Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: To by se na Západě nikdy stát nemohlo

22. 6. 2017
 12 378
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Úředníci vládnou.
Já musím úřadu odpovědět do sedmi dnů, jinak mě finančně i pracovně zlikviduje.
Úřad se na mě vys**e na půl roku a nic se neděje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tak to je opravdu projev obrovské moci. :-))))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Koméd

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Demagogické bláboly. Nejnebezpečnější na obou protipólech je FANATISMUS!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nesmysl a totální nepochopení základních ekonomických principů.

Když bitcoin jen lidi hromadí, proč si tedy Alza libuje ty nárůsty obratů v bitcoinu?

Ale ano, samozřejmě, platí Greshamovo pravidlo, že dokud se něco dá koupit za špatné peníze, lidí raději ty dobré peníze budou hromadit a utrácet přednostně špatné. Akorát že taková situace nikdy netrvá věčně, jednou dojde k tomu, že za ty špatné peníze už nikdo nic nebude ochoten prodat a pak lidé začnou používat ty dobré peníze.

A máte bolševicky zkreslený pojem o tom, co znamená "vynucovat". Vynucuje si stát. Ale pokud mi někdo nechce za mou práci zaplatit v bitcoinech, tak si to jednak mohu "vynucovat" jen do určité míry (odmítnu pracovat za CZK) a jednak toto není žádné skutečné vynucování (nemám moc někoho k něčemu nutit), ale dohoda svou stran, kterou ani jedna není nucena akceptovat a nemá žádné tvrdé nástroje k akceptaci donutit druhou stranu. To je (na rozdíl od státního donucení) zcela legitimní stav.

Takže já vůbec nevolám po tom, aby stát vynucoval používání bitcoinu. Proboha jak jste na takovou kravinu přišel? Zcela mi vyhovuje situace, kde tam, kde plátce je ochoten zaplatit v BTC, tak k platbě v BTC dojde. Kde ochoten není, tak tam buď neprodám, nebo prodám (mé svobodné rozhodnutí) a utrženou fiat měnu případně obratem vyměním za BTC.

No a adekvátní represivní opatření ohledně plateb v měnách opravdu anonymních (Monero, ZCash) bych chtěl vidět. Protože tam nejen že se stát nedozví, kdo komu kolik poslal, ale nedozví se ani, že vůbec k nějaké transakci došlo. A samozřejmě Monero/ZCash za BTC je možné v pohodě měnit v obou směrech v decentralizovaných (státem naprosto nepodchytitelných) anonymních směnárnách.
Takže nebojte, asi tak 100x vzdělanější guvernér Bundesbanky se nebojí jen tak zbytečně.

Navíc ono až to začne rupat, tak politici a korupčně zbohatlí byrokrati budou mezi prvními, kdo fiat budou zahazovat a budou se snažit za každou cenu získat Au či kryptoměny. Na nějakou snahu o represi bych tedy nespoléhal. Represe zde bude (resp. už je), ale bude bezzubá. K nějakému vyšponování represe až k vámi vysněné severokorejské úrovni, které by možná mělo šanci vývoj dočasně zbrzdit, podle mne nedojde, protože jednak v civilizovaném světě by na severokorejské manýry lidé reagovali dost odmítavě a jednak jak už jsem napsal - v takovéto vyhrocené situaci (brutální represe přijde tehdy, až státní peněžní monopol bude opravdu fatálně ohrožen a fiat měna se bude potácet nad propastí) budou politici a byrokrati ti první, kteří budou své krabice od vína konvertovat do Au a BTC.

Mimochodem - jak si připadáte? Jak vám je, když obhajujete finanční a politický systém, který je zjevně tak špatný, že ke svému udržení potřebuje tak vysokou míru represe?
A cítíte ten vývoj, ten posun? Před 3 lety byste nad možností ohrožení vašeho finančního systému jen posměšně mávl rukou, dnes už mobilizujete Čeku k represím. Co bude za další 3 roky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Až na tu drobnost, že jsou to totální protipóly.
Komunista je pro totální loupež, pro totální znásilnění, totální donucení, totální popření vlastnických práv.
Libertarián je proti loupeži, znásilňování, donucování, uznává nedotknutelnost vlastnických práv.

A vy se stylizujete do toho moudrého muže kompromisu, dvojdomkaře, umírněného neextremistu. Loupit se může, ale jen v sudé dny. Znásilňovat se může, ale musí to být podle návodu od výrobce (musíte na to mít papír, tzv. zákon). Donucovat se může, ale je podle smlouvy, ale je jedno, že ji jedna ze stran nepodepsala. Vlastnická práva ano, ale jen formálně, reálně rozhodujeme o veškerém majetku my, Strana (resp. všeholid). Mostní pilíř nebudeme objíždět ani extrémně zleva, ani extrémně zprava, vezmeme to umírněně a kompromisně rovně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Vždyť jste sám říkal, že takovou měnu by lidé jen hromadili a nepoužívali ke směně. Takže, kdo by Vám platil bitcoinama, když Vám může zaplatit tou "méněcennou" státní měnou?

Musel byste si platby bitcoinem od druhých vynucovat (to samé by dělali ti ostatní), takže mluvit o dobrovolnosti by v tomto případě nebylo na místě. Pravdou je, že byste rád nahradil povinnost používat státní měnu vynucováním používání bitcoinu. To má ale velký háček. Pokud by i stát povolil používání BTC, tak nebude pasivně přihlížet tomu, aby se používal k zatajování příjmů před zdaněním? :-) Proberte se. A pokud se bude BTC k tomuto účelu používat (bez ohledu na to jestli bude BTC povolen, či nikoliv), pak se nedivte adekvátním represivním státním opatřením. To pak tady zase bude plakat nad omezováním svobod jednotlivce. Jednotlivce, který přijetí těch opatření vyprovokoval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No ale to popisujete, jak funguje demokracie. Běžte založte stranu, vyhrajte volby a změňte to.

Když odmítnete platit to, co Vám zákon ukládá, zřejmě nedopadnete slavně. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tohle by mohl klidně napsat i kdejaký komunista. :-) Mezi fanatickým libertariánem a fanatickým komunistou moc rozdílů není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

______________________________ ________________

A proto jsou tak důležité konkurenční nestátní měny, které stát nemá pod kontrolou. A které v ideálním případě ani není schopen zabavit či zdanit.
______________________________ ________________

Protože pokud by existovala paralelní měna, ke které se nedá (alespoň ne ve velkém množství a pravidelně) přijít nepoctivě (ukradením/zdaněním či paděláním/tiskem), ale jen dobrovolný darem/solidaritou či dobrovolnou směnou jedné užitečné služby/výrobku za jiný užitečný statek, tak automaticky dojde k tomu, v co doufáte.
______________________________ ________________

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

No nebudú súhlasiť, to je jasné a ani žiadny diktátor/politik také podmienky nevytvorí. To by išiel proti sebe.

Ja si myslím, že tie podmienky môžu prísť iba odspodu, od ľudí, ktorí odmietnu financovať akýkoľvek nedobrovoľný systém. Nikto sa nedá zvoliť, aby prehlásil, že ruší dane a tým sa následne odstrihne od príjmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vinen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace - Jaroslav B. Kořínek / 23.06.2017 07:20

Co je probůh sebestředného na tom, že odmítám dávat peníze někomu, kdo si je nezaslouží?

Já vás viděl! Sebestředně a sobecky jste tuhle večer v parku nedal obsah své peněženky snědým spoluobčanům, přestože v tom parku měli demokratickou většinu :-)
A ještě si dovolíte z toho přepadení být frustrovaný!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

BTC vzniká z následujícího důvodu a už i centrálním bankéřům to dochází:

http://roklen24.cz/a/iBFAE/hlas-z-bundesbank-kryptomeny-zvysuji-riziko-bankrotu-bank

Jen s tím rozdílem, že nechápu, kdo a proč by měl věřit státem "kryté" kryptoměně.
Nebude decentralizovaná, tedy bude zranitelná.
Nebude anonymní a bezpečná, protože bude muset splňovat všechny státní regulace.
A nebude nezávislá - bude pod kontrolou centrální banky. Takže nikdo nebude mít jistotu, že CB nenavýší měnovou zásobu, nezdaní vklady, nezablokuje "účty", atd... A to právě zejména v době krize a vysoké nervozity bude lidi zajímat nejvíc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Sebestřednost a frustrace z pana Altmany přímo pryští. Tady není moc co vysvětlovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

A s tím budou ti závistiví lidé souhlasit? Kdo vytvoří ty vaše podmínky, aby je nebylo možno překračovat? Diktátor? Z čeho bude placený? Z daní nikoliv, ty jsou tabu (sahaly by na soukromý majetek). Pokud to bude nějaký bohatý člověk, časem on nebo jeho dědicové vzbudí závist a budou smeteni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Co je probůh sebestředného na tom, že odmítám dávat peníze někomu, kdo si je nezaslouží?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Potom pomôže jedine nedotknuteľnosť súkromného majetku. Ak je tendencia opatrenia neustále prekračovať, treba vytvoriť podmienky, aby ich nebolo začo prekračovať.

Za svoje politik sľubovať nebude a na cudzie nedosiahne.

Ideálny stav?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bohužel, uvažujete naprosto nedůsledně. Nestačí opatření, které navrhujete. Pokud by byla závist natolik zásadní prvek lidské konstituce, bude toto opatření neustále překračováno. Ale i tyhle nedůslednosti a nedomyšlenosti už tady byly mnohokrát diskutovány. Nestačí číst ty "správné" texty, je potřeba je promýšlet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale vždyť jsem Vám psal, že neplatí, že čím více neproduktivních, tím se bude mít společnost lépe a že poměr neproduktivních na celkovém počtu občanů má v každém čase a každé zemi individuální limit, za kterým už nebude vyšší poměr ku prospěchu. A Vy tady pořád blábolíte něco o bludech a živení celé Africké populace. Už je ta Vaše demagogie únavná. :-(

Ta Vaše teorie jak důchodci, děti, invalidi a nezaměstnaní neprodukují proto, že mají v rukou státní represivní aparát, je opravdu legrační. On ten standard co jim ten represivní aparát zajišťuje není v případě nezaměstnaných nic moc. Kdyby ho měli v rukách, jak tvrdíte, určitě by podpora v nezaměstnanosti, invalidní i starobní důchody i přídavky na děti byly někde okolo 90% průměrné mzdy. :-)

Proč vzniká BTC a jiné nástroje je přece jasné. Kvůli kriminálním obchodům a daňovým únikům. Utlačovanými se cítí jen pár sebestředných frustrátů Vašeho typu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

No potěš! To by nebyla demokracie. To by byla "demokracie" jen pro některé občany.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když uvidíte, že se neobchoduje
dobrovolně ale z donucení – když uvidíte, že k výrobě
potřebujete povolení od lidí, kteří nevyrábějí nic – když uvidíte,
že peníze proudí k lidem, kteří neobchodují se zbožím ale s výsadami
– když uvidíte, že lidé bohatnou díky úplatkům, kontaktům
a ne díky práci, a že vaše zákony nechrání vás před nimi ale je
před vámi – když uvidíte, že zkaženost je odměňována a poctivost
se stává sebeobětováním – pak si možná uvědomíte, že vaše společnost
je odsouzena k zániku.
Ayn Rand: Atlasova vzpoura.

Nahlásit

-
14
+

p.Fuld tady v diskusi šíří blud, že i pro jen desetiprocentní produktivní populaci bude fajn, když bude živit devadesátiprocentní neproduktivní většinu, protože ta těm produktivním zajišťuje odbyt plodů jejich práce (a hladová Afrika by ho zajistila ještě 1000x větší, takže asi hurá do toho).

Ale reálně to je tak, že ve stávajícím režimu zkrátka ta neproduktivní většina má "právo" zcela v souladu s demokratickými principy režimu tu menšinu státním násilím donutit úplně k čemukoli. Donutit ji nechat se obrat třeba i o 90% plodů své práce, donutit ji akceptovat si papírky, které si ta většina tiskne.

Tedy ta menšina pro většinu neprodukuje proto, že to je pro ní fuldologicky výhodné (to by to dělali i dobrovolně), ale čistě proto, že ta většina má demokraticky v rukou státní represivní aparát a může si vynutit cokoli.
A právě proto vznikl bitcoin, OpenBazaar, švarcsystém, daňové ráje či ArcadeCity. Je to sebeobrana násilím utlačované menšiny.
Nikdy v historii se utlačovaná menšina se svým podřazeným statutem nesmířila, vždy hledala cesty ke znovuzískání svobody. A nikdy takto nespravedlivý režim nevydržel "na věčné časy a nikdy jinak".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

https://www.freemansperspective.com/death-by-government/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Demokracie je fajn, ale potřebovala pár demokratických úprav. Například volebního práva, to by měli jen ti, kteří do společného rance demokraticky nedobrovolně přispívají. A demokraticky by ve volbách rozhodli jak s těmito penězi demokraticky zvolení politici naloží :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Je to blábol neomarxistické propagandy, ve skutečnosti jsou ti křesťanští "extremisté" na tom zhruba takhle:

- http://www.bawerk.eu/clanky/texty-jinych-autoru/nabozenska-pravice--smerem-ke-spojenectvi--i-ii-.html
- http://www.bawerk.eu/clanky/texty-jinych-autoru/nabozenska-pravice--smerem-ke-spojenectvi--ii-ii-.html.

Ale islám ten je jinak hrozně fajn:) Stačí se přečíst knihu Ve stínu islámu od nakladatelství hlavního proudu Vyšehradu, jak se tam "fajnově" žije náboženským menšinám.

Nahlásit

-
2
+

Závisť je to, čo vynesie populistického politika k moci. Taký politik vytvorí znepriatelené tábory: oni versus vy, oni majú to alebo tamto, vy to nemáte. Ale nevadí, zvoľte ma a ja zariadim, že budete mať aj vy. Ako to zariadim, to už nechajte na mňa.

Vaše riešenia sú extrémne. Stačí zabezpečiť, aby sa hlasovaním vo voľbách (akýchkoľvek) nemohlo rozhodovať a životoch a majetku ľudí.
Pôvodná ústava spojených štátov bola veľmi blízko ideálu, ale dodatkami sa zmenila.

Ale to už tu bolo diskutované mnoho krát, zbytočne sa opakovať.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ústava snad stanovuje, že moc je v rukou výhradně neproduktivního lidu? :-) A co lepšího, než demokracii byste navrhoval a proč si myslíte, že je to lepší?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ty údaje je ale třeba srovnat s tím kolik (nejspíše miliard) obětí na životech by přišlo, pokud by byly vlády a státy zrušeny v prostředí bezbřehé "svobody", bezvládí a anarchie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Tak to je opravdu projev obrovské moci. :-))))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

http://www.svobodny-svet.cz/4560/stat-ze-nas-chrani.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Úředníci vládnou.
Já musím úřadu odpovědět do sedmi dnů, jinak mě finančně i pracovně zlikviduje.
Úřad se na mě vys**e na půl roku a nic se neděje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
24
+
1/2