Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč (ne)zařadit zlato do portfolia?

21. 8. 2018
 36 178
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jedna drobná výhoda zlata (stříbra) jako uchovavatele hodnoty. Stát neví že ho vlastníte, na rozdíl od jiných hodnot.

Nahlásit
-
47
+

Diskuze

Autor správně píše, že pokud vlastnit zlato (jako pojistku a jako nezávislou nestátní, po tisíce let fungující měnu), pak zásadně fyzicky (a ne formou nějaké "papírové poukázky na zlato").

A hned tu mám jednu spekulaci: až se jednoho dne ukáže, že poukázek na zlato je hodně a zlata daleko méně, tak hodnota poukázek spadne k nule a hodnota fyzického zlata vystřelí nahoru.

A ještě jedna spekulace: nacházíme se v době dedolarizace (konec éry dominance dolaru v rezervách a obchodě). Přechod na novou dominantní fiat měnu (juan?) nemusí být tak hladký, jak by si někteří přáli. Navíc i ten juan svého postavení zjevně hodlá docílit právě i zvyšováním zlatých rezerv PBoC.

Další výhody zlata jsou zřejmé:
- pokud o něm stát neví, nemůže ho ani zabavit či zdanit (natož si ho natisknout a tak znehodnotit)
- lehce se předá z generace na generaci, aniž by stát měl šanci požadovat "výpalné za smrt" (dědická daň)
- a naopak: je to forma majetku, u které zdaleka nejméně hrozí, že se nějaký dotěrný byrokrat zeptá: "kde jste na to vzal?" - protože pokud dotyčný nenakoupil investiční mince s aktuální rokem výroby, ale mince buď historické (např. dvacetifranky z období Latinské měnové unie), nebo (klidně i současné) repliky historických mincí (rakouské stokoruny = stále stejný letopočet), lze byrokratovi lehce opáčit: "to je v rodině už 4 generace".

Přesto zlato má i nějaké nevýhody: Domovní prohlídka či kontrola na hranicích ho u vás může najít. Nepošlete ho na druhý konec světa aniž by stát měl šanci se to dozvědět. Na to už je holt potřeba jiný kalibr, bitcoin.

Nahlásit

-
7
+

Dekuji za dohledani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Díky. I za připomenutí fuldovské posedlosti kupní silou poptávky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebylo to toto?
https://finmag.penize.cz/diskuze/313948-italie-asi-znarodni-vklady-wall-street-je-s-londynem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ač obvykle na věcné dotazyodpovídám a važímsi jich, jsem nyní opetv Surinamu, kde mimo Paramariba je se signálem velký problém.
Odkazy o tom, jak v Japonsku nabízejí investivni firmy a banky pro VIP klienty poradenství jak minimalizovat dědickou daň, jsem dodiskuze na Finmag dával cca 2 roky zpět. Omlouvám se, ale dohledat nyní nelze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale to jsou normální tržní služby -- jejich výkon není inherentně spojený s vlastnictvím. O nájemníky se může starat správcovská firma (kolik si za to teď říkají, deset procent z nájmu?), velkou rekonstrukci jednou za deset let taky nemusíte dělat sám. To, že to *můžete* dělat sám je naopak výhoda, pokud byste přišel o lépe placenou práci a začalo by se vám vyplácet v tom ty hodiny topit.

Pokud byste se chtěl od jakýchkoliv starostí odstřihnout úplně, nakoupíte REITy.

Investovat do nemovitostí se může a nemusí vyplatit (IMHO se to tady a teď nevyplácí), nutnost starat se o nájemníky s tím souvisí jen okrajově.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Informace o Japonsku mne překvapila, myslel jsem, že se jedná společnost mající úctu ke stáří a kontinuitě, máte další informace, jak je to s dědictvím, dary, a hlavně jestli to tak mají od války nebo je to zoufalé opatření z posledních let kvůli předlužení?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tato drobná výhoda se časem změní v zásadní. V zemích jako Japonsko, Venezuela nebo Řecko o tomuž bohužel něco vědí.

Kde se inflace utrhne ze řetězu (Venezuela) je držení něčeho cenného, na inflaci a místní měně nezávislého, šancí koupit si nezbyté potraviny či léky.

V zemích,kde je extrémní sazba daně dědické (Japonsko) a potomci se raději majetku vzdávají, je zlato o kterém stát neví, jednou z mála šancí, jak předat nějaké bohatství v rámci rodiny.

V zemích,kde se místo práce a spotřeby primárně daní majetek (dnes Řecko a nepochybuji, že velmi brzy EU) a kde se lidé kvůli nezaměstnanosti už dokonce i majetku vzdávají, protože nemají na platbu daně, je zlato, o kterém stát neví, opět šancí na důstojné přežití.

Zkušenost z kolapsu státu (Argentina) ukazuje, že pro běžné platby za potraviny a služby nejsou ideální investiční slitky nebo mice, ale drobné šperky - před kolapsem nakoupené například v zastavárně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

"JAN TRAXLER --Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management."

Moc milé, keď riaditeľ mäsozávodu prednáša o škodlivosti vegetarianstva.
PREČO privátní investiční poradce rozdáva dobré rady zadarmo ?
-----------------------------
Je spusta argumentov proti tvrdeniam toho poradce, ale nie je jediný dôvod, prečo ich písať.

Nahlásit

-
2
+

Jakožto spoluvlastník zděděné nemovitosti mám vlastní zkušenost. Nemovitost je pakárna. Pořád se o něco musíte starat, shánět solventní nájemníky, řešit různé problémy, značnou část výnosu pohltí údržba.

Nahlásit

-
3
+

Jedna drobná výhoda zlata (stříbra) jako uchovavatele hodnoty. Stát neví že ho vlastníte, na rozdíl od jiných hodnot.

Nahlásit

-
47
+