Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Konec pohádky o bitcoinu?

30. 11. 2018
 21 368
56 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jak by se mohlo stát, že by výkon byl příliš nízký? A nízký na co?
Obtížnost těžby se přeci průběžně automaticky přizpůsobuje nasazenému výkonu. Pokud půlka těžařů odpadne, obtížnost těžby se sama upraví na polovinu. Pokud všichni těžaři nakoupí 3x výkonnější HW, obtížnost se automaticky ztrojnásobí.

Navrhuji vám napřed si něco o bitcoinu přečíst:
https://bitcoinbook.info/wp-content/translations/cs/book.pdf
http://libinst.cz/wp-content/uploads/2017/02/Bitcoin_for_web.pdf

Na velké objemy transakcí za minimální poplatky tu je Lightning Network. Bicoin se stále vyvíjí a pracuje na něm nejvíce vývojářů (a to těch nejlepších) - v porovnání s ostatními kryptoměnami. Pokud bitcoin oproti jiné krytoměně postrádá nějakou funkčnost, je to zpravidla jen tím, že o ni lidé ve skutečnosti nestojí (kolik lidí dnes používá např. smartcontracts?), nebo proto, že vedle přínosu má daleko více rizik (např. v oblasti bezpečnosti - PoW vs PoS).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
10
+

Nejméně oblíbený příspěvek

….. a pracuje na něm nejvíce vývojářů (a to těch nejlepších) ….

Tak to je sakra argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

- Soused Novak zneuzil anonymity loznice a dal manzelce facku. Zakazat!
- Stale se 10000x vic zlocinu odehrava treba v dolarech - Zakazat!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Skoda, ze jste si stale nic nenastudoval.
Pokud chcete levnou transakci, pouzijete treba Lightning Network.
Pokud chcete transakci vygravirovat na platinovou desticku a prikryt desetimetrovym betonovym sarkofagem, tak si to musite zaplatit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak už i únosci začali zneužívat anonymitu kryptoměn. Manželka miliardáře unesena. Výkupné chtějí uhradit v kryptoměně monero.

www.novinky.cz/zahranicni/evropa/493987-v-norsku-unesli-manzelku-miliardare-pozaduji-zavratne-vykupne.html

Nahlásit

-
-3
+

"Původní Bitcoin (kterému fandím i já) razí filozofii, že transakce mají být stejně vzácným statkem jako samotná měna."

To je přece holý nesmysl. To byste musel při platbě vždy zaplatit cenu za zboží a stejnou částku za samotnou platební transakci. Pokud by samotná transakce měla být stejně vzácná jako samotná transakční částka, tak by byly transakční poplatky 100%. :-) A tomuto Vašemu "ideálu" by se nejspíš brzy BTC přiblížil, pokud by se měl používat masově. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Příměr s jízdou vpravo je mimo. I když i u něj platí, že stát nemá co diktovat pravidla na silnicích, když po právu nejsou jeho (postavil je za ukradené peníze na ukradených pozemcích).
Nicméně i kdyby silnice byly privátní, pravděpodobně by se jezdilo na jedné straně, protože jednotliví vlastníci nemají zájem vyvolávat chaos a snižovat si tak tržby.

S penězi to ale je jiné. Když pan A a pan B uzavřou smlouvu v měně C, žádnému panu D do toho nic není, není nijak ohrožen ani omezen.
Nikdo nemá nárok na to, abych pro něj pekl housky. Logicky tak když je péct začnu, nikdo není ohrožen ani omezen tím, že je třeba budu ochoten prodávat pouze za stříbrňáky či bitcoiny - protože nikdo nemá nárok na to, abych mu pekl, tak tuplem nemá nárok na to, abych to dělal ausgrechnet za koruny.

DPH a MojeInvestice s.r.o. : to moc dobrý nápad není. Koupím Ag na firmu, odečtu si DPH a to Ag mi "smrdí" v účetnictví, v majetku. Platím z něj daň z kapitálového zisku a když si ho za X let budu chtít převést do osobního vlastnictví, musím firmě zaplatit cenu včetně DPH (a to cenu i DPH vyšší, pokud Ag mezi tím vzroste - navíc i sazba DPH se spíše bude zvyšovat, než snižovat, jak známe erár).
Moc smyslu to tedy nedává.
Rozhodně je lepší koupit Ag buď od někoho bez dokladu a za cenu bez DPH (domluvit se s někým, kdo provozuje zastavárnu či starožitnictví s výkupem drahých kovů). Nebo alespoň využít "rozdílové zdanění", dokud tato díra v zákonech ještě existuje (nevěřím, že to bude mít dlouhého trvání). Ideálně nakoupit v Německu, kde trik s rozdílovým zdaněním stříbra vymysleli (v reakci na zvýšení sazby DPH na Ag ze 7 na 19 procent) a dovedli k dokonalosti. Bohužel nákup v Německu se vyplatí jen tomu, kdo kupuje větší množství. Běžný ovčan, který si chce jen z každé výplaty koupit 2 stříbrňáky do svého 4. penzijního pilíře, bude pravděpodobně nakupovat nevýhodně v ČR. A tak to je vždy - vzdělaný, inteligentní bohatý člověk si cestu najde a státní vykořisťování odnese Jouda, jehož blahem se stát zaštiťuje nejvíce.

Ano, placení daně ze zisku po odečtení inflace by bylo prima - nicméně pak bych trval na tom, že oficiální statistiky inflace jsou tendenční a že reálná inflace je daleko vyšší. Je nepřípustné, aby míru inflace určoval ten, kdo má zájem na její co nejnižší přiznané hodnotě (a ne raději třeba shadowstats.com)

A zlato jistě nebylo původně státu. Dost pochybuju, že pan Stát se hnal na Aljašku v potu tváře rejžovat.
To zlato vytěžili lidi a od státu si ho v podstatě nechali (za poplatek) opuncovat, standardizovat. Zlatokop vzal nalezené valouny a směnil je za dolary (protože věřil, že to je ekvivalent - říkala to i "neměnná" Ústava). Vzal 31.1g Au a vyměnil to za dvacetidolarovku (papírovou, nebo kovovou - zlatou), protože věřil, že to je to samé, jen v obecně akceptovatelnější a standardizovanější podobě. No a pak zjistil, že se spletl a stát to zlato zabavil (=ukradl).

A proč má Indie dovozní kvóty? No protože tamní vláda provozuje fuldistickou expanzivní měnovou politiku a lidi se snaží od inflačního fiatu utíkat do zlata. A ta touha-motivace utéct je tak silná, že kdyby stát nezavedl dovozní kvóty na Au, tak ten útěk je tak mohutný, že by to fiat dále sráželo, a pozitivní zpětnou vazbou motivovalo další a další k útěku do Au.
Jsou zkrátka před námi o něco napřed. Až ECB a ČNB zavedou vrtulníkové peníze (nepodmíněný příjem přímo z tiskárny), dost pravděpodobně budou také muset být zavedeny kapitálové kontroly a nějaké omezení možnosti utíkat do zlata, CHF a bitcoinu. Jako to již udělalo Řecko a Kypr (a časem Itálie).

"Peněžní systém je pro stát obdobně důležitý jako energetická infrastruktura."
To bezpochyby. Ale mě je zcela putna, co je důležité pro stát (dohled, kontrola, měnový monopol), mě spíš zajímá, co je dobré pro lidi (svoboda, konkurence).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak pocitejme spolu, jako v obecne skole:
- transakce ma velikost (napriklad) 226 bajtu
- do jednoho terabajtu se jich tedy vejde 4.865.095.698, coz je docela dost, ne?
- terabajtovy harddisk stoji 1000 Kc a za chvili za tu cenu bude 2TB, za dalsi chvili 4TB, ...
- ale hlavne nikdo netvrdi, ze kazdej nakup zvejkacek za bitcoiny musi byt v blockchainu - umisteni transakce do blockchainu (tedy do nejbezpecnejsi databaze na svete) ma logicky nejakou svou trzni cenu a pro mnoho ucelu jde o prilis drahe a zbytecne robustni reseni - zkuste neco nastudovat:
https://www.alza.cz/lightning-network

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jistěže to neustále někdo počítá. Dokonce se kvůli zásadním koncepčním neshodám ohledně kapacity transakcí od Bitcoinu loni oddělil klon - Bitcoin Cash. Původní Bitcoin (kterému fandím i já) razí filozofii, že transakce mají být stejně vzácným statkem jako samotná měna. Má-li něco být zaznamenáno v blockchainu a tedy být tak silně zabezpečeno jako žádná jiná data v lidské historii, tak to nemůže být zadarmo, že? To ovšem nepotřebujeme při platbách za rohlík, a proto nutně musí vzniknout více vrstev, s různým stupněm zabezpečení a tedy i s různou cenou za transakci. Nastudujte Lightning Network.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen tak pro zajímavost. Spočítal už někdo, o kolik terabytů by za jediný rok narostla ona globální "účetní kniha" bitcoinu, pokud by se BTC skutečně začal používat ke všem v současnosti probíhajícím platbám prostřednictvím platebních karet? V této globální "účetní knize" se přece budou stále všechny transakce jen kumulovat. Žádné umazávání starých dat přece nepadá do úvahy. A o kolik terabytů by narostla za 10, 20, 50 let? A jak obrovské datové toky a výpočetní výkon by byly třeba k vypořádání takového množství transakcí? Kolik elektrické energie by se takto spálilo? Obávám se, že tudy opravdu cesta nevede. :-)

Nahlásit

-
-2
+

"Když je fiat tak "ideální", tak proč jej musí silou vynucovat "legal tender" legislativa a mnoho dalších zákonných a podzákonných norem?"

To, že se jezdí autem vpravo (popř. v jiných zemích vlevo) je přece taky ideální pro provoz silniční dopravy a je to taky uzákoněno. To, že je něco uzákoněno neznamená automaticky, že je to z toho důvodu méně kvalitní, než kdyby všichni jezdili po určené straně dobrovolně, bez vynucování silou, jak Vy říkáte :-) .

K tomu DPH. Nebylo by řešením založit si Moje investice s.r.o. a zaregistrovat se jako plátce DPH? Jen takový nápad. Netvrdím, bude fungovat na 100%. :-) Rád se nechám od Vás poučit.

"Není od státu drzé chtít po lidech zaplatit daň z kapitálového zisku jen za to, že směnili svůj inflační fiat za něco, co té inflaci nepodléhá (a tedy nedosáhli žádného reálného zisku, jen nominálního)? "

Zdanění zisku, je zdanění příjmů. Proč by měli být investiční příjmy osvobozeny o daně z příjmů? Proč by všechny daně z příjmů měly platit jen zaměstnanci, firmy a OSVČ ze své výdělečné činnosti? Proč by investoři měli být nějaká lepší sorta lidí, co nemusí platit daň ze svých příjmů? Takže není to od státu o nic drzejší, než když chce stát, aby osoby (včetně těch právnických) platily daň z příjmu. Navíc, když koupíte něco, co roste na ceně, tak z toho daň neplatíte do té doby, dokud to se ziskem neprodáte, přece. A prodat nemusíte (po celé dlouhé generace).

Nicméně Vaše úvaha o tom, že daň ze zisku by se měla platit až po odečtení částky připadající na znehodnocení na investici použitých peněz inflací, má něco do sebe. To je inspirativní a ekonomicky docela opodstatněná myšlenka. :-).

"Proč když je tedy tak jednoduché a bezproblémové jít do alternativy, proč zlato bylo opakovaně zabavováno?"

Pokud to zlato bylo původně státu a ten následně zrušil krytí státní měny zlatem, pak pokud se zlato vrátilo zpět státu, je to v pořádku. Pokud šlo o (s)prostou konfiskaci zlata, pak to v pořádku není. A pokud vím tak od zrušení krytí měny zlatem a zavedení účetní měny nedošlo ve vyspělých demokratických právních státech k žádné konfiskaci zlata (tedy s výjimkou legálního zabavení zlata pocházejícího z trestné činnosti).

"Proč v Indii mají dovozní kvóty na zlato (když tam žádný zlatý standard není, jen ten dokonalý fiat)?"

Opravdu nevím proč něco takového Indie zavedla. Nemám problém toto přiznat. Možná to víte Vy a sdělíte mi to, ať se něco nového dozvím. :-)

"Podle mne je snaha vlád lidi od alternativ odradit poměrně jasně patrná. ..."

Peněžní systém je pro stát obdobně důležitý jako energetická infrastruktura. Proto tuto oblast zcela pochopitelně a správně stát neponechává působení chaosu a volnému působení lidí, jako jste Vy. :-)

"Znám spoustu třeba starších lidí, kteří pláčou, jak jim úspory žere fiatová inflace".

Prakticky neodstranitelné dopady finanční negramotnosti. Je to poněkud příkré, ale je to bohužel tak. Pofidérní jistotu, že se ceny nebudou pohybovat (a tedy nebude docházet ke znehodnocování měny) můžete mít pouze v systému centrálního plánování a 100% regulace cen. Nestabilita kupní síly peněz je zcela přirozeným aspektem tržního systému, kde ceny podléhají tržním vlivům. Změny kupní síly peněz jsou něčím, nad čím by neměli držitelé úspor plakat. Namísto toho by s tím měli počítat a přizpůsobit se tomu.

Společnost nikdy nebude složena pouze z kompetentních investorů, kteří nejenže se ubrání inflaci, ale ještě dokáží svůj majetek rozmnožovat. Máte pravdu, že deflační měna (zlato, BTC) by byla pro finančně negramotné držitele úspor požehnáním. Bohužel ale nejspíše platí, že mezi bezbrannými finančně negramotnými budou převažovat více dlužníci, než držitelé úspor, a pro dlužníky by byla deflační měna hotovou pohromou. Jak vidíte, nic není černobílé a v tomto Vámi uváděném aspektu mi stále vychází jako sociálně citlivější ona mírně inflační účetní měna. A to nepíšu o dalších negativních důsledcích deflační měny pro všechny, nejen pro finančně negramotné dlužníky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Když je fiat tak "ideální", tak proč jej musí silou vynucovat "legal tender" legislativa a mnoho dalších zákonných a podzákonných norem? Proč se musí něco tak dokonalého bát konkurence a neférově s ní bojovat regulacemi a represivním aparátem?

Je opravdu tak snadné směnit fiat za skutečný uchovatel hodnoty, když na mnoha z nich je například DPH (např. na stříbrných mincích, diamantech, ...)?

Není od státu drzé chtít po lidech zaplatit daň z kapitálového zisku jen za to, že směnili svůj inflační fiat za něco, co té inflaci nepodléhá (a tedy nedosáhli žádného reálného zisku, jen nominálního)?

Proč když je tedy tak jednoduché a bezproblémové jít do alternativy, proč zlato bylo opakovaně zabavováno? Proč v Indii mají dovozní kvóty na zlato (když tam žádný zlatý standard není, jen ten dokonalý fiat)?

Podle mne je snaha vlád lidi od alternativ odradit poměrně jasně patrná. Že to stát dělá poněkud sametovějšími metodami, než bolševik v 50.letech, na podstatě nic nemění. A výsledky jsou vidět: mnoho lidí PROKAZATELNĚ drží inflační fiat (běžné účty, termíňáky, státní dluhopisy) přestože to je ZJEVNĚ nevýhodné a úroky/výnosy nedosahují ani oficiální (natož reálné) inflace. Jsou ti lidé hloupí? Nebo zde zkrátka je to chytře navržené minové pole komplikací a bariér, přes které se běžný smrtelník raději ani neodvažuje zkusit dostat (o což eráru jde - že pár vzdělanějších a movitějších lidí najde cestu ven neřeší - tito mu utíkají i z přímými a nepřímými daněmi, tak ať si klidně utíkají i inflačnímu zdanění).

Znám spoustu třeba starších lidí, kteří pláčou, jak jim úspory žere fiatová inflace - ale zkusit se tomu nějakým sofistikovanějším nástrojem vyhnout, na to nemají informace ani kuráž. A takovéto "ovce" stát rád oškubává. Již jim bere půlku peněz ze mzdy, už je oškubává spotřebkama a dépéháčkem, tak co je ještě trochu nepodojit inflací. Jasně že ti, kteří mají finanční povědomí, zkušenosti a prostředky a díky tomu již efektivně optimalizují ty přímé i nepřímé daně, se vyhnou i tomu inflačnímu zdanění - to už stát ví a počítá s tím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Skutečné peníze musí hlavně fungovat jako prostředek peněžní směny. V tomto ohledu je bitcoin velmi špatná alternativa. Současně účetní peníze jsou jako prostředek peněžní směny v podstatě ideální.

Požadovat po penězích, aby byly dobrým uchovatelem hodnoty je v podstatě nesmysl, protože zpravidla platí, že čím lépe něco funguje jako uchovatel hodnoty, tím hůře to pak funguje jako prostředek peněžní směny.

Jako uchovatele hodnoty si může přece každý svobodně zvolit cokoliv a za účetní peníze si to koupit, nebo to získat jinak.

Jinými slovy v tržní ekonomice, kde existují tržní ceny, které se neustále mění podle vývoje nabídky a poptávky, je čirý nesmysl chtít po penězích, aby měly stále konstantní kupní sílu. Takového cíle je možné dosáhnout pouze s konstantně stanovenými cenami, což může spolehlivě zaručit snad jen administrativní určování cen centrální plánovací komisí. :-) A to by byla opravdu velmi vysoká cena za to, že peníze budou spolehlivým uchovatelem hodnoty!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

https://www.alza.cz/proc-potrebujeme-kryptomeny

Nahlásit

-
2
+

To je jednoduché. Země s vypnutým internetem je KLDR.
Vypnout ho tedy jistě jde.
Ale ekonomické důsledky budou fatální.
Každý se bude snažit se z takové země dostat. Pokud možno i s majetkem (zde má držitel bitcoinů jasnou výhodu).
A stejně jako s Židy před 2.světovou bude platit, že přijímat imigranty s holou zadnicí, se nikomu nebude chtít. Ale ti, co holý zadek mít nebudu, budou všude vítáni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale tak já bych se toho zlata nezříkal.
Toto přeci není boj mezi zlatem a bitcoinem.
Nikdo nemusí volit buď a nebo.
Naopak je velmi vhodné mít obojí, protože oba instrumenty mohou být užitečné v jiné situaci, případně v jiné podobě/fázi krizového vývoje.
Není moudré být fanatický zastánce jen jednoho instrumentu a cíleně ignorovat výhody toho druhého.

Ano, pokud dojde k jaderné válce, nebo bude nastolena KLDRlike tyranie, může být s použitím internetu/bitcoinu problém.

Stejně tak je možné, že hromadění zlata Čínou, Ruskem a mnoha dalšími zeměmi směřuje k odstranění hegemonie dolaru (a potažmo eura) a nastolení nového mezinárodně-měnového uspořádání s významně posílenou rolí zlata (např. by se mohlo stát součástí definičního koše SDR, nebo jednoduše Čína a spol dojdou k přesvědčení, že juan může sesadit dolar jen když bude podložený zlatem).
Pak hodnota zlata pravděpodobně půjde výrazně nahoru.

Na druhou stranu jakmile se zlato vrátí do mezinárodního měnového systému, opět vzrostou snahy států se ho na úkor lidí zmocnit. A taková ČNB, která místo hromadění se zlata zbavuje, může být v takovéto situaci dost zoufalá. Pokud bude možné dovážet ropu, léky a mnoho dalších strategických komodit jen za zlato (zlatem podloženou měnu), stát se nebude štítit žádné obludnosti, aby se ke zlatu dostal (a lid mu bude tleskat - stačí v TV ukázat frontu před benzinovými pumpami a děti+penzisty umírající na nedostatek dovozových léků).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Až vypnou internet, tak:
1) Ano, vytáhnu zlato, které také mám (protože člověk nikdy neví) - ale to odkrouhávání hoblinek při nákupu oběda bude pakárna + taky bude docela náročný to zlato skrýt/ochránit
2) Zhroutí se ekonomika (protože je na internetu závislá)


... a pak ho zase zapnou (aspoň někde), já tam přijedu, a přestože u sebe třeba nebudu nic mít (musel jsem zdrhat narychlo a nalehko), seženu si bazarový smartphone, stáhnu free peněženku, zadám seedwords a mám zase vše.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano? Pro mojí tetičku i pro moje děti je tedy daleko jednodušší (ověřeno praxí) použití bitcoinu. Ale zjevně jsme každý jiný :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale no tak. Jakou hodnotu bitcoinu Satoshi kdy přisoudil? $2? $200? $20000?
A proč by někdo měl akceptovat hodnotu, kterou nějaký Satoshi vyhlásil?
Zkuste vyhlásit, že oblázek z Vltavy má cenu milion, schválně, jestli se to ujme :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Asi před deseti lety probíhala zlatá horečka, všichni se chtěli zabezpečit nákupem zlata, kupovali si zlato i v automatech na letišti... A dnes, když potřebují na úspory sáhnout, tak se diví, jak složité je to zlato zase prodat, kolik na tom prodělají, atd. Proč je třeba takový spread mezi prodejní a nákupní cenou zlata? Proč je u BTC nesrovnatelně menší? To všechno je ta použitelnost úložiště hodnoty. Pro samou přípravu na apokalypsu se někdy lidi zapomínají připravovat na normální svět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A co s tím zlatem uděláte? Kdo vám za něj dá rohlík? Dnes už si bez internetu nebo bez elektřiny pomalu nekoupíte ani ten rohlík v sámošce za minci, natož abyste absolvoval vyhledání někoho, kdo vaše zlato ocení, ověří, odkoupí, rozdělí na menší... no zkrátka aby někde na konci byl ten rohlík. O apokalypse se zkrátka nebavíme - ano, pro ni není bitcoin určen. Je určen pro normálně fungující svět. Pro případ apokalypsy (budu-li mít v úmyslu ji přežít) mám i nějaký ten kousek zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nebude treba vyťahovať nič, len bude treba ísť do krajiny, kde ten internet nevypnú.

Lebo v krajine, kde niekto násilím vypne internet, tam aj so zlatom bude život celkom o ničom a myslím, že tam pôjde o holé prežitie. Nie že by to bez internetu nešlo, to netvrdím, ale ide mi o ten násilný akt zo strany (pravdepodobne) vlády, ktorá keď sa k takému niečomu uchýli, nebude sa báť zaviesť aj oveľa tvrdšie represie. A v takej krajine by asi nikto nechcel žiť. Ani so zlatom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Až vypnou Internet, já vytáhnu zlato, co vytáhnete vy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nekomplikované? Vážně? Zdá se vám jednodušší třeba posílat do zámoří zlatou minci zabalenou jako cenné psaní s pojištěním, nebo převést bitcoiny? Zdá se vám jednodušší odškrábnout ze zlaté cihly kousek v hodnotě tisíc korun, nebo odebrat ze svého zůstatku 0.24189 BTC? Bitcoin samozřejmě není tak jednoduchý jako platební karta. Ale zároveň se s ním zachází mnohem pohodlněji než se zlatem. A to je zřejmě to, po čem byla poptávka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"nějaký Jakeši Takeši Satoši prohlásil......"

- ABSOLUTNE nie.
Hodnotu nepriradil bitcoinu nik, ani Akysi Satiši . Hodnota bitcoinu je daná jeho VLASTNOSŤAMI , ktoré mu umožňujú, aby fungoval ako PLNOHODNOTNÉ peniaze :

omezenost v množství
dělitelnost
trvanlivost
fungibilita (zaměnitelnost daného statku s ostatními statky stejného druhu)
konkurence
uchovatel hodnoty
Prenosnosť
Rozoznateľnosť

Tieto vlastnosti má doteraz jedine ZLATO a BITCOIN (A trošku aj striebro) . Preto majú oba hodnotu zlata.
NIČ iné všetky tieto vlastnosti nemá. Perly ani obrazy nemajú napr. rozoznateľnosť, pôda ani domy nemajú prenositeľnosť, doláre nemajú obmedzené množstvo, ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Četl jsem o obrovských částkách v řádu statisíců na vytěžený bitcoin, tyhle peníze bude třeba platit i v budoucnu, až s těžit Bitcoiny nebudou? "

- to nie sú "CENY" za bitcoin, to sú NÁKLADY na elektriku. CENA by sa platila majiteľovi , elektrika sa platí elektrárňam. Vyťažené bitcoiny sa neplatia akémusi ich majiteľovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

"Cena transakce bude vždy výchozím parameterem...."

- bude mať vplyv na používanie pri malých platbách. Pre použitie bitcoinu na dlhodobú KUMULÁCIU majetku je cena transakcie nerelevantná.
Platiť za kafe je ideálne štátnymi inflačenkami, Sporiť na dom treba v bitcoinoch. Alebo v zlate.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

SKUTOČNÉ peniaze musia mať vlastnosti :

omezenost v množství
dělitelnost
trvanlivost
fungibilita (zaměnitelnost daného statku s ostatními statky stejného druhu)
konkurence
uchovatel hodnoty

Řekněme si něco o omezenosti množství peněz.
Pokud nějaký statek není přirozeným výskytem omezen co do množství nebo je-li uměle rozmnožitelný či
falšovatelný, pak je takový statek nevhodný pro funkci kvalitní měny
======
Niekde uvádzaju aj:
Prenosnosť
Rozoznateľnosť

Bitcoin plne vyhovuje, na rozdiel od štátnych peňazí. Teoretizovať BEZ POSÚDENIA týchto kritérií je jalové.
Jediným negatívom bitcoinu je jeho silný nepriateľ - štát. Znehodnocovaním štátnych peňazí však štát bitcoin posiluje.

Nahlásit

-
1
+

"Bude moc např. čínská vláda zajistit obrovský výpočetní výkon,........ Půjde v takovém případě bitcoiny ukrást tím, že se vytvoří nějaké "ověřené" transakce? "

- takéto úvahy sú nesprávne :
Vynaložením extremnych nákladov na ukradnutie obrovskej sumy bitcoinov by zlodej dosiahol : pád ceny bitcoinov, teda aj tých ukradnutých. Je to analogické, ako keby dnes Čína hodila na trh bilion USAckych dlhopisov - aby poškodila USAkov. Poškodila by hlavne seba - pádom ceny dlhopisov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A hlavně je jeho použití nekomplikované. Na rozdíl od bitcoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže pointa je v tom, že to je pořád jen kus papíru, o kterém nějaký Jakeši Takeši Satoši prohlásil, že je nesmírně cenný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zhruba orientačně - cena za transakci je asi 0,50 USD, na celý blok je to tedy asi 1000 USD. Kdyby se tedy netěžily žádné bitcoiny, tak si to můžeme představit, že jsme se dostali zpět do roku 2013, kdy se těžilo 50 BTC za blok po 20 dolarech. No a taky to fungovalo. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+
1/2