Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Budeme rozdávat. Ať to stojí, co to stojí…

16. 7. 2018
 29 243
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Hezky napsáno, díky. Babiš je populista těžkého kalibru. Říká, co lidé chtějí slyšet, vůbec ho nezajímá, co je reálné a co ne. Něco jiného se říká a něco jiného se dělá, to kdysi řekl Babiš o EU. Platí to ale zejména o způsobu Babišovy politiky. Lže do kapsy a tohle lhaní je přímo i kradení, protože to znamená, že nehospodaří efektivně. Nemá plán B, není připraven a ani nepočítá s krizí. O to hlubší bude propad. Jeho rétoriku ale již známe, za propad bude moci jedině Kalousek.

Nahlásit
-
110
+

Nejméně oblíbený příspěvek

V minulosti za jiných vlád se s penězi taky dost dobře nehospodařilo. Moc jsme to na mzdách, důchodech
a ostatních věcech nepocítili a přesto státní dluh narostl do astronomických částek. Nechme vládu ukázat, že to jde a pokud sliby nebudou plnit, jsou tu od toho další volby, kde jim již nedáme svůj hlas. Vraťmě se do mi-
nulých cca třiceti let. Pouze sliby a sliby a skutečnost je mizerná a proto se lidé odvrátili od tradičních stran.

Nahlásit
-
-17
+

Diskuze

Fulda by nám vysvětlil, že teď máme Listinu práv a svobod a že se nemáme čeho bát :-)


P.S.: Neříkalo se tehdy taky, že dokud zasedá parlament. nemůže si být nikdo jist svobodou, majetkem ani životem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Já jsem také leccos četl. Například o tom, že v dávných dobách se v britském parlamentu vedla vážná debata o tom, o čem všem může parlament rozhodovat. Samozřejmě to nemohlo skončit jinak, než že se dohodli, že mohou rozhodovat úplně o všem. To byl počátek konce demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Což nic nemění na tom, že se jedná o hovado inteligentní, úspěšné, pro nemalou část populace charizmatické.


Kdesi jsem četl, že kvalita demokracie se neposuzuje podle kvality vlády, ale podle kvality opozice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Velký souhlas.
Hovado zůstane hovadem, i kdyby se premiérem stalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/88602/nova-vlada-po-tri-ctvrte-roce-je-stejna-jako-pred-volbami-co-vladni-pocty-vypovidaji-o-demokracii.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Sorry, ale tahle vláda už jedno období vládla. V období růstu zvýšila státní dluh. Nabrala dalších 30 tisíc úředníků v době, kdy firmy zoufale shánějí každého člověka, zavedla brutální likvidační šikanu živnostníků a drobných podnikatelů, prohloubila policejní stát atd atd.

STBák a největší podvodník v dějinách České republiky byl ministrem financí a nyní je premiérem. Komunisti byli prohlášeni za demokratickou stanu, v babišpresu to bylo oznámeno dvoupalcovým titulkem na titulní straně. Ministři odstupují kvůli trapným podvodům a to vláda ještě ani nedostala důvěru ...

Co jako čekáte, že se změní? Zloději ve vládě vrátí, co ukradli a už dál krást nebudou? Sníží státní dluh? Zruší aspoň část šikany obyvatelstva? Vrátí občanům část jejich osobní svobody? To si vážně myslíte, že ze zlodějů a parazitů stanou Mirkové Dušínové?

Nezmění se vůbec nic. Ale každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Národ který velebí samolibého nenávistného alkoholika a STBáka a zloděje, jako své nejlepší politiky, si nic jiného nezaslouží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
18
+

V minulosti za jiných vlád se s penězi taky dost dobře nehospodařilo. Moc jsme to na mzdách, důchodech
a ostatních věcech nepocítili a přesto státní dluh narostl do astronomických částek. Nechme vládu ukázat, že to jde a pokud sliby nebudou plnit, jsou tu od toho další volby, kde jim již nedáme svůj hlas. Vraťmě se do mi-
nulých cca třiceti let. Pouze sliby a sliby a skutečnost je mizerná a proto se lidé odvrátili od tradičních stran.

Nahlásit

-
-17
+

Razantní zvýšení daně z nemovitostí bude nepochybně zavedeno. Spíše brzy než za dlouho. V zemi, kde je vlastnictví nemovitosti považováno téměř za povinnost a kde jsou další generace cíleně ohlupovány povídačkami o tom, jak jsou nemovitosti skvělé investice, půjde o snadný zdroj peněz pro vysychající státní kasu.

Málokdo bude schopen se ztrátové nemovitosti zbavit - nejdříve ji bude držet z emočních důvodů (většina vlastníků vlastní nejvýše 2 nemovitosti - v jedné bydlí a druhou hýčká jako zdroj přijmu na stáří), později prostě proto, že nenajde kupce ochotného zaplatit alespoň původní cenu. Nadto u nemovitosti zásadní vliv na její hodnotu má to, co nemůže majitel většinou ovlivnit - jací sousedé bydlí v okolí, jaká je infrastruktura a jaký je územní plán. Pokud máte 20 nemovitostí - snížíte riziko, že se některý byt stane neprodejným na přijatelnou úroveň. Pokud držíte jen jeden, dva - hodně štěstí a pevné nervy za 10 let. Je to jako byste vložili veškeré úspory a půjčku k tomu na jeden jediný los.

https://www.kurzy.cz/zpravy/460639-overeno-historii-nemovitosti-nejsou-bezpecnym-uchovatelem-hodnot/

https://www.mesec.cz/clanky/na-dani-z-nemovitosti-plati-cesi-malo-ukazuje-srovnani/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Na-Mostecku-koupite-byt-i-za-padesat-tisic-Vlastnici-bytu-jsou-zdeseni-a-volaji-po-odskodneni-353527

https://www.novinky.cz/domaci/388940-hezky-byt-se-stal-peklem-od-sousedu-do-nej-lezou-svabi.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Akcie při inflaci by měli být v pohodě. Vlastníte část společnosti a její cena bude s inflací růst.
Nemovitost - Při inflaci budou mít lidé více peněz nominálně, takže cena i nájmy budou inflaci kopírovat.

V obou případech bych doknce čekal i vyšší zhodnocení, protože se budou lidé peněz zbavovat snadněji.


U dluhopisů je to na prd. Dluhopis je v podstatě půjčka a tam ztrácí při inflaci smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano. Přesto i za toho bolševismu kdo vydělal víc, než utratil, měl možnost koupit marky, dolary, zlato, známky starožitnosti a také to dělal.

Bohužel tehdy nebyly kryptoměny. Takže byl docela problém takový majetek vyvézt do zahraničí. To s bitcoinem padá. Stačí si zapamatovat pár seed words a vyvezete ven třeba miliardu - i kdyby vás na hranici rengenovali a udělali vám klystýr. Nebo kdybyste musel zemi opouštět jako naháč přeplavávající Lipno či Dyji. Majetek máte ve své hlavě.

Myslím, že toto je jedna z mnoha zásadních předností bitcoinu, díky které má budoucnost dost zářnou.
Státy sice střídavě hrozí regulacemi a zákazy, ale na druhou stranu právě v důsledku jejich zničující činnosti motivace mít bitcoiny dramaticky roste.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

No tak jasně, dokud je inflace jednociferná, tak to, co v daný měsíc z výplaty člověk utratí za živobytí, nemá cenu konvertovat do nestátní tvrdé měny. Ale co neutratí a ušetří, to už se vyplatí obratem uklidit z cinklého systému ven. A jelikož drtivá většina lidí žije od výplaty k výplatě (část z nutnosti, část z nezodpovědnosti), tak je toto minoritní téma (natož aby se to stalo tématem politickým). Joudové budou v klidu i když oficiální inflace dosáhne 6%pa (a reálná 15), pokud budou mít pocit, že se jim penze, gáže, dávky a nepodmíněný základní příjem pravidelně valorizuje.

Za pár let to bude tak, že ona stále větší většina lidí neproduktivních, z rozpočtu čerpajících, bude srozuměna s tím, že díky Lafferově křivce nelze ze stále menší menšiny produktivních vyrazit víc pomocí daní a že jediný způsob je peníze pro ně tisknout - a oni s tím budou víceméně OK, protože budou předpokládat, že je z-ruky-do-huby-jdoucí to nepostihne tak, jako ty (menšinové, zodpovědné) s úsporami.

Kdo si myslí, že mu pomůže úspory ulít do akcií, dluhopisů či nemovitostí, může se docela splést:

Dluhopisy mají výnos pod oficiální inflací (natož pod reálnou) již nyní a to to ještě pořádně nevypuklo.

Akcie v období stagflace nemusí být velké terno. Jasně, i když mají výnos pod reálnou inflací, stále je to lepší, než nic. Problém je, že stát majitelům akcií neumožňuje si inflaci odečíst jako náklad. Takže pokud bude inflace 15% a výnos akcie 5%, tak člověk musí zdanit ten nominální výnos 5%, i když reálně má 10% ztrátu.
U nemovitosti jsou také rizika - nebudu s inflací stíhat zvyšovat nájem, lidi budou mít málo peněz, takže nájmy nebudou stíhat inflaci, zato na mých nákladech (energie, údržba, poplatky, ...) se inflace projeví rychle. Stát začne sociální problémy (vedle tisku peněz na dávky a penze) řešit i na úkor (obecně nenáviděných) majitelů nemovitostí - a zvyšování cen jim zakáže zákonem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Po zrušení peněz už bude následovat pouze totalita, protože se zrušením peněz se budou muset postavit mimo zákon všechny substituty. A budeme tady mít to co tu už 40 let bylo. Bezcenné peníze za které nebude co koupit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Trefný je postřeh stran zájmů voličů s dluhy vs. s úsporami. Hezký článek kdysi napsal Bejamin Kuras o fungování italské ekonomiky, která i s vysokou inflací zajišťovala velmi dobrou životní úroveň a že euro jako relativně tvrdá měna byla šokem, který se výrazně podílí na dnešních problémech Itálie. Ono i mainstreamem proběhlo, že průměrný Němec má menší menší majetek než průměrný Ital, právě kvůli tomu, že lidé a firmy se přizpůsobily vysoké inflaci a měli nainvestováno v nemovitostech a svých malých firmách.


Ta hra je cinklá, ale nic než ji hrát nám nezbývá, protože statky potřebné k životu za státovky a elektronické peníze pořád pořídíme. Dlouhodobé úspory je samozřejmě něco jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Je klidně možné, že tentokrát se nebude šetřit ani v krizi.
Dokud nebude zrušena hotovost (to ještě pár let potrvá), tak nebude možné "podpořit ekonomiku" (keynesiánský pohled) výrazným snížením úrokových sazeb - tentokrát již hodně do minusu (protože run na banky a snaha mít krásný nulový úrok pod matrací).

Příští stimulus tedy budou vrtulníkové peníze. Tedy buď QE financování zvýšeného deficitu (monetizace dluhu), nebo populistické rozdávání peněz přímo lidem (nepodmíněný základní příjem "přímo z tiskárny").

Průměrný Lojza Volič oželí vyšší inflaci a raději bude, když dostane vyšší dávky či nepodmíněný příjem. Protože nemá úspory, ale spíše dluhy. Hyperinflaci koruny to bezprostředně nevyvolá (to až v delším horizontu) a k EUR, JPY, USD, ... koruna zůstane stabilní, protože podobné experimenty se spustí v celém "vyspělém" světě.

My ostatní bychom však měli zvážit, jestli s nimi (politiky, bankéři a Lojzy Voliči) chceme tuto cinklou hru hrát, sdílet s nimi měnu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Tak už to v moderní socialistické demokracii chodí. Smiřme se s tím a připravujme se na horší časy.

Státní dluh je jen číslo, se kterým nic nenaděláme. Šetřit se bude samozřejmě až v krizi, kdy se tím jenom všechno zhorší. Ty opravdu zásadní problémy jsou dva: barevní imigranti a zbraně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hezky napsáno, díky. Babiš je populista těžkého kalibru. Říká, co lidé chtějí slyšet, vůbec ho nezajímá, co je reálné a co ne. Něco jiného se říká a něco jiného se dělá, to kdysi řekl Babiš o EU. Platí to ale zejména o způsobu Babišovy politiky. Lže do kapsy a tohle lhaní je přímo i kradení, protože to znamená, že nehospodaří efektivně. Nemá plán B, není připraven a ani nepočítá s krizí. O to hlubší bude propad. Jeho rétoriku ale již známe, za propad bude moci jedině Kalousek.

Nahlásit

-
110
+