Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vláda slibuje důchodovou reformu. A zase nebude nic

13. 8. 2018
 45 171
78 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Žádná reforma penzí nebude (leda k horšímu). Systém (penzijní i politický) je nereformovatelný.
---------
Jediná funkční, morální a spravedlivá penzijní reforma spočívá v uznání práv a svobod jednotlivce. V nedotknutelnosti jeho majetku a ve svobodě jeho volby.
Tedy v uznání práva každého si na SVÉ stáří ze SVÝCH prostředků spořít/investovat tak, jak ON SÁM uzná za vhodné.
---------
Buď k takovému stavu dospějeme nějak měkce, řízeně, s dofinancováním pomocí privatizace zbývajícího státního majetku (všechny ty Budvary, EuroOily, Pošty, Dráhy, Lesy, nemocnice, úřednické budovy, ...), nebo k němu tak jako tak nutně dospějeme skokově, až se současný penzijní systém pod tíhou dluhů a demografie zhroutí, a/nebo až bude pro mladé produktivní (stále menší menšinu) tak zjevně a brutálně nevýhodný, že z něj budou v pudu sebezáchovy exitovat i přes odpor represivního aparátu.
---------
Je jasné, že "úsilí" politiků směřuje spíše k tomu druhému (předstírat, odkládat, lhát).
Na druhou stranu je pravděpodobné, že ČR nebude první stát, ve kterém "zdroje dojdou" a možná tedy přeci jen budeme vývojem jinde s nějakým předstihem varováni.
---------
Článek správně uvádí, že v prognostických výpočtech by se nemělo počítat jen s financování samotných penzí. Zvýšení podílu penzistů (a snížení podílu mladých produktivních - který dále snižuje neustálý nábor nových byrokratů) bude mít dopad i na zdravotnictví (staří potřebují více péče a mladých zdravých, kteří by to platili, bude méně). Rozpočet dále zatíží nutnost stavět hospicy, LDNky a domovy důchodců. A platit jejich personál. Který nutně bude stažen z produktivní části ekonomiky (třicátník pracující jako pečovatel bude chybět ve fabrice) - všechny tyto procesy tedy mají výraznou kladnou (sebeposilující) zpětnou vazbu. Díky neefektivitě státu bude na to zvýšené přerozdělování, na řízení staveb a provozu LDNek a domovů, potřeba deseti (ne-li statisíce) nových úředníků.
Velká část penzistů nepobírá jen penze, ale i různé další sociální dávky (např. příspěvek na bydlení). Takže se také zvýší procento populace nárokující si tyto příjmy z rozpočtu.
Pokud se stát pokusí chybějící peníze získat zvyšováním daní, vybere méně (protože už nyní jsme za vrcholem Lafferovy křivky) a zároveň část lidí v produktivním věku od produkce odradí (co bych se honil, když mi stejně většinu výdělku seberou - to raději budu v klidu na podpoře, případně si přivydělám načerno).
Pokud si stát chybějící peníze bude tisknout, vyvolá panický úprk od měny. Sledujte současný měnový vývoj v Turecku. Podívejte se na vývoj ve Venezuele. Po překročení jistého prahu se věci dají nekontrolovatelně do pohybu.

Nahlásit
-
34
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Spořte si na stáří už teď"

Opět neustále goebbelsovsky opakovaná mantra: z demografie plyne, že státní penze budou nízké, je potřeba reforma, která lidi přinutí si na stáří spořit mimo průběžný systém.

Žádný penzijní systém, žádné pilíře, a to sebelépe nastavené, demografické problémy nevyřeší. Pořád tady budete mít stejný poměr lidí starých a těch ekonomicky aktivních. Čísla na účtech žádný dodatečný výkon navíc nevyprodukují, to mohou jen ti ekonomicky aktivní. A ti musejí být ochotní se o svou produkci rozdělit, na tom to, jestli spoříte přes fondy nebo máte státní penzi, nic nemění.

Druhá věc, spoření se nutně vyplatí jen menší části lidí. Jinak nastává paradox: pokud spoří všichni nebo skoro všichni, zůstanou na tom, co by měli, i kdyby nespořili. (Je to ten efekt známý z Alenky: musím běžet stále rychleji, abych zůstal na místě). Protože opět platí, že spořením nová hodnota nevznikne, ten objem k rozdělení je pořád stejný.

Nahlásit
-
-12
+

Diskuze

Primární je svoboda volby, to je oč tu běží. Pokud vy a pan Tříska chováte nedůvěru k fondům, tak do nich neinvestujte. Ale neznásilňujte lidi, kteří zase nemají důvěru ve stát a politiky.

Můj názor je, že při rozumné míře zdravého rozumu (při výběru investičních fondů a instrumentů) a při rozumné míře diverzifikace, je individuální zajištění se na penzi daleko výhodnější, než to erární.
Navíc vy nutíte většinovou masu spoléhat se na budoucí stabilitu a prosperitu ČR, zdraví jejích financí a měny. Ženete všechny do jednoho stáda, vsázet na jednu kartu. Pokud ta nevyjde, bude to megamasakr.

Pokud se nepletu, u většiny fondů je majetek investorů a samotného fondu oddělen. U ETF fondů jakbysmet. Nemluvě o možnosti kupovat si akcie bluechips (z celého světa) napřímo. A nemluvě o možnosti kupovat zlato, bitcoin, cokoli, co si uchovává hodnotu, na rozdíl od papírků s portréty prezidentů.

Ale samozřejmě koho neodrazuje bohatá evropská historie měnových reforem, státních bankrotů, hyperinflací, znárodňování, vyvlastňování penzijních pilířů a různých spořících instrumentů, rozpadů měnových unií, "restrukturalizací" dluhů, atd... , ten ať si samozřejmě svobodně zvolí státní pilíř a k tomu třeba 3.pilíř vycpaný státními dluhopisy (s výrazně záporným reálným zhodnocením).

Snažit se rádoby odborně argumentovat proti (některým formám!) soukromého zajištění, předstírat diskusi, ale zároveň lidi násilím nutit do toho jediného ideologicky správného průběžného systému, to je vrchol pokrytectví a amorálnosti. Asi jako bych s vámi předstíral otevřenou a svobodnou diskusi o tom, co kdo bude dělat dnes večer, ale zároveň bych vás s pistolí v ruce nutil jít večer hrát kuželky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Jak to chápu já, tak buď máme socialismus, který musíme dotovat - a neříká, co to znamená. Nepíše se tu nic o tom, že pro dotace nejdřív musíte sebrat lidem peníze, že dotace zvyšují korupci, snižují efektivitu, zaměstnávají úředníky (kteří berou lidem peníze, zvyšují korupci a snižují efektivitu a tak pořád dokola).

A copak státy nebankrotují? Bankrotují, akorát pak Řekům platíme jejich životní úroveň my (resp. členové Eurozóny) přes ECB a Euro...
Mám za to, že soukromé fondy zkoušeli v Maďarsku - a skončily ne proto, že by zkrachovaly chybnou investicí, ale znárodněním.

Nebo máme soukromé řešení s jejich efektivitou, snahou o zisk a riziky, včetně rizika bankrotu.

Takže s výrokem pana Třísky souhlasím (aspoň, co lze vyčíst z uvedené citace).
Buď máme veřejné peníze a penze, které platí všichni a ručí za ně stát svým silovým aparátem a schopností vybírat daně, zvyšovat inflaci a prohlásit, co jsou peníze a co ne a v čem bude vyplácet důchody, nebo máme soukromý systém, který holt může přes všechnu snahu zkrachovat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

To jsou filosofické plky. Prostě nějakou dobu peníze dáváte a pak nějakou dobu peníze dostáváte. Jasná investice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

To co píšete nedává moc smysl. Zjistětě si nejdřív kolik dělají dohromady za rok všechny poslanecké náhrady a porovnejte to s tím, kolik chybí a hlavně bude chybět na důchody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vy jste hlavně vůbec nepochopil, kdo to byl a co reprezentoval Dušan Tříska. Řekl bych, že vaším příspěvkem jste výrazně překonal absurdnost úvah pana Fulda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vůbec jste nic nepochopil, ale to mne na tomhle webu nepřekvapuje.

Tříska říká tohle: buď mějme penze veřejné, ale v tom případě nemohou procházet soukromými firmami, protože to stát nemůže ugarantovat.
Nebo mějme penze čistě soukromé, ale i s tím, že nějaká část důchodců nebude mít nic nebo hodně málo, protože soukromé firmy dnes a denně krachují a je to tak v pořádku.
Tříska neříká, co je lepší nebo horší. Sám by se, myslím, klidně spokojil s tou druhou možností.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud mluví o veřejných penězích, tak je to socialista...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jen tak pro dokreslení. Názor ekonoma, kterého snad nikdo nebude podezřívat ze socialismu.

Dušan Tříska: "Zpět k penzijní reformě – nechat veřejné peníze spravovat soukromými fondy, a zároveň se tvářit, že nemohou zbankrotovat, což je přitom definice soukromého podnikání, je nesmysl. Soukromý fond může nakoupit toxická aktiva, což fondy provádějí každou chvilku, ale desetitisíce penzistů v nich budou mít uložené úspory. Buď to musí být státní, jako je například Národní divadlo, a pak se to musí dotovat, anebo je to soukromé, ale pak se vším všudy, tedy i s bankrotem. Což ovšem znamená, že to nemohu udělat druhým pilířem penzijního systému. Zatímco akademický ekonom jen kroutí hlavou, účetní ekonom tomu zřejmě věří."

Nahlásit

-
-4
+

Vždyt to je tak jednoduché. At si naši zákonodárci nepřidávají několikrátdo roka, dají si na 3 roky stopku a ty peníze co by si chtěli přidat dají seniorům a postiženým. At si zruší náhrady na bydlení, cestu. Má někdo z obyčejných lidi od zaměstanvatele náhradu na bydlení, na cestu? nemá. tak proč právě poslanci a politici? a hned budou peníze na vše. Postiženým dají jen ubohých 550kč na dopravu k lékaři je to normalní? ale zas mi na to ani jeden politik neodpoví, protože je to pid jejich úrověň na slušný dotaz odpovědět

Nahlásit

-
0
+

No to by bolo na veľmi dlhý text, aby som vystihol všetky detaily.
Takže v skratke:
Pracoval som v UK ako zubný lekár v NHS (ich zdravotný systém). No a oni vymysleli geniálny systém platieb, aby znížili vysoké výdaje na zubársku starostlivosť. Všetky výkony sú rozdelené do troch kategórií a za každú sa platí daná sadzba: 1 skupina prehliadky, rtg, odstránenie kameňa, atď, 2 skupina výplne a koreňové výplne, extrakcie, atď, 3 skupina korunky, mostíky, protézy.
Vtip je v tom, že za každú skupinu výkonov dostane ambulancia vždy rovnakú sumu bez ohľadu na počet výkonov v skupine. Ak urobíte jednu výplň alebo desať, dostanete rovnako. Ak urobíte 1 korunku, alebo 5, dostane rovnako. Chápete ekonomickú stránku takéhoto financovania a dôsledky? Každému to musí byť jasné. Len nie úradníkom. Oni požadujú dodržiavanie takéhoto nezmyslu a ešte k tomu očakávajú kvalitu, akú poskytujú ambulancie na priame platby. Totálny ekonomický nonsense. Niet sa čo diviť, že na perifériách, kde majú pacienti chrup v horšom stave, zubné ambulancie krachujú a poskytovatelia tieto nezmyselné kontrakty vracajú, lebo sa takto nedá fungovať.

Churchill v hrobe rotuje....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Prosím, podělte se. Osobně Británii už dobrých patnáct let považuji za fašounland, za který by ani Churchill neměl chuť orodovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To potvrdzujem. Totalita britských úradníkov je desivo dôsledná. Je až neskutočné, ako “zapálený” úradník dokáže vymáhať dodržiavanie strašne zle nastaveného systému. Hovorím z vlastnej skúsenosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No jasně. :-) Rozdíl mezi mít milion a nemít milion, jsou dva miliony. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No. A právě proto je třeba mít jako základ penzijního systému průběžný systém, který není přímo spojen s tím, co se v těch finančních kasínech děje. Investování na kapitálových trzích by mělo pro většinu lidí představovat jen doplněk k průběžnému systém a tak to taky teď funguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jasně že, do Vás individuálně investovali Vaši rodiče. Vracení teto individuální investice ale probíhá v rámci průběžného systému. Je tedy třeba poměřovat, kolik Vaši rodiče investovali do Vaší výchovy s tím, co nyní získávají v rámci průběžného důchodového systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To co teď platíte je to, co očekávají jako návratnost investice generace Vašich rodičů, kteří investovali do Vás. Pokud tedy investujete do vlastních dědí, pak můžete mluvit o investici, která se Vám bude vracet, až začnou generace Vašich dětí odvádět na Vaše důchody. Tady nejde o to, jak co nazvete. Tady jde o podstatu dané věci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pokud něco platím a očekávám návratnost, je to investice. Je jedno, jak to nazýváte vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak pokud padne světové hospodářství tak, že nikdo nikde na světě nebude kupovat ani CocaColu a cigarety, tak pak samozřejmě smůla. Pro všechny. Ale to je opravdu již hodně katastrofický scénář, na úrovni jaderné apokalypsy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Přidám svou doušku z loňska:
To se takhle sejdou komunisti, socialisti, pachatelé dobra, pseudofilozofové, rádobyekonomové a dědci. V mnoha případech by tak začínala docela podařená anekdota, ovšem v našem případě je ta anekdota takovým trapným kydem zvaným důchodová komise. Nezapomněla se řádně poplácat po zádech, marxistická ministryně je podrbala na bradičkách a hezky se dohodli na tom, kolik peněz by měli ukrást.
Zajímaly by mě odměny a platy členů tohoto uskupení plkalů.

Nahlásit

-
4
+

ano,
ale totalita socialistického štátu a totalita demokratického "kapitalistického" budú k nerozoznaniu.

A totalita demokratického "kapitalistického" bude oveľa dôslednejšia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"CocaCola stále bude prodávat sladkou vodu všude na světě. "

- iste.
Ovšem, koľko tej koly predajú, ak padnú dôchodky, detské prídavky, soc.dávky, ..... ?
Koľko ekonomík sveta ostane fungovať , ak padne ekonomika USA ?
Svet je dnes neskutočne prepojený, a princíp prasknutého očka dámskej pančuchy je známy.

Politici EU sa skoro pos ra li, keď hrozil krach maličkého Grécka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Při představě jak penzisti celého světa bezhlavě investují do kasina burz na celém světě, se dost směju."

- Penzijné fondy celého sveta sú dnes svojimi parametrami a hlavne svojimi aktívami veľmi blízke kasínam. Čakatelia penzisti VERIA, že vyhrajú - teda že dostanú dôchodok.
Možno časom budú fondy losovať, komu vyplatia dôchodok.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Až Vám bude 70, bude Vám rohlíky vozit otevřeným oknem dron až na stůl. "

Až Vám bude 70, bude Vám otevřeným oknem dron špicľovať, kde máte ukryté zlaťáky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Jenže neposunulo. " (Lafferova křivka)

- hahaáááá..... Toto sa nedá vedieť. To, že sa nezvýšil VÝBER daní, to neznamená, že sa neposunul bod maxima v Lafferovej křivke . To sa zistí až vtedy, ak štát citeľne zvýši percento zdaňovania. Ak potom výber daní klesne, bod sa posunul. Inak nie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

" Jen nechápu, jak z vašeho pocitu chcete odvodit legitimitu zákazů a donucení. "

- je to absolutne logické :
Fungovanie štátu JE ZALOŽENÉ na zákazoch a donucení. Pre každého etatistu sú teda zákazy a donucení NEVYHNUTNÉ súčasti štátnej moci.
Zákazy a donucení sú teda legitimné z definície štátu a sú obsiahnuté v nej.

Od etatistov a od ich štátu očakávam AKÉKOĽVEK ZLO, hranice toho zla sa ukážu, až keď štát skapína.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, to je možný a doufám v to. Že drony a autonomní auta z určité části vykompenzují omezenější mobilitu starších lidí (těch, co na to budou mít).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano, to je pravda.
Bohužel to ale asi nebude tak, že v sobotu stát zbankrotuje, v neděli budou na ulicích lidé pálit státní peníze, dluhopisy a portréty prezidenta a od pondělí zde budeme mít plně rozvinuté soukromé služby ve všech potřebných oblastech (zdravotní péče, zdravotní pojištění, ...).
Bude zde mezidobí chaosu, nedostatku, nedostupnosti a vysokých cen.
Bohužel zde asi bude i mezidobí, kdy upadající stát stále bude vyžadovat platby daní, soc+zdrav "pojištění", ale zároveň nebude schopen tyto služby poskytovat, nebo alespoň ne v rozumné kvantitě a kvalitě. Bude to jako dnes, jen horší. Chceš lepší penzi a nevěříš státnímu systému? Přesto do něj odváděj, ale vedle toho si spoř. Chceš lepší vzdělání či zdravotní péči? Zaplať si ji ze svého, ale vedle toho plať na státní školy, nemocnice, pojišťovny a ministerstva, přestože jejich služeb nevyužíváš.

Zkrátka než trh a konkurence a nabídka budou tak rozvinuté, aby na to všechno měl i člověk, který si začal spořit od 50ti z průměrného platu, to může nějaký čas trvat. Čas, který možná nebude mít, pokud mu tou dobou bude 70 a bude nemocný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Tak to jste mne teď docela překvapil. Vždyť sám víte, že jakákoliv vláda bere tam, kde ty zdroje jsou. A ty jsou tam, kde se hromadí lidé, kde se drží, na jednom místě. S obytným autem se svezu k dochtorovi co nejblíž a nakupovat můžu třeba z okýnka :D. Takže v 70ti mě akorát bude zajímat, jestli mám správnou tvrdost matrace, abych spal stejně komfortně jako v posteli v baráku. Mě inspirovali Američani v důchodu, prý to tak docela hodně z nich dělá, že prodají barák a cestují napříč celými USA, aby viděli svět a případně se usadili tam, kde se jim bude líbit nejvíc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak určitě :-)
Nakonec - uvidíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Já si hlavně myslím, že je dobré, aby lidé byli svobodní.
Aby se sami rozhodli, zda se budou účastnit státní penzijní pyramidové hry, nebo si budou spořit/investovat a jakým způsobem.
Stejně tak by měli mít právo se rozhodnout, kolik budou mít dětí (ale na druhou stranu již nemají právo požadovat, aby jim je ostatní šatili, živili, léčili a vzdělávali) a jak je vychovají (zda v úctě ke starším, k solidaritě ve vlastní rodině - ideálně příkladem, ono to jinak nejde).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+
1/3