Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kupředu levá s třešněmi

26. 2. 2018
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Také si myslím, že tato bitva není dávno vyhraná. Ona se totiž vyhrát nedá, ona se opakuje cyklicky a setrvale, jen její jevové formy jsou různé, odpovídají novým parametrům doby. Tady vůbec nejde o to, že KSCM získala nejakych 7 % v posledních volbách, ale o to, ze chování společnosti z února 48 je opet patrne (nadseni a manipulace davu, lhostejnost elit, politická kolaborace s mocí a silou, obsazování klíčových společenských vlivových pozic) a ta zvětšující se masa nespokojených je jen dočasně rozptýlena v ANO (taky vidíte ty kvanta připravených, kteří podpoří šéfa a on jim za to dá pašalíky v regionech ?), SPD (jste nasraní ? - dejte nám hlas my to zařídíme) ..., ale jejich součet funguje již dnes.

Pokud někdo není schopen rozpoznat tyto jevy, pak jsou zde jiné syndromy v oblasti chování konkrétních lidí, použití jiných mocenských nástrojů a sofistikované postupy manipulace. Někdo možná řekne - slyšíme trávu růst, ano, možná výsledky nebudou tak tragické jako po roce 48, je snadnější uniknout než po roce 48 (je otázka je-li kam).

Jistěže dnes nikdo nebude vyzbrojovat dělníky puškami (jsou jiné zbraně k dosažení cílů), nemáme Gottwalda, který by se učil v Moskvě (ale máme samolibou arogantní hradní kliku, která se opírá o zájmy a finance Moskvy a Číny), akční výbory nemusí obsazovat rotačky médií (stačí parlamentem vyměnit vedení čs. televize či rozhlasu), premiérem máme někoho, kdo má mocenské praktiky zažité a geneticky zakódované, ten má kolem sebe nadšené a zapálené podporovatele s vášní pro spravedlnost (namátkou poslankyně Malá či ministryně Šlechtová - nebo jsou to snad jen Kristýny Kočí II ?), nemáme zde Fierlingra, ale máme CSSD, kde obviněný premiér je jen "zásadní problém", nemáme zde Zápotockého, tátu lidu, ale máme možná naivní ministry, kteří podepsali Několik vět a to stačí jako setrvalý mravní kredit, pro rozhněvaný křik ulice není třeba otevírat okna, můžeme si občas pustit Máte slovo v TV, rozhádanost historických demokratických stran je nahrazena jejich dnešní nekompetencí či nedávnou chorobnou touhou po majetku, kterými diskreditují jejich původní ideologické ukotvení atd. atd.

Babiš, že je kapitalista, který nepřivede společnost svůj kapitál pod znárodňovací dekrety ? No proč by to dělal ? - lidu prostému tento druh podnikání založený na monopolizaci, dotacích a vhodných regulacích nevadí, jim vadí úspěšný soused, malá firma, spokojení zaměstnanci a živnostníci - tito svobodní lidé jsou předmětem závisti, nebezpečím pro moc a proto je třeba je populisticky perzekuovat.

Můžeme zatím někdo svobodně občas něco někam napsat, on to stejně nikdo moc nečte a tak se každý zařídí po svém. Internet, bitcoiny, věk, informace a celosvětová svoboda k přesídlení jsou jistým únikem. Dívat se na to ovšem je dost nechutné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tak u EET je tomu přesně naopak. Šlo o zabránění nerespektování zákonů a jejich obcházení. Pokud by mělo dodržování zákonů "elitami" nějak významně ovlivňovat dodržování zákonů občany, pak bychom už dávno žili v chaosu a bezpráví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-9
+

Diskuze

Víme, že není rok 1948, že jsme v éře globalizace, kterou pochopili i soudruzi v Číně a Vietnamu. Jde o změnu paradigmatu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vám ho na vašem pozemku a za vaše peníze pro vás milerád zachovám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Přece si nebudu dělat o státu nějaké iluze. Tak jako Vy si děláte iluze, že pokud ten stát odstraníte, tak nastane nějaký ráj na Zemi. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Hezky jste popsal ten váš milovaný státosystém.

Lišíme se jen v tom, že vy tajně doufáte, že estébácký oligarcha to nějakým zázrakem zlepší, kdežto já v něm vidím jen další logický level vývoje (zahnívání) toho systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Docela trefné. Jen to srovnání s 1948 je třeba brát s rezervou - dnes ten převrat není tak hard (je postupnější, salámovější, bez zatýkání a poprav). Bude možné jej zhodnotit až s podstatě větším odstupem. Plus se nesetká s tak jasným zahraničním odsouzením, protože podobné procesy ve větší či menší míře (oligarchizace, byrokratizace, rudohnědismus) probíhají všude.

Samozřejmě je otázkou, zda to Babiš dlouhodobě ustojí a co bude, až Babiš odejde tam, kam musí všichni. Jeho koncern jistě někdo zdědí a v jeho straně se jistě najde nástupce (stejně to jsou všichni zaměstnanci koncernu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Myslím, že s tím Únorem dost přeháníte. Babišovi bude letos 64 let, určitě tady nebude vládnout desítky let. ANO je strana, založená na jeho osobnosti a penězích, po odchodu AB z čela se velmi pravděpodobně rychle rozloží. Nemluvě o jeho údajné "mediální síle", se kterou podle vás "tluče do hlav voličů", což jsou dvoje noviny (v době, kdy tištěné noviny už čte málokdo), jeden významnější infoportál (idnes) a marginální televize Óčko. Ano, není to málo, ale takových je tady víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Věčné zaklínadlo drancířů, že v komunálu nejde o velkou politiku ale o chodníky. To je naprosto směšné, protože meritem je drancování veřejných rozpočtů i těch obecních a názor, že se na obcích nedělá nějaká velká politika je tak úplně směšně irelevantní. Tradiční politici loupí nejen na stání úrovni ale i na těch místních. Možná, že na těch místních se drancuje relativně více, než na té státní.

Nevíte o politicích, co by se prokradli k miliardám? No to asi bude tím, že nechávají krást ty kmotry, co se k těm miliardám přes ně prokradli. A tím hůř samozřejmě, protože takový tradiční "loupeživý" politik způsobí kvůli drobným v podobě několika milionům škody na veřejném majetku za miliardy a vubec ho to netrápí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ta geneze současné situace je jednoduchá a ve své jednoduchosti hrozivá:

1.Babiš se napakoval za pomocí politiků a běžně praktikované korupce/pomoci stranických sekretariátů.

2. Pak zjistil, že už politiky až tak nepotřebuje a nebude riskovat potenciálně trestně stíhatelné postupy (Čapí hnízdo ho bohužel nepříjemně dostihlo, i když se prokáže že trestný čin spáchán nebyl).

3. Se znalostí politického zázemí, dostatečně silným finančním zázemím a dobrým populistickým marketingem se dostal k moci.

4. Nyní si za pomocí legislativy dělá legální byznys (dotace, monopoly, regulace), který ho z trestního hlediska neohrožuje, je výnosnější, nemusí platit desátky a lidi to nezajímá, té hře nerozumí, důležité je aby sousedovi zdechla koza.

5. U moci se udržuje populistickými postupy (důchody, perzekuce malého podnikání) a stupiditou mas, které mu to baští a podrží ho u moci.

6. Tzv. demokratické politické reprezentace, které zdědily image po svých předchůdcích event. v nich něco přetrvává dodnes nejsou schopny čelit ani programem, ani důvěrou, ani marketingem. V horším případě se k němu dokonce přimknou a nechají se politicky zkorumpovat.

7. Jako nástroj udržení se u moci disponuje dostatečnou mediální silou, aby svou pravdu dokázal vtlouct do nemyslících hlav svých voličů.

8.Personálně zdecimované demokratické strany nedávají žádnou šanci na zlepšení situace a svou nekompetencí, amatérismem dělají Babišovi příjemnou stafáž jeho hry.

Je to jen sofistikovanější únor 48, který bude pochopen a rozpoznán, podobně jako únor 48, až po několika desítkách let. Opět sehrává roli technologie moci, naivita a manipulace mas a neschopnost elit tomu čelit.
No a to je celé a pohnout s tím bude pěkná fuška. Osobně to dávám za vinu předchozím politickým generacím pod vedením ODS, kteří buď nebyli schopni rozpoznat co budují nebo jim to bylo jedno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Tak u EET je tomu přesně naopak. Šlo o zabránění nerespektování zákonů a jejich obcházení. Pokud by mělo dodržování zákonů "elitami" nějak významně ovlivňovat dodržování zákonů občany, pak bychom už dávno žili v chaosu a bezpráví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Komunální politika je něco jiného, tu může dělat docela dobře třeba i komunista (a ten samý komunista ve vládě by znárodňoval a zavíral oponenty).

Příslušníci minulých vlád bezesporu kradli. Ale jednak nevím o žádném z předchozích politiků, který by se prokradl k mnohamiliardovému majetku (a Babiš ho má díky politice, i když žádnou funkci dříve nezastával - navíc za jeho vládního angažmá zvládl majetek rozšiřovat ještě rychleji).

Ale hlavně - kradení politiků je podle mne neodstranitelná feature systému, počítám s ní, není tím, co mne znervózňuje nejvíce. Ty peníze jsou pro mne ztracené již v momentě, kdy mi je FÚ pod hrozbou trestu sebere. A jestli si ty peníze nějaký politik (v rozporu se zákony, které si sám napsal) ukradne, nebo je (v souladu se zákony, které si sám napsal) použije na věci, které jsou často proti mým zájmům (např. najmutí dalších desítek tisíc úředníků), již není tak podstatné.

Problém je, že Babiš ne jen krade, ale předně snižuje míru svobody (utahuje šrouby, zvyšuje level fízlování), cíleně likviduje svobodomyslný nezávislý střední stav, paktuje se s nacisty a komunisty, atd...
Ano, kalousci (asi) kradli, ale neohrožovali moji svobodu a budoucnost - nebo alespoň ne tolik, jako Bureš.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

To, proč (nejen) tento pán se svým hnutím boduje, bylo/je samozřejmě dáno i politiky. Ale má to souvislost i s charakterem části voličstva - nároková mentalita, obava ze světa, nezájmem o obranu práv jednotlivce před mocí státu, neschopnost vyhodnotit pitomost jako pitomost (stát lze řídit, jako firmu). Je to daná realita, se kterou se pracuje... Čekají nás slunečné zítřky. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak to tady vypadalo za komunistů čistě z hlediska hospodářství je docela dobře popsáno v knize Bylo za komunistů lépe (https://vufind.mzk.cz/Record/ MZK01-001409164).Nicméně si myslím, že spolupráce s Babišem by mohla KSČM definitivně odeslat na smetiště dějin. To hodně jejich voličů asi neskousne.

Bohužel já se spíše bojím jejich následovníků, kteří mimo jiné ovládli před časem i Finmag.

Nahlásit

-
7
+

Prosím vás, komunální politiku sem nepleťte, ta musí držet hubu a krok s tím, co nalajnuje politika celostátní. Nijak tím nevylučuji možnost, že to mnohde může vypadat na komunální úrovni lépe, v ANO jsou povětšinou prověřené "kádry". Buďte konkrétní v tom, co kdo zkazil. Já například velmi silně vnímám to, že Babiš zkazil vnímání zákonů v ČR. Podle něj jsou zákony k tomu, aby se obcházely a aby se bruslilo na jejich hraně, a aby zde byla vrstva nedotknutelných, pro které zákony prostě neplatí. Tohle zkazil opravdu hodně, veřejně a očividně. A pokračuje v tom stále dál, na tom opravdu hodně maká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No, to trochu unikáte z tématu.
Tak zpět, jsou ti, které Babiš a jeho lidé vystřídali, nějak podstatně lepší, než on, resp. ANO?
Podívám-li se na data (státní dluh, vývoj ekonomiky, nezaměstnanost), tak jistě, že vliv vlády není zcela rozhodující, ale může toho hodně zkazit, což se třeba Nečasově vládě zřejmě podařilo.
Když se podívám o dva levely níž, tak u nás ve městě a v městském obvodě vládne ANO, a nejenže si nevede hůř, tohle osazenstvo je spíš lepší, než garnitury ODS a ČSSD, které na radnici seděly 20 let předtím.
ANO jsem nevolil, ale musím říct, že pokud to někdo dělá, tak mi to docela dává smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, pan Babiš (nejen) je výsledkem společenské poptávky části populace, dokázal ji využít. Dívám-li se na jeho osobní historii, na to, jak přišel k majetku, brát vážně jeho/ANO vytvářený veřejný obraz, nedokáži. Jsem přesvědčená, že pohrdá svým voličským elektorátem a, že se svědomitě zajišťuje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Neomarxisté se poučili se z nezdarů jejich předchůdců od Marxe přes Stalina a Hitlera k Chávezovi. Marx se ani nedostal k moci, Hitler zbytečně válčil a prohrál, Stalin neválčil, ale stejně to s padlo na hlavu jeho následovníkům, poučení soudruzi na Západě se drželi Gramsciho doporučení a opravdu tu hnusnou evropskou civilizaci zlikvidují. Gratuluji! Doufám, že se jim ta kyselina v ksichtě bude líbit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nesmyly. Těm lidem hlavně vadí, že tradiční "politici" beztrestně vydrancovali tuto zemi a ještě jim nadávají do spodiny, která jim jejich naloupený majetek závidí.

Nejsem fanoušek estébáka. Jen ho považuji za přijatelnějšího, než ty dosavadní lupiče.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale v tom nejsme ve sporu. Ubývá svobody, přibírá buzerace, cenzury, to je ale bohužel inherentní vlastnost všech státních institucí, komunisté nekomunisté.
Poražen je marxistický bolševismus, ovšem socialismus, ten se nám vrací, ovšem ze Západu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

To je hodně zjednodušené vidění světa. Takové voliče určitě levice má. Ale 40%? Ono život za 1. republiky nebyl žádný med, a nešlo jen o materiální chudobu, ale i o způsob zacházení s chudými lidmi. Těch drobných ponížení a zlomyslností bylo dost - úplně zbytečně. Moc se nedivím, že to takhle dopadlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Marxisté jsou pouzí učedníci proti současným neo-marxistům. Ti usilovně pracují na totálním zničení moderní civilizace.

Nahlásit

-
4
+

Babiš prostě jen chce stát privatizovat a řídit jako firmu.
Chce zlikvidovat ty, kteří jsou na státu nezávislí (malí a střední podnikatelé, kvalifikovaní zaměstnanci v malých a středních soukromých firmách nenapojených na dotace a státní zakázky).
Chce lidi nahnat do koncernu a do montoven. Udělat z nich závislé jedince.

Dále chce rozšiřovat a posilovat své impérium (potravinářské, lesnické, zdravotnické, ...) jednak "vhodným" směřováním dotací (viz jeho současná snaha "Brusel nám nebude mluvit do toho, na co použijeme peníze z Bruselu"), jednak svým vlivem na tvorbu legislativy (opak práva) a jednak samozřejmě silově - tím, že má na povel berňáky, zaklekávače, donašeče, kobry, FAÚ, příslušníky VB (nebo jak se tomu dnes říká), atd...

Je příznačné, jak tento aktivní podporovatel zločinného režimu (členství v KSČ, StB a práce v PéZetce, kam nikdo než superprověřený bolševický kádr nedostal) je tak blízký místním propagátorům státních monopolů (zejména toho na padělání peněz) a státního loupení (eufemisticky "přerozdělování"), že soudruhu F?
To vše je doprovázeno fňukáním demokratů, kteří se stále dokola diví, kam ta jejich milovaná lůzovláda (nutně) vede. K rudohnědismu (a ne, zdaleka ne jen u nás, ale v různé míře a různě rychle víceméně všude). Můžeme pozorovat "Democracy - The God That Failed" v přímém přenosu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Atraktivní volbou (dokonce pro podobně velké procento populace) byli v 1946 bolševici.
Řekl bych, že to je stále stejná voličská skupina - závistivá spodina volající po tom vašem přerozdělování.
Vůbec se nedivím, že jste takovým fanouškem toho estébáka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Kam to dopracovali tradiční polistopadoví loupeživí "politici", když i estébák, trestně stíhaný za podvody, který se nebrání podpoře od komunistů, je pro zhruba třetinu obyvatelstva jednoznačnou a zcela atraktivní volbou? Co jsou potom za vyvrhele ti tradiční "politici", když je v oblibě předehnal i Babiš?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Máte pravdu, je více způsobů pro dosažení diktatury. Historicky bych ale hodnotil komunizmus jako nejničivější, alespoň tedy pokud jde o naše území. Proto jsem za tento článek rád a rád bych, aby se lidé seznámili blíže s historií vlastního státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Také si myslím, že tato bitva není dávno vyhraná. Ona se totiž vyhrát nedá, ona se opakuje cyklicky a setrvale, jen její jevové formy jsou různé, odpovídají novým parametrům doby. Tady vůbec nejde o to, že KSCM získala nejakych 7 % v posledních volbách, ale o to, ze chování společnosti z února 48 je opet patrne (nadseni a manipulace davu, lhostejnost elit, politická kolaborace s mocí a silou, obsazování klíčových společenských vlivových pozic) a ta zvětšující se masa nespokojených je jen dočasně rozptýlena v ANO (taky vidíte ty kvanta připravených, kteří podpoří šéfa a on jim za to dá pašalíky v regionech ?), SPD (jste nasraní ? - dejte nám hlas my to zařídíme) ..., ale jejich součet funguje již dnes.

Pokud někdo není schopen rozpoznat tyto jevy, pak jsou zde jiné syndromy v oblasti chování konkrétních lidí, použití jiných mocenských nástrojů a sofistikované postupy manipulace. Někdo možná řekne - slyšíme trávu růst, ano, možná výsledky nebudou tak tragické jako po roce 48, je snadnější uniknout než po roce 48 (je otázka je-li kam).

Jistěže dnes nikdo nebude vyzbrojovat dělníky puškami (jsou jiné zbraně k dosažení cílů), nemáme Gottwalda, který by se učil v Moskvě (ale máme samolibou arogantní hradní kliku, která se opírá o zájmy a finance Moskvy a Číny), akční výbory nemusí obsazovat rotačky médií (stačí parlamentem vyměnit vedení čs. televize či rozhlasu), premiérem máme někoho, kdo má mocenské praktiky zažité a geneticky zakódované, ten má kolem sebe nadšené a zapálené podporovatele s vášní pro spravedlnost (namátkou poslankyně Malá či ministryně Šlechtová - nebo jsou to snad jen Kristýny Kočí II ?), nemáme zde Fierlingra, ale máme CSSD, kde obviněný premiér je jen "zásadní problém", nemáme zde Zápotockého, tátu lidu, ale máme možná naivní ministry, kteří podepsali Několik vět a to stačí jako setrvalý mravní kredit, pro rozhněvaný křik ulice není třeba otevírat okna, můžeme si občas pustit Máte slovo v TV, rozhádanost historických demokratických stran je nahrazena jejich dnešní nekompetencí či nedávnou chorobnou touhou po majetku, kterými diskreditují jejich původní ideologické ukotvení atd. atd.

Babiš, že je kapitalista, který nepřivede společnost svůj kapitál pod znárodňovací dekrety ? No proč by to dělal ? - lidu prostému tento druh podnikání založený na monopolizaci, dotacích a vhodných regulacích nevadí, jim vadí úspěšný soused, malá firma, spokojení zaměstnanci a živnostníci - tito svobodní lidé jsou předmětem závisti, nebezpečím pro moc a proto je třeba je populisticky perzekuovat.

Můžeme zatím někdo svobodně občas něco někam napsat, on to stejně nikdo moc nečte a tak se každý zařídí po svém. Internet, bitcoiny, věk, informace a celosvětová svoboda k přesídlení jsou jistým únikem. Dívat se na to ovšem je dost nechutné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
16
+

Bohužel komunisté se vracejí v plné síle. Stbák + ČSSD + KSČM. Tohle bude extrémně korupční vláda. Očekávejme další šikanu obyčejných lidí a podnikatelů. Co jiného od babiše taky čekat? Babiš je zloděj, dotační podvodník, trestně stíhaný člověk, bývalý Stbák, co vědomě spolupracoval s Stb, a bude podporovaný komunisty. kam sme to za těch 28 let dospěli. Točíme se v kruhu.
http://www.epshark.cz/clanek/460/slovensky-soud-babis-byl-bures

Nahlásit

-
6
+

Jsou různé způsoby, jak dosáhnout diktatury a komunismus je jen jeden z nich.

Je celkem jedno, pod jakou ideologií je moc v rukách jedné strany či jednoho člověka.

Takže Babiš pokračuje v tom, co dělá (jak píše pan Březina) - buduje impérium...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Není vůbec třeba, aby to nazýval komunizmus. Používá a legitimizuje jednotlivé prvky komunizmu. Rozněcování nenávisti jedné skupiny proti druhým, to bylo už mnohokrát popsáno, viz např.celé EET. On nemusí nikomu nic předávat, on sám je kovaný komunista a zcela stačí, když má moc v rukou on sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Fakt si myslíte, že Babiš má zájem zavést nějaký komunismus? Že se jako čtvrtstoletí snažil vybudovat firemní impérium jen proto, aby ten majetek odevzdal soudruhům do správy?

Kdybych si měl vzít z února 1948 nějaké poučení, tak asi tohle: malér obvykle přijde odjinud, než ho většina (včetně většiny elit) čeká. Tehdy se zdálo být největším zájmem nepřipustit znovu silné Německo, novou zradu Západu a posilovat spojenectví s Big Brotherem na Východě. No, mýlili se strašně a osudově.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nepřipadá mi, že tato bitva byla vyhraná dávno. Spíše bych řekl, že nebyla nikdy dobojována. Je spousta náznaků pro toto hodnocení: Proč mají poražení a nepodstatní čím dále větší slovo v politice? Proč se agenti STB zjevně již bez skrupulí a beze studu angažují v politickém životě? Proč je program komunistů velmi obdobný tomu, který propagoval zmiňovaný Gottwald? Na masovou barevnou migraci a přehodnocování genderové ideologie nasadí komunisté stále stejný program, pořád zpívají stejnou písničku třídního boje, rozněcování nenávisti.

Dovolím si připomenout, že k ostudě všech křesťanů (ke křesťanství se tehdy hlásilo téměř 100% Němců), v roce 1932-1933 zvítězila ve volbách Hitlerova NSDAP. Hlavní program? Nastolení pořádku, znovuvybudování tradičních hodnot. Neslyšíme snad dnes něco podobného právě od komunistů i od těch, kteří v komunistické straně sice nejsou, ale jsou s ní zcela nesporně spjati?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+
1/2