Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Problém s VKml

21. 9. 2018
 37 506
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Zahraniční intelektuálové i masová média – a vlastně už ne jen z levé části spektra – roky varují před tím, že se blížíme cyberpunkové dystopii, ve které několik málo firem samovolně rozhoduje o tom, co do veřejné debaty patří, a co ne."

No, pokud by to bylo "několik málo firem", tak to by se dalo nějakou regulací zvládnout. Těch několik málo firem se bude ovšem logicky bránit tím, že je nesmyslné, pokud by byly regulovány jen ony. Nejsou tady totiž jen velké sociální sítě, ale celá řada dalších míst na internetu, kde probíhá veřejná debata. A tady nastává praktický problém - tohle nikdo nemá šanci uregulovat a svěřit veřejnou debatu nějakým automatům je ještě dystopičtější představa, než výše uvedené.

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Hate speech zakazuje zákon a přece nechce být na jedné lodi s nácky, xenofoby a eurofoby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Tak tady, pánové, čtu vaše polemiky na téma cenzury FB (potažmo i ostatních siciálních sítí). Vypadá to, tak nějak, že když se nenaplní představa VKml, jsme v diktatuře nejdiktaturovatější, atp.
Václav Klaus mladší, přes svou nepochybnou inteligenci, plká velmi často velmi velké kraviny. Nevím, jestli úmyslně, nebo je to výsledek jeho bídné sociální adaptability.
Nebudu tu z paměti tahat všechny ty obludnosti, které z něj padají. Jen si vzpomínám na jednu - po jakémsi incidentu, kdy došlo k pobodání několika lidí, tuším v Mnichově, volal VKml po uzavření hranic a úprku z EU.
Vzápětí vyšlo najevo, že muslim pobodal muslimy (z jakéhosi důvodu). VKml už se nenamáhal cokoli vysvětlovat. No, já jsem byl zrovna na hranicích mezi Polskem a Ukrajinou. Fakt bych mu to přál.
Ale abych se vrátil k meritu věci, tedy k cenzuře na sociálních sítích. Chcete-li k cenzuře obecně. Jistě je třeba se jí obavat. Opravdu nevím, kde leží ta hranice, kdy ji neuplatnit a kdy už ji použít. Musím ale odmítnout tezi, která tady na tomto serveru dost rezonuje, a to, že svoboda slova je jaksi jen jedna, a to úplná, bez cenzury. Pokud se na sociálních sítích, ale vlastně kdekoli jinde budou opakovaně objevovat informace typu: Hitler byl prima kluk, holocaust je lež, plynové komory nebyly. Komunisté nikoho neokradli, nikoho nezavraždili, nikoho nevyhodili z práce atd. Budou tyto informace ve společnosti pracovat. Ve vaší (naší) sociální bublině si je dokážeme roztřídit. Ale obecně? Obávám se, že žádné třídění informací nebude. A obávám se, že "volný trh sociálních sítí" to také nedokáže. Ale já prostě nevím. Pokud je možné na Finmagu něco nevědět...

Nahlásit

-
-1
+

Snad poprvé zde v těchto diskusích budu s Vámi ostře nesouhlasit. Listina není rozhodně směšný cár papíru, resp. nemůže se jím stát, pokud to nedovolíme. Jiná věc ovšem je, jestli je dodržovaná či obcházena tak, jak se to děje ve flagrantním případě FB. Ten ji prostě ignoruje a právě to bychom si neměli nechat líbit. Nic jiného VKML nenavrhuje. Jestliže se mu to nepovede, nabereme jasný směr k diktatuře, ale i tak potrvá ještě nějakou dobu, než se z Listiny stane "směšný cár papíru".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Hate speech zakazuje zákon a přece nechce být na jedné lodi s nácky, xenofoby a eurofoby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Listina říká, že cenzura je nepřípustná, pokud ji nepřipustí zákon. Podobně je to ostatně i s většinou ostatních práv a svobod. Kam to vede, můžeme vidět například v Německu nebo Švédsku.

Listina je směšný cár papíru, který nám říká, jaká práva a svobody bychom mohli mít, kdyby nám je Listina nebrala.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zajímavé, asi to někdo zapomněl zmínit na centrále fb že u nás porušují ústavní práva... To bude tím že někteří argumentují svobodou podnikání - často ti, kteří schvalují zákaz kouření a podobné zásahy do svobody podnikání...
K tomu jen asi to, že právo na ochranu svobody podnikání Facebook ztratil ve chvíli kdy se začal vědomě politicky angažovat - u monopolních nikým nevolených subjektů které ovlivňují volby opravdu nehodlám podporovat ochranu svobody podnikání aby mohli svobodně porušovat práva ostatních...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

"Takže když navrhne regulaci soc. sítí Klaus, je podle Kašpárka největší padouch"

- Klaus ml. navrhuje ZÁKAZ cenzury. Preto je podla Kašpárka padouch.

Merkelová požaduje CENZUROVAŤ , preto je považovaná za demokratku, liberálku a dobrú političku.

Akosi sa tu stále stráca fakt, že cenzura na KsichtoKnihe je robená na príkaz politikov. A VKml požaduje zrušiť ten príkaz na cenzuru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Cenzuru nemusíme zakazovat znovu, v Listině základních práv a svobod je jasně napsané, že...
ale to si určitě dokážete dohledat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Buďte klidný. Vás jsem na mysli neměl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Takže když navrhne regulaci soc. sítí Klaus, je podle Kašpárka největší padouch. Když to samé s opačným znamínkem prosazuje Merkelová, soudruh Kašpárek ustříkává...

Nahlásit

-
14
+

Když jsem se díval naposled tak návrh VK mladšího byl o tom že ZAKÁŽEME CENZURU, která dnes reálně a cíleně probíhá, a tím zachráníme svobodu... Takže o čem tady mluvíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

A hele, našel jsem ho v historii prohlížeče :):

"několik málo firem samovolně rozhoduje o tom, co do veřejné debaty patří, a co ne"

V první řadě, ještě nikdy v historii neexistovala taková možnost samoregulace veřejné debaty jako dnes díky všem těm Facebookům. Ať napíšete na FB cokoliv, do několika hodin vždy přijde někdo, kdo vám vysvětlí, že je to totální nesmysl. Dřív bylo vyvracení nesmyslů mnohanásobně komplikovanější. Nevyvažují (údajně) zaujatý algoritmus FB celkem dobře lidé v diskuzích? (Jinak ty firmy o tom nerozhodují, protože nemají monopol. Mají maximálně výnamný vliv.)

A za druhé, ve všech systémech, ve kterých jsme kdy žili, o věcech rozhodovali zcela cizí osoby/subjekty a v mnoha případech jinak, než jak jsme (subjektivně) chtěli. Včetně demokracie. Představa, že když se něco rozhodne demokraticky, tak to bude tak, jak chceme "my", je neuvěřitelně naivní. Žádných 99 % neexistuje. Vždyť třetina lidí požaduje po FB, aby mazal věci A, druhá třetina, aby mazal věci B, a ostatní, aby nemazal nic. Ať se rozhodne jakkoliv (a nějak se to rozhodnout musí), vždy se nějak ovlivní "co do veřejné debaty patří, a co ne" a vždy se to nebude někomu (většinou obrovské množství lidí) líbit. Když se o tom rozhodne demokraticky, tak se ale úplně všichni musíme řídit tím, jak se rozhodlo. Když se rozhoduje na trhu, alespoň existuje určitá šance na vznik konkurenčího (a paralelně fungujícího) přístupu a výsledku, který bude odpovídat preferencím lidí (třetina trhu bude bez A, třetina bez B a třetina dostane oboje).

Že může existovat jeden příliš silný subjekt, který významně ovlivní názory společnosti, je jistě problém a měli bychom se tím zabývat, ale na to, abychom ho zregulovali, musíme vytvořit ještě silnější subjekt, který ovšem zase bude prosazovat svůj pohled na věc. Navíc, zde vytváříme subjekt, který rozhodne o věci monopolistickým způsobem. Demokracie má samozřejmě k dispozici volby, které umožňují věci změnit, ale taková možnost existuje i na trhu a není k ní potřeba čekat x let, získávat 50+% podporu předem a můžeme systémy provnávat mezi sebou. Přičemž v demokracii tu moc dáváme do rukou třeba lidem s podprůměrnou inteligenci, kteří tvoří polovinu společnosti. Skutečně si můžeme dovolit taková rozhodnutí monopolizovat? Je to fakt lepší, než rozhodnutí soukromé firmy, která potřebuje, aby co nejvíce lidí využívalo její produkt, a která funguje alespoň v rámci potenciální konkurence? (Sociálních sítí existuje celkem dost a není těžké během pár týdnů další vytvořit a jakákoliv znich může dosáhnout takového růstu jako FB. Šance je malá, ale stačí, aby se FB začal chovat jinak, že se bude lidem líbit, a rychle se to může změnit.)

Mimochodem, FB sice těží ze síťového efektu, jenže je to mnohem komplikovanější. Síťový efekt v té představě, že jsou tam všichni, tak tam budu taky, platí hlavě mezi lidmi, kteří se znají (nebo jsou součástí zájmové skupiny), a ti se mohou snadno dohodnout, že budou používat něco jiného. Jiná varianta síťového efektu je taková, že jsou tam významné osoby, které sledují miliony lidí. Ty se ovšem také mohou snadno přesunout jinam, protože jejich význam nespočívá v tom, že jsou na FB. Takže s sebou mohou přesouvat miliony lidí najednou. FB lze pravděpodobně poměrně snadno rozložit — díky síťovému efektu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Napsal jsem dlouhý a chytrý komentář, ale dozvěděl jsem se, že se musím napřed přihlásit, takže se nic nedozvíte. Když už to funguje tak blbě, tak by se alespoň mohl ten komentář uložit, než mě to pošle na přihlášení.

Nahlásit

-
1
+

"Zabránit nástupu korporátního fašismu je spíš o zachování svobody, že je tím potřebným nástrojem regulace je nutné zlo, ne prvoplánový záměr... "

- Mne skôr ta CENZURA pripadá ako fašizmus. Takže - bojovať cenzurou proti fašizmu je divné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"Zabránit nástupu korporátního fašismu je spíš o zachování svobody, že je tím potřebným nástrojem regulace je nutné zlo, ne prvoplánový záměr... "

aha ?!! Zaujímavé.
Teda REGULÁCIOU (cenzúrou) zachránime SLOBODU ???
Toto hlásali (a konali) už predošlí komunisti. Ale moc im to nepomohlo. Ľudia sú nevďační - nechápu cenzuru ako slobodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"To totiž pak oběma Klausům jejich zlobivé role hodně usnadňujeme. "
- USNADŇUJEME to MY ???? Kto sme to MY ???

A vy ste NÁŠ MLUVČÍ ???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Pokusem dostat fungování sociálních sítí pod veřejnou kontrolu vyfoukl Václav Klaus ml. důležité téma liberálům a levici. "

- divné. Mne sa NAOPAK zdá, že sa pan VKml pokúša oslobodiť tie médiá spod tlaku štátnej moci - ktorému sú dnes jasne vystavené.
Skutočné RIEŠENIE je však iné : Samotní uživatelie týchto sietí by svojim odchodom z nich mali JASNE dať stanovisko k ich cenzúre, ale aj k tlakom štátnej moci na cenzúrovanie.
Ak to nedajú - asi im je to jedno. A zaslužia si cenzúru.

Nahlásit

-
4
+

A ještě k samotnému VK jr.
Používá jednoduchou metodu: s ozbrojující mazanou naivitou enfant terrible, tedy zlobivého, leč docela chytrého dítěte, říká věci, o kterých se dospělí nechtějí moc bavit, protože vědí svoje nebo proto, že raději vědět svoje nechtějí. A VK jr. využívá tuhle situaci pro své cíle, pochopitelně.

Mimochodem, má v téhle roli předchůdce. Budete se divit, Václava Havla. Ten v 60. letech, když progresivní reformisté přemýšleli, jak zlidštit socialismus a omezit cenzuru a tajnou policii. dráždil tuhle skupinu lidí svým postojem, který se dá shrnout takto: poslyšte, pánové, vlastně, ehm, soudruzi, co se to tady snažíte vymýšlet? Vždyť normální společnost tady byla před válkou a dodnes je na Západě. Místo domýšlivého vytváření socialismu, jaký nikdo nikdy neviděl, bychom měli být schopni zavést aspoň slušné poměry, jaké viděl každý, kdo byl aspoň chvíli venku.

Havel měl asi víc pravdu nebo mu aspoň daly za pravdu dějiny. Ideje čs. 60. let jsou dávno mrtvé, jak ukázalo nedávné výročí, které bylo schopno vysvětlit publiku jen sovětskou invazi, ale už moc ne, proč k ní vlastně došlo. Jestli dají dějiny za pravdu VK jr. a jeho komentářům zlobivého děcka, to ještě uvidíme. Možná by bylo pro začátek dobré nespokojovat se s polovědomým přejímáním sdílených názorů z naší sociální bubliny, které se neslučují s každodenní zkušeností většiny lidí. To totiž pak oběma Klausům jejich zlobivé role hodně usnadňujeme.

Nahlásit

-
8
+

Kašpárek aice tvrdí že levičáci varují před tím aby pár soukromých firem ovlivňovalo veřejnou debatu ale že levičáci to zároveň dělají sami od sebe (vedení fb, Google, Twitter atd.) a levicové vlády jim to navíc přikazují to zmínit zapomene...
Proč by to bylo téma pro levici? Zabránit nástupu korporátního fašismu je spíš o zachování svobody, že je tím potřebným nástrojem regulace je nutné zlo, ne prvoplánový záměr...

Nahlásit

-
6
+

Tak tu máme zase jeden pro-regulačný výkrik.

Pánu autorovi vadia oligopoly Facebook, Twitter, Instagram, YouTube. Asi nepostrehol, že mu nikto nebráni si založiť vlastný oligopol a konkurovať už na trhu existujúcim. Namiesto toho plače, že keď sa z týchto už existujúcich oligopolov odhlási, príde o následovníkov. Nevysvetlil, prečo by to tak malo byť a prečo by ho následovníci nenasledovali aj na inej platforme. Niekto by im to zakázal?

A keď už mu tak vadia oligopoly, prečo tu vehementne nekritizuje najväčší monopol na moc (štát), ktorý jeho kolegov zavaľuje zbytočnou byrokraciou, ako to zmienil v článku?

Nahlásit

-
-6
+

"Zahraniční intelektuálové i masová média – a vlastně už ne jen z levé části spektra – roky varují před tím, že se blížíme cyberpunkové dystopii, ve které několik málo firem samovolně rozhoduje o tom, co do veřejné debaty patří, a co ne."

No, pokud by to bylo "několik málo firem", tak to by se dalo nějakou regulací zvládnout. Těch několik málo firem se bude ovšem logicky bránit tím, že je nesmyslné, pokud by byly regulovány jen ony. Nejsou tady totiž jen velké sociální sítě, ale celá řada dalších míst na internetu, kde probíhá veřejná debata. A tady nastává praktický problém - tohle nikdo nemá šanci uregulovat a svěřit veřejnou debatu nějakým automatům je ještě dystopičtější představa, než výše uvedené.

Nahlásit

-
24
+