Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: ANO je pokračování ODS jinými prostředky

30. 11. 2018
 31 771
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Za druhé, že je ANO strana řízená autoritativně shora, ještě neznamená, že to tak musí zůstat napořád.
Zdroj: https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/402174-ano-je-pokracovani-ods-jinymi-prostredky

To je dost naivní vyjádření. Stačí si připomenout, co se dělo, když šéfovi ANO šlo ve vlastní straně o kejhák. Chvíle, kdy začal být podezřelou osobou z trestného činu a nesplňoval etický kodex ANO. Víte, co se stalo? ANO je a vždy bude přizpůsobené šéfovi strany, je šité na jeho míru, jakkoliv se tato míra bude měnit.

Nahlásit
-
95
+

Diskuze

Můj pes má čtyři nohy, moje kočka má také čtyři nohy. Z toho plyne, že má půj pes je kočka.
Nejsem a nikdy jsem nebyl obdivovatel VK. Když opomenu jeho osobností rysy, tak jako politik (devadesátých let) výrazně pozitivním způsobem formaval tuto zemi. Míním tím, že se snažil tuto zemi přivést k rozkvětu, vyvést z marasmu socialismu k normálnímu severoantlatickému kapitalismu. Nebyl bez chyb , podlehl například bankovnímu socialismu (včas neprivatizoval české banky), neukočíroval vlastní stranu a její financování. Jako jediný z mála měl naprosto jasnou vizi proměny této země a tvrdě si zam tím stál, kdokoli ho mohl vyzvat a poměřit síli v ideovém boji. Nevýbal se a své oponenty předčil (např. Petra Pitharta, W. Komárka apod.) Neupírám mu frenetický okruh obdivovatelek jeho kravat (Lucie Bíla a spol.), to k němu v té době také patřilo (k mému pobavení a úšklebku). Jeho tehdejší postavení částečně plynulo i z výjimečnosti té doby.
Srovnávat s bezkurpulózním businessmanem, který žádnou idelogii či vizi nemá a ani nehodlá (nemůže) diskutovat, jelikož nemá o čem, který si přišel pojistit své zájmy do politiky, jeho vládnutí je čistě založeno na technologii moci, který si své voliče uplácí v podobě různých sociálních prebend...
Ano, oba jsou tvrdí jedinci jdoucí za svám cílem, z osobnostního hlediska pro mne těžko snesitelní, ale každý z naprosto jinou motivací a jinými výsledky.

Nahlásit

-
38
+

No nevím srovnávat sice autoritativního Klause a to i s ohledem na jeho poslední extempore (amnestie, podpora rusů, ...) s bezskurpulózní sviní, která neváhá zatáhnout do svých čachrů svoje nemocné děti je hodně silná káva :-(
Bohužel se Finmag začíná proměňovat v A2larm light :-(

Nahlásit

-
28
+

Jasně, Kašpárek. Že já to vůbec čtu.

Nahlásit

-
14
+

S tou písničkou je to vůbec v článku megaúlet - ze strany Kabátu to byla celkem jasná parodie spíš výsměšná, ze strany hokejistů šlo (ať už pro kohokoli) o typický mejdan zpěv s nemalým vlivem alkoholu - tohle má být doklad zbožštění Klause???
On má mimochodem pan Kašpárek fakticky kus pravdy, Klause tehdy opravdu dost lidí "žralo", ale příklad, kterým to ilustruje, je jemně řečeno pitomý :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
18
+

Myslím, že ta analogie moc přiléhavá není.

Klaus byl objektem skutečné kolektivní fascinace, které podlehla i spousta inteligentních a docela slušných lidí. Například novinářů, které Klaus v 90. letech ovlivnil, bylo velké množství, v hlavních médiích to byla možná i většina. Spousta lidí neměla problém podporovat Klause i Havla, prostě nevnímali, nebo ignorovali naprostý rozpor mezi těmi dvěma.

Klaus jako kult konkrétní osoby je sice dávno fuč, ale klausismus jako určitý pohled na ekonomiku, politiku a stát, zdaleka nikoliv. Týká se to nejen ODS, která kolem těchto svých kořenů neustále vědomě či nevědomě bloudí, ale i třeba TOP 09, která má sice některé odlišné pohledy na obecnou politiku a vztah k Evropě, ale ekonomicky je v podstatě klausistická. Ostatně, vznikla po dohodě Kalouska s Topolánkem, jako ODS pro ty, co nemají rádi Klause, a jejím předsedou je nyní Pospíšil, který ještě v roce 2012 na kongresu ODS přihlouple volal do pléna, že značka ODS je pro něj nejvyšší hodnotou.

Nemyslím si, že těch, kdo vyznávají kult Babiše jako osoby nebo ideového vodítka, je v této zemi nějaký velký počet. To ostatně ukazuje i to, jak velkou nesnáz má při organizování demonstrací na svou podporu. Klaus ve svých zlatých dobách snadno shromáždil dostatek podporovatelů takřka kdykoliv. Představa, že by se musel Klaus někdy kolem roku 1996 plížit po půlnoci k památníku 17. listopadu na Národní třídě, aby tam položil kytku, je prostě směšná.

Neřekl bych prostě, že se jedná o podobný vztah voličů a podporovatelů v případě obou osob, a zdaleka se ani nebude jednat o podobné skupiny. Příznivci ODS byli v 90. letech aktivní, sebevědomou skupinou, která se ke Klausovi a k hodnotám, které představoval, hrdě hlásila, a vliv klausismu je ve společnosti stále patrný, ačkoliv Klaus sám byl již většinově opuštěn.

Nahlásit

-
43
+

Nemám čas to detailně pitvat, ale Bureš ANO zcela a do písmene vlastní. V takové pozici Klaus v ODS nikdy nebyl a nemohl být, není známo že by byl miliardář :-)
Klaus v ODS dominoval, některé jevy v první polovině 90. let by zřejmě šlo interpretovat jako nějaký omezený kult osobnosti (třeba ten Chaunův dokument, hezký příklad naivního nadšeného svazáctví dvacetiletých dětí. Dnes k vidění také, třeba v Evropských hovnotách), ale zároveň zde svobodně(!) působila protiklausovská opozice. Nikdo nemusel Klause uctívat a velebit, bylo běžné na (a celou ODS) něj nadávat. Nakonec ODS jasně vyhrála jen jedny volby.

A pak tu máme faktický problém v článku. Ve Vídni hokejisti nezpívali kabátí hit Vaškovi Klausovi, ale masérovi Vaškovi Šaškovi. No a pak vzniklo menší faux pas, když tam zrovna v tu chvíli vlezl premiér Klaus...

Nahlásit

-
27
+

Za druhé, že je ANO strana řízená autoritativně shora, ještě neznamená, že to tak musí zůstat napořád.
Zdroj: https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/402174-ano-je-pokracovani-ods-jinymi-prostredky

To je dost naivní vyjádření. Stačí si připomenout, co se dělo, když šéfovi ANO šlo ve vlastní straně o kejhák. Chvíle, kdy začal být podezřelou osobou z trestného činu a nesplňoval etický kodex ANO. Víte, co se stalo? ANO je a vždy bude přizpůsobené šéfovi strany, je šité na jeho míru, jakkoliv se tato míra bude měnit.

Nahlásit

-
95
+