Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na obranu hotovosti: vraťme do oběhu velké bankovky!

3. 1. 2018
 7 687
71 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zrušení hotovosti je pro establishment tak lákavé ze dvou důvodů:

1) možnost dodatečně zdanit každého jedince, včetně dětí - uvalením záporné sazby na zůstatek na účtu.
2) evidence a dohledatelnost jakékoliv transakce.

Záporné sazbě na účtu se už nikdy nevyhnete - nebudete moci peníze vybrat a hotovost strčit do šuplíku. Lidé budou peníze okamžitě utrácet, aby o ně nepřicházeli. Tím se stanou závislými na půjčkách a na státním přerozdělování peněz. Naprosto závislými na těch, kteří tento systém adorují a prosazují.

Při platbě "cash" nikdo nestrká nos do vašeho vztahu prodávající-klient. Nelze vystopovat, co všechno kdy padesátikoruna, kterou jste právě zaplatili za zmrzlinu, v minulosti platila. Nikdo váš nákup zmrzliny nesleduje, neschvaluje, neeviduje.
Při bezhotovostí platbě je zde vždy třetí subjekt (clearingová nebo karetní společnost), která platbu zprostředkuje, schválí, verifikuje, realizuje a eviduje. Někdo (rozhodně tato společnost a stát, který licenci udělí) bude vědět vše o vašich platbách. Až si stát spojí vaši zdravotní dokumentaci s vašimi platbami, nepovolí vám příště v zájmu vašeho dobra koupit uzený špek nebo zaplatit ve vinárně. Prostitutku nezaplatíte - dámy gigola. Nekoupíte si benzín, nedobijete elektřinou Teslu, protože stát ví, že máte potíže s očima a neměl byste řídit. Nenakoupíte si ve slevě 20 lahví Shirazu, protože stát nepodporuje hromadění zásob. Nezaplatíte časopis o zbraních, protože stát vás má evidovaného v databázi účastníků demonstrace.
Škála buzerace je neomezená a není ani limitována idiocií příslušníků establishmentu.

Obavy establishmentu o zneužití hotovosti ke kriminálním účelům jsou nepodstatné. Především establishment je kriminálním podsvětím a mafiemi (nepochybuji že i v ČR) placen jinak než bankovkami.

Až budou jen bezhotovostní platby, zjistím po odeslání podobného příspěvku, že už z účtu nezaplatím připojení na internet a platbu za telefon.

Nahlásit
-
51
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nesouhlasim s timto strasenim.
Argumentace vypadkem spojeni komunikace s bankou je nesmysl, protoze v dobe kdy neexistoval internet existovaly bankomaty a vse fungovalo. Tzn. offline automaty tento problem mit nebudou. S elektrinou by se to take dalo vyresit, ze by se zakonem zavedlo, ze musi mit kazdy automat nejakou zalohu, treba ostrovni system.

Nahlásit
-
-36
+

Diskuze

Začíná se blýskat na lepší časy. Dokonce i na roklenu, kde se objevovali články o nespoutaném tisku peněz centrálními bankami téměř na denní bázi, vyšel konečně seriozní článek nazvaný "Množství peněz určuje ekonomika, nikoli centrální banka", který uvedený mýtus vyvrací.

Snad se konečně někteří zdejší odmítači "frakčního bankovnictví" (jak nesprávně označují peněžní systém založený na účetních penězích) chytí za nos. :-)

https://roklen24.cz/a/S4Krf/mnozstvi-penez-urcuje-ekonomika-nikoli-centralni-banka

Nahlásit

-
1
+

Předně. Reagujete na příspěvek, který byl omylem vložen jako samostatný, když měl být reakcí na níže uvedený příspěvek.

Dnes v ČR funguje clearingový systém CETRIS (Czech Express Real Time Interbank Gross Settlement system). Již z názvu je zřejmé, že jde o vyrovnávání plateb v reálném čase.

Pouze v případech, kdy banka nemá dostatek likvidity, zařadí se převodní příkaz do fronty a realizuje se až poté, co banka chybějící likviditu dodá na její rezervní účet.

Podrobněji viz https://www.cnb.cz/cs/platebni_styk/certis/certis_popis.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja by som sa Vás ešte spýtal na to, kedy banky robia clearing prebytkov a schodkov depozít. Predpokladám, že v ranných štádiách internetu to trvalo celé dni a ak išla pani vedúca na OČR, tak aj týždeň. Dnes to robia zrejme na dennej báze niekedy neskoro v noci, alebo skoro ráno. Môže to tak byť?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Chápu, že omezencům Vašeho formátu mohou přijít věci, kterým nerozumí, směšné. :-)

Nahlásit

-
0
+

Moje představivost je pestrobarevnější než si někdo s takovým deficitem fantazie jako Vy vůbec dokáže představit. Dokladem toho je, že jste nepochopil ani za mák nadsázku s nesmyslnou komisí, ale to je na sockomoušského sociálního inginýra asi příliš.
A pobavilo mě to chucpe, které sem cpete: "... není žádný trest za bezdětnost...", ale "...povinnost bezdětných spořit si na důchod". To je fakt super, když to není trest, ale povinnost. :-)))
Obdivuji svatou trpělivost některých účastníků diskuse s Vámi, bohužel se to ale stejně míjí účinkem, vše neustále překrucujete a opakujete dokola stále ty samé nesmysly. Já ji (tu trpělivost) nemám, pro mě jste i se všemi bolševickými nápady prostě xmíchu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"přičemž poměr obou "zdrojů" státních příjmů by měl být vyvážen tak, aby nedocházelo k výraznému růstu nebo poklesu ceny spotřebního koše."

Vzhledem k tomu, že již dnes roste minimálně o 6%pa, tak byste opět museli nějak kreativně inovovat metodiku výpočtu, aby opět byl důvod bojovat s "deflací".

"Pokud budou kryptoměny používány jako účinný prostředek pro daňové úniky, pak je stát samozřejmě zakáže a budete se pohybovat v ilegalitě"

Klidně, ať si stát trhne. A nebudu zdaleka sám, pokud lidi tím svým tiskem k úprku z fiatu budete čím dál víc motivovat. To pak státu moc času na postihování (nepostihnutelných) kryptoměn moc času nezbude, když měna, ve které vyplácí represivní aparát hyperinflačně skončí.
Ani ilegální šíření filmů na torrentech neumí ten váš moloch postihnout, natož platby zcela anonymní měnou Monero, či pomocí Verge přes Tor. Good luck.

"Můžete se stát zločincem."
Tím už jsem byl třeba díky šíření infomací ze Svobodné Evropy. A vy zase budete takovým tím prorežimním aktivistou, co píše do Ruďasu, jak je potřeba zatočit s keťasy, kulaky a šmelináři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Další naivka, co chce spoléhat na zázračnou dobrovolnou solidaritu těch druhých, když ho samotného by se závislost na milodarech druhých netýkala. :-) To mě vždycky rozesměje, takováto průhledná argumentace. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Rozhodně. V dnešním zřízení žádní chudí nejsou, a už vůbec ne chudí důchodci.
A jakmile by běžným lidem zůstalo v kapse víc peněz (díky neplacení sociální daně), zároveň by se automaticky zrušily všechny charity a možnosti dobrovolného příspěvku chudým.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To by nefungovalo pro chudé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozumím tomu, že zcela zjevná absence představivosti Vám neumožňuje vidět podstatu mnou navrženého.
Předně chápu, že někteří lidé nemají děti ne proto, že by nechtěli, ale protože nemohou. Tito lidé mohou dítě adoptovat nebo zůstat bezdětní. Mnou navržené není žádný trest za bezdětnost, jak Vy to nejspíš chápete. Povinnost bezdětných spořit si na důchod je zde pouze jako náhrada za investice do další generace, které učiní ti, co děti budou mít, pokud má platit, že všichni mají mít nárok na rovný důchod. Toto samozřejmě nemůžete pochopit, pokud nerozumíte průběžnému systému. Pokud nerozumíte průběžnému systému, nebojte se mě zeptat. Rád Vám to vysvětlím.

Žádné komise by samozřejmě potřeba nebyly. Do státního fondu by odváděli bezdětní lidé již od okamžiku, kdy začnou získávat příjmy ze závislé činnosti nebo podnikání. Pokud by se jim posléze narodilo dítě, naspořené prostředky by začaly být rodičům měsíčně vypláceny po celou dobu výchovy potomků. Pokud by dítě neměli, bez ohledu na to, jestli to bylo jejich rozhodnutí, pak by platili do státního důchodového fondu odvody až do okamžiku odchodu do důchodu. Po odchodu do důchodu by pak dostávali stejný rovný důchod, jak ti co vychovali děti. Důchodový systém by tak měl dva zdroje financování v rámci průběžného i fondového principu.

Uvedený systém by navíc motivoval příjmově lépe situované páry k tomu, aby si z fondu vybrali skutečně naspořenou částku, protože v případě, že tyto peníze na výchovu dětí nevyužijí, budou použity na výplatu rovného důchodu, což bude právě pro lépe příjmově situované páry motivační. Lidé s nízkými příjmy na tom pak budou z hlediska jejich důchodu stejně bez ohledu na to, jestli měli, či neměli děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zase jste si vybral extrém. :-) Není divu, když k jednou (tomu anarchokapitalistickému) tak tíhnete, že? Píšu o tom, že by mohla existovat kombinace výběru daní a "tisku peněz", přičemž poměr obou "zdrojů" státních příjmů by měl být vyvážen tak, aby nedocházelo k výraznému růstu nebo poklesu ceny spotřebního koše. Ve určitých situacích si dovedu dokonce představit i záporné daně. :-)

Vy se samozřejmě odchodem do kryptoměnové zóny nemůžete vyvázat z povinnosti platit daně. K tomuto cíli vede např. bezdomovectví. To je jeden z reálných způsobů úniku z moci státu a to ještě ne absolutní. Pokud budou kryptoměny používány jako účinný prostředek pro daňové úniky, pak je stát samozřejmě zakáže a budete se pohybovat v ilegalitě. A to je druhý reálný způsob, jak naplnit svou libertariánskou touhu po osvobození se od státu. Můžete se stát zločincem. I v tomto případě ale exit nebude dokonalý, protože až Vás stát načapá, tak Vás zavře. Jediný dokonalý exit z prostředí státu je odlet na jinou planetu. Vždyť na něco takového nakonec přišla literární libertarianská ikona Randová ve svém díle o Atlasovi. Už tehdy jí bylo jasné, že libertariánský ráj s většinou lidí zařídit nepůjde. Sektu už máte založenou, teď už to jen zorganizovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zkrátka jediné spravedlivé zabezpečení na penzi je zcela soukromý a dobrovolný systém.
Kdo chce spoléhat na děti, ať spoléhá na děti.
Kdo chce investovat do nemovitostí, akcií, zlata, bitcoinu, vína, ... tak ať to dělá.
Kdo chce rozjet firmu a pak ji výměnou za doživotní rentu věnovat synovi, tak může.
Kdo chce penzijní průběžnou pyramidovou hru, ať si ji s podobnými lidmi klidně provozuje.

Ať si lidé zvolí libovolnou kombinaci z nepřeberného množství možností - alespoň bude diverzita a systém tak nebude náchylný ke kolapsům a problémům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Čistě komoušské sociální inženýrství, to je úplný nesmysl, i na Vaše nápady neuvěřitelný.
Slyšel jste někdy o tom, že nemít děti nemusí být zrovna volba? Ve Vašem podání asi budou důchodcovské prověrkové komise každý rok zjišťovat fertilitu, popřípadě upravovat důchod podle výsledků. A důchod nedostane nikdo, protože všechny už budou po klimakteriu a ti druzí už nebudou mít kde uplatnit své geny. Fuldo, to je tak nebetyčná ptákovina, že to už opravdu nemůžete myslet vážně :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No to by bylo super a v podstatě jsem pro.
Ať stát nevybírá daně (a propustí všechny zaměstnance finančáku a celníky) a potřebné peníze ať si půjčuje, nebo tiskne (ono je to vlastně totéž, jen jiným pohledem).

Já budu obratem veškeré příjmy převádět do franků, zlata a bitcoinů a stát tak vlastně bude inflačně zdaňovat jen skalní etatisty a fiato-fily jako jste vy, takže to konečně bude spravedlivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale vždyť to je aritmetika. Pokud stát vybere daně "inflačně", pak je jasné, že na přímo vybral méně, než utratil. A ani to většinou státům nestačí, protože jsou věčně v deficitu. Dokonce si myslím, že pokud by státu stačilo "inflační vybírání" daní, pak by nemusel vybírat daně skutečné. :-) Výbornou příležitostí pro vydání se tímto směrem je paradoxně právě deflační období. Během deflace sice nelze deflačně vybírat daně, ale lze deflaci čelit fiskální expanzí ("tiskem" peněz, kterými bude posílena kupní síla spotřebitelů). Probléme takového "výběru" daní ale je růst státního dluhu, který někteří ekonomové přemýšlející v rámci komoditních peněz považují za něco špatného a nebezpečného.

Ale tuhle debatu jsme zde už vedli, jestli se nepletu. :-)

Jinak stát nepotřebuje konkrétní objem peněz. Ve skutečnosti je to tržní kapitalistická ekonomika, kdo potřebuje k udržení rovnováhy peníze, které stát vybere na daních a/nebo si je půjčí k posilování kupní síly poptávky (v době deflačních tlaků). Obdobně pak snížením daní může stát podpořit naopak nabídku (v době růstu cen).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano dovedu si představit i vyplácení rovného důchodu. Nemůže ale jít o částku, která povede k bezdomovectví důchodců. A tento systém bych dokonce vylepšil o to, že nárok na takový rovný důchod by měli jen lidé, co vychovali alespoň jedno dítě (tedy pár 2 děti), s tím, že bezdětní by kromě odvodů na rovný důchod ještě spořili ve státním "fondu". Bezdětným důchodcům tak byl vyplácen onen minimální rovný důchod z onoho fondu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Udělování licencí není monopol. To je správní regulační činnost. "

To, že použijete nějaký eufemismus, realitu nijak nezmění. Holokaust nebyla masová vražda, ale řešení židovské otázky. Daně a přerozdělování nejsou loupež, ale snižování sociálních rozdílů (čímž je i loupení bezdomovců v parku). Udělování licencí, určování úrokových měr a rezerv, není centrální plánování, ale správní regulační činnost. Vyvlastnění zlata v USA nebylo krádeží, ale .... čím? Znárodnění 1946 nebylo loupeží, ale....?


"Ostatní měny může každý používat, pokud se obě strany na tom dohodnou. "
Ale tu jedinou správnou používat musejí. Ó jaká to svoboda.

"Opět zaměňujete správní regulační činnost za zakázané jednání. "
Když ten samý subjekt (stát), který ten kartel řídí, má monopol i na tvorbu legislativy, tak si to sám sobě těžko zakáže.

"Ostatně pokud by nějaké zkreslování inflace v posledních letech státu pomohlo, pak by to bylo naopak nadhodnocování inflace (viz všeobecné obavy z deflace). "
Tomu opravdu věříte? Žádný politik a bankéř strach z deflace nemá. Pouze jí straší, aby ospravedlnil uvolněnou měnovou politiku.
Jak by asi státu proboha pomohlo nadhodnocovat inflaci? Jako že by byl šťasten, že musí víc valorizovat penze? Že jeho věřitelé požadují vyšší výnos dluhopisu? Opravdu podle vás po tomto politici touží??

"Současně jste se ale vyhnul otázce, zda je pro ekonomiku lepší konstantní inflace nebo konstantní deflace a hlavně proč. "
Jelikož nejsem centrální plánovač, ani na rozdíl od vás nemám ambici ostatním něco vnucovat, tak na tuto otázku samozřejmě odpověď nemám. Nemám ambici toto od stolu rozhodovat a všem generálně vnutit. Lidé si sami vyberou měnu, která jim bude vyhovovat. Stejně tak nemám odpověď na to, jaká je ta správná cena rohlíku a kolik by se v Česku mělo chovat krav.

"Bolševici byli opační extrémisti, než jste Vy. Oni chtěli absolutní omezení individuálních svobod. Já se nacházím uprostřed obou extrémů."
To je skvělé, jak jste hezky někde uprostřed. Krást ano, ale jen půlku příjmu. Omezovat svobodu, ale jen někdy a v něčem (zakazovat kouření v soukromých hospodách ano, zakazovat bůček a sladké nápoje zatím ne, až příště). Nejste ani pro znásilňování malých holčiček, ani proti. Jste moudře někde mezi - třeba to povolit jen v sudé dny. Jste moudře někde mezi liberálním řádem a neliberálními komunisty a nacisty. Jen takový umírněný polokomouš a polonácek. To je prostě super. Ještě že to vlastně přiznáte, že se "nacházíte uprostřed obou extrémů", mezi svobodou a ostnatým drátem či plynovými komorami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Proboha! Přeci sám nemůžete věřit tomu, co píšete?! Že když stát okrade lidi DluhoInflačně, že o to méně je okrade daněmi? Jako opravdu věříte tomu, že stát nějakou vědeckou metodou určí, že potřebuje XXX miliard korun a ty pak tím či oním způsobem získá a racionálně utratí? To už jste sám sebe uindoktrinoval k smrti?

Stát vybere a rozfrcá tolik, kolik mu Lafferova křivka dovolí. A vždy chce frcat ještě víc a tak ještě hrabe dluhoinflační metodou. Vaše utkvělá představa, že stát "potřebuje" konkrétní objem prostředků, že si to nějak vědecky zjistí, to je prostě směšné. Vy zřejmě nekoukáte na televizi a nečtete noviny, jen učebnice občanské nauky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, to, že nepodporujete státní podporu spořivosti jsem už od vás vícekrát zaregistroval. V tom se shodujeme. Pokud se ještě shodneme, že stát by měl vyplácet nízký a rovný důchod všem bez rozdílu (i matce deseti dětí stejně jako bankéřům nebo podnikatelům nebo cikánům) a nic více, uvidím světlo na konci tunelu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nikde nic nepíšu o revizionistech nebo oportunistech. :-) Jen kritizuji některé z mála činností některých úředníků ČNB, pro jejich diletantství.

Vždyť Vás nikdo nenutí držet peníze na účtě, kde se podle Vás úročí zápornou reálnou sazbou. Vřele Vám, doporučuji investovat Vaše peníze s kladným reálným výnosem okamžitě . :-) Nečekejte až se Vám podle Vás znehodnotí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tohle je debata o výši inflace. Jestli je taková jak ji vykazuje statistický úřad nebo jiná. A pořád platí, že i kdyby stát splácel se záporným úrokem, o to méně pak utratí na "obsluze státního dluhu" a tím méně musí vybrat na daních. Takže pokud stát bude platit nezáporný reálný úrok, tak je stále jenom z deště pod okap.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když potřebujete životní pojištění, tak na trhu není jiné, než to investiční?
A Vy se chcete zajišťovat na stáří v rámci penzijního připojištění? :-)
Státní podpora spořivosti je holý nesmysl. Tu nehodlám obhajovat. Už jsem to zde psal 100x. Jsem samozřejmě pro okamžité zrušení veškeré státní podpory veškerých spoření a hypoték.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud chce někdo zabezpečit svoji rodinu a sjednat životní pojištění, jinou alternativu nemá. Možná, že mu někdo poradí, ať se odstěhuje do jiné země.

Pokud se chce někdo zabezpečit na důchod a věří v podporu státu, nemá jinou možnost než životní pojištění nebo penzijní připojištění. O zlodějsky nastaveném penzijním připojištění i s relevantními odkazy jsem psal v komentáři ke článku - https://finmag.penize.cz/investice/329144-kryptomeny-jen-doufate-ze-se-najde-trouba-kteremu-je-prodate-draz

Takže tady máme udajnou státní podporu spořivosti - termínované vklady úročené pod oficiálně deklarovanou inflací, penzijní připojištění se zhodnocením pod oficiálně deklarovanou inflací a životní pojištění, jehož zhodnocení centrální banka zákonem drží pod úrovní inflace, kterou spoluvytváří.

Co vlastně pane Fulde chcete obhajova?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Financování státního rozpočtu není skryté. Je samozřejmě transparentní. "

Ne. Financování státního rozpočtu je (alespoň běžným občanům - voličům) skryté. Skryté za tím, že stát platí reálně záporný úrok ze svého dluhu. Půjčí si X a za rok vrátí X/1.05. Pokud si půjčí na 10 let peníze a výnos dluhopisu je 0.5%pa při 5.5% reálné inflaci, tak z každé stovky reálně vrátí jen 60 korun. O 40 korun z každé stovky někoho připraví. V první řadě ty, kteří ty dluhopisy vlastní (lidé, kteří si na penzi "spoří" ve 3.pilíři). Ale i ty, kteří mají peníze na termíňáku, protože jejich banky ty státní dluhopisy kupují také (za peníze, které si vycucají z prstu).

Je to netransparentní financování státu - například ve srovnání s daněmi. Kdyby stát řekl, že zdraží pomocí spotřební daně benzín o 5Kč, bylo by to transparentnější. A také proto to neudělá - lidi by tím dost naštval. Vsází na to, že dluhově-inflační financování státu je na pochopení daleko složitější. To okrádání se pak odehrává jen v reálně, ale ne v nominální rovině (kterou lidé vnímají daleko silněji). Sebrat někomu z každé stovky 40Kč, toho si člověk všimne. Snížit kupní sílu stovky za 10 let na 60Kč, toho si nikdo nevšimne. A pokud všimne, tak to hloupě připíše na vrub zlým a chamtivým obchodníkům, kterým jde jen o velké zisky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vy jste prostě takový Vasil Bilak.
ČNB sice je součástí vaší představy o ráji, ale vedou ji ideologicky nedůslední "revizionisté a oportunisté" a proto i tato vlajková loď vašeho zřízení zaslouží kritiku z vaší ideologicky čisté pozice.

A stále nevidíte ten rozdíl: my nikomu nic nehodláme vnucovat. Klidně si provozujte korunu a ČNB, klidně varujte před deflací při reálně šestiprocentní inflaci. Klidně si držte úspory na reálně záporně úročených termíňácích a státních dluhopisech. Klidně za svou práci trvejte na odměně v CZK. My ale s vámi tuto hru hrát nebudeme. Ale nemáme tu vaši aroganci, abychom i vám říkali (resp. nakazovali), co máte dělat. Dělejte si, co chcete - pokud tím nezasahujete do majetku a práv ostatních.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. Tato regulace vypadá nesmyslně. Neznám její důvody. Nicméně drží někdo někomu pistoli u hlavy, aby si sjednal uvedené pojištění?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Udělování licencí není monopol. To je správní regulační činnost. ČNB nemůže dát bankovní licenci komukoliv. Přesvědčovat Vás o této imanentním skutečnosti ale zřejmě nemá smysl. Vaše nesmysly o paralelním správním úřadu, který by vedle ČNB uděloval další bankovní licence je toho jasným dokladem.

ČNB určuje úrokové sazby. Ale nikdo není povinen se jimi řídit. Když banka nebude chtít za danou úrokovou sazbu poskytnout úvěr, tak ho neposkytne. Když klient nebude ochoten vzít si úvěr za nabízenou úrokovou sazbu, tak si jej nevezme. Co brání bance, aby poskytla půjčku např. za 15% p.a. v situaci, kdy centrální banka stanovila úrokovou sazbu 0,5% p.a.?

Koruna nemá monopol stejně jako ho nemá euro, dolar… Na území každého státu platí zcela přirozeně jen jedna měna. Ostatní měny může každý používat, pokud se obě strany na tom dohodnou.

Kartel centrální banky a komerčních bank samozřejmě neexistuje. Opět zaměňujete správní regulační činnost za zakázané jednání. Moc by mě zajímal princip, na jakém podle Vás funguje věřitel poslední instance. Migrace lidí z bankovního sektoru je také přirozená. Jde zpravidla o odborníky s dlouholetou praxí.

Důchodci mají jistě jiný spotřební koš, než je ten oficiální. Vůbec bych se nebránil, pokud by valorizace jejich důchodů odvíjela od ceny speciálního důchodcovského spotřebního koše. To je řešitelné. Částečně (možná i zcela) je tato diskrepance řešena tím, že valorizace důchodů je o celou inflaci a polovinu růstu mezd.

Pokud existují k aktualizaci výpočtu inflace rozumné a přesvědčivé důvod, pak by bylo pošetilé trvat na výpočtu podle metodiky platné v 80-tých letech minulého století. Vy znáte ty důvody těch změn? A máte konkrétní přesvědčivou argumentaci, že jde o účelové podhodnocování inflace? To, že inflace vychází podle nových metodik nižší, než podle starých metodik, takovým přesvědčivým argumentem není. Ostatně pokud by nějaké zkreslování inflace v posledních letech státu pomohlo, pak by to bylo naopak nadhodnocování inflace (viz všeobecné obavy z deflace).

Takže Vaše závěry o okrádání držitelů měny považuji za neprokázané. Současně jste se ale vyhnul otázce, zda je pro ekonomiku lepší konstantní inflace nebo konstantní deflace a hlavně proč.

Nastavení kladného inflačního cíle ve výši okolo 2% p.a. je jediné racionální opatření v prostředí nemožnosti nominálních záporných úrokových sazeb. Samozřejmě, že optimální by byl inflační cíl 0% p.a.. To ale díky tomu, že máme tržní ekonomiku s vyloučením záporných nominálních sazeb není moudré. Cílování inflace centrální bankou není centrální plánování. Centrální plánování je účetní stanovení množství produkce a konstantních prodejních cen a platů.

Na Váš absurdní požadavek neomezené individuální svobody nic jiného, než něco, co Vy budete považovat za bolševický názor napsat nejde. Právo a pořádek není bolševické heslo. Bolševici byli opační extrémisti, než jste Vy. Oni chtěli absolutní omezení individuálních svobod. Já se nacházím uprostřed obou extrémů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tyto experimenty jsou na hlavu postavené. Zjednodušeně počítají s tím, že si každý bude pořizovat vlastní nemovitost a nikdo nebude v nájmu. A pak se diví, že ceny nemovitostí rychle rostou. Jediný smysl má zavádět do CPI nájemné. Jakýkoliv nákup nemovitosti není spotřebou ale investicí a nejde tedy o životní spotřební náklady.

V ČNB pracuje zjevně dost mírně řečeno "volnomyšlenkářů", kteří neberou ohled na základní principy. Pak to taky tak někdy dopadá, když ČNB zcela absurdně oslabuje vlastní měnu. Pokud ty hrátky s inflací budou brát vážně vmanévrují se sami (a zcela zbytečně) do zcela neřešitelné situace, kterou zřejmě budou zase "řešit". Nejprve vytvoří umělý neexistující problém s "vysokou inflací" a přijatým "řešením" tohoto "problému" pak nějaký zcela reálný problém vytvoří. Diletantismus zaměstnanců centrální banky je něco, co si žádná země nemůže dovolit. Bohužel se takový stav začíná pomalu stávat standardem. Snad jde jen o nevinné hrátky partičky zcela zbytečných lidí, které nakonec bankovní rada nebude brát vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jedním z příkladů využívání monopolu ČNB je určování maximální výše zhodnocení, kterou mohou komerční pojišťovny svým klientům v oblasti životního pojištění nabídnout.

Nazývá se "technická úroková míra" a její výše stanovená ČNB je závazná do té míry, že její nedodržení ze strany pojišťovny by vedlo k odebrání licence.

Není náhodou, že aktuální výše je na úrovni 1,3%, tedy pod inflačním cílem ČNB - čili ČNB nutí pojišťovny likvidovat vklady účastníků životního pojištění. Na jednu stranu zastropuje maximální výši zhodnocení vkladů klientů, na druhou stranu aktivně ovlivňuje inflaci.

http://poradci-sobe.cz/pojisteni/cnb-snizila-tum/

Protože výše mých úspor není pod mojí rozlišovací schopností, jsem rád, že stále vlastním platnou životní pojistku s techickou úrokovou mírou z poloviny 90. let - tedy ve výši 5%, což je dnes takový malý zlatý důl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Dokonce i ČNB (navzdory panu Fuldovi) si v roce 2017 začala připravovat půdu pro přiznání významně vyšší inflace, než udává oficiální metodikou.

Bez větší pozornosti novinářů (zaregoistrovala to snad jen Julie Hrstková) začali ve svých čtvrtletních zprávách uvádět i index zahrnující ceny nemovitostí, který pro jistotu nazvala "experimentální" index CPIH.

Ve své poslední zprávě o inflaci ČNB píše snad až vduchu shadowstats:

"Experimentální index inflace CPIH ve druhém čtvrtletí 2017 lehce
zvolnil, nadále však zůstává na vysokých hodnotách
Stále se tak udržuje zřetelněvýše oproti inflaci měřené CPI. Alternativní index CPIH, kterýzahrnuje ceny nejen nových ale i starších nemovitostí včetně
pozemků (a to s poměrně vekou vahou, viz BOX 1 v ZoI III/2017), dosáhl ve druhém čtvrtletí 2017 růstu ve výši 3,7%, zatímco oficiální inflace se ve
stejném období pohybovala pouze mírně nad 2% cílem ČNB."

Těším se, až nás pan Fuld zase pobaví svým komickým vstupem na téma "ceny potravin a ceny bydlení neřeším, jsou v mých vidinách pod mojí rozlišovací úrovní."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/3