Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin je ukázková bublina

21. 11. 2017
 62 287
113 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Áno, dá sa investícia do BTC nazvať špekuláciou. Dá sa povedať, že je to digitálne nič, že za tým nie je žiadna hodnota.

Ale dá sa aj povedať, že nikdy pred tým tu nič také, ako BTC nebolo. Že nikdy predtým neexistovala možnosť uschovať hodnotu, ktorá je nekonfiškovateľná. Že nikdy predtým tu nebola hodnota, ktorú možno poslať bez obmedzenia a cenzúry kdekoľvek na svete, stačí k tomu internet.

Aká vysoká tá hodnota je a bude? No to záleží od ľudí, ktorí BTC budú kupovať a používať.

A čo sa týka investovania do BTC, tak jedna rada nad bitco..., pardon, nad zlato od Andreasa Antonopulousa: investujte len toľko, nakoľko tej technológii rozumiete. Pretože je to nová technológia a hodnota BTC môže ísť kľudne na nulu. Riziko, spojené s investovaním do BTC je vysoké.

Nahlásit
-
77
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Volná soutěž v měnách povede k obrovským transakčním nákladům, chaosu a nelze vyloučit. že také k rozvratu celé ekonomiky. Finanční systém má být pevným rámcem, v němž probíhá samotná ekonomická soutěž na trzích, kde se obchoduje s reálnými statky. Finanční systém potřebuje stabilitu, ne chaos volné soutěže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

Je objektivně prokazatelné, že spoření v účetních měnách z dlouhodobého hlediska zpravidla díky úroku právě eliminuje inflaci, což je asi tak všechno, co rozumný člověk může od spoření očekávat. Samozřejmě tím nechci říct, že bych byl nějakým příznivcem úspor v účetních měnách. Naopak jsem kritik úspor a vyváděním peněz na sekundární kapitálové trhy a tím spíše do BTC. Pořád mi ale spíš připadá jako magořina, myslet si, že v BTC se dá SPOŘIT. :-) To není spoření. To je čirý gambling, tedy v podstatě opak spoření.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To byl asi špatný automat. Běžný poplatek za směnu je 0.25%, ted podstatně méně, než při směně fiat měn v bance.
Podle mě není pravda, že BTC vytlačí fiat. Lidi netlačí placení zboží běžné spotřeby, to fungujedobře. Lidi trápí nemožnost spořit. Všude jsou dlouhé socanské prsty, které šmátrají, co se komu dá ještě ukrást, a do toho tiskne jako o život. Ve fiatu může na stáří spořit jen magor. Na tohle bude jednou sloužit kryptoměna. Vy tu bublinu na všech aktivech nevidíte? Akcie, nemovitosti, dluhopisy, všechno je napumpované k prasknutí. Vy jste stvořili bitcoin, svým uplácením voličů sociálním státem a neschopností zajistit skutečný růst, který nahrazujete megainfuzí likvidity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nějak začíná vadit
http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/zakazte-bitcoin-spolecnosti-nic-uzitecneho-neprinasi-prohlasil-znamy-ekonom-stiglitz-1340412

Nahlásit

-
0
+

A víte co? Souhlasím, že regulace taxi by měla být značně uvolněna a že neodpovídá současné technické vyspělost. Současně si ale myslím, že taxi by měli provozovat pouze licencované subjekty, které mohou dobrovolně spolupracovat s platformami jako je např. Liftago, přes něž je možné taxi služby nabízet i poptávat a v němž jsou taxikářům i zákazníkům k dispozici hodnocení obou stran. Získáte tak silně konkurenční zákaznicky i "poskytovatelsky" příznivé prostředí využívající novou technologii, aniž by stát musel strpět masové ilegální podnikaní maskované jako sdílení a s tímto spojené daňové úniky a nekalou konkurenci licencovaným taxikářům.

A teď k BTC. Pokud dojde postupně(!) k přirozeném zániku účetních peněz (zaniknou přirozeně splacením dluhů v těchto penězích a budou nahrazeny kryptoměnami) pak by to čistě teoreticky nemuselo mít vážné následky způsobené přímo samotným přechodem (zde pomíjím potenciálně fatální následky, jež by nastaly po té co by kryptoměny nahradily účetní peníze). Problémem ale je, že je velmi pravděpodobné, že pokud k k uvedenému přechodu dojde, nastane překotně, a to se neobejde bez zcela gigantických následků na velkou část obyvatelstva této planety, jež budou srovnatelné s globální hyperinflací. Riziko pádu současné západní civilizace není v takovém případě vůbec nadsazené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No pokud Vám přijde zákon, který by obdobně zamezoval současné platnosti dvou a více zcela odlišných pravidel silničního provozu, jako bolševický konstrukt, pak Vám zřejmě není pomoci. Obdobné je to v případě finančního systému.

Každý stát má jako jednu z jeho základních povinností bránit jeho destrukci. I za to jsou všichni státní zaměstnanci placeni. A každý stát měl a bude mít k tomuto dostatek účinných nástrojů. Na hrubý pytel (otevřené snahy o destrukci státu) patří hrubá záplata (zákazy, příkazy, regulace ...) Pokud nechcete žít ve státě, kupte si opuštěný ostrov.

Tam kde přijde o moc stát, tam ji nakonec převezme někdo jiný. Pořád to ale bude moc, která bude moci být zneužívána stejně jako ta státní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

To s vařenou žábou je oblíbený omyl.
Normální žába dříve či později vyskočí. Stejně tak teď lidé (někteří dříve, někteří později) opustí případně nevýhodný systém života ve FIATu, pokud bude lepší varianta. Stejně jako ve spoustě států platí víc USD než místní měnou prostě proto, že v USD mají větší důvěru.

A ano, je pravda, že stát se všemi regulacemi snaží udělat kotlík co nejhůře opustitelný a z pohledu státu je to tak správně. Otázka je, proč je správně držet státem licencované taxi, když máme levnější a zákaznicky přívětivější UBER.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No tak jak ten proces je postupný vidíte na nástupu bitcoinu. Kde byl v 2009, kde v 2013, kde je dnes a kde bude za 3 roky.

"Tím spíše ale pak jsou ospravedlnitelné a zcela na místě všechny státní regulace, zákazy a restrikce vůči BTC a UBERům a obdobným "novinkám", které mají přivodit konec státům."

A přesto stále popíráte, že jste bolševik? Xmíchu.

"Tím spíše pak jsou ospravedlnitelné a zcela na místě kriminály, rušení zahraničních rozhlasových stanic, fízlování a potírání aktivit, které mají přivodit konec socialismu."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Takže by mělo jít o postupný dlouhodobý přechod? Žádný jednorázový krach údajné FIAT měny, jak o něm stále píšete? To je ale poměrně novinka ve Vašich "vizích". :-) Jinými slovy by mělo jít o princip uvaření žáby v kotlíku, kde na začátku byla studená a jen postupně ohřívaná voda, že? Tím spíše ale pak jsou ospravedlnitelné a zcela na místě všechny státní regulace, zákazy a restrikce vůči BTC a UBERům a obdobným "novinkám", které mají přivodit konec státům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

No v te teoreticke rovine si existenci spolecnosti bez vlády a statnich instituci dovedu představit taky. Ale jak pisu, problém vidim v te prakticke poloze.

Druha poznámka - vidim, ze uspech crypto opirate o duveru v trh/lidi. V tomto ohledu nejsem tak optimisticky. Mam, rekneme, dost duvery v sebe ale v lidi moc ne :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Háček nevidím, ale jsem si vědom toho, že nejsem vševidoucí.

Stát může vyhrát bitvu (a zase nějakou dobu budeme tlačit vodu do kopce), ale objev kryptoměn nemůže být vymazán z lidských hlav a dříve či později někdo opět přijde s dokonalejší a proti státní zvůli odolnější alternativou. Jen to může být z hlediska lidského života pozdě.

Já si svět bez státního vynuceného monopolu na poštu, měnu, penze, školy, vlaky, ... dovedu představit docela dobře.

A nejsem sám, viz mnoho klih na libinst.cz, mises.cz, nebo pokus o popis bezstátní společnosti zde: https://ankap.urza.cz

Na rozdíl od brexitu to nebude řešit nějaká impotentní komise, ale lidi/trh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No at hledám jak hledám, odpověď jsem moc nenasel, ale dekuji za reakci.

Rikate, ze stat není schopen bránit crypto ekonomice, tedy vzniku prostředí, které nese konkurencni vyhodu jeho ucastnikum a tudíž není schopen bránit ani prelivu fiat ekonomiky do crypto ekonomiky (obdobne jako existující preliv do zverske dotacní ekonomiky). Ale zaroven rikate a pripoustite ze to crypto nemá jiste. Proc ne ? Jak tedy muze stat zamezit benefitum spočívajícím v praktikovani crypto ekonomiky, která je nezastavitelna a nekontrolovatelna ? Jestli crypto praktikuje systém kdy voda tece z kopce dolu a fiat systemove tlaci vodu do kopce, musí vyhrat crypto, logicky. A staty se zhrouti, jak spravne předpokládáte. Nebo je v tom nejaky hacek, ale v tom pripade jaký ? Ja to nevim, nevidim, Vy ano ?
V momente, kdy staty prokazi silu potlacit crypto, je crypto za dva dny mrtve a všichni zase budou tlacit vodu do kopce, ostatne tak jako ji tlacili celou historii lidstva, snad s výjimkou toho neandrtálského zacatku.
Vysledek, kdy zvitezi fiat měna si dovedu představit (to je soucasne provozovany systém rizeni spolecnosti v nejakych mutacích, kotrmelcích ale na zaklade stejného principu). Situaci kdy fiat systém je mrtvy a existuje jen crypto systém si představit v praxi nedovedu (BTW jen brexit je neresitelny problem, zda se, natoz fiatexit).
Koexistenci jsme tedy vyloucili jiz v uvodu naší polemiky, pravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anonymní transakce a anonymní vlastnictví (zůstatky na "účtech") zcela jistě schopnost státu vybírat daně snižují. Navíc v kombinaci s nástupem Ekonomiky 4.0, přesunu většiny (nejprofitabilnějšího) byznysu na Internet (který nezná hranic).
Již dnes stát není schopen vybrat daně od Apple, Google, Facebooku, .... A to je jen začátek.
O neschopnosti provádět monetární politiku (základ deficitního financování států - jehož potřeba jen poroste) ani nemluvě.

Paušální daň: ta jistě bude možná. Ale pouze ve formě daně z hlavy. Ne ve formě korporátní daně, protože se vám tu brzy začnou rodit (resp. ony už se rodí) "firmy", které se nejdou registrovat na státní úřad, ale definují se například pomocí SmartContracts. Pomocí SmartContracts se určují pravidla rozhodování ve firmě i dělení zisku (v anonymních kryptoměnách).
Takže ano, možná daň z hlavy (no konečně by to více odpovídalo, v jakém poměru čerpáme ty "skvělé" státní služby). Ovšem z které hlavy? Dle občanství (to si dnes lze změnit - eObčanství Estonska je první vlaštovkou)? Dle pobytu? Čím dál víc (těch nejproduktivnějších) lidí žije jako světoobčan.
Opět to tedy dopadne (jak už je u státu zvykem) na nejchudší a nejbezbrannější. Daně budou platit ti na spodku pyramidy, kteří se tomu neumí bránit. Provozují zastaralý byznys s nízkou přidanou hodnotou (třeba pekařství).
Jenže to státu v žádném případě nebude na provoz stačit. I kdyby jeho příjmy neklesly, tak stejně nebude mít za pár let na penze a zdravotní péči. Ale ony klesnou.

Ale není potřeba se děsit. On asi nepřijde nějaký zásadní zlom v jeden okamžik. Změna bude probíhat postupně, respektive již probíhá, akorát to mnoho lidí nevnímá (bude to zřejmé až při zpětném pohledu s odstupem času). Nestátní nemonopolní alternativy budou průběžně přebírat ty funkce státu, které mají nějakou užitečnost (hasiči ano, celníci ne). Mnoho státních služeb se octne tam, kde se (díky internetu a mailu) octla státní monopolní pošta - v bezvýznamnosti, na okraji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Otázka je, zda státy mohou cryptu (a obecně celé crypto ekonomice) úspěšně bránit.
Pokud by mohly, již by to udělaly. Proti jiným alternativám totiž zasáhly v daleko ranějším stádiu jejich rozvoje.
Celá myšlenka crypta je o tom, aby to nešlo.
Čímž neříkám, že to crypto má na sto procent jisté. Spíš jen to, že to na sto procent rozhodně nemá jisté stát.
Navíc za cryptem čím dál víc bude stát trh, lidi, snaha zachovat si kupní sílu úspor, snaha vyhnout se inflaci, zdanění, záporným úrokům, bail-inům.
Stát by tedy musel přetlačit jak technologickou/kryptografickou /výpočetnísílu crypta, tak i spontánně demonstrovanou tržní vůli lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vaše obava z rizika společenského kolapsu v případě vítězství BTC nad současným peněžním systémem založeným na principu účetních peněz není vůbec lichá. Relevantní otázka pak zní takto: je rozumné vsadit fungování současné civilizace proti pouhé výměně principu finančního systému?

Pro pana Altmana je prosazení BTC pouze nástrojem k dosažení jeho cíle - destrukci státu, jako formy organizace společnosti. Vůbec ho nezajímají možná rizika a dopady takového kroku, protože slepě věří, že po odstranění států, jako překážky k nastolení utopie ve formě absolutní svobody, nastane ráj na zemi. Já jsem přesvědčen, že pravděpodobnost, že po tomto by nastalo naopak peklo na Zemi, je minimálně stejně velká, spíše však mnohonásobně větší.

A ještě krátké zamyšlení nad tím, zda vítězství BTC skutečně odstraní možnost státu např. vybírat daně. Proč by stát nemohl vybírat daně v BTC? Stačí přece pokud bude mít stát přístup k informacím o oběhu a cenách zboží a služeb z účetnictví firem. Informace o oběhu peněz (ať už jsou to účetní peníze, nebo BTC), které tečou proti toku zboží a služeb jsou zjevně redundantní. Je tak otázkou, jestli pan Altman možnosti BTC poněkud nepřeceňuje. :-) Nebo může stát zavést např. paušální daň. Majetkové a spotřební daně hrazené v BTC asi taky nebudou problém. Princip jejich výběru nijak nesouvisí s peněžním systémem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždy mne pobaví, když mne zrovna vy soudíte :-)
Ta změna sice bude radikální, ale pozvolná. A kdo není slepý, tak vidí, že již probíhá. Kdo není fanatický bolševik či státista, tak se průběžně a hladce přizpůsobí (přizpůsobuje).
Navíc si prosím uvědomte, že největším důvodem a motivačním faktorem onoho přechodu jste vy a vám podobní. To vy vedete současný systém do záhuby, to vy silně motivujete lidi hledat funkční alternativy vašich nefunkčních konstruktů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Pane Altmane, v tomto Vašem příspěvku vidím určité racio k systemove debate. Vynechme na téma BTC stránky hodnocení spekulativního přístupu na růst hodnoty BTC (nic proti tomu) resp. emocionálně laděné radikální stanoviska pro či proti BTC - to považuji za zástupné a nezajímavé.

Co mne však zaujalo jsou Vaše teze o tom, že jsou možné pouze dva scénáře - vítězství fiat a porážka krypta nebo naopak. S tím bych měl tendenci souhlasit, včetně Vašeho "investičního" doporučení, že každý by měl mít alespoň kousek bitcoinu. Rád bych Vás poprosil o rozvedení systémové teorie o tom, co lze očekávat.

Za jistý fakt lze pokládat to, že svět je organizován prostřednictvím států, jejich vlád, volebních systémů a centrálně řízených společensko-ekonomických procesů. Určitým nástrojem k tomu (vedle např. legislativy a silových složek) slouží i fiat měna, která, opět souhlas, je zneužívaná ku prospěchu vládních zájmů. Na tomto faktu vznikl legitimní odpor jménem BTC (zkráceně).

Nyní - pokud BTC vyhraje (může-li vyhrát jen jeden - krypto nebo fiat), pak vlády, společnost, tak jak je organizována, ztratí významný, ne-li klíčový nástroj pro uplatňování moci, ale v konečném důsledku i nástroj pro řízení společností na zavedené bázi (rozpočty, daně, účetní systémy, politické systémy, penzijní systémy atd). Tady tedy nepůjde o to, zda a kolik kdo v té ruletě vyhraje, ale o to, jak si společnost poradí se ztrátou možnosti věci řídit, ovlivňovat a organizovat. Aby mi bylo rozuměno, já sám jsem sice z těsta, kdy nepotřebuji ke svému životu stát, ale beru na vědomí, že ať chci nebo nechci, to státní zřízení tady je, prakticky existuje v celém světě a svým způsobem je legitimizováno vůli lidí. Navíc lze na systém fiat měn, inflací, devalvací, QE a pod. nahlížet jako na nedílně fungující systémový prvek uspořádání světa, byť je zneužíván k okrádání lidí výměnou za jisté benefity, tak jak to lidé historicky vždy akceptovali.

Uvažuji-li tedy systémově a logicky a připustím-li sympatickou alternativu, že vyhraje BTC (při nemožnosti koexistence obou), musím si připustit kolaps společenského systému jako takového, zdá se mi. V tom případě by implicitně nastal poměrně velký a poměrně rychle nastupující chaos. Obávám se však, že se tomu státy (jejich instituce, oligarchie, silové složky ale i jejich voliči - možná nevědomky) budou bránit, bohužel, řekněme, úspěšně. Pokud by toto státní vítězství nastalo, pak by na základě teorie o vítězství jen krypta nebo fiat došlo k prohře krypta a dynamika růstu hodnoty BTC by proti dynamice poklesu BTC byla jen klidná říčka, řekl bych.

OK, nic proti výdělku na růstu BTC :-) - dělám někde v mé teoretické úvaze logickou chybu nebo vidíte nějaké jiné systémové řešení té konečné fáze souboje BTC/fiat ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A Vy tam nevidíte rozdíl? :-) Vy nevidíte rozdíl mezi situací, kdy si sám natisknete papírové peníze, které utratíte a nic nemusíte nikomu vracet a situací, kdy si natištěné peníze půjčíte, utratíte je a pak je musíte v den splatnosti úvěru vrátit? Vážně tam nevidíte zásadní rozdíl? :-) No já a všichni normální lidé ho tam vidí. To Vás mohu ujistit. :-) Takže mezi papírovými a účetními penězi je obrovský rozdíl. Skoro by se dalo říct, že ten rozdíl činí přesně 100% částky peněz, o nichž se bavíme. :-)

A proč si peníze nemůžete natisknout a půjčit lidem Vy sám ale pouze banka? No pokud stejně jako banka vezmete vlastní peníze a složíte 15% z těch 5 bilionu jako vlastní kapitál, kterým budete jako majitel banky ručit za to, že ti lidé, co jim rozpůjčujete 5 bilionů, je také i s úrokem vrátí v den splatnosti (a splníte další nezbytné podmínky pro založení banky), pak směle do toho. :-) Good luck.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Každým svým příspěvkem jen dokazujete svůj fanatický postoj, který Vám neumožňuje vidět nic jiného, než to co chcete vidět. Podle Vás proběhne tak radikální změna finančního a společenského systému bez jakéhokoliv negativního vlivu na obyvatelstvo a ekonomiku? Vy si myslíte, že když Vy osobně z toho nějak vybruslíte a drtivá většina ostatních v tom uvízne, že to nebude mít žádný vliv na nic? Nejste v podstatě nic jiného, než směšný sociální inženýr, který je nebezpečný nejen sám sobě, ale celému širokému okolí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jasně :-)

Tak já si jdu vytisknout 5 bilionů korun doma na inkoustovce. Rozpůjčuju je známým za 0.05% úrok. Ale je to v poho, proti těm 5 bilionům CZK zároveň vznikne pětibilionová pohledávka, takže se určitě nikdo nebude zlobit a nikdo nebude poškozen. Jdu na to...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano. Třeba fiskální politika, monetární politika, platy státních zaměstnanců, dotace neziskovek, dotace OZE, úspory státomilů, ... samé hrůzy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jasně že tam platil zlatý standard, který byl neoficiálně zrušen (porušen) a v podstatě nahrazen papírovými, ničím nepodloženými "penězi". Účetní peníze nejsou papírové peníze. Účetní peníze vždy někdo vlastní a někdo jiný je současně dluží. Papírové peníze na proti tomu někdo jen vlastní ale nikdo je nedluží. V tomto ohledu jsou papírovými penězi právě krypto"měny".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

"Pokud BTC vyhraje souboj s fiatem, bude konec volatility, navíc kurz k fiatu již bude irelevantní." No v takovém případě bude irelevantních mnohem více věcí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle fakt nemá cenu. Už jsem Vám psal, že do Japonska budete platit možná 2 x za život, ale to pečivo budete nejspíš nakupovat denně a že s "levnějším převodem peněž" prostřednictvím nákupu BTC jeho transferu do zahraničí a následnou zpětnou konverzí nemám problém. K tomu rozdílu nákladů byste měl taky dopočítat riziko spočívající v tom, o kolik se může změnit hodnota převáděné částky během onoho transferu BTC. A kolik zaplatíte při konverzích peněz na BTC a po té zpět při konverzi z BTC na peníze. Ještě nedávno jsem viděl automat, který si při každé konverzi do/z BTC "strhl" cca 15%!!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spoléhat na to, že to nějakou šílenost adoptuje jen pár hlupců se lidstvu již fatálně vymstilo, když obdobný postoj a podcenění rizik zde byl i v počátku nástupu Hitlera k moci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Když někdo přijde s novou sadou silničních pravidel, tak je bolševismem, pokud je zabráněno, aby platily zároveň dvě odlišné sady pravidel silničního provozu? Takto přemýšlí jen fanatici Altmanova typu, kterého jste nedávno sám kritizoval.

A v liberální ekonomice můžete za peníze prodávat skutečně cokoliv a pokud BTC budete prodávat jako virtuální komoditu, pak proti tomu nic nemám. Pokud BTC budete prodávat jako virtuální peníze, budu Vám v tom bránit, aby se zde nezrodilo prostředí, kde platí současně dvoje pravidla "silničního provozu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kormidlo, třídní boj ... Jen úplně zbytečné ideologické bláboly. Pravidla jsou pro společnost velmi důležitá, aby existovalo prostředí v němž se ten tvůrčí chaos, na který poukazujete, může vyskytovat. Chaos samotný je v podstatě k ničemu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Podle této teorie už měl na silnicích vládnout totální chaos, kde by si každý jezdil jak se mu zachce. :-) Namísto toho pravidla silničního provozu stále platí a drtivá většina je dodržuje, i když by někteří z nich mohli nezvladatelně pociťovat touhu po svobodě jezdit si jak se jim zachce. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ten pocit nemám. Posílám tam peníze přes FIO, do kryptoburzy sídlící v Británii. Peníze tam jsou za okamžik. A na účtech té burzy žádný fiat nenechávám. Nebo alespoň ne větší obnos po delší dobu. Směním za crypto a crypto následně putuje buď do bezpečného úložiště, nebo na čistě kryptovou (nefiatovou) burzu, kde se smění na altcoiny a ty také následně putují do cold storage.

"Ještě chvíli bude pokračovat růst v parabole a ... "
... nikoho už žádný fiat zajímat nebude.


Jak velké zvýšení tržní kapitalizace kryptoměn je ještě možné, aniž by zároveň s růstem crypta nebyla citelně zasažena kupní síla i důvěryhodnost fiatu?

Sice netuším, kde ta hranice je (marketcap 2x? 5x? 10x? nevím...), ale někde je. A po jejím překročení důvěra ve fiat zmizí. Lidé začnou mít pocit, že jim něco důležitého utíká a že jimi držený fiat ztrácí ze dne na den hodnotu. Kdo uteče, vyhraje. Kdo zůstane, nechá si černého Petra.

Neříkám, že na 100% věřím, že se to stane. Ale jednoduše si myslím, že v delším horizontu jsou možné pouze 2 scénáře: výše popsaný kolaps fiatu, nebo kolaps/zánik crypta. Třetí možnost, tedy že to stále bude "nerozhodně", že tržní kapitalizace crypta přestane růst, ale nebude klesat, považuji za extrémně nepravděpodobnou. Souboj parního stroje a spalovacího motoru také těžko mohl skončit plichtou.

A to je ten důvod, proč si myslím, že každý by měl mít aspoň kousek bitcoinu. Za nějaké relativně drobné, postradatelné peníze. Pokud crypto skončí, přijde dotyčný o ty drobné. Pokud crypto zvítězí, bude z drobných solidní majetek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Doufejme :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ešte by som dodal, že vládne krypto nebude ani zďaleka mať bezpečnosť originálneho bitcoinu. A to sa týka všetkých centralizovaných blockchainov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/4