Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Budou nám zaměstnavatelé povinně platit příspěvky na penzijko?

26. 1. 2018
 19 456
72 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jasně, sypejte do 3.pilíře co nejvíc. Až bude 1.pilíř bankrotovat, znárodněním toho třetího si koupíme prodloužení existence toho prvního o rok.

Nahlásit
-
25
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ono to ale jinak nepůjde. :-) Pro koho budou ti producenti produkovat, když z jejich zaměstnanců a tedy i zákazníků naděláte bezdomovce? Takže v prostředí dalšího koncentrování kapitálu a další automatizace produkce je vyšší míra státního přerozdělování jedinou možnou cestou k udržení funkčnosti a stability ekonomického systému. Proto taky ten hysterický frontální útok těch, co koncentrují, na stát a na demokracii, protože to je jejich jediná překážka v cestě k nastolení ekonomické totality, nebo genocidy chudých, které nebude mít kdo zabránit (viz současné rozumbradování o tom, jak planeta Země nezvládne další populační růst), protože stát už zde nebude.

Jediná šance většiny lidí je tak udržet demokratické národní státy v chodu. Riziko toho, že si lidé demokratický stát vzít nenechají, se snaží vyřešit tím, že ty lidi prostě vymění. Viz vyvolávání absurdních válečných konfliktů a následné financování přílivu uprchlíků. K tomu přidali ještě uprchlíky ekonomické. Součástí obrany demokratických států je tak také obrana před přílivem uprchlíků. To má rovnou dva pro ně příznivé efekty. Jednak nejprve naředění ve finále výměna občanstva a druhak ekonomický rozvrat států.

Ruku v ruce s těmito aktivitami jdou i ony "dluhové krize", kdy se banksteři snaží některé státy finančně zlikvidovat na trzích se státními dluhopisy. Tohle je ale pro bankstery příliš nebezpečná hra. Tedy snad už to pochopili.

A pak tu máme další frontu, na které operuje armáda think thanků a Altmanů a Frajů, kteří se snaží vymývat mozky lidem absurdními libertariánskými a anarchokapitalistickými teoriemi, jejichž jediným cílem je opět, jak překvapivé, rozvrat a odstranění státu a demokracie jako největšího zla, které kdy bylo vymyšleno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-9
+

Diskuze

Jde o princip, že každý kapitalista by si měl vážit svých zaměstnanců, protože většinou jsou to také jeho zákazníci a určitě jsou to zákazníci jiných kapitalistů. Jde tak o přístup typu "kapitalisté sobě". Avšak vzhledem k tomu, že tato logická teze nejde moc dohromady s konceptem neúprosné vzájemné konkurence mezi jednotlivými kapitalisty, nakonec jiné funkční řešení, než že daný princip zajistí agregátně stát, prakticky neexistuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdíl je v tom, že Baťa produkoval obuv, kterou si lidé dobrovolně kupovali a on ze svého zisku dobrovolně řešil podobné věci.
Dnes takové věci řeší stát se svou "efektivitou" a nuceným výběrem daní.

Boty jste si u Bati koupit nemusel.
Zkuste odmítnout platit daně a poznáte ten rozdíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tuhle debatu už jsme tu vedli. Házíte všechny do jednoho pytle. Jistě, že část lidí se chová, jak píšete. Nicméně značná část lidí si chudobu nevybrala a není s ní v žádném případě spokojená ani smířená a k těmto lidem směřuji svou velkorysost. To, že nechtěně budu velkorysý i k těm druhým, toleruji. Netrápím se tím. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro Vás je všechno černé nebo bílé. :-) Nejste schopen uznat, že uvedené technologie mohou být zneužity i státem pro dozor na občany? Většina věcí na světě mají tuhle vlastnost. Že mohou sloužit stejně dobře někomu a stejně tak dobře jeho úhlavnímu nepříteli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem rád, že se zde občas objeví někdo, kdo se umí na celou věc podívat z odstupu a bez ideologické zaslepenosti. Tleskám. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cituji z prispevku pana Fulda:
"Pro koho budou ti producenti produkovat, když z jejich zaměstnanců a tedy i zákazníků naděláte bezdomovce?"

Cetl jsem ted podobnou uvahu v knize Tomase Bati "Myslenky a Projevy". Baťa nekolikrat prosazuje nazor, ze on jako podnikatel potrebuje bohate zamestnance, kteri jsou take jeho zakazniky. Zasadne nesouhlasil s myslenkou "podniku rizeneho delniky" a podobnych extremne socialistickych teorii. Nicmene mu bylo jasne ze se musi zasadit o zlepseni podminek vsech lidi, aby se tito vytrhli z bidy a meli sily a prostredky k nejakemu rozvoji. Prosazoval se dokonce i v komunalni politice a hajil projekty o kterych sam tvrdil, ze nemaji sanci financni navratnosti = prerozdeloval. Pokud si pamatuji tak i nekolikrat zminil ze lide jako jednotlivci ani jako male skupiny nemaji realnou moznost takove investice provest. A v dalsi vete tvrdil ze lide nemaji spolehat na subvence, ale maji se snazit zlepsit podminky ve svem okoli vlastnimi silami. Nebyl to blazen a vedel ze paka ma dve strany a cim vice jednu zkratite tim mene na druhe zvednete.

Dnes je skutecne spousta lidi co se ocitli na pokraji. Zemedelstvi a prumysl proste nepotrebuje tolik lidi jako pred 20 lety. Videl jsem zemedelskou firmu, ktera behem poslednich 30 let zredukovala pocet zamestnancu z 900 na necele 200. A zatimco pres 15 lety potrebovali 40 traktoru dnes to zvladaji s 10. A ti lide porad ziji a neni jich malo. Podivejte se na par rozhovoru s lidmi z venkova co volili Babise a Zemana. Klidne se jim muzete smat a povazovat jejich nazory za pitome... Nicmene - pragmaticky - co s nimi jako chcete delat? Zavest jim trzni ekonomiku at se zacnou starat sami o sebe? Oni se zacali starat o sebe, jsou mozna nevzdelani ale nejsou blbi. A efekty muzeme videt v kazdych volbach. Spoji se proti kazdemu "liberalnimu = trzne ekonomickemu" pricipu. Protoze to neni jen zalezitost ekonomie, ale i biologie a oni proste chteji prezit. Nechteji davky a povalecny zivot. Chteji mit praci ktera uzivi je a jejich deti. Chteji byt platnymi cleny spolecnosti a ne sockami z vesnice co musi za praci dojizdet 3-4 hodiny denne. A je jim jasne ze se z toho vlastnimi silami nemaji sanci dostat. Kazdou zmenou technologie a vyrobnich procesu k vyssi efektivite takovi lide vznikaji a jejich moznost prizpusobit se se snizuje s vekem. (zkuste sveho 50 leteho pribuzneho co delal v tovarne nez to zavreli realne naucit treba programovat a uspet v konkurenci zavedenych firem, nebo mu muzete vysvetlit ze lidska spotreba je nekonecna a ze ma jit hledat prilezitosti).

Kapitalismus bez redistribuce skonci katastrofou, naprosto stejnou katastrofou jako redistribuce bez kapitalismu. Par lidi hleda treti cestu, ale zatim nejak neni na snade. A Baťa to vedel a proto asi tak balancovat a snazil se o rovnovahu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Počítače a web svobodu spíše zvyšují, než snižují.
Zvyšují šance lidí se vyhnout státnímu teroru.
Dokud se posílaly papírové dopisy, stát je v pohodě všechny rentgenoval či otevíral a četl. Dnes může číst jen maily lidí, kterým je soukromí a bezpečnost ukradená. To samé s telefonováním, přesunem finančních prostředků, atd... Dnes jsme na tom lépe. To že stát v pohodě sleduje ovcovitou masu, které je její soukromí ukradené, to je sice věc jiná, ale naprosto nezajímavá. Ať si počtou - třeba se dozví, co bylo včera ve Výměně manželek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Aha. Takže člověk, který při naprostém nedostatku pracovních sil odmítá pracovat, zato si od ostatních nechá platit ubytovnu, dávky, školy pro děti, zdravotní péči pro celou rodinu, atd... ubližuje jen sám sobě?
Člověk, který odmítá za prací cestovat víc jak 5km denně ubližuje jen sám sobě?

A opravdu si jste jist, že ty daně jdou jen na potřebné? Ne, na potřebné jdou dobrovolné dary a charita. Z daní se platí penze (příjem důchodců, které stát opětovně ožebračil a znemožnil jim žít nezávislý život), platy desítkám tisíc příživníků a škodičů na úřadech, dotace do Babišovy řepky, limuzíny a rauty politiků a vrcholných byrokratů, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Chudí tím, že se dostali do chudoby "ubližují" jen sami sobě, popř. svým blízkým. Srovnávání chudých s vrahy a násilníky a jinými zločinci je samozřejmě jen projevem u Vás standardní úrovně Vaších značných sklonů k slaboduché demagogii.

Velkorysost se může projevit i tím, že prostě hystericky neřeším, že část mých příjmů jde automaticky (prostřednictvím daní a odvodů) i na chudáky. Není třeba aby byly zrušeny daně a odvody, abych si mohl připadat jako úspěšný člověk, který je i náležitě velkorysý. To, že Vy a Vám podobní se nemáte šanci do takovéhoto mentálního rozpoložení nikdy dostat znamená, že je jen správně, pokud je po sobcích Vašeho typu vymáhána vaše "velkorysost" (nepřehlédněte ty uvozovky!) prostřednictvím daní a odvodů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A panda je chytřejší, než mýval, že? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, možná MĚLI. I když je otázka, nakolik to je štěstím a nakolik pílí.
Ale znovu: MĚLI. Možná. Ale nutit je k tomu násilím? Zločin!

Pokud tu stále razíte teorii, že chudí za svou chudobu nemohou, musel byste zcela stejně razit, že zločinci/vrazi/násilníci za své chování také nemohou a pak je nespravedlivé, aby si nesli následky svého chování. A možná ten, kdo nekrade, neznásilňuje a nevraždí by také solidárně měl jít na chvíli sedět do basy, vždyť jen měl štěstí, že nezdědil zločinecké dispozice, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jsou, ale Švýcarsko je "chytřejší", než Francie, Singapur je chytřejší, než Belgie a Chile je chytřejší, než Venezuela.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"To by ty státy byly dost hloupé. "
Vy ale přece sám setrvale tvrdíte, že státy hloupé jsou už jen z povahy věci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano. Popsal jsem, kam až mohou "svobodomyslní" jedinci Vašeho ražení dovést sociální stát s poukazem na to, že stát má být pokud možno žádný, v nejhorším jen úplně, úplně maličký... Takové tržní lágry, které by "řešili", nemohoucí, nemocné, nadbytečné, opuštěné, nepotřebné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Civilizovaní lidé si jako otroci nepřipadají a pokud se tak cítí, nikoho neohrožují. Nicméně "svobodomyslní" anarchokapitalisté směřují k lidské společnosti, v níž bude zcela přirozené chovat se jako divá zvěř a tím ohrožovat civilizované lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ti co prodělávají na průběžném systému mají obvykle to obrovské štěstí, že se jim v jejich "ekonomické životě" vede náramně dobře. A toho by si měli vážit a být trošku velkorysí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vy tvrdíte, že můj argument snadno překonají jiné vlivy, aniž byste ale byť jen jediný konkrétní uvedl a vysvětlil proč. :-) Namísto toho mě posíláte ty tajemné (nejspíše neexistující) vlivy kamsi hledat. Nepřipadáte si směšně? :-)

Důchodový účet není reálný problém. Peníze pouze odráží, co se děje v reálném světě. Pokud bude dostatek reálných statků, v penězích se to jen odrazí a já tvrdím, že reálných statků nebude pro početně se snižující populaci pouhý dostatek. Bude jich nadbytek. A ti co budou tyto statky produkovat budou potřebovat ty, co si je od nich koupí. Tento tlak povede k tomu, že stát vyrovná případnou nerovnováhu na trhu. Peníze nejsou problém, již z povahy peněz samotných (komoditní peníze by problém být mohly, účetní peníze nikoliv). Produktivní se budou mít skvěle díky růstu produktivity a důchodci také, protože stát zařídí, aby se na růstu způsobeném růstem produktivity podíleli. Jediné co tomuto může reálně bránit je nedostatek reálně vytvářených spotřebních statků a ten podle mne nehrozí. Tedy pokud sami tento nedostatek aktivně nevyvoláme tím, že se budeme snažit řešit nějaký neexistující problém. :-)

Zatím jsme se bavili o mém tvrzení, že budoucnost není problém. Zkuste mi nastínit v čem vlastně ten budoucí problém vidíte Vy a HLAVNĚ, jak byste ho tedy efektivně vyřešil. :-) Nejspíše pak zjistíme, že právě Vy se neopíráte o nic jiného, než o víru a ideologii. Teprve až budeme moci porovnávat obě řešení, pak budeme moci dojít k nějakým smysluplným závěrům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To by ty státy byly dost hloupé.

Pokud svůj "byznysplán" založí na tom, že budou lákat vzdělané, schopné, mladé lidi (a své penzisty naopak nadále motivovat k trávení podzimu života v levnějších destinacích od Kanárů po Thajsko), mohou na tom jen vydělat.

Navíc zdaleka ne všechny státy mají problém se stárnoucí populací spoléhající ve velké míře na průběžný ponzi systém. Jsou státy, kterým populace (tolik) nevymírá a nestárne. A jsou státy, které buď průběžný letadlový systém nemají vůbec, nebo jen symbolický a podpůrný, odvody nejsou vysoké a lidé v penzi se na něj spoléhají jen minimálně. A jsou i státy, kde platí obě podmínky (nevymírají a nespoléhají na pyramidovou hru). Pro ně bude velmi lákavé stát se přitažlivým pro lidi bohaté a pro lidi kreativní a produktivní. Tak jako dnes máte různá Monaca lákající špičkové umělce, sportovce a podnikatele - tento lákací byznys bude hitem 21. století. A velkou výhodou bude mít majetek ve formě, se kterou se půjde přestěhovat nejsnadněji (tedy ne činžák na Žižkově s nájemníky/důchodci, ale zlato, bitcoin, obraz, ... případně pozemky a akcie v zemích, které mají potenciál stát se cílem této formy migrace). Je dobré na to myslet již dnes, s předstihem, protože čím více lidem toto dojde, tím levnější bude ten činžák a dražší ta lehce přenositelná forma majetku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No hlavně tedy ta "udržitelnost" NENÍ zajímavá pro ty, kteří na systému nejvíce prodělávají a to ještě s.Fulda chce rušit zastropování odvodů, zavádět progrese, atd... Je jen jedna možnost: EXIT

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jelikož je ČSÚ podobně kreativní ve volbě metodik, tak ta 2% nikoho nevytrhnou

http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenom si dovoluju upozornit, že existují dva produkty, kterým se dneska říká penzijko. Fondy takzvaného doplňkového penzijního spoření dokážou při agresivním nastavení udělat rozhodně víc než dvě procenta – viz zde: https://www.penize.cz/doplnkove-penzijni-sporeni/328434-doplnkove-penzijni-sporeni-jak-si-letos-vede-nove-penzijko

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pak jsou otroci nejcivilizovanější ze všech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To asi nevíte, jaké jsou podmínky jednorázového výběru penzijka seniorem po pěti letech...Je to v podstatě lichva. .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No právě, že udržitelnost zajímavá je. Přinášíte však nesmyslný argument, který sice logický je, ale není zjevně dost silný, aby dostatečně pohnul s realitou. Jinými slovy, jiné efekty tento vámi prezentovaný hravě přehrají. Zkuste hledat dále, třeba najdete vlivy, které mají skutečnou váhu.

Vy tvrdíte, že není třeba se znepokojovat. Budoucnost vidíte v pořádku, zdroje budou, protože i když bude méně těch produktivních a více důchodců, budou přinášet větší produktivitu. A odkudpak berete takovou jistotu, když dlouhodobě je důchodový účet v mínusu, a když se dostane do plusu, tak jedině v období, které je na špici v konjunktuře. Navíc ve srovnání s předchozími schodky, tento přebytek je vyloženě trpasličí? Je zřetelné, že vámi prezentovaný vliv je aktuálně minoritní. Prostě je to jen ideologie, které věříte. Vaše vzdušné zámky jsou postavené tak emotivně, že jste snad schopen i odkývat klidně reálné další schodky, protože "přece v budoucnu to vše doženeme díky vyšší produktivitě...".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ještě nikdy jste nepopsal realitu sociálního státu tak dobře, jako v tomto vašem příspěvku. Tleskám. Vidím to naprosto stejně - mezi sociálním státem vašeho pojetí a vězením (gulagem, nucenými pracemi,...) žádný velký rozdíl pro většinu občanů není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Centrálně sjednocení a koordinovaní miliardáři a brzy i dolaroví bilionáři si tu neorganizovanou a dezorientovanou lůzu dají bez států k snídani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ochočení občané = civilizovaní občané. "Svobodomyslní" anarchisté = divoká zvěř. Co si vyberu je přece jasné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Udržitelnost průběžného systému je snad pro Vás nedostatečně důležité téma?
O tom, že se kondice důchodových systémů odvíjí od kondice ekonomiky, přece není třeba diskutovat. S tím nic nenaděláte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Proč si myslíte, že ČR bude jediná, kdo to takto bude řešit? Myslím si, že to zavedou všechny vyspělé státy a utíkat budete moci pouze do rozvojových zemí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

V podstatě ano. Pokud se státu podaří zajistit základní životní potřeby, mezi něž ale řadím i bezbarierový, tedy v podstatě bezplatný přístup k zdravotní péči, pak ano vše ostatní můžeme nechat na trhu. Jen se obávám, aby ve jménu svobody jednotlivce nebyly nakonec ty základní potřeby těch potřebných zajišťovány prostřednictvím koncentráků, kde budou mít potřební taky zajištěnu potravu, vodu, vzduch, teplo a alespoň minimální kontrolu svého prostoru - svoji pryčnu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/3