Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Návrh rozpočtu EU: uklidňujcí zpráva o stavu Unie

3. 5. 2018
 5 625
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zase palatovské kecy o čecháčkovské mentalitě.

Nahlásit
-
21
+

Diskuze

Návrh rozpočtu EU: zneklidňující zpráva o stavu unie.
Návrh rozpočtu by bylo možno okomentovat bonmotem o manželství, v němž se praví, že manželství je instituce, v níž dva lidé řeší společně problémy, do kterých by se nebyli dostali, kdyby se nebyli vzali. To je přesně ten odstavec o zvýšených výdajích na obranu, pořádek, protiteroristické opatření apod. Díky diletantské politice některých zemí zde máme problém, který bude stát majlant a to v dlouhodobém horizontu. Mluvit o tom, že snížení dotací pro středoevropské země je jakýsi trest za nesolidaritu je velmi nekorektní. Vypadá to totiž tak, že žádný ze států, přes něž se díky naivitě jejích představitelů převalila migrační vlna nemá žádnou policii, armádu a vůbec neumí chránit své vlastní území. Místo zvacích dopisů pro kohokoli mohla být použita přesně cílená nabídka pro lidi trpící válkou v Sýrii s tím, že ženy, děti a staří lidé mohou využít nabídku na dočasný azyl. Mohli jsme si ušetřit vlastní trauma z neschopnosti umění vládnout, a miliardové investice na boj proti teroristům a začleňování nezačlenitelných. Dotace do zemědělství je samozřejmě ta největší rozpočtová kapitola. A to opět díky kutilství představitelů EU. Vůbec nejde o spokojenost nebo nespokojenost francouzského zemědělce. Francouzský sedlák zatím naštěstí neztratil poslední zbytky zdravého rozumu a ví, že bez televize nebo auta se obejdeme, ale bez potravin ne. Proto trvá na zachování svého a je ochoten v případě, že mu stát začne házet klacky pod nohy vzít traktor a zablokovat dálnici do doby, než státní úředník zapojí opět do své práce šedou kůru mozkovou. Český sedlák by měl udělat totéž, ale z neznámého důvodu tak nečiní. A aby se případným potížistům zavřela ústa, je jim vhozena kost dotací a jak jest vidno, pole se jen žlutí. Že jsme si zaplevelili a vyhlušili tu nejlepší půdu je jenom důsledkem této nepromyšlené politiky. A to máme ještě navíc našeho vlastního mudrlanta, který nám sliboval, že veškeré hospodářské potíže vyřeší jakási kouzelná neviditelná bytost na trhu. Jakékoli snížení dotací do našeho zemědělství bude mít docela tragické následky. Dnes se daří vlastníkům půdy při troše štěstí propachtovat hektar za 2-3 % průměrné ceny půdy. Což u nejvyšší bonity může být tak kolem 5 000,- za rok. Žít se z toho samozřejmě nedá, ale rodina může jít několikrát na dobrý oběd do restaurace a třeba v neděli do zoologické. Pokud se dotace sníží, zemědělec přežije se záchovným ziskem a nebude si moci dovolit propachtovat půdu, protože na pachtovné jaksi nezbude. A tak se všichni sejdeme v jednom velkém šťastném JZD pod tím jedině správným vedením, a lány se budou vesele žlutit, a budeme řízeni jako firma. No a jídlo bude luxus, který si dovezeme z těch států, kde sedlák rozum neztratil.

Nahlásit

-
0
+

Palata má pocit, že se bráníme představě bohatého státu, solidárního s těmi chudšími a jako ty chudší uvádí Řecko, kde je dodnes důchod výše časké půměrné mzdy.
Já za sebe mohu říct, že se obecně takovým představám nebráním, a ve svých představách jsem také velmi solidární. Tak co takhle ty představy uvést do praxe? Dělá pro to pan Pelata něco konkrétního jako já, nebo jen žvaní na Finmagu, a spílá ostatním do čechácků? Kdo je tu nakonec ten skutečný čecháček, co fňuká u piva?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Mě osobně nejvíce uklidní stav unie, až členské státy odhlasují vyloučení Německa a Francie.

Nahlásit

-
7
+

Ostatně soudím,že autor článku by měl být superarbitrován pro blbost nebo vyloučen alespoň ze společenství slušných lidí pro ztrátu důvěryhodnosti,jelikož se provinil vůči novinářské etice,důvěryhodnosti a elementární slušnosti .Škodí a manpuluje dostatečně dlouho na to,aby i méně inteligentní bytost pojala podezdření,že se nejedná o novináře,ale o osobu placenou za manipulaci a propagandu.Dlouhodobě propaguje ilegální migraci a porušování mezinárodního práva.V okamžiku konfrontace zbaběle prchá a nasazuje své ještě naivnější nohsledy.Takový Karel Sabina.

Nahlásit

-
19
+

A soudruzi jsou podstatně lépe oblečeni, umí více jazyků. Ovšem odhodlání poprat se s problémy, které sami vytvořili, je stejné :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Jo, taky jsem si říkal, že si to mohl odpustit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Ale pokrok je viditelný. Komunisti zvládli plánovat na pět let a Eurosajuz dovede plánovat na sedum let.

Nahlásit

-
9
+

Pane Palato odpovězte si na otázku proč v EU posilují protibruselské síly. Mám pocit, že pasáž o Polsku a Maďarsku psala Jourová nebo Juncker.

Nahlásit

-
8
+

Zase palatovské kecy o čecháčkovské mentalitě.

Nahlásit

-
21
+

Proč mi to připomíná poslední staletí Říma, kdy Římané (rozuměj pouze ti co byli občany Říma jakožto města) dostávali obilí zadarmo, dovážené z ostatních částí říše aby drželi ústa, zatímco na hranicích se srocovali barbaři.

Nahlásit

-
21
+