Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Rovnost! Jak pomoct ženám s důchody?

22. 2. 2019
 22 808
61 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Spravedlivá penze (renta) je (zjednodušeně) takováto:
(SumaPříspěvků+JejichZhodnocen í)/PočetMěsícůČerpání

Cokoli jiného je nespravedlivé.
Ženy mají SumuPříspěvků nižší, zato PočetMěsícůČerpání vyšší. Tzn. ano, mají nespravedlivé penze, nespravedlivě vysoké.
SumaPříspěvků např. celníka je samozřejmě nula, resp. minus (celý život žil z nedobrovolných příspěvků ostatních, něco jako penzi čerpal už od produktivního věku, v penzijním věku by správně penzi neměl dostávat, ale platit).

Už jsem to zde psal: cvičně jsem kdysi počítal, jakou penzi by mohla mít pokladní z Lidlu, kdyby si místo házení peněz do černé díry penzijní pyramidové hry sama investovala (např. do nějakého ETF sledujícího US akciový index - to pro zjednodušení, v reálu bych více diverzifikoval) - soc.odvody z celé superhrubé. Tuším, že mi tehdy vyšlo, že by ta penze byla pětinásobná oproti tomu, co jí dá stát. A to je prodavačka z Lidlu pomalu nejméně kvalifikovanou pozicí, co si umím představit.

Nahlásit
-
14
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nejste schopen porozumět/uchopit problém v jeho komplexnosti, vidět za roh, vidět běžné lidi… Nicméně, Vaše vyzvedávání jedince nad démos je sympatické. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Takže pan Fuld má šanci, pokud se mu povede jeden zdokumentovaný zázrak, že ho časem Vatikán prohlásí za svatého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak samozřejmě si považujte co chcete za co chcete.

Jestli paní pokladní vyjde soukromá renta 80tis/měs, nebo jen třeba 50tis, je zcela jedno. I kdyby to bylo jen 30tis - od státu dostane kolik? Podle dnešních tabulek tak 13, ale podle odhadů ekonomů nebude za 20 let na vyšší penze, jak 6.5tis/měs. A také je možné, že se státní systém zhroutí zcela.

Takže je irelevantní, jaká čísla zrovna vy považujete za reálná. Primární je, že každý člověk má právo se na svou penzi zajistit podle svého. A naopak žádný tyran nemá právo ho násilím hnát do stádní průběžné pyramidy. Kdo dobrovolně chce zůstat ve státním letadle, ať si samozřejmě zůstane. Já v tom samozřejmě nikomu nebráním a podobnou velkorysost požaduji i po druhé straně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Je mi jasné, že trpíte... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nemáte pravdu. S těmi historickými paralelami. Žvásty jsou ty Vaše bláboly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pořád si mě nepleťte s Kadrilou. Fakt s ní nemám nic společného. :-) Inteligentní člověk by to mohl celkem snadno rozpoznat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

V článku SLOVENSKÁ PENZIJNÍ REFORMA MÁ PROBLÉM na Finmagu je graf. 77% ľudí drží peniaze v dlhopisoch. Z tých, ktorí vôbec nejaký 2. pilier majú.
V roku 2017 bolo na Slovensku (5 mil. obyvateľov) vedených 968 986 exekúcií.
https://www.webnoviny.sk/exekuciam-na-slovensku-celi-takmer-milion-ludi-rekorderom-je-clovek-so-144-exekuciami/
Ostatné čísla sa mi nechce dohľadávať, ale mne z toho vychádza, že títo ľudia sú finančne negramotní, nerozumne uvažujúci a je ich väčšina. Ak máte iné vysvetlenie, sem s ním.

K výpočtom pána Altmana som si myslel, že som to napísal jasne, ale ešte raz: kalkulačka mu počíta snáď správne, výpočet nespochybňujem. Súhlasím s postupom, keď nepočítal s minimálnou mzdou, ale s pokladníčkou z Lidla. Tvrdím ale, že "pani priemerná" nebude šetriť na dôchodok 47 rokov, ale výrazne menej. Dôvody som napísal, nebudem opakovať, ale napr. počas materskej namiesto prispievania čerpá peniaze z poisťovne. A keďže sú to prvé roky(štúdium+materská), tieto chýbajúce peniaze sa podľa výpočtu mali zloženým úročením zhodnocovať najdlhšie a najviac.

A neviem ako v ČR, ale u nás Soc.P. vypláca aj vdovské, sirotské a invalidné dôchodky a podporu v nezamestnanosti, pani priemerná by si tieto riziká v Altmanovom výpočte mala poistiť komerčným poistením, o to menej si odloží na starobný dôchodok.

Tiež zopakujem, že kvôli diverzifikácii a volatilite akcií pani priemerná nebude držať všetko v ETF trackujúcom S&P500, ale aj v iných aktívach a predpokladané zhodnotenie 4% nad infláciu považujem za nereálne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"...rovnost je základním předpokladem trvale udržitelného rozvoje"

A tady je právě zakopán pes... Pokud paní ministryně vychází z takovýchto předpokladů, tak se těžko můžeme divit tomu co dělá...

Nahlásit

-
1
+

Tak jistě.

Ale:

1) Z toho, že Franta je možná nezodpovědné a finančně negramotné jelito nijak neplyne, že máte právo donutit zodpovědného a gramotného Tondu se účastnit hrubě nevýhodné státní průběžné penzijní pyramidové hry.

2) Otázka je, co zde je příčina a co následek. Pokud stát všem od malička říká "nestarej se, stát se o tebe postará", tak ano, pak zde budeme mít hodně nezodpovědných. V prostředí, kde si každý nese následky svých rozhodnutí a nemá možnost se zahojit na účet druhých, bude nezodpovědných jedinců daleko méně.

3) I když (podle mne zcela nelegitimně a zločinně) donutíte jak Franty, tak Tondy k účasti ve státním letadle, nic nevyřešíte, protože je zřejmé, že to letadlo padá k zemi. Kdyby v okamžiku pádu letadla alespoň Tondové stáli mimo a měli reálné a rozumné investice, nemuseli bychom se propadnout do takového marasmu, protože když budou po bankrotu státu movití alespoň Tondové, tak mohou generovat nějakou poptávku, mohou Frantům platit za nějaké služby a ekonomika se nezhroutí. "Dávat všechna vajíčka do jednoho koše" je velmi hloupé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No super, takže pokud přistoupím na Vaši premisu že je většina lidí nerozumně uvažující a nesprávně se rozhodující, nemá tedy tato většina nárok na rozhodování o těch, co rozumně uvažují a správně se rozhodují (aka měla by tato většina mít volební právo?).
Ovšem i pokud tato premisa správná není, a většina lidí se rozhoduje rozumně a správně, neznamená to že ty výpočty pana Altmana výše nejsou stále platné, a tudíž fakt, že pokud by socpoj nešlo do státní černé díry, měl by ten (a to i ten s nmízkým příjmem) kdo by tuto část (v současné době ukradenou státem) investuje i jen do ETF v důcodu výrazně větší příjmy než od státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za doplnění. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výpočty sú OK. Ak teda opomeniem, že ste neodpočítali 5 rokov Mgr. štúdia sociológie, 6 rokov na materskej a odhadom 1 rok na PN, 5 rokov na pracáku a 5 na invalidnom dôchodku. V rámci diverzifikácie by tiež bolo vhodné držať aj niečo iné ako ETF - zlato nenesie úrok.

Kadrila ale možno myslela to, že predpokladáte rozumné uvažovanie a správne rozhodnutia ľudí. Možno v ČR je to iné, ale u nás je väčšina ľudí finančne negramotná. Inak si neviem vysvetliť, že sa zadlžujú v nebankovkách, čelia exekúciám, "investujú" celoživotné úspory do lietadiel sľubujúcich nereálne výnosy(BMG Invest, kampeličky, BTC). Predražený mobil na splátky od operátora, auto na lízing, dovolenka na úver. Ak náhodou nejaké úspory sú, tak sú na vkladnej knižke, alebo termiňáku s úrokom nula celá nič. Alebo v podielovom fonde, ktorý zhltne celé zhodnotenie na poplatkoch. 2. a 3. dôchodkový pilier(ak náhodou je) v bezpečných dlhopisových fondoch bez šance na zhodnotenie(nedávno tu bol o tom článok).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nejméně čtyři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Připomíná mi to nedávnou debatu o AGW a 97% všeobecné shodě. Tam také žádný logický argument nemůže projít, protože přece to tvrdí tolik lidí (vědců)…

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel, je jich víc než jsme čekali :-) a jsou všude. Zrovně teď mě jeden "zasvěcenec" přesvědčuje, že když někomu pomáhám a mám z toho dobrý pocit, tak jsem sobec, protože to dělám kvůli tomu dobrému pocit a ne proto, abych pomohl. Skutečný "osvícenec" pomáhá lidem bez toho dobrého pocitu. Jestli na to koukáte s otevřenou pusou, tak jsme dva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Krok po kroku, svět se chystá na změnu. Pokud to prdne až za 5 let, míra připravenosti bude vysoká.

https://www.mobilmania.cz/clanky/xphone-bude-prvni-blockchain-telefon-decentralizace-ma-mit-spoustu-vyhod/sc-3-a-1344375/default.aspx

https://kryptomagazin.cz/hot-samsung-galaxy-s10-obsahuje-hardwarovou-btc-penezenku/

Nahlásit

-
1
+

Upřímně si myslím, že kdyby základní škola dokázala naučit alespoň tu trojčlenku dobře, tak to těm lidem musí být jasné.
Pokud nepochopí ani tehdy, přichází na řadu výukové materiály pro inkludované, jedno slovo na stránku a veliké obrázky, třeba plná miska - prázdná miska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Máte sice pravdu, ale to by ta předem definovaná výše příspěvku musela být zakotvená v ústavě. Jinak si to bude na základě volebních slibů měnit každý vítěz voleb a budeme tam kde dnes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na druhou stranu, Fuldova logika je takřka neprůstřelná, ačkoli zkušenost, intuice i historické pralely vyrují, že jsou to pseudovědecké žvásty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslím, že jste to trefila přesně.
Matematika končí těmi počty na národní škole, pak se navazuje aritmetikou. Na střední to je algebra, na vysoké matematická analýza a integrální počet.

Právě problém socanů je obvykle v tom, že jejich mentální a duševní obzor v matematice končí na té úrovni počtů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já už takových lidí zažil několik.
Do pozdního věku jsem nevěřil, že existují, že jsou skutečně takoví, že to jen nehrají.

Mají nějakou víru, předsudek. Věří nějakým bludům. Vy jim je přísně logicky vyvrátíte. Každý jejich pokus o protiargument logicky vyvrátíte. A když už jsou u konce, tak prostě řeknou "na řešení problému nemůžeš jít jen rozumem/logikou, ale taky citem". Jako WTF? Problémy se prostě řeší logickými postupy, stejně jako se hřebíky zatloukají kladivem a ne jogurtem. Může se mi nelíbit, že 3+5 je 8, ale přeci nebudu tvrdit, že to 8 není jen proto, že osmičku nemám rád, nebo že by se mi víc líbil výsledek 12. Nebo že by se výsledek měl určit jinými metodami než matematicko-logickými.

Jako chápu, že každý nemůže být členem Mensa ČR. Já to respektuju. Ale prostě když na něco nemám, tak se do toho nemontuju. Když jsem levej na práci se dřevem, nepůjdu radit truhlářovi. Když jsem levej na matiku/logiku (ano, všechny ty děti, co mají nepřekonatelné problémy např. se slovními úlohami), tak nebudu ostatním říkat, jak mají řešit své matematicko-finanční problémy (natož abych si osoboval právo jim svůj přístup násilím nutit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

A opět. Kalkulačku jste vzala a podívala se na platové tabulky (jenže jste se asi nepodívala okem, ale jiným orgánem). Tak jsem vám vypsal jak vysoké odvody se platí třeba i ze mzdy 25 hrubého a že opět je zcela reálné si tak vysokými úložkami naspořit na penzi miliony. Ale vy furt budete mumlat nějaké zcela iracionální argumenty. Ne soudružko - realita se analyzuje právě tou kalkulačkou (či jejími sofistikovanějšími počítačovými ekvivalenty) a ne vaším nalevo vychýleným srdíčkem. Tím nevnímáte realitu, ale jen socanské přeludy. Ale chápu - s racionálními argumenty (kalkulačka) se na hluboce věřícího (ve stát) člověka asi nedá.
Tak aspoň zkuste podle svých citových přeludů žít jen sama a nechte toho, kdo chce realitu spíše analyzovat logikou a kalkulací, žít podle jeho představ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Výpočtem jsem vám PROKÁZAL, že moje úvaha je reálná.
Načež vy uděláte argumentační kotrmelec, prohlásíte kalkulačku za nevhodný nástroj při prokazování finančních hypotéz (lepší by asi byl krumpáč či posvátný amulet???).
Pak se divíte, že s váma socanama nikdo nechce vést diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

No ono to bude mít nějakou standardní sociální dynamiku, jako jiné dějinné zvraty.
Dlouho to bude jen vřít/hnít pod povrchem, všímat si toho bude jen pár "bláznů", ostatní standardně budou žít v tom, že "zítra bude podobně jako včera", budou mít pocit, že vývoj je standardně plynulý, lineární.
A pak se to víceméně ze dne na den změní. Jako 1989. Kdo by v 1987 tipoval zásadní změnu do dvou let? Nakonec - jaké známky problému kolik lidí pozorovalo v Řecku rok před vypuknutím krize? Kdyby nebylo "zachráněno", tak tam pravděpodobně proběhl státní bankrot, měnová reforma a možná i změna režimu. Možná i rozpad státu (že by třeba Kréta chtěla samostatnost). V případě Itálie na tu záchranu nikdo mít peníze nebude, naopak se problém z Itálie spíše začne šířit do dalších zemí.

Do doby zlomu budou některé procesy postupovat. Šíření kryptoměn. Šíření decentralizovaných anonymních tržišť (anonymní decentralizované ekvivalenty eBay, AirBnb, Uber, zprostředkoven řemeslníků, ...). Takže přeci jen připravenost populace na zlom bude za 5 let vyšší, než je dnes. Nakonec hustota prodejen zlatých a stříbrných mincí třeba v Německu (doslova na každém rohu) svědčí o tom, že populace se připravuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ve spoření na penzi nejde o počty? V investování nejde o počty? V kalkulaci zda jít do hypo či do nájmu nejde o počty? Ve volbě pojistného plánu nejde o počty?

Proboha a o co jde? Jídlo se řeší nožem a vidličkou, hřebík se řeší kladivem, láska se řeší srdcem a finanční záležitosti kalkulačkou. Jestli vy to máte jinak, tak to máte dost divně.

Ale hlavně: vy si klidně řešte finanční záležitosti srdcem, lásku kladivem a hřebík vidličkou. Jen laskavě nemluvte ostatním do toho, jak to mají dělat oni, jo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Nejde jen o počty, přeci přerozdělováním moudrými politiky vzniká bohatství a všichni nad tím hýkají radostí!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přece nejde jen o počty... Já nad Vašimi úvahami radostně hýkat nebudu. Mimochodem, měl byste poděkovat panu Fraji, že se Vás zastal… :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Pod pojmem kontinuální jsem měl na mysli delší časový úsek po který se to bude pomalu rozpadat. Výsledek by asi byl nakonec stejný, ale díky rychlému nečekanému kolapsu (rychlé zhroucení ekonomiky) by mohla dřív nastoupit regenerace. A samozřejmě B) je správně, ale těch za A) bude řádově víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co to plácáte?
Já vám tu spočítám, že lidi s průměrným i podprůměrným příjmem by se měli v penzi řádově lépe, kdyby se nemuseli účastnit státního letadla a vy provedete argumentační úkrok stranou, exaktní výpočty odbudete nějakou floskulí?
To jděte někam - třeba do průběžné pyramidy. A my ostatní s dovolením chceme jít jinam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nechápu.

Pokud vývoj nebude kontinuální, ale dojde k "restartu", tak co bude lepší?

A) být čistě závislý na průběžném systému, který restartem skončil (případně na 3.pilíři naplněném státními dluhopisy, které restartem ztratily hodnotu)

B) mít diverzifikované investice (dům, pole, zlato, bitcoin, celosvětové akcie čili vlastnický podíl v nejlepších firmách celého světa včetně jejich nemovitého majetku...)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/3