Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Diskuze k článku: Už nechci platit spropitné

Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | Celkem 16 komentářů v diskuzi

Vložit komentář

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

Glukan Nowak | 25. 5. 2018 09:00

Chápu, že spočítat 10% z útraty je neskutečně těžké a očividně tedy autor článku nenavštěvoval ani základní školu.Nikdo Vás nechat spropitné nenutí,pokud je to pro vás tak obtěžující, nemorální a nevím ,co ještě.
Osobně nechávám i menší drobné v trafice , potravinách i dalších obchodech a stejně i tak vámi zmiňovanému průvodčímu ,pokud si u něj kupuji lístek. Platy v těchto oborech nebývají zázračné a většinou jsou i fyzicky náročné a pokud se i dokáží usmívat na tisíc lidí denně ,tak si určitě odměnu navic zaslouží.

+49
+
-

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

Tibor Pospíšil | 25. 5. 2018 11:53

Takže sprepitná vraj nemá vplyv na kvalitu obsluhy, či reštaurácie všeobecne. Takže radšej plaťme za obsluhu štátu (zvýšenie platov obsluhy je len taký eufemizmus pre zvýšenie výpalného). Pretože zvýšenie platby štátu určite zvýši kvalitu obsluhy. Podobne, ako platy bez sprepitného zvýšili kvalitu práce úradníkov štátnej správy. Geniálne! Nie sprepitné, ale vyššie dane sú správna cesta.

-13
+
-

Všech 16 komentářů v diskuzi.

Lukáš P | 23. 9. 2018 15:12

Pracuji jako číšník v restauraci. Pokud jste pro zrušení tuzéru, nemám s tím problém. Akorát víte co stane? Zaměstnavatel nám schopným bude muset zvýšit mzdu o tuzéry o které přijdeme, protože za 14hodin x 15dní o svátcích, víkendech a 15k kč žádný schopný profesionál
pracovat nebude. Samozřejmě se zvednou náklady i na odvody atd. To znamená, že místo doplacení pětikoruny ke stravence za oběd, ty stravenky budete muset dát dvě nebo taky tři:) Že při rodinné oslavě pro 15 lidí se u vašeho stolu číšník bude moct ukázat tak 3x za hodinu:)) Protože pět číšníků už nás na směně nebude:) Nebo zdražíme a ,,normální'' člověk s průměrným platem si tu návštěvu restaurace bude moct v měsíci mnohem méněkrát:))

Nahlásit

0
+
-

Vít Ondruch | 20. 6. 2018 21:56

V Americe spropitné totiž funguje úplně jinak. Spropitné je součástí platu a musí se danit. Moje zkušenost před léty byla, že můj základní plat v restauraci byl asi 5,70 USD, z toho mi zaměstnavatel platil 2,70 USD a ty zbývající 3 USD jsem musel já vydělat na spropitném a přiznat! Tzn spropitné v mém oficiálním platu tvořilo víc než 50 %.

Kdybych se k lidem choval jako hulvát a tvářil se jako morous, asi bych si ty 3 USD na hodinu na spropitném nevydělal. Mohl bych přiznávat méně, ale to by mělo kázeňské následky za neplnění povinností. Mohl bych nevydělat a přesto přiznávat ty 3 USD, ale v tom případě bych danil i peníze, které jsem nikdy neobdržel.

A samozřejmě, jako server jsem měl v restauraci svůj sektor o který jsem se staral a nikdo mi do něj nezasahoval a já jsem nezasahoval do jiných, což mělo samozřejmě své stinné stránky, ale to je jiná story.

Nahlásit

0
+
-

Ondřej Bešťák | 7. 6. 2018 21:42

V Praze jde naštěstí většinou zadat spropitné i kartou. Problém je, když ze mně nepochopitelného důvodu obsluha tvrdí, že to kartou nejde, a mačká "Zadat spropitné: 0". Prý leda hotovostí. Hotovost s sebou nenosím. Takže odcházím, a jsem nutně za hulváta a škrta. Spropitné bych nechal. Ale netvařte se na mě jak na vraha, když jen sami neumíte zacházet s terminálem.

Nahlásit

+3
+
-

Jan Mucha | 30. 5. 2018 10:04

není to správně "žgrd" namísto "žgrt"? :)

Nahlásit

+8
+
-

Richard Fuld | 30. 5. 2018 12:09 | reakce na Jan Mucha - 30. 5. 2018 10:04

Je to škrt, od slova škrtit. :-)

Nahlásit | Zobrazit komentovanou zprávu

+9
+
-

Richard Fuld | 28. 5. 2018 11:25

Tučné spropitné, zvláště pak v podniku který navštěvujete docela pravidelně, dělá s obsluhou doslova divy. Zamračené, unavené servírky, už když Vás vidí přicházet, doslova rozkvetou a zjevně i pookřejí a najednou jsou usměvavé a plné sil. :-)

Jestli zaplatíte spropitné hotově, nebo kartou je úplně jedno.

Nahlásit

+10
+
-

Martin Zadražil | 26. 5. 2018 18:42

Doporučil bych panu Kašpárkovi tři věci:
a) Nějakou zkušenost z gastra.
b) Přestěhovat se z Brna do Prahy - tady se dá platit zpropitné i kartou.

Nahlásit

+8
+
-

Petr Bártek | 26. 5. 2018 08:33

Tomuto článku moc nerozumím. Spropitné u nás totiž není povinné, ale dobrovolné. Jedinou vypovídací hodnotu, kterou pro mne tento článek má, je pouze neochota pana Kašpárka platit spropitné. Je pravda, že spropitné nemá vypovídací hodnotu o kvalitě služeb a je to pouze na momentálním rozpoložením. Nic méně pokud by pan Kašpárek zkusil dýško dát, třeba se setká s tím, že příště bude rychleji obsloužen, servírka nebo číšník s ním hodí řeč........ Takhle prostě jen čučí do tabletu a nikdo si ho nevšíma, proto k tomu vyzívá i ostatní.

Nahlásit

+9
+
-

Tibor Pospíšil | 25. 5. 2018 11:53

Takže sprepitná vraj nemá vplyv na kvalitu obsluhy, či reštaurácie všeobecne. Takže radšej plaťme za obsluhu štátu (zvýšenie platov obsluhy je len taký eufemizmus pre zvýšenie výpalného). Pretože zvýšenie platby štátu určite zvýši kvalitu obsluhy. Podobne, ako platy bez sprepitného zvýšili kvalitu práce úradníkov štátnej správy. Geniálne! Nie sprepitné, ale vyššie dane sú správna cesta.

Nahlásit

-13
+
-

Richard Malaschitz | 25. 5. 2018 11:14

Sprepitným obchádzam štátne zdaňovanie. A to je pozitívne. Preto ja naopak dúfam, že sprepitné sa bude zvyšovať.

Nahlásit

-7
+
-

Gabriel Pleska | 25. 5. 2018 11:57 | reakce na Richard Malaschitz - 25. 5. 2018 11:14

Pokud ho dáváte kartou, nic neobcházíte – příjmy se prostě zdaní. Zdanila by se i ta pětikoruna, kdyby stát věděl, jak na to. Každopádně pro zvyšování spropitného můžete něco udělat sám při každé návštěvě hostince.

Nahlásit | Zobrazit komentovanou zprávu

+12
+
-

Vladislav Kruták | 25. 5. 2018 11:39 | reakce na Richard Malaschitz - 25. 5. 2018 11:14

Obávám se, že doufáte marně. Všeobecná a stále rostoucí obliba placení kartou jde právě opačným směrem.

Nahlásit | Zobrazit komentovanou zprávu

+15
+
-

Jan Amos | 25. 5. 2018 22:56 | reakce na Vladislav Kruták - 25. 5. 2018 11:39

Od zavedení EET platím útratu kartou a spropitné dávám v hotovosti.

Nahlásit | Zobrazit komentovanou zprávu

+4
+
-

Glukan Nowak | 25. 5. 2018 09:00

Chápu, že spočítat 10% z útraty je neskutečně těžké a očividně tedy autor článku nenavštěvoval ani základní školu.Nikdo Vás nechat spropitné nenutí,pokud je to pro vás tak obtěžující, nemorální a nevím ,co ještě.
Osobně nechávám i menší drobné v trafice , potravinách i dalších obchodech a stejně i tak vámi zmiňovanému průvodčímu ,pokud si u něj kupuji lístek. Platy v těchto oborech nebývají zázračné a většinou jsou i fyzicky náročné a pokud se i dokáží usmívat na tisíc lidí denně ,tak si určitě odměnu navic zaslouží.

Nahlásit

+49
+
-

Karel Datel | 25. 5. 2018 08:06

S článkem lze více než souhlasit, mám však jednu připomínku, právě ono spropitné udržuje alespoň částečnou gramotnost národa, neboť dnes už ani většina vysokoškoláků nedovede z hlavy správně spočítat 10% a přičíst je k útratě, cvičení dělá místy vážení - dtto, používání navigace nebo vlastní hlavy , popř.mapy, lidstvo degeneruje.....

Nahlásit

+20
+
-

Václav Tomala | 25. 5. 2018 19:59 | reakce na Karel Datel - 25. 5. 2018 08:06

Myslíte, že někdo opravdu počítá těch deset procent? Nebo spíše podle nálady střelí nějaké blízké vyšší kulaté číslo?

Jako procvičování matematiky to podle mě opravdu neobstojí V US došli tak daleko, že některé podniky dávají na účtenky vypočítané procenta z částky (10, 15 a 20), aby zákazník počítat nemusel.

Nahlásit | Zobrazit komentovanou zprávu

+20
+
-