Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Diamanty na disku

17. 12. 2017
 6 842
54 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Asi bychom do diskuse také měli psát jen půlpříspěvky, třeba o tom, jak bitc......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/meny/bitcoin-se-dere-do-nejvyssi-politiky-francouzi-o-nem-chteji-jednat-na-g20-1341227?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

No už trošičku začíná svítat. G20 by měla začít jednat o koordinaci kroků při regulaci kryptoměn.

Nahlásit
-
-6
+

Diskuze

Zato vy jste "myslel" a vymyslel, že by měla být stejná cena doručení zásilky z Prahy 1 na Prahu 2, jako doručení z Dolní Díry na Bruntálsku do Horní Díry na Mostecku. Bez ohledu na náklady, na frekvence, na objemy. To vám muselo dát hodně práce.
Stejně tak by mělo být internetové připojení všude stejně drahé - i když si třeba postavím dům zavěšený pod stratosferickým balonem ukotveným lanem do Ažského výběžku.
Nakonec proč by tedy neměla být stejná cena i u zásilky do Burundi, jak se to principiálně liší?

Já bych byl proto, aby si myslitelé klidně mohli díle myslet, ale ceny aby byly záležitostí tržní konkurence.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nebyla. A měl byste už konečně začít myslet. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ty jo a nebyla by vlastně úplně nejlepší jednotná cena pro celý svět? A ideálně jednotné ceny úplně všeho?

Já vždy myslel, že v kapitalismu je cena vyjádřením relativní vzácnosti daného statku, případně výslednice nabídky a poptávky (která je srovnává).
A v socialismu (národním či reálném, demokratickém či totalitním) je "cena" hausnumerem z pera centrálního plánovače.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Dopravce to neřeší, protože je zde konkurence v podobě České pošty, která jednotnou cenu má a má i povinnost doručovat za danou jednotnou cenu i do odlehlých destinací.

Pokud by tato konkurence odpadla, nikdo soukromé doručovatele nedonutí, aby za takovou cenu doručovali i tam, kde dnes doručuje Česká pošta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jak spolehlivě? Máte výpočet? Ta ekonomická kalkulace mě zajímá :-)

Když si objednávám něco v e-shopu při doručení kurýrem, cena je tam stejná a dopravce neřeší, jestli je moje adresa v centru Prahy nebo na samotě u lesa. Prostě bere celkové náklady vůči celkovým výnosům. Holt na několika dodávkách blízko sebe v Praze vydělá víc, na dalekou cestou do lesa třeba musí trochu doplácet, ale celkově pořád vydělává.
A i kdyby ta částka třeba byla jiná, o čem to vypovídá? Když má být všude stejná poštovní služba, proč by také neměly být všude stejně blízko hasiči, pekaři a multikina?
A jsme opět u té ekonomické kalkulace...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neznám. Jen umím spolehlivě říct, že pokud máte jednotnou cenu pro celé území ČR, pak bude určitě nižší, než individuální cena doručení do řídce osídlených nedostupných míst.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A vy tu cenu znáte?
Říká Vám něco "nemožnost ekonomické kalkulace v centrálním plánování?"

Pokud umíte efektivně centrálně plánovat, měl byste se stát ředitelem České pošty. Nebo rovnou zeměkoule :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To fakt nemá cenu, jednu polovinu překroutíte a druhou opentlíte ideologií.
Přirovnání k hitlerovskému Německu JE nadnesené a nepřiměřené, v podstatě je to argumentační faul typu "a vy zase bijete černochy" (argument toho TYPU, ne přímo ten argument, tak se toho nechytejte!). Prostě tím nesmyslným přirovnáním devalvujete diskusi.
Nemám "úhlavního nepřítele" a už vůbec nepovažuji "za příčinu všeho zla" účetní peníze či celosvětový peněžní systém podle Vaší teorie. Je to mnohem, mnohem složitější a Vy to jako etatista víte. To opět nevede k rozumné diskusi, míváte i podstatně lepší a hlavně skutečnější (blíž skutečnosti) argumenty než tohle brečení nad rozkopanými bábovčičkami, které Vám mimochodem nikdo z oponentů nerozkopává, to probíhá úplně jinak, pouze to nechcete vidět.
Že si nikdo nemůže být jist, jestli neskončí jako oběť nového "svobodného" světa? Nevím, možná to bude lepší než současný stav, o kterém věděl své třeba Oliver Cromwell ("Když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jist majetkem ani životem."). Nebo se to v něčem odlišuje? Myslím, že nikoli.
Kde jste vzal, že aktivně podporuji příchod nového "svobodného" světa? Nikde jsem nic takového netvrdil a nic takového nečiním. Taky ale neodporuji něčemu, o čem se domnívám, že je nevyhnutelné, neboť to nemá cenu, pokud jsem sám, nebo je nás málo a zvláště v případě, když (na rozdíl od Vás) dospěji k názoru, že se to stejně nedá zastavit. Nahoru vodopádem prostě nevylezete a kryptoměny si dřív nebo později svoji cestu najdou. To není potřeba podporovat, ani odporovat, ale přemýšlet o tom, co s tím provedu, až to nastane (nemluvím o Vašem překrouceném "svobodném řádu", mluvím o přirozeném vývoji, jestli bude budoucnost svobodná nebo ne, je něco jiného).
Princip maximalizace individuálního užitku nezachraňuje - a výjimečně máte pravdu - ani nezabrání fyzické likvidaci. Ale to ani není jeho účelem či podstatou, ten tkví v něčem úplně jiném. Že to nechápete, či spíše nechcete chápat, je Váš problém.
A poslední rádoby "argument" je takový faul ad hominem, že to nemá cenu ani komentovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jde o to, za jakou cenu. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to přirovnání k hitlerovskému Německu není příliš nadnesené. Tam byl také nepřítel Neměcka - Židé. Také ambice, které měly světové měřítko. Dnes máme také úhlavního nepřítele, příčinu všeho zla - celosvětový peněžní systém - účetní peníze. Cílem je opět eliminace nepřítele, bez ohledu na následky, které si na začátku málokdo připouštěl a uměl představit (většina podporovatelů Říše by nikdy nesouhlasila s koncentráky a tvrdili, že o nich nevěděli). Úplně stejně mohou dopadnout "nechtěné" oběti anarchokapitalistické "revoluce" po odstranění státu a nastolení chaosu. A nikdo si nemůže být jist, jestli neskončí jako oběť nového "svobodného" světa.

Na následky, které nedohlédneme (Vaše slova) se jaksi z podstaty věci připravit nelze. Takže pokud někdo aktivně podporuje příchod nového "svobodného" světa, pak se chová jako hazardér s vlastním osudem. To by nebylo tak strašné, kdyby v důsledku toho nebyly ovlivněny i osudy všech ostatních. Stejně tak jalové je Vaše doporučení, abych přemýšlel, jak se na příchod nového "svobodného řádu" připravit. Na chaos se nelze připravit. Je totálně nepředvídatelný. Proto raději zůstanu u cizelování argumentů proti podporování příchodu nového mesiáše.

Ten Váš princip maximalizace Vašeho individuálního užitku Vás skutečně nezachrání. Princip maximalizace užitku někoho jiného může úplně klidně v novém "svobodném" světě vést k fyzické likvidaci Vás i Vašich nejbližších, za účelem zmocnění se vašeho majetku. Pokud nebudete silnější, nic s tím neuděláte a už vůbec se na to nebudete schopen připravit. Připadá mi, jako byste vnímal svůj život jako nějakou počítačovou hru, kdy máte k dispozici spoustu možností začít hrát znovu. Myslím, že můj závěr, že Vám schází pud sebezáchovy a že si život představujte jako Hurvínek válku, jsou jednoduše namístě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tento argument neplatí, protože:
DPD, Fofr, GLS, Geis, DHL (viděl jste Trabanty v Austrálii? Jak jim asi za 2 dny dovezli z ČR náhradní díl?), PPL atd.
Dále např. Zásilkovna, hodný soused s autem, e-mail, poštovní holub, procházka lesem atd.

O uvedený standard C K. České pošty se rádi postarají soukromníci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A zase - přirovnání pomocí AH, katastrofa, fanatismus, kryptoměnová rozpálená plotna, ... To nechápete, že to fakt nefunguje?
Přitom jste mojí odpověď zřejmě ani nedočetl do konce, jinak by jste naznal, že "je to ovšem pouze otázka času", nikoli toho, co si o tom myslíte Vy (a samozřejmě já taky, jsme fakticky na stejné lodi). Technologie blockchainu a anonymizace všeobecně přijímaných platebních prostředků prostě ten Váš (náš, chcete-li) finanční systém prostě "shodí" s následky, které nedohlédneme. Vědomí tohoto faktu neznamená ztrátu pudu sebezáchovy, právě naopak.
Než cizelováním expresivní argumentace (ačkoli je to zábavné) začněte radši přemýšlet nad tím, co s tím provedete, až to nastane. Ano, to je pud sebezáchovy prostřednictvím aplikování principu maximalizace užitku jednotlivce. Ten ale podle Vás je stejně --- doplň slovo --- jako libertariánsky fanatické vzývání kryptoměn :-) a už je to komedie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jediné, co hodlám rušit, je násilné donucování a porušování vlastnických práv.
Ledaskdo kdysi také počítal s tím, že mu stát garantuje vlastnictví otroků (či práci nevolníků) a přesto se to zrušilo. A ano, ten vlastník otroků/nevolníků to také považoval za rušení jeho civilizačních výdobytků.
A z úplně stejného soudku je, když za peníze pana A chcete pánovi B na samotu zavádět rychlý internet, nebo mu tam za podnákladovou cenu doručovat balíky. Klidně si to dotujte - ze svého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"těším se na to, až se jednou zhroutí pod tlakem technologie kryptoměn bez ohledu na dynamiku procesu."

Rozumím tomu tak , že Vaše zvědavost je zjevně silnější, než Váš pud sebezáchovy. :-) Nicméně toto je pochopitelné spíše u malých dětí, ne u dospělého člověka. Jen tedy doufám, že si tedy nebudete muset spálit ruce o kryptoměnovou rozpálenou plotnu, protože by to nepálilo jen Vás, ale i drtivou většinu všech ostatních lidí.

Němci po druhé světové válce také nechápali, jak mohli tak fanaticky podporovat Hitlerovy šílené plány. Někteří neprozřeli ani po jejich drtivé porážce. Taky měli před sebou takovou lákavou a blyštivou vizi velké prosperující všeobjímající německé říše. Taky měli představu jak na pány tvorstva budou otročit slovanské národy ... Nejprve to vypadalo, že se jim to podaří. Nakonec si ale vylámali zuby. Výsledkem byl přesný opak jejich vize. Totální katastrofa. A vysokou cenu museli zaplatit hlavně ostatní. Němci z toho vyvázli nakonec poměrně dobře.

Dnešní libertariánsko kryptoměnový fanatismus může vést ke stejné katastrofě, jako Hitlerovy šílené plány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Omluva nebyla nutná, ale je přijata.
Vím, že je to zbytečné, ale řeknu (napíšu) to ještě jednou - používáním expresivních výrazů (namátkou zavilý, veškerý, atp.) poněkud snižujete argumentační váhu myšlenek, dokonce i těch, které můžou mít racionální jádro.
A sice se nedomnívám, že by "současný peněžní systém založený na účetních penězích byl zdrojem veškerého zla na Zemi", ale po zralé úvaze mu přisuzuji téměř všechny vlastnosti a důsledky uváděné v diskusích Vašimi oponenty a těším se na to, až se jednou zhroutí pod tlakem technologie kryptoměn bez ohledu na dynamiku procesu. To je ovšem pouze otázka času, a proti tomu není validní žádný Váš argument, ani ten bez přívlastků. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem socialista. Jsem zastáncem zachování současné civilizace. Do opuštěných míst byla doručována pošta už rakousko-uherskou C.K. Poštou. Proč bychom měli uvedený standard rušit, když lidská civilizace se od té doby posunula dopředu? Proč bychom měli současným vlastníkům nemovitostí v odlehlých oblastech upírat jejich spojení s civilizací?

Není to tak, že bych chtěl něco zavádět. Je to tak, že chci zavedené zachovat. Jste to Vy, kdo by měl lidem v těchto oblastech vysvětlit, proč už k nim nebude možné doručovat poštu apod. Oni investovali do svých nemovitostí za určité situace a Vy byste jim chtěl měnit pravidla ex post. Jenom pro nějaké Vaše individuální pochybné ideologické důvody.

Ti lidé se nemohli tehdy rozhodovat tak, jak to Vy líčíte. Oni osídlovali ta místa za určitých státem garantovaných podmínek. Oni si ta pozitiva a negativa zhodnotili. Nemohli tušit, že jednoho dne přijde nějaký potrhlý Altman a bude chtít rušit vše, co jim jejich stát garantoval. Tohle je jen to Vaše libertariánské svinstvo Vám ovšem vlastní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No jo, socialista.

On snad někdo někoho nutí bydlet v odlehlé samotě?
Ne, je to věc volby. Zvážení pozitiv a negativ.
Pozitiva: klid, čisté životné prostředí, nízké ceny pozemků (možnost koupit si louku, les, ...), atd...
Negativa: Je drahé garantovat zde dojezd sanitky do 20min, zavést sem rychlý internet, pokrýt oblast mobilním signálem, doručit sem poštu, zajistit nákupní příležitosti (hypermarket), zajistit dostatečnou nabídku zajímavých pracovních příležitostí (třeba v Boubínském pralese postavit pobočku Price Waterhouse Coopers).

Je na každém zhodnotit si pozitiva a negativa, dát jim nějaké váhy a rozhodnout se, kde bude žít.
Chtít pak ale po ostatních, aby ta negativa zmírňovali za své peníze (když sami třeba nakonec zvolili shon a smog velkoměsta) je prostě socanské svinstvo - vám ovšem vlastní.
Je to klasická privatizace zisků (pozitiv) a socializace ztrát (resp. nákladů). A vy ji propagujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Určitá regulace výroby veškerých potravin z hlediska jejich zdravotní nezávadnosti je v pořádku. To platí i pro pivo. Doručování zásilek je další typická "infrastrukturní" záležitost, kterou stát zajišťuje dostupnost doručovatelský služeb ve všech koutech země, takže regulace opět není na škodu. Nebýt státní regulace, některé doručovatelské destinace by nebylo možné obsluhovat za přijatelné ceny a pro obyvatelstvo v odlehlých oblastech by tak byl soukromé komerční služby cenově nedostupné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

O.K. Za zavilého nepřítele účetní měny nesprávně označované, jako FIAT, se Vám omlouvám. Poněkud unáhleně jsem Vás hodil do jednoho pytle s ostatními mými oponenty, kteří mají dojem, že zdrojem veškerého zla na Zemi, je současný peněžní systém založený na účetních penězích. A jsem překvapen, že právě tohle se Vás tolik dotklo. :-) Co budete dělat se svými penězi, je samozřejmě na Vás. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fuldo, kdybyste si odpustil ideologicky podbarvený první odstavec, i bych Vám poděkoval za věcný příspěvek. Takhle to ale už hraničí s obsedancí a devalvuje to předem (!) hodnotu jakkoli podloženého argumentu. Fakt to nevidíte?
Že prý "zavilý nepřítel současné FIAT účetní měny"... FYI, veškerý můj finanční majetek je ve FIAT-u (no dobře, tak 99,99%), asi budu muset pod tlakem Vašeho čistě ideologického nálepkování popřemýšlet nad svou schizofrenií a překlopit to do... čeho vlastně? Krypta? :-) Kdepak. Ahá, státní dluhopisy! A penzijní fondy!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zákon také zakotvoval státní monopol na vaření piva či doručování poštovních zásilek. Kdo zákon porušil, bylo proti němu použito násilí - ovšem podle mne bylo zcela nelegitimní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Protože otázka peněz se týká všech lidí. Ta otázka je vyřešena zákonem. Pokud ji vyřešíte jinak, než zákonem, budete zákon porušovat a to je obecně špatně a je to určitý druh nelegitimního násilí proti všem lidem.

Srovnání s rohlíkama je směšná demagogie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Proč by lidi měli hlasovat o zrušení fiatu a o násilném generálním zavedení BTC? To je opět jen vaše bolševické uvažování, že je jen jedna možnost a o té rozhodně strana a vláda.

Proč by lidi měli hlasovat o tom, zda se budou péct housky, nebo rohlíky? Jakým právem by lidi hlasovali (a jiným nařizovali) např. max délku vlasů? Ať se každý stará o své vlasy!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tyhle ty přerozdělovačky jsou nezbytné proto, aby kapitalistický systém fungoval, aniž by muselo docházet k hromadnému vyřazování (likvidaci) části populace z civilizované společnosti.

Nicméně pokud si lidé ve volbách odhlasují, že se ruší všechny současné dluhy a peníze a od zítřka se používá BTC, tak s tím nic nenadělám a budu to respektovat a přizpůsobím se, ačkoliv s tím nebudu souhlasit.

Nebudu ale souhlasit s tím, aby taková zásadní změna proběhla živelně na základě nějaké iracionální mánie. V takovém případě budu proto, aby se tomuto zabránilo s tím, že to odporuje aktuálnímu statu quo, který jediný je v souladu s platnými zákony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ano, již z Vašich otázek je zřejmé, že tomu moc nerozumíte a nejspíše jste zároveň zavilým nepřítelem současné "FIAT" účetní měny. :-)

Ale věcně k Vašim otázkám:

"Chcete tím říct, že celková bilance je nulová?"
Nechci. Rozdíl mezi aktivy a pasivy je samozřejmě vždy nulový. Avšak celková peněžní bilance bank je samozřejmě nenulová a je součtem všech bilančních sum všech bank. Současně platí (a to je asi podstata Vaší otázky), že součet všech existujících peněz se rovná součtu všech existujících dluhů, které mají dlužníci u bank. Čistě teoreticky, když všichni splatí naráz v jeden okamžik všechny své dluhy vůči bankám, v tom okamžiku zaniknou všechny peníze.

"Že každou jednotku měny někdo někomu dluží?"
Ano, Pro každou jednotlivou existující korunu, dolar, euro, libru, šekel ... vždy platí, že jeden subjekt ji vlastní (prostřednictvím držení bankovního vkladového účtu nebo hotovosti) a současně jiný subjekt ji dluží nějaké konkrétní bance. Banka je tak subjektem, který vede účetní záznamy o identitách držitelů peněz a částkách, které drží na vkladových účtech a o identitách dlužníků a částkách které dluží bance. Všemi držiteli vlastněná částka peněz se rovná celkovému objemu dluhů, které dluží bance (obvykle odlišní) klienti. Kromě uvedené evidenční funkce, banka svým vlastním kapitálem ručí za to, že peníze půjčuje spolehlivým dlužníkům, kteří své dluhy včas splatí.

"a že objem všech dluhů každoročně narůstá o HDP?" Ne. Objem HDP s objemem peněz/dluhů není nikterak pevně svázán. Může růst HDP a klesat objem dluhů. Stejně jako může klesat HDP a růst objem dluhů.

"Že proti mému kladnému majetku (reálná hodnota mínus dluhy) existuje někde dlužník/dlužníci s dluhem v jeho hodnotě?" Pokud máte namysli Váš peněžní majetek (objem vkladů a hotovosti minus Vaše dluhy), pak ano. Pokud máte na mysli hodnotu majetku obecně (např. nemovitého) pak uvedené samozřejmě neplatí. Není žádný důvod k tomu, aby hodnota existujícího hmotného i nehmotného majetku vyjádřená v penězích byla rovna objemu existujících peněz. Tvrdím, že objem existujících peněz se rovná objemu dluhů všech dlužníků vůči všem bankám. To je něco jiného.

"Nebo ještě trochu jinak: kolik třešní, tolik višní (tedy věřitelů a dlužníků, resp. objemu jejich aktiv/pasiv)?"
Počet věřitelů se nemusí rovnat počtu dlužníků. V aktiv všech ekonomických subjektů jsou nejen peníze a peněžní závazky a pohledávky. Jsou tam i penězi oceněné nepeněžní majetky (nemovitosti, hmotný majetek, ocenitelná práva ...) Proto objemy pasiv a aktiv se sice v souhrnu u všech subjektů rovnat budou ale pro meritum naší diskuze z tohoto faktu vůbec nic neplyne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Zvláštní, že na těch nesvéprávných bláznech vám nevadí nechávat volební právo, právo rozhodovat o životě a majetku ostatních lidí. I těm tupcům z Výměny manželek a dalších novaskvostů. Jo vlastně to vám nevadí - protože přesně tyhle typy nejvíc volej ty vaše socialistické přerozdělovací mafie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vy jste samá legrace.
A co dnešní "peníze"?
- Každý dolar už několikrát prošel rukama dealerů drog, obchodníků se zbraněmi, mafiánů, korupčníků, diktátorů, válečných zločinců, nájemných vrahů, ...
- Máte statistiku, kolik dolarů již bylo uloupeno a poté opět puštěno do oběhu?
- Každý dolar je výsledkem padělání ze strany monopolního padělatele
- Každý dolar prošel mnohonásobně pařátama největšího zloděje historie (státu)

A hlavně: bitcoin vás nikdo nenutí používat. Lidé to dělají výhradně dobrovolně. Na rozdíl od fiatu.
Takže vaše "argumenty" morálkou jsou velmi úsměvné. Asi jako když bolševik na kritiku teroru ze strany demokracií "argumentoval" slovy "a vy zase bijete černochy".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ještě že máme ArcadeCity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Asi nerozumím tak docela té myšlence o tom, že "každá existující koruna ... má svého majitele a na druhé straně zároveň i svého dlužníka". Chcete tím říct, že celková bilance je nulová? Že každou jednotku měny někdo někomu dluží a že objem všech dluhů každoročně narůstá o HDP? Že proti mému kladnému majetku (reálná hodnota mínus dluhy) existuje někde dlužník/dlužníci s dluhem v jeho hodnotě? Nebo ještě trochu jinak: kolik třešní, tolik višní (tedy věřitelů a dlužníků, resp. objemu jejich aktiv/pasiv)?
Chci jenom objasnit tuhle myšlenku, takže si prosím nechte plky/kecy o ideologii, fanaticích a hlupcích od cesty a věcně vysvětlete, o co kráčí, děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A zase ta krátká a dlouhá škála...
97 miliard dolarů jsou o něco "málo" víc než dva BILIONY korun, tedy ani ne polovina HDP ČR, nikoli dvě biliardy. Dvě biliardy korun jsou víc než celosvětové HDP (cca 75 bilionů $, zjednodušeně 1,65 biliardy korun).

Nahlásit

-
2
+
1/2