvalifikace.
pro zajímavost doporučuji Manuál absolvent 1. LF, je to velice poučné čtení.

http://lf1.cz/category/manual-absolventa/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. Kdo chodí k privátnímu zubaři tak si může udělat obrázek, jak to za 15 let bude vypadat u všech doktorů.
Spoluúčast nutně vzroste. A to výrazně.

Ale u toho konstatování bychom neměli zůstat. Můžeme uvažovat dále:

- na takovou spoluúčast by neměli ani dnešní královsky placení penzisti, natož ti budoucí (odhad budoucí penze je 6500Kč)

- proč má dnešní třicátník platit současným penzistům prostřednictvím zdravpoj stoprocentně hrazenou péči, když on sám za ty vysoké odvody v penzi dostane jen částečnou úhradu, vysokou spoluúčast?

- nebylo by logičtější celé socpoj odvody ze superhrubé si spořit na penzi a odvody zdravpoj ze superhrubé si rozdělit na 2 části: za jednu si dnes platit komerční zdravpoj a druhou část si spořit-investovat a z těchto prostředků si pak platit komerční zdravpoj a spoluúčasti v penzijním věku?

- jak budou reagovat mladí lidé za 15 let, až po nich stát bude chtít ještě větší odvody, ale bude jim za to dávat stéle menší penze a stále méně zdrav.péče (vyšší spoluúčast)? Nechají si to líbit, nebo se budou snažit z nevýhodného systému uniknout (čímž ho pošlou do kolen)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Já myslel, že lidé umírají. Ty, které vy svým plácáním ve svých představách zachraňujete, ale "zhebnou".
Dříve jste i psal, že "chcípají v pangejtu."

Prostě typický slovník lidumila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslíte, že ti co peníze na úhradu těch služebv USA nemají, čekají na vaše řešení jejich potíží?

Vy jste opravdu tak zabedněný, že věříte, že o vaše řešení - spíše dadaistické vršení nesouvisejích slov a vět - někdo stojí?

Za ty roky co zde šíříte moudra a kdy jste nepřesvědčil o své víře jediného člověka zde na Finmagu, jiní postaví dům, procestují celý svět, vybudují prosperující firmu a vy prostě jenom plácáte a plácáte.

Není to trochu málo, Antone Pavloviči?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zhebnou bez ohledu na všechno snažení. Všichni zhebneme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravotní systém se nezhroutí, jak tady někdo prorokuje, ale bude narůst podíl dalších finančních zdrojů. Bude to formou individuálních plateb nebo dalším připojištěním. Jiná cesta prostě není. Ale také mně vadí, ten extrémně neefektivní zdravotní, speciálně léčebný systém, který je organizačně na úrovni 19. století. Stále obíháte nějaké specialisty, stále sedíte hodiny v čekárně, laboratorní vyšetření se provádí duplicitně a kvůli každé prkotině se musíte ukázat doktorovi. Budiž, ale mnohdy nemá ani dostatek času vás prohlédnout, v horším případě nemá ani zájem. Mluví se o umělé inteligenci v medicíně, ale doktoři se brání jakékoliv elektronizaci, dokonce i v administrativě. To je prostě trapné i s prezidentem lékařské komory. Kvalitní lékaři jsou placeni mizerně, podprůměrní pak přepláceni. Běžně vidíme, jak nedostatkový a vysoce kvalifikovaný perzonál je podfinancovaný, jinde se lidi poflakují. To bych mohl psát stále. Asi by se profesní komora měla zaměřit na jiné problémy, než jen natahovat ruku. Nemůžeme dát víc než vyprodukujeme. A lidi by si také měli uvědomit, že zdraví je v první řadě jejich věc a k doktorovi chodit, jen když je to nutné.

Nahlásit

-
1
+

Potrhlý, jednostranný manipulátor, levý jak turecká šavle, mnohdy popírající sám sebe je Vám vzorem v budování spravedlivé socialistické společnosti (nebo alespoň socialistického zdravotnictví). Sorry jako, ale teď jste mě vysloveně rozesmál, to buď nemyslíte vážně, nebo ještě stále nejste ve formě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jediné slovo. Sicko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tady nejde o to, že by kolabovali poskytovatelé zdravotních služeb. Opravdu jste tak zabedněný? Celou dobu řeším ty, co peníze na úhradu těch služeb nemají a ty samozřejmě mezi těmi prosperujícími poskytovateli služeb nenajdete.

To, že máte 8% dividendový výnos ty chudáky fakt nijak nezachrání. Zhebnou bez ohledu na to, jestli nějaký dividendový výnos máte nebo ne. Zhebnou bez ohledu na to, kolik dalších areálů Omega postaví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To je fajn, že nemáte námitek, protože tento nevýznamný segment každoročně významně dotujeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako člověk, jehož značná část kapitálového příjmu plyne z dividend společností poskytujících zdravotní, paliativní a hospicovou péči v USA (Omega Healthcare, Medical Properties Trust...) o té problematice opravdu něco vím a aktivně sleduji.
Podobných strašáků do polí jako tady stavíte vy se po prohře Obamy a vítězství Trumpa objevila řada.
Systém zdravotních ůhrad pro chidé Medical Care zanikne, lidé budou bez zdravotní péče, nebudou mít na léky, systém zkolabuje...

No nezkolaboval. Například Omega provozuje více než 900 specializovaných areálů pro péči o staré lidí, Představte si, že v průměru každý týden otevírá nový areál a stále nestačí poptávce. To nesvědčí o kolabujícím trhu.

Jsem ale rád, že podobní lidé jako vy mají dneska možnost své strašení publikovat. Vy to děláte zadarmo a ostatní si pak mohou čas od času koupit velmi výhodně dosti výnosné akcie. Dividendovy výnos 8% osvobozený od zdanění.

Prosím pište dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když neuvedete konkrétní příklady (třeba z USA), jde pouze o plané teoretizování, nebo, lépe řečeno, ve Vašem případě o nesmyslné strašení dickensovským kapitalismem komunistou, který stejně nic nepochopil. Takových jsme se naposlouchali před rokem 89 mraky, Vy tomu věříte dodnes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Možnost cestovat do zahraničí není nezbytná pro přežití ve zdraví. :-) Pokud se tedy někdo vydá do zahraničí a vědomě riskuje velké problémy v případě úrazu nebo jiné nešťastné příhody, pak je to jeho problém. Pojišťovna zde ale nemá žádný vydírací potenciál, neboť nikdo není nucen cestovat do zahraničí a tam riskovat.

Pořád jste tedy demagog.

Vydírací potenciál je nesmysl? Proč? Protože se Vám nehodí do krámku?

Vydírací potenciál je krásně ilustrovatelný právě na případech potřeby zdravotní péče, na níž závisí Váš život nebo Vaše zdraví, nebo život a zdraví Vašich blízkých. Za takovou péči je člověk běžně ochoten zaplatit veškerým majetkem, který mu patří a ještě si i rád půjčí, když to nebude stačit, protože nač mu bude majetek, když umře, nebo o všechno stejně přijde jako invalida s poškozeným zdravím? A zde opravdu nejde o plané teoretizování. Případů, kdy pojišťovna odmítla úhradu potřebné zdravotní péče a pacient musel prodat vše a zadlužit se, aby si zachránil život nebo zdraví, nejsou právě v USA nijak ojedinělé. A ti co na to nemají a nikdo jim nepůjčí jednoduše zhebnou. Tohle je to Vaše tržní zdravotnictví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poštovní služby jsou "řádově" odlišně důležité služby, než je zdravotní péče. Proti ukončení monopolu České pošty, který je stejně už jen v nevýznamném segmentu poštovních služeb, bych asi neměl zásadnějších námitek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Toto platí pro všechny obory. Jak pro poštu, tak pro nemocnice. Ekonomické zákony jsou univerzální:

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/93703/ocima-libertariana-proc-nechci-aby-byl-stat-postakem.html

A násilné donucení, nevyprovokovaná agrese, je nelegitimní. Opět bez ohledu na oblast či obor. Násilí je legitimní pouze v případě obrany (zastavit někoho, kdo vám chce ublížit či vás okrást). Nutit násilím někoho cizího dotovat mi pobočku pošty či zdravotní středisko zrovna tam, kde ho chci mít (kousek od mého domku v Boubínském pralese), je jednoznačně nelegitimní agrese, nejde rozhodně o obranu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.kurzy.cz/zpravy/486069-ecb-propada-panice/

A na stejném webu v jiném článku o MMT, tedy o fuldonomice:

"Hlavním příkladem podobných teorií současnosti je podle Smithe takzvaná Moderní monetární teorie MMT. Ta v podstatě říká, že vládní dluhy mohou růst neomezeně a jejich jediným omezením je rostoucí inflace. Tu lze ale zkrotit například vyššími daněmi. Zastánci této teorie ji často zmiňují ve vztahu k financování environmentálních programů a ve snaze snížit příjmovou nerovnost. Podle Smithe ale proponenti této teorie jednají příliš sebevědomě a bez potřebné pokory, i když jejich návrhy by znamenaly dramatické změny v americké ekonomické politice."

Takže lidsky řečeno: MMT-Fuldové tvrdí, že státní dluh nemá žádné omezení, že stát se může zadlužovat do libovolné míry, prakticky libovolným tempem. A pokud takový přístup "náhodou" (?!) způsobí inflaci, tak tu zastánci MMT "vyřeší" zvýšením daní. Nakonec mají pravdu - kdyby v Zimbabwe zavedli 99.999% zdanění, bylo by po inflaci (i po lidech).

Po článcích na webu ČNB o rozhazování peněz z vrtulníku v příští krizi a po vstřícném stanovisku MMF k záporným úrokům další důvod pro neváhání s EXITem!

Nahlásit

-
2
+

Za mediánovou měsíční mzdu (v přepočtu 155 000 Kč) lze ve Švýcarsku stáhnout přes 68 000 GB dat z LTE sítě. Češi si za aktuální mediánovou mzdu (27 700 Kč) stáhnou jen 188 GB dat.

To je důsledek toho, když trh regulacemi ovlivňuje stát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Myslíte ty tři operátory, kterým stát poskytuje krásný oligopol?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Není to pravděpodobné tvrzení, je to naprostá blbost a jenom další důkaz vašeho nepochopení základních ekonomických pojmů. Vůbec nechápete například, co je to trh a jak funguje, co je to konkurence a jak funguje. Navíc nechápete princip argumentace a logiky. Místo toho vymýšlíte ptákoviny jako "tržní přerozdělování" :DD

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Můžou žít tak, aby nebyli nemocní. Za spoustu chorob/úrazů si mohou lidi sami. Můžou zaplatit cash.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Systém, který se inherentně spoléhá na to, že někoho pro své fungování musí okrást, je patologický. Je to taková ekonomická analogie rakovinného bujení, abych tak řekl.
A taková malignita nekončí dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Jj, suchá voda... Prostě nesmysly, a všechny vyvrácené, nejenom v této diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Cestovní pojištění není zásadní pro přežití"
Stačí zlomená noha na sjezdovce pří minus 10 stupňů nebo zánět slepého střeva na Sri Lance a budete hovořit jinak. Vy jste ale patrně v životě dojel nejdále do Užhorodu a Drážďan, takže svět vnímáte mnohem jednodušeji.

"U cestovního pojištění je vydírací potenciál v podstatě nulový. "
Jste zraněný nebo někdo blízký v cizině.Jste v šoku, neovládáte dokonale jazyk, neznáte reálie. Místopis znáte jen povrchně. V této situaci jste v mnohem obtížnější informační asymetrii než při podobné situaci v tuzemsku.

Pojem vydírací potenciál si strčte do p.... šuplíku. Nesmyslný termín. Bez obsahu podobně jako vaše argumentace.

"Když Vám někdo předraží operaci nádoru (nebo Vám pojišťovna odepře její uhrazení) máte fatální problém." Aby se toto nestávalo, existují léčebné standardy - http://www.cls.cz/seznam-doporucenych-postupu.

Snad vyjde na Finmagu článek kam nasměrujete svoji grafomanii a oblast zdravotnictví opustíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Správnost názorů není třeba prokazovat. Stačí, když se jedná o pravděpodobné tvrzení. Prokázat lze totiž jakékoliv tvrzení v dané věc, tak i tvrzení přesně opačné. To jsou poznatky z praxe. Různých protichůdných studií jsou nejspíš mraky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ale kdepak, Bez těch co si mohou dovolit pro sebe všechno zajistit bez problémů by ty státní systémy nefungovaly. Takže je třeba, aby se financování veřejných služeb účastnili všichni. Já chápu, že se Vám to nelíbí, ale s tím se počítá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+
1/2