Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Změňte svět, ne sebe. Jak si Arendtová pozvala Thoreaua na kobereček

8. 11. 2018
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Závisí na tom, zda vyhrajete, nebo ne. Kdyby Většina Američanů považovala zotročení černochů za správné, mohli by abolicionisté občansky neposlouchat dodnes a nebylo by jim to nic platné.

Rozdíl mezi zločinem a občanskou neposlušností je asi jako rozdíl mezi teroristou a národněosvobozeneckým bojovníkem nebo mezi banditou a partyzánem.

Nahlásit
-
14
+

Diskuze

Pro mne je prvotní zabránit světu, aby mě násilím změnil ve prospěch někoho jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Thoreaua si cením za to, že nezaplatil daň ,,otrokářské Federaci", přestože věděl, že pravděpodobně skončí ve vazbě.

Nesouhlasím však ani s absolutizací individuálního svědomí, ani s absolutizací mas a davů.

A jestliže jde o otázku, zda změnit svět, nebo sebe, pak to vnímám tak, že prvotní je ,,změnit sebe".

Nahlásit

-
3
+

"To skoro zní, jako že jste špatně aplikoval nálepku a pak se téhle špatné aplikaci okázale divíte. "

- ?????????
Aká nálepka, aká aplikácia ??? Pojem "extrémni demokrati" som použil iba na základe toho, že oni sami majú plnú hubu demokracie, a z tohto pojmu robia božstvo. A nedivím sa ničomu, pretože to všetko ich chovanie má jasnú vnútornú logiku. Propaguju demokraciu, ale víťaza volieb by utopili v tanieri vody.

Pokud je někdo liberál do té míry, že nechce, aby většina mohla ohrožovat liberální hodnoty (svobody vyznání, ochrana majetku, ...) - tak takéhoto URČITE NEBUDEM obviňovať z extremneho liberalizmu. Liberál z principu požaduje ochranu slobody a majetku.



"Přijde mi to jako překvapivý zmatení zvlášť vzhledem k tomu, že zmiňujete Orbána, který se jako "neliberálního demokrata" sám označil."

- problém je s chápaním pojmu " liberálny" . Tí, ktorí sami seba furt označujú za liberálov sa chovajú výrazne neliberálne - pri klasickom chápaní tohto pojmu. Ak sa Orbán označil za "neliberálního demokrata" , tak zrejme tým odmieta to moderný, teda NEliberálny "liberalizmus".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"extrémni demokrati popierajú výsledky demokratických volieb a požadujú zvrhnutie demokraticky zvoleného politika"

To skoro zní, jako že jste špatně aplikoval nálepku a pak se téhle špatné aplikaci okázale divíte.

Pokud je někdo liberál do té míry, že nechce, aby většina mohla ohrožovat liberální hodnoty (svobody vyznání, ochrana majetku, ...), tak ho určitě můžete s jistou dávkou úsilí obviňovat z "extrémního liberalizmu", ale těžko z "extrémní demokracie".

Přijde mi to jako překvapivý zmatení zvlášť vzhledem k tomu, že zmiňujete Orbána, který se jako "neliberálního demokrata" sám označil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Závisí na tom, zda vyhrajete, nebo ne. Kdyby Většina Američanů považovala zotročení černochů za správné, mohli by abolicionisté občansky neposlouchat dodnes a nebylo by jim to nic platné.

Rozdíl mezi zločinem a občanskou neposlušností je asi jako rozdíl mezi teroristou a národněosvobozeneckým bojovníkem nebo mezi banditou a partyzánem.

Nahlásit

-
14
+

Situace dneska není zdaleka tak jednoznačná. Proti odírání státem se nelze bránit veřejně občanskou neposlušností. Stát má prostředky na to, jak umravnit i hodně velkou skupinu občanů, která se mu snaží daňově vysmeknout. A je pro stát rozdíl, když se desetičlenná skupina lidí vytvářejících zdanitelné hodnoty snaží výpalné maximálně optimalizovat ve svůj prospěch, nebo se stočlenná skupina ekologických aktivistů příváže ke stromům na Šumavě, popřípadě k bráně JE Temelín. Můžeme si tipnout kdo dopadne hůř. Thoreaua mám rád, Arendtová mě nepřesvědčila.

Nahlásit

-
6
+

Aj tento úrivok zase pekne ukazuje na terajšiu situáciu :

"Arendtová přináší ještě jedno rozdělení: kdokoli poruší zákon veřejně, ale individuálně, je jenom „odpírač z přesvědčení“. Teprve ti, kteří poruší zákon veřejně a kolektivně, jsou opravdu občansky neposlušní. "

Teda libertariani, ktorí chcú slobodu pre seba, ktorí nechcú vládnuť, ale nechcú byť ani ovládaní, títo sú NESPRÁVNI odpírači. Tí SPRÁVNI odpírači, títo sa organizujú, (ODS, TOP , ....... "demokratická opozícia" v ČR , ..... alebo "demokratická opozícia" v SR, ........ alebo Navalného "demokratická opozícia" v Rusku ).

Demokracia sa akosi demokratom pokazila. Teraz ju opravujú, a zrejme ju pri tom celkom zničia a nahradia "liberálnou" demokratickou diktatúrou.

Nahlásit

-
6
+

Tento úrivok- to je "prvá liga" :

V textu Walden z roku 1854 Thoreau tvrdí, že by každý člověk měl následovat spíš svého „génia“, individuální talent, než společenské konvence. A v textu O povinnosti občanské neposlušnosti tvrdí, že bychom měli následovat své vlastní mravní přesvědčení spíš než zákony svojí země. Občan podle něj nesmí nikdy „třeba jen na chvíli, nebo jenom v nejmenší míře, podřídit své svědomí zákonodárcům“. Tento imperativ podle Thoreaua platí, i pokud jsou platné zákony produktem demokratických voleb či referend. Demokratická participace tedy pro Thoreaua evidentně degraduje náš mravní charakter.
========================

Celá moderná historia je plná dôkazov o opodstatnenosti tohto názoru. Prakticky VŠETKY vojny v ére demokracie vznikli vďaka demokratickej voľbe a demokratickej podpore , ktorú dali občania svojim vodcom politikom. Vrchol absurdnosti demokracie sa dosahuje aj v poslednom období, keď extrémni demokrati popierajú výsledky demokratických volieb a požadujú zvrhnutie demokraticky zvoleného politika (ANO v ČR, SMER v SR, Trump v USA, Orbán v Maďarsku, Putin v Rusku, ....... ) .
Demokrati nadšene podporujú demokraciu, pokiaľ ONI SAMI sa demokraticky dostali k moci. Demokratické výťazstvo oponenta označujú za zločin.

Klasická demokracia - tedá vládnutie víťaza volieb - už prerástla do "jedine správnej" demokracie , teda "liberálnej" demokracie, teda do práva na vládnutie TEJ SPRÁVNEJ, teda tej "našej demokratickej " opozície.

================
p.s.
Je to omyl, alebo úmysel - že Finmag zverejnil tento článok ???????????????????????

Nahlásit

-
5
+