Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anarchokapitalismus pohledem libertariána: s vaničkou i dítě

11. 5. 2018
 25 733
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

O socialismu se kdysi říkalo, že jde o nejkomplikovanější cestu od kapitalismu ke kapitalismu.
Ve světle debat pod posledními dvěma články i pod nedávným rozhovorem s Martinem Urzou nelze než si povzdechnout, že případná realizace anarchokapitalistického ideálu by byla nejkomplikovanější cestou od státu ke státu.

Nahlásit
-
126
+

Nejméně oblíbený příspěvek

O logice vy nic nevíte a o ancap také ne. Spojením těchto dvou neznalostí z vás padají neskutečné bláboly, ale vy nejste schopen si je v důsledku těch neznalostí vůbec uvědomit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-27
+

Diskuze

p.s. výše uvedené se vztahuje zejména k následující tezi, resp. části článku:

"2. Nepřinese bezstátní společnost extrémní byrokratizaci života?

Stručná odpověď: přinese.

Protože by úplně všechno někomu patřilo, kvůli využívání úplně všeho byste s někým museli mít uzavřenou dohodu. Úplně. Všeho. ..."

Zdroj: https://finmag.penize.cz/recenze/335963-anarchokapitalismus-pohledem-libertariana-s-vanickou-i-dite

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Majitel domu má příjem z nájemců. Ať už těch, kteří tam bydlí, mají pronajmutou kancelář nebo obchod... Majitel chce aby nájemci byli spokojeni, aby tak mohl inkasovat stabilní a co nejvyšší příjem z nájmu. Proto je v jeho zájmu aby dům pěkně vypadal a bylo v něm vše funkční a opravené (to jak skutečně činí má vliv na spokojenost nájemců, jejich fluktuaci, ochotu platit atd. Každopádně něco za nájemné inkasuje či nikoliv...). Pokud se o dům stará "dobře", bude tam chtít mít obchod podnikatel, který je ochoten za pronájem prostoru pro svůj obchod více platit. Před takovým domem nebude chtít majitel ani nájemci počůraný chodník, rozbitou dlažbu nebo nepěkný asfalt... Majitel ani nájemce nebude po nikom chtít, aby za to, že před domem projde platil nějaký poplatek, v zájmu obchodníka je totiž aby ulicí prošel zdarma a navštívil jeho obchod, kde si něco koupí. Pokud tam obchod nebude, zakazování toho, aby kolem domu někdo procházel bude zbytečně nákladné, tedy zbytečné (pokud by zákaz byl z jakýchkoli důvodů považován nájemci, bude předmětem posouzení tohoto zákazu výše nákladů na tento zákaz - oproti příjmům z nájmu, dlouhodobá spokojenost nájemců, tj. toho zda se vyplatí v zájmu nájemců průchod občanů zakazovat - a na toto si najímat bezpečnostní agenturu, či povolovat atd...). Navíc zbytečným zakazováním volného pohybu občanů by mohlo docházet i ke zbytečnému zabránění tomu, aby si náhodný kolemjdoucí pronajmul v domě prostor. Pokud bude prosperovat obchodník, bude prosperovat i majitel. Pokud před obchodem bude někdo v nočních hodinách hlučet a bude to vadit nájemcům je na majiteli domu, zda nájemci nabídne výpověď či najme na hlídání nočního klidu bezpečnostní agenturu. Pokud by nájemcům z tohoto důvodu nabídnul výpověď a oni přijmuli, dojde k dohodě....atd........
Tolik k některým logickým závěrům. A co nám říká praxe, např. o skutečném fungování zákonů mezi majiteli domů a nájemci a o policejním dohledu nad dodržováním zákonů (např. při rušení nočního klidu...) atp.?

Nahlásit

-
6
+

To se velice mýlíte. Marxisté-leninisté (ať jsme přesní) nevyzývali k revoluci za jakékoliv situace, nýbrž pouze po té, až vnitřní rozpory kapitalismus oslabí natolik, že jej půjde nahradit socialismem, potažmo komunismem. Skutečně dosti podobné názoru Jana Altmana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
19
+

"Mě by docela zajímalo, čím se Julda živí, že má tolik času. Své moudro rozsévá na každém rohu:"

Hmm... ad personam? Kde je Velký Karatel Honza Burdík, aby odpískal diskusní faul...???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
16
+

Myslíte ten trh z učebnic? S dokonalou konkurencí, kterou nikdy nikdo neviděl, nulovými náklady vstupu na trh, které nikdy nikdo neviděl - a tak podobně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
22
+

No neviem, marxisti skor vyzývali k revolúcii, triednemu boju. Tvrdili síce, že kapitalizmus zahníva (čo to presne znamená?), ale zrušiť ho dokázali len silou, niekde aj poriadne hrubou. So životaschopným systémom to ani inak nejde, Klema Gottwald by Vám o tom vedel rozprávať, že načo sa onoho času chodil školiť do Moskvy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Ani náhodou. Nejsem ani marxista ani libertarián. Nejblíže mám asi k postkeynesovcům, jak jsem právě zjistil z článku na roklenu, který se zabývá příčinami ekonomických recesí. :-)

roklen24.cz/a/SjWsr/zpatky-k-m arxovi-kapitalismus-jako-tridn i-problem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Zase jste nepochopil, co jsem napsal. To Vaše bláboly nijak neskryjí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

"Vtip je v tom, že situace dojde do stavu, kdy se věci zkrátka změní - bez ohledu na to, zda AnCap bude chápat a chtít promile, procento či desítky procent populace. " Jasně. :-)

Marxisti taky tvrdili, že se ten kapitalismus zhroutí sám pod svojí vahou. Taky zcela nevyhnutelně. :-) Lidstvo je tak nějak k ancapu odsouzeno, že? Ancap prostě nastane ať chceme nebo ne. :-) Pořád jste těm komančům podobnější a podobnější. Je s podivem, že si toho nejste schopen všimnout. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
16
+

Mě by docela zajímalo, čím se Julda živí, že má tolik času.
Své moudro rozsévá na každém rohu:
https://roklen24.cz/a/SiSEz/buffett-ani-gates-bitcoin-zatim-stale-jeste-nepochopili#disqus_thread

Jak zde již podotkli jiní - já nevěřím na to, že se systém změní tím, že nějaké výrazné procento lidí bude číst a chápat Rothbarda (či Urzu). Vtip je v tom, že situace dojde do stavu, kdy se věci zkrátka změní - bez ohledu na to, zda AnCap bude chápat a chtít promile, procento či desítky procent populace. Změní se tím, že stát nebude mít na plnění svých slibů, kterými se u lidových mas zdánlivě legitimizuje. Nebude mít na penze, na léky a doktory, na dotování drah, .... Nakonec i jeho core supporters z řad fízlů, výběrčích výpalného a lampasáků začnou vedle jobu placeného v bezcenných papírcích mít "vedlejší" (intenzitou úsilí hlavní) job v nestátní neregulované ekonomice, protože ten bude placený v něčem, co má nějakou kupní sílu.

Ať již tedy lid v AnCap věří, nebo ne, zdravotní péče, slušné školy, rozumné dopravy, atd... se v takový okamžik dobere jen na trhu. A nakonec se jen na něm dobere práva, spravedlnosti, ochrany sebe a svého majetku.

Půjde to jedno s druhým. I bez kryptorevoluce by státu díky exponenciálnímu růstu dluhů a počtu státních zaměstnanců, díky demografické katastrofě, došly peníze. K tomu ještě díky kryptoměnám a anonymním tržištím, díky uberizaci a airbnbizaci podstatné části ekonomiky (té s nejvyšší přidanou hodnotou), díky 3. velkému zlomu (zemědělství=>průmysl, průmysl=>služby, služby=>bezhraniční kyberprostor neznající hranic a jurisdikcí) mu vypadne podstatná část příjmů. Že to někteří dinosauři nevidí, je jejich problém.

K tomu díky neschopnosti provádět monetární politiku (a monetizaci dluhu) v důsledku ztráty měnového monopolu, se vše jen urychlí. Ať si lidé věří třeba Marxovi, PolPotovi či Fuldovi, vývoj se jich na nic ptát nebude.

Termín pádu minulého režimu podle mne disidenti (aniž bych chtěl snižovat jejich zásluhy a statečnost) ovlivnili jen z části, systém by se zhroutil v důsledku působení ekonomických a společenských zákonů sám. Možná o něco později, ale zkrátka byl principiálně neživotaschopný.

Když k socialismu přidáte demokracii, moc si nepomůžete - získáte větší zdání legitimity, ale zase vás zatěžují populistické antiekonomické sliby politiků toužící po zvolení. I tento systém se tedy nutně zhroutí. Jedinec má jednu racionální možnost - připravit se na to. Tu druhou (usilovným zavíráním očí tomu zamezit) myslím nemá.

Nahlásit

-
-13
+

Otázka je, jestli by řekněme krvavý diktátor nedokázal životní úroveň zvednout víc a rychleji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Možná se najde ještě lepší otázka, nicméně horší odpověď, než je ta vaše, neexistuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Ano, leckde se zlepšil. Nicméně ne proto, že by tam zavládlo bezstátí. Ty nejlepší čísla pocházejí ze Somalilandu, což je plnohodnotný samostaný stát, na poměry regionu celkem dobře vedený

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Ptáte se mě, jak zabrání Listina práv a svobod státům, které se neobtěžují s jejím respektováním, tomu aby byla porušována? Nemáte nějakou lepší otázku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Mezinárodní právo neexistuje, protože nevymahatelné právo není právem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-14
+

Jak zabránilo právo okupaci Kypru? Golanských výšin? Náhorního Karabachu? Krymu? Podle jakého práva bombardují Saúdové Jemen? Američané Sýrii?


Jestli se jakákoli západní země dostane do podobného morálního a hospodářského rozkladu jako výmarská republika, nebude se nikdo žádnými Listinami zabývat. Ať to bude nějaký konzervativní generál jako Franco či Pinochet, anebo nějaký bláznivý socialista jako Lenin nebo Hitler.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Pseudověda je celá ekonomie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

O logice vy nic nevíte a o ancap také ne. Spojením těchto dvou neznalostí z vás padají neskutečné bláboly, ale vy nejste schopen si je v důsledku těch neznalostí vůbec uvědomit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-27
+

Říká neomarxistický fanatik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-15
+

V této zemi nelze postavit dálnici mimo rozhodutí a regulace státu. Je to stejné , jako když komunisté říkali: "soudruhu my vám nemůžeme dovolit vycestovat na Západ. Vy jste vystudoval za dělnické peníze a mohl byste využí svoje vzdělání ve prospěch tamní buržoasie." Jiná možnost vystudovat ovšem nebyla. Vy jste nejspíš jeden z těch starých zastydlých komoušů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-12
+

Citace - Kárl Vonásek / 11.05.2018 22:21

Anarchokapitalismus vychází z rakouské ekonomie - ta není dogmatem a čeká stále na vyvrácení základních axiomů :-).


Položte si otázku, existuje experiment, který by mohl skončit výsledkem, který by vyvrátil platnost těch axiomů? Pokud takový exeriment neexistuje, pak je Rakouská škola pouhou pseudovědou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
16
+

Anarchokapitalismus vychází z rakouské ekonomie - ta není dogmatem a čeká stále na vyvrácení základních axiomů :-). Pokud něco takového máte, super, smekám! Pokud je NAP špatně a iniciace násilí je nutná - tak jo ale zatím jsem neslyšel, neviděl relevantní obhajitelný argument tohoto tvrzení. Nikdo netvrdí, že ancap řeší všechny problémy lidstva ale rozhodně neobhajuje zloděje a lupiče. Nazývá věci pravými jmény a vysvětluje proč to nefunguje lépe než by mohlo a proč státismus vždycky selže.
Ancap nepotřebuje lidi tvořit k obrazu svému, nechce nic řídit, regulovat, centrálně plánovat, nemá ambice ovládat lidi......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Jasné, o tom nepochybujte. A štátna moc by Vám s najväčšou pravdepodobnosťou ani nedovolila tú diaľnicu postaviť.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-14
+

Ano. Jak jste přiléhavě doplnil, jedná se navíc o zcela primitivní fanatiky, kteří si myslí, že díky jedné větě o nenásilí zbaštili celou moudrost světa a vyřešili veškeré problémy lidstva. V tomto jsou nápadně podobní fanatickým komančům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Dusevne vlastnictvo nie je vlastnictvo, ale umelo vylobovany konstrukt statnej moci. V slobodnom trznom systeme a kapitalizme nema co hladat.
Je absolutne neobhajitelny nasilny koncept.
Navyse historia a empiricky vyskum ukazuju, ze robi presny opak - brzdi pokrok a inovacie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-16
+

Zvlastne, ze v Somalsku sa po pade statu zivot obyvatelov zlepsil :-)
https://www.mises.cz/clanky/pravo-podle-somalcu-509.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-15
+

Lebo ty si to nevies inak predstavit, vsak? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-11
+

Tie firmy su tak mocne iba vdaka statu. V slobodnom trhu by take zdaleka neboli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-15
+

Logické to je, ale z jiného důvodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-13
+

Ano - "fanatiky" svobody vycházející z aplikace vlastnických práv a práva obrany před útočným násilím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-15
+
1/3