Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vláda dává, vláda bere

11. 2. 2019
 28 467
137 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Copak ale bylo hospodárné přidávat všem státním úředníkům částku, která v procentním vyjádření několikanásobně převyšuje hospodářský růst?"

No jasně, ale proč vůbec odvozovat platy státních úředníků od hosp.růstu, na kterém nemají žádnou zásluhu (spíše mu házejí klacky pod nohy)?
Nakonec přeci ani penzisti nemají žádnou zásluhu na růstu produktivity práce. Není trochu drzé celý život pracovat socialisticky a pak chtít kapitalistické penze, chtít podíl na tom, že dnes lidé pracují více a efektivněji, než brigádníci socialistické práce? Podle mne to je drzost na druhou - protože kapitalisticky pracující lidé platí penze socialisticky (polo)pracujícím a sami již žádné penze NEDOSTANOU, protože na ně za 20 let nebude.

___________________________

Nicméně je zjevné, že žádná skutečná reforma penzijního systému, která by zajistila jeho dlouhodobou udržitelnost (i přes nepříznivý demografický vývoj a rostoucí státní dluhy) se nepřipravuje.
Žádný politik si nechce pod sebou podříznout větev a říct penzistům a lidem těsně před penzí (50+), že se penze musejí zreformovat, omezit, zmrazit valorizace, atd...
I kdyby za pár let přišla nějakým nedopatřením zodpovědnější vláda, bude již pozdě. Kde nic není ani smrt nebere. Vem chlup na dlani, když tam není. Když se peníze projedí, tak pak už prostě nejsou a můžete mít papír schválený 99% většinou, opatřený třiceti kulatými razítky a sedmadvaceti kolky a přesto na tom nic nezměníte.

Nahlásit
-
85
+

Nejméně oblíbený příspěvek

tato vláda je nejvíce perzekuovaná ze všech. tolik prachů kolik se vydalo na protivládní akce , tisk, televize , by stačilo na 5 let rozpočtu dalšího volebního období , zajímavé je že se nikdo nepozastavuje nad tím kde se tyto peníze berou , , odkud , kdo sponzoruje tyhle akce ? napadá mne jediné řešení - zahraničí , EU? Babišovi se daří ,a opozice která leze do zadku EU se to velmi nelíbí , pokud by jsme se se dostali někam výš než potřebují mohlo by se stát že se přijde na hospodaření minulých vlád opozice . nedivím se Babišovi že v něm občas bouchnou saze a nazve věci správnými slovy viz Kalousek .tisk místo štvavých článků by se měli starat o blaho voliče ne pravý opak

Nahlásit
-
-165
+

Diskuze

Nemám zkušenost. V Uruguay je ale podobný systém půjček jako v Nizozemí. Ručíte samozřejmě nemovitostí a splácíte pouze úrok. Po ukončení doby splatnosti (obvykle 20 let) splatíte jistinu.
Kolaterál se bere na zajištění úroku, nikoliv jistiny.
V Číně jsou kolaterálem i nahé fotky dlužníka, v Uruguay například i vybavení domácnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jsou ty uruguayské banky docela odvážné, ne? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doma mám jako raritu protektorátní dluhopisy se splatností v roce 1962. Ukazoval jsem je příbuznému, když se mě ptal na to zda má investovat do dluhopisů Republiky brigádnice Schillerové.

A ty zase vyvolaly opětovné diskuze o doplacení prvorepublikových dluhopisů - https://www.praguepost.com/opinion/czech-government-owe-money-to-us-citizens

Mimochodem - v Uruguay mi jeden krajan vyprávěl, že je nedávno použil jako kolaterál pro hypoteční půjčku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky. Přečetl jsem a šířím dál. Přesvědčivě popsaný způsob okrádání produktivního obyvatelstva státem vnucenou měnou.

Jedinou obranou proti státu a jeho podobným loupeživým výpadům do domácností obyvatel je šedá ekonomika. Ta může řešit i problém důchodů. Stát těžko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako bych slyšel Tondu Zápotockého: "Měna je pevná a žádná reforma nebude."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tady máte další "prkotinu" působenou tím VAŠÍM systémem:

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4059605/svet-bez-hotovosti-podle-mmf-jako-cesta-k-sazbam-hluboko-v-zaporu.html

Už se těším, jak si budete spořit v kapitálovém systému se záporným úrokem, bez možnosti si ty peníze vybrat v hotovosti. Budete rukojmím vlastního systému. Alespoň nějaká spravedlnost...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Život není to, co chceme, ale to co máme. Můžete s i tady mínusovat, jak chcete. Anarchokapitalismus je prostě jen utopicka teorie, neboť nerespektuje skutečný svět. Demokratické státy jsou oproti tomu relativně úspěšně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vy možná budete v Rusku, protože byste se třeba jinde neuživil a pokud budete mít úspory ve formě kolabujících papírků (koruny, dluhopisy, eura), tak vás ani jinde chtít nebudou.
Lidé, kteří něco umí (jazyky počínaje) a kteří mají úspory v něčem hodnotném (zlato, bitcoin), snad nebudou mít problém žít někde jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Učebnice "Demagogie pro 4.třídu ZŠ", strana 27

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jasně, že nemůže, proto jsou na světě jen anarchokapitalisticke společnosti. To je jediný způsob, jak společnost může fungovat. Jste mimo asi tak, jak jsou mimo komunisti. Ti ovšem už své ideje v reálu vyzkoušeli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Ne, spíš kousek nějakého papíru. Třeba kousek Haló novin. Nebo legální a tam monopolní venezuelský bolívar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

jj, to je nejlepší - odmítnout věcný argument jako marginálii, kterou se nemá cenu zabývat.

Pro MNE to marginální není.
Je to hanebný a násilím vynucovaný měnový monopol. Permanentně zneužívaný (QE, intervence, inflační okrádání lidí, ...).
A zneužívaný bude čím dál víc.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/finance-nula-je-moc-hura-do-minusu-dl0-/p_ekonomika.aspx?c=A190212_154019_p_ekonomika_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale prdlayz.

Vliv Ruska a jeho propagandy záměrně zdůrazňují ti, kterým se hodí odvádět pozornost od vlastních problémů (migrace, ekonomická stagnace, růst dluhů, demografický vývoj, ...).

Ve skutečnosti toho Rusko moc nezvládá:
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/92955/potupne-porazky-putina-rusko-prohrava-souboj-se-zapadem-o-vliv-na-balkane.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně. Ještě v 50 letch lidi libru v podstatě běžně vůbec nepoužívali, protože to byla astronomická částka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jistěže mají vyšší životní úroveň - neměli tam 40 let komunismus, nevysával je CCCP.
Ale to neznamená, že i jejich demokratický socialismus nespěje ke svému 1989.
Zkrátka jen padají z vyšší výšky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, například socialisti a marxisti z Bruselu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Je to tak

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Základním mravním principem demokracie je krádež/loupež, jakkoliv je maskovaná výrazy jako přerozdělování, rovnost, solidarita a podobně. Nejdůležitější zákony, o kterých se hlasuje, jsou o tom kdo, koho o kolik okrade. Společnost postavená na takovýchto základech nemůže dobře fungovat z řady důvodů, které tu v komentářích mnohokrát zazněly, tak je nebudu opakovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

A EU tomu bordelu jde na ruku. Dej Bůh, že se tenhle odporný spolek rozpadne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jako že za poplatek 50Kč by jedinec směl hlasovat=rozhodovat o cizím životě a majetku?
Vskutku geniální, vrchol morálnosti.
Zaplatím 50Kč a odhlasuju si jizdné+obědy zdarma, odhlasuju si, že to zaplatí pilnější soused. Super.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Baťa byl zjevně militantní AntiFulda a AntiHanzl. A tady je hned další:
https://www.mesec.cz/clanky/pracovat-a-setrit-projdete-si-zivot-a-dilo-aloise-rasina/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-mraz-prichazi-nejen-z-kremlu-d8s-/p_politika.aspx?c=A110514_112315_p_politika_wag

sorry jako, tohle je správná odkaz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nikdo přece nechce, abyste se řídil jinými názory, než svými. Tohle je přece diskuse, ne nějaký diktát.
Rusko je ekonomicky i vojensky slabé, ale má nejlepší ideologickou dezinformační armádu na světě.
Již Lev Trockij dokonale ovládal psychologii davu, Lenin se Stalinem to ještě rozvíjeli, hodně se od nich učil Adolf Hitler i naši komunisti.
Dnes Rusi ovládli internet a pomocí dezinformačních webů, diskusních trollů, konspiračních teorií atd. atd. dokázali ovlivnit i volby v USA (jak výrazně se neví), ale u nás prakticky rozložili občanskou společnost, rozeštvali ji a nasměrovali ven z EU a tím do jejich sféry vlivu. Jejich dost silný vliv vidím i na téhle diskusi.
Do Evropy tlačí muslimské migranty, podporují teroristy i nácky a rasisty, brexitáře a vytváří teorie, jak je EU neschopná a totalitní a jak zbankrotuje atd. atd. prostě se snaží vytvořit maximální bordel. Přečtěte si tohoto Altnera, jeho dikce je šílená, ale zkuste se zamyslet na významem sděleného.
c=A110514_112315_p_politika_wa g

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Četl jste Hvězdnou pěchotu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mám za to, že si mýlíte Německo s Francií, pane.
Německo ve středověku neznamenalo téměř nic, neb bylo rozdrobeno díky slabé vládě "císařů" Svaté říše římské na takovou drobenku, že si proti té podle vás nejsilnější říši mohli zvednout cepy i takoví ubožáci jako husité.
S tou vzdělaností technickou revolucí to zase byli primárně Italové, Francouzi a Angličané.
Tu "naši" civilizaci, o které mluvíte, nějak nechápu, myslíte jen náš Hobitín (pak ano) nebo střední Evropu (pak ne)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Touché.


"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem."
Tomáš Baťa

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Jo? No tak holt asi budete překvapený.

https://kechlibar.net/2019/02/12/nula-je-moc-hura-do-minusu

http://www.cnb.cz/.../blog_cnb/prispevky/barta_20181016.html
http://www.cnb.cz/.../blog_cnb/prispevky/barta_20181022.html


Mimochodem to Švýcarsko má zcela nekrytou měnu relativně krátce. Nakonec i navázání dolaru na zlato skončilo historicky relativně nedávno. Takže ne že to mají ošéfované. Prostě relativně krátkou dobu běží experiment s nijak nekrytou měnou, problémy se vrší, zametávat je pod koberec vyžaduje čím dál odvážnější a dříve nemyslitelná opatření (QE, ZIRP, ...).
Jak dopadly podobné experimenty v minulosti si jistě dohledáte. A ano, taky jim to vždy nějaký čas "fungovalo".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Někdo asi bude nemile překvapen:

https://kechlibar.net/2019/02/12/nula-je-moc-hura-do-minusu

http://www.cnb.cz/.../blog_cnb/prispevky/barta_20181016.html
http://www.cnb.cz/.../blog_cnb/prispevky/barta_20181022.html

Nahlásit

-
1
+

Nevím, jestli kvůli oslíkovi, ale jako své sídlo ho zamýšlel. Že podojil dotace? Podojil by někdo jiný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pusťe si nějaký film Kena Loache, a pak povídejte o životní úrovni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/5