Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na rozvod po italsku zapomeňte

28. 5. 2018
 7 616
30 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zhrnutie článku : "Je to blbé..."

Toto dnes vedia skoro všetci vyššiepostavení . A to "Je to blbé..." platí pre EU ako celok. Taliansko je iba jedným z pacientov.
Lenže pacientov treba liečiť. A princípom liečenia je zistenie PRÍČIN nemoci. A článok o príčinách mlčí. Celá EU mlčí o príčinách svojich problémov. Niektoré problémy "sa dajú vysvetliť" ruskými hackermi, "sa dajú vysvetliť " Putinovou "hybridnou vojnou" . Ale tá nezamestnanosť, tie astronomické dlhy, na tie je aj Putin prikrátky. A pri vysvetľovaní príčin TÝCHTO chorôb nastáva hlboké ticho.
Politici si nemôžu verejne priznať, že si kupujú priazeň voličov sociálnymi darčekmi, vlakmi zadarmo, pastelkovným, kotlíkovými dotáciami .......
Politici nemôžu verejne priznať, že si kupujú priazeň voličov sľubmi , že "práca nie je trest, a preto nie je povinná", a že krásne žiť sa dá aj zo socialnych dávok.
Politici nemôžu verejne priznať, že živenie Merkelovej muslimských migrantov ide na triko vlastných občanov, že to niečo stojí.
A tak sa napíše článoček, že tí "zlí xenofóbni protiEU populisti" sú hlavnou príčinou problémov. A choroba "je vyliečená" . A ide sa ďalej.
Článoček je pekným dôkazom, že zakrývanie symptomov choroby je ľahšie, ako jej liečenie.

Nahlásit
-
34
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jediná účinná léčba je fiskální a tedy i politická unie. Amputace jižních zemí není léčba. Amputace vážně ohrozí pacienta jako celek, nejen amputované končetiny. Jediná smysluplná léčba je tedy záchrana končetin před amputací a léky jsem uvedl na začátku mého příspěvku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-20
+

Diskuze

Protože zde byl vytvořen obraz chřadnoucího předluženého jihu, který je těsně před neodvratným krachem. Proto tam investoři nejdou již dnes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Proč mám pocit, že finance v EU mají na starosti lidé s názory Fulda? Na jeho obranu musím poznamenat jen to, že v hlavách se jim honí, a snaží se prosadit to, co tady Fulda blábolí, vysvětluje a obhajuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Pokud tedy potečou na jih nějaké peníze, budou to peníze soukromých investorů.....
A proč tam ty peníze netečou už teď. Co těm investorům v tom brání? Pokud vím tak volný pohyb osob, zboží a práce v EU funguje, tak v čem je problém?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Větší nesmysl jsem ještě nečetl. :-) Absurdní chaos je podle vás funkční cesta? Brrr!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Funkční cesta vede tam, kde si každý menší celek může svobodně rozhodnout, zda chce být součástí většího celku, kterého, za jakých podmínek a po jakou dobu (tzn. možnost rozhodnutí změnit a vystoupit či so dojednat podmínky nové).
A tou nejmenší entitou je jednotlivec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To by byli Němci blbí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Produkční kapacity investoři velmi rádi navýší, pokud přibude poptávka z jihu. Dokonce by to šlo tak, že by ty produkční kapacity byly navýšeny právě na tom jihu. Teprve takto dojde ke nějakým strukturálním změnám, o kterých politici jen planě žvaní. Tohle je win win řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nakonec se řecká poptávka za německé peníze bude saturovat dovozem z Číny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Z Jihu nepoplynou tučnější tučnější tržby za produkci, protože Sever už jede na plný výkon a nemůže vyrobit víc, aby si to Jih za německé peníze mohl nakoupit. Nemůžete zvýšit produkci lusknutím prstu. Jen seberete Němcům jejich peníze a pošlete je Řekům, aby svou poptávkou zvýšili ceny německého zboží. I pro Němce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

"ještě větší blaho nastalo kdybychom měli jeden celosvětový stát."

To je právě ten největší omyl, kterého se dopouští všichni fanatici, jako jste právě Vy. Chtějí mít vše a všude na 100% stejné bez výjimek. Žádná jiná možnost pro ně neexistuje. Všechno nebo nic. Stejně tak komunisti si mysleli, že 100% kolektivismus je to jediné nejlepší a plánovali ho zavést na celé planetě. Vy také blábolíte o jednom celosvětovém státu, abyste mi dokázal, že moje myšlenka je špatná. Funkční cesta ale vede středem. Co je dobré pro jednotlivý stát, nemusí být super pro jediný celosvětový stát. To ale Vy s Vašim fanatickým pravoúhlým uvažováním, které si pletete s logickým, nikdy nepochopíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Prostě nejlepší by bylo mít jednotnou světovou mocnou centrální vládu."

A to právě ne. Je mnohem lepší, když ve světě existuje mnoho států, které své záležitosti řeší každý trochu jinak. A pokud ty velké mají odpovídající "konkurenci", pak to samozřejmě nemůže ublížit. Stejně tak je důležitá i měnová autonomie daných států.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

"Máte všechny semestry?"
"Studoval jsem dálkově."
"Na jakou vzdálenost?"
"Brazílie - Nový Zéland."

https://www.youtube.com/watch?v=qrCz0JT4z4k&feature=youtu.be&t=7m12s

Snad pan Fuld zůstane věrný marxisticko leninské ekonomii a medicínu přenechá příčetnějším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pokud by společný stát, měna, dluhopis a rozpočet (a sociální, právní, … systém) Rakušanů a Řeků měl samé přednosti, jak tvrdíte, tak logicky by ještě větší blaho nastalo kdybychom měli jeden celosvětový stát, jedinou celosvětovou monopolní měnu, jediný celosvětový dluh a dluhopis, rozpočet, právní řád, … Mě to naopak přijde jako cesta do pekel.

Číňané, Pakistánci, Indové, Somálci, Bangladéšané, zapomenuté amazonské kmeny, beduíni, křováci, … by hezky hlasovali o parametrech naší společné měny, o rozpočtových prioritách, úrokové míře, zákonech, právech menšin, … podle mne zkrátka hrůza, podle vás asi nekonečné blaho.

EU je to samé, jen v menším.

A ČR je také to samé, jen v ještě menším. Bruntálci nám zde hlasují, jak si mají Pražáci spořit na penzi. Ostraváci zvolí prezidenta, který nadekretuje radu ČNB a ta nám všem určuje, jak se nám znehodnotí úspory, jak se zdevalvuje měna a jak se nafoukne nemovitostní bublina. Atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

"Amputace vážně ohrozí pacienta jako celek, nejen amputované končetiny. "

Jako kluk jsem hrozně rád citaval "sportovni" povídky Oty Pavla. Jedna z nich byla taková surrealisticky smutna, jak to uměl snad jen Pavel. Jmenovala se Posledni zapas Frantiska Kloze.

Najdi si o ctvrtem nejlepším fotbalovém střelci české historie něco na wikipedii, ty doktore.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

https://kechlibar.net/wordpress/2018/05/28/boure-v-rime/

Nahlásit

-
0
+

Prostě nejlepší by bylo mít jednotnou světovou mocnou centrální vládu, nulovou možnost vystoupení a nějaké pokrokové socialistické vedení...

Pak by celý svět měl fiskální obrázek jak malovaný, o osobní svobodě a prosperitě nemluvě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"A co takhle zavést pražský regionální důchodový systém? Nebo oborový důchodový systém pracovníků ve finančnictví a IT? A nebo rovnou individuální systémy?" Proč nééé? Založte si politickou stranu a směle do toho. :-)

Už zde máme fiskální pakt, který je sice holý nesmysl, přesto se na tom státy EU dohodly. Proč by se státy nedohodly na tom, že stavy veřejných rozpočtů pouze odráží kondici jednotlivých zemí. Přebytky vznikají v těch výkonných zemích, kde není třeba, aby fiskální expanze držela slabou kupní sílu tak, aby nenastala deflace, resp. aby byl plněn inflační cíl. V méně výkonných zemích je zase důsledkem udržení stability cen fiskální expanze a tedy deficity veřejných financí. Za této situace by ale nedocházelo k tomu, že z Německa pošlou přebytek rozpočtu do Itálie, aby tamní vláda těmito penězi splatila svůj deficit. Pouze ve výkazech za celou EU by státní dluh celé EU byl tvořen vzájemně se eliminujícími přebytky a deficity. Řídit z hlediska fiskální odpovědnosti by tak bylo možné pouze EU jako celek, nikoliv jednotlivé nesourodé "regiony" - dnešní státy, jež potřebují k dosažení cenové stability svou vlastní fiskální politiku. Měnová politika bude již ze své podstaty zcela jednoznačně společná, takže jediným nástrojem těchto "regionů" bude jejich vlastní fiskální politika.

Jediné, co si musí evropané uvědomit je, že takto koncipovaný systém neznamená, že bude na úkor těch výkonných zemí. To totiž není pravda. Nastane jen situace, kdy se občané méně výkonných zemí budou mít lépe, aniž by se současně obyvatelé výkonnějších zemí měli hůře. Naopak vyšší kupní síla obyvatel těch méně výkonných zemí pomůže k ještě větší prosperitě obyvatel těch výkonných zemí.

Vámi zmiňované národnostní problémy plynou právě z nepochopení toho, že sever nebude nijak jih dotovat. Naopak z jihu poplynou na sever jen tučnější tržby za produkci, která bude vznikat na průmyslovém severu. Samozřejmě, že krátkozrací primitivní diletanti až tak daleko nedohlédnou. Ovládá je pouze iracionální strach, aby proboha nedopláceli na ty líné jižany. Pokud se seveřani s jižany nespojí, dopadnou nakonec jako ti jižani. Ekonomie není jen produkce a nabídka. Je to i kupní síla a poptávka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Taky to považuji za překvapivé. :-)

Nicméně, když zprůměrujete všechny země EU dohromady, dostanete mnohem lepší celkový fiskální obrázek, než když zde máte EU, jejíž součástí jsou sice výkonné severní země, avšak zatížené závažím v podobě tzv. "jižního křídla".

Takto jste v situaci, kdy si na nízký úrok půjčují země, které si půjčovat buďto ani nemusí, nebo si půjčují málo a současně země, které potřebují půjčky a ve větším rozsahu, si v měnové unii(!) půjčují za citelně větší úroky. Ve fiskální unii by si všechny státy půjčovaly za nízkou sazbu blízkou spíše k německým a francouzským sazbám, což by agregátně vedlo k nezanedbatelným úsporám na úrocích ze státního dluhu celé EU. Fiskální unie tak dává smysl už jen z tohoto hlediska. Jinými slovy pohled investorů na kredibilitu EU jako celku by byl výrazně lepší, než na současný slepenec nesourodých samostatných států, kdy kredibilita celé EU je jen tak silná, jak slabý je nejslabší článek celého EU řetězu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A co takhle zavést pražský regionální důchodový systém? Nebo oborový důchodový systém pracovníků ve finančnictví a IT? A nebo rovnou individuální systémy? Kdo a jakým právem rozhodne, zda má/může být systém celoveropský, celoitalský, samostatný severo a jihoitalský, …? A jak to někdo může dopředu rozhodnout za někoho, komu je nyní 14 a sám by s ničím takovým nikdy nesouhlasil, ale už nebude mít možnost, už se ho nikdo nikdy nebude ptát?

Už vidím, jak přesvědčujete ty Němce, že při společném rozpočtu a dluhopisech na Italy nedoplácí (jejich dluhy a deficity se bez vedlejších efektů kamsi ztratily). Samozřejmě, že Němci, Rakušanové a Dánové budou k tomu ještě 100x méně ochotní, než jsou nyní severoitalové ochotni doplácet na jihoitaly, Katalánci na Andalusany, atd...

Ale pravdu máte v tom, že je principiálně jedno, zda severoital nuceně doplácí na jihoitala, Dán na Řeka, Pražák na Bruntálce, Kanaďan na Somálce, inženýr na nevzdělaného povaleče, … Pokud k tomu dotyčné nutíme, je to stejné svinstvo v každém z těch případů. Jediný technický rozdíl je v tom, že Rakušáci a Dánové zatím mají alespoň nějakou legální šanci se bránit doplácení na Řeky a Italy (zvolit si euroskeptiky), kdežto jiní musejí již hledat možnosti obrany spíše mimo systém.

Až jedno budou existovat SSE a jižani budou moci normálně hlasovat o tom, kolik na ně Dánové a Rakušáci musejí platit, tak pak už také nezbudou než prostředky mimo systém.
Budoucí fuldové budou argumentovat, že z toho již vystoupit nelze (tak jako nyní říkají, že nemůže vystoupit Katalánsko, nebo Altmanův pozemek), že předky (pofiderně) schválený vstup do SSE je závazný (sakra jak asi?) i pro jejich potomky a ti už si navěky musejí nechat líbit, že je jižani a socani budou (demokratickou většinou) stále více a více obírat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Ve skutečnosti by došlo toliko k tomu, že salda (rozpočtových i obchodních účtů) by se toliko vzájemně v celém celku eliminovala".
Něco jako teorie "jakákoliv část státní správy státu nemůže zkrachovat"? A ty zkrachovalé obce neexistují?
To, že v podobném stavu nejsou vyšší celky (města, kraje) je vzhledem k jejich vedení spíše překvapivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Proč by měli mít jednotlivé "regiony" jednotného "evropského" státu stejné důchody? Jednotný společný důchodový systém je alternativa, nikoliv nutnost, kterou by přinesla fiskální unie. Pokud se např. zavede jednotný společný důchodový systém tak, že se bude důchod počítat jako jednotné procento průměrného platu v celé EU, pak může nastat, to co píšete, tedy že se v Čechách a na Slovensku zvednou důchody, aniž by však musely klesat v jiných zemích. Pokud ale zůstanou zachovány v jednotlivých zemích původní "regionální" důchodové systémy, budou důchody nadále "regionálně" odlišné, tedy v Německu např. trojnásobné oproti ČR. Důchodové systémy lze zachovat relativně "regionálně" autonomní i za situace, kdy bude zavedena fiskální unie. Fiskální unie je nutná hlavně z hlediska vnějšího vnímání EU ostatními zeměmi a investory, aby vznikl celek, na který si banksteři jen tak netroufnou, jako to udělali v případě Řecka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

opravujem :
Jedine ak - vašou metódou - NEMÁTE pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Na vyvrátenie jedinej nepravdivej vety je treba cca 10 viet. Takže váš dlhý elaborát plný neprávd asi ťažko niekto vyvráti. Jedine ak - vašou metódou - NENÁTE pravdu.
Ale na moju otázku ohľadne dôchodkov by sa dalo odpovedať ano/nie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vždycky jste se mě tady ptal, když jsem ochotný být solidární s občany ČR, proč nechci být solidární s Afričany nebo Indy. A já odpovídal, že jde o solidaritu organizovanou na území daného státu. Pokud se EU stane jediným státem, pak dojde k tomu, že z původních samostatných státu se de facto stanou toliko regiony jediného státního celku (Spojené státy evropské). Dnes nikdo neprotestuje pokud jsou rozdíly mezi ekonomickou výkonností jednotlivých regionů v jednotlivých státech. Jakýsi precedens tu tedy již máme.

Spojení všech zemí, které jsou součástí EU do jednoho státu by mělo samozřejmě také své pozitivní synergické efekty. Navíc představa, jak Nemci posílají do jižních zemí miliardy eur, které museli zaplatit ami na daních je nesmyslem a nepochopením toho, jak státní dluh funguje. Ve skutečnosti by došlo toliko k tomu, že salda (rozpočtových i obchodních účtů) by se toliko vzájemně v celém celku eliminovala. K žádným transferům skutečných hodnot by tak nedocházelo. Všichni občané SSE budou stále moci utratit jen to, co si sami vydělají, nebo na co si soukromě půjčí. Nikdo na nikoho doplácet nebude. Naopak ti výkonnější vydělají na stabilnějším prostředí a zotavení kupní síly jižních zemí nadále neoslabované absurdními fiskálními restrikcemi. Na úrovni jediného státu pak bude jen jediný federální rozpočet a jediný společný státní dluh. Emise národních dluhopisů bude nahrazena emisemi evropských dluhopisů a v jednom státě bude platit jediná výnosová sazba ze státních dluhopisů.

Představa, že z nevýkonných regionů se stanou díky strukturálním změnám obdobně výkonné regiony jako jsou třeba některé německé průmyslové oblasti je absurdní. Budováním nových produkčních kapacit bez adekvátního nárůstu kupní síly poptávky se dostane Evropa spíše do ještě větších problémů. Nehledě na to, že strukturální reformy, o kterých se dosud jen planě diskutuje nemohou dělat státy. Ty musí dělat soukromí investoři a ti se do dluhovou krizí ohrožených jižních zemí samozřejmě nepohrnou. Pokud by získali jistotu společného státu, pokud by věděli, že z hlediska teritoriálního rizika není rozdíl mezi investicí v Německu a investicí v Itálii, pak bychom se možná nakonec i jakých si strukturálním změn i dočkali.

Pokud tedy potečou na jih nějaké peníze, budou to peníze soukromých investorů, ne peníze Německého státu, resp. německých daňových poplatníků. V té řecké absurdní krizi nepřitekl do Řecka ani jeden feniky hrazený německými daňovými poplatníky. O peníze a nemalé, přišli němečtí investoři, kteří investovali v Řecku své soukromé peníze a kterým se díky výchovnému a "záchrannému" působení v Řecku, dramaticky zhoršilo prostředí k podnikání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

A takáto nevinná otázočka :
Ta "fiskální a tedy i politická unie " by znamenala, že sa dôchodky čechom a slovákom dvihnú na úroveň nemeckých ?????
ALEBO : dôchodky aj platy zostanú rovnaké, a iba sa začneme skladať na talianske dlhy ???

Verím, že priamej odpovede sa nedočkám. Vy etatisti a milovníci štátu nemáte radi JASNÉ odpovede.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Jediná účinná léčba je fiskální a tedy i politická unie. "

- moc pekné heslo. Heslo, o ktorom nik nevie, čo znamená, a ktoré si každý vysvetľuje , ako sa mu hodí. A nik tiež nevie, ako by sa vynucovalo - keď sa dnes nevedia vynútiť ani jednoduchšie pravidlá.
Ale jedno je isté : Takéto heslá zaručia, že sa ten spolok nezodpovedných čoskoro rozpadne.
Ale moc sa mi páči, že sa takto o rozpad EU pričinia jej najväčší obhájcovia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako že přesvědčíte Rakušáky a Dány, aby živili (nyní již oficializovaně, každodenně a na "věčné časy") Řeky, Italy, Španěly a vlastně i Francouze?

Jako že v severních zemích zvednete daně např. o 5 procentních bodů a :

1) Pošlete je na jih (čímž zaostávání jihu jen zakonzervujete, stejně jako zaostalost Slovenska byla zakonzervovaná až do rozdělení, jako je nyní fiskálními transfery zakonzervovaná zaostalost jihu Itálie proti bohatému severu, Andalusie proti Katalánsku...)

2) Lidé na severu si to zvýšení daní nechají líbit (asi proto, že jižany milují a vůbec je nemají za lemply) a nezvolí si euroskeptiky, kteří to odmítnou.

3) Lafferova křivka se na vaše usilovné přání změní a přestože jsou nyní (i severní) státy na jejím vrcholu, přeci jen se jim povede vybrat zvýšením daní víc, firmy nebudou utíkat do daňových rájů a lidé do šedé ekonomiky.

4) Na severu ty peníze posílané na jih nebudou chybět, protože problém stárnoucí populace, zastarávající infrastruktury, neudržitelného sociálního a zdravotního systému a stále dražších uprchlíků prostě zázrakem zmizí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Jediná účinná léčba je fiskální a tedy i politická unie. Amputace jižních zemí není léčba. Amputace vážně ohrozí pacienta jako celek, nejen amputované končetiny. Jediná smysluplná léčba je tedy záchrana končetin před amputací a léky jsem uvedl na začátku mého příspěvku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-20
+

A ešte - zabudol som napísať čosi celkom známe (aj keď je to oficialne ignorované ) :

Zakrývanie symptomov choroby namiesto jej jej liečenia - je spoľahlivá cesta k smrti pacienta.

Je až podivné, že táto pro-bruselácka webstránka nepodporuje liečbu, ale radšej riskuje smrť EU. Nuž áno, to liečenie je dosť bolestivé. Priznať vlastnú škodlivú politiku nie je príjemné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Zhrnutie článku : "Je to blbé..."

Toto dnes vedia skoro všetci vyššiepostavení . A to "Je to blbé..." platí pre EU ako celok. Taliansko je iba jedným z pacientov.
Lenže pacientov treba liečiť. A princípom liečenia je zistenie PRÍČIN nemoci. A článok o príčinách mlčí. Celá EU mlčí o príčinách svojich problémov. Niektoré problémy "sa dajú vysvetliť" ruskými hackermi, "sa dajú vysvetliť " Putinovou "hybridnou vojnou" . Ale tá nezamestnanosť, tie astronomické dlhy, na tie je aj Putin prikrátky. A pri vysvetľovaní príčin TÝCHTO chorôb nastáva hlboké ticho.
Politici si nemôžu verejne priznať, že si kupujú priazeň voličov sociálnymi darčekmi, vlakmi zadarmo, pastelkovným, kotlíkovými dotáciami .......
Politici nemôžu verejne priznať, že si kupujú priazeň voličov sľubmi , že "práca nie je trest, a preto nie je povinná", a že krásne žiť sa dá aj zo socialnych dávok.
Politici nemôžu verejne priznať, že živenie Merkelovej muslimských migrantov ide na triko vlastných občanov, že to niečo stojí.
A tak sa napíše článoček, že tí "zlí xenofóbni protiEU populisti" sú hlavnou príčinou problémov. A choroba "je vyliečená" . A ide sa ďalej.
Článoček je pekným dôkazom, že zakrývanie symptomov choroby je ľahšie, ako jej liečenie.

Nahlásit

-
34
+