Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nemůžete popřít, že Venezuela je katastrofa socialistická

30. 5. 2017
 8 540
51 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Naši levicoví přátelé, kteří podporovali Chávezovu politiku, celkově vzato nejsou vinni tím, že by chtěli zlo, že by měli špatný úmysl. Provinili se spíše něčím jako intelektuální nedbalostí."

S tímto nemohu souhlasit. Vinou socialistů je již přeci to, jak chtějí socialismu dosáhnout. Krádeží, respektive loupeží. Hrubým porušováním vlastnických práv. Již za to by zasloužili exemplární trest i kdyby socialismus nakrásně "fungoval" (jako že z principu nemůže).

Pokud socialisty a etatisty budeme stále tolerovat a omlouvat "myslí to dobře, jen tak nějak nedomýšlí, že to nemůže fungovat", budou mít jen malou motivaci to nezkoušet stále dokola. Ne, je potřeba je jasně označit za zločince, za lupiče a tak se k nim i chovat. Ne jako k popleteným snílkům, ale jako ke kriminálníkům.

Nahlásit
-
55
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Přesně takto "mysleli" němečtí fanatičtí fašisté. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

Ale mne znehodnocení té vaší dluhové měny dávno nezajímá.
Dávno nezajímá Němce, kteří kupují Au a Ag mince tak intenzivně, až je tam obchod s mincemi častější, než cukrárna.
A s vynálezem bitcoinu to nezajímá už vůbec nikoho (resp. jen ignoranty).
Argumentovat mi tu, že musím být donucen k účastí v průběžné pyramidě proto, že ona jediná je odolná proti znehodnocení peněz (které navíc znehodnocuje ta samá instituce, která provozuje ten penzijní systém a policii, která mne k účasti v něm nutí) je proto zcela pomýlené. Ať v penzijní pyramidě klidně jsou ti, kteří věří ve státní papírky.

Stále nechápete logiku a motivy lidského jednání. Lidi sebou nechávaj vorat jen "vocaď pocaď". Představa, že za 10 let bude 15% lidí ochotno živit zbylých 85% je zcestná. A představa, že za 20 let (díky AI a robotizaci) 5% lidí bude živit 95%, je ještě zcestnější. Proboha proč by to dělali? Zvlášť když robofirmu v kontainerech převezu jinam za den. A AI servery přemístím jedním clickem.
Sice díky robotizaci i po 95% zdanění člověk bude mít vyšší životní úroveň, než dnes při 60% zdanění, ale to nikdo neřeší! On řeší, kolik by měl, kdyby nebyl okraden (kdyby se odstěhoval do Singapuru, či do šedé/sdílené/internetové/crypt oekonomiky).
A že jim těch 95% neproduktivních bude za to živení platit penězi, které jim před tím ukradli, nebo nějakými papírky z Dostihů a sázek, které si před tím natiskli, to motivace těch produktivních opravdu nezmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Finmag - časopis pro ženy
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nejste vlastníkem pokroku, abyste určoval, ke komu mají jít jeho plody!
Na růst produkce je potřeba akumulace kapitálu - tak si akumulujte, pokud chcete tu produkci!
Nechápu, kde berete tu jistotu, že 10% schopných vlastníků mozku a kapitálu bude ochotno živit ten zbytek. Proboha proč by vůbec zůstávali v zemi, kde 90% lidí (zdegenerovaných nepracováním) jen natahuje haksnu po plodech jejich práce? Podle vaší halucinace budou ti produktivní šťastní, že mají odbyt. Ale to je jen halucinace - proboha v Somálsku či Bangladéši by ten odbyt přeci měli ještě větší! Podle vašeho blouznění by se podnikatelé měli hrnout do Somálska a Bangladéše, kde na ně bude čekat mnohamilionový dav neproduktivních jedinců. Podnikatelé se s úsměvem na rtech od nich nechají okrást o 99% majetku, aby jim pak za ty uloupené peníze mohli prodávat svou produkci. Nebo by se podle vás měli hrnout do Zimbabwe, kde těm nepracujícím vláda peníze na tu útratu natiskne a podnikatele ty papírky zákonem donutí je přijímat.

Já naopak věštím, že dříve či později si ti, co něco užitečného produkují, začnou produkty své činnosti mezi sebou směňovat prostřednictvím takového prostředku, který ze směny vyloučí ty, kteří žádnou protihodnotu nenabízejí. Pomocí prostředku, který nejde tisknout, jehož účty nejdou blokovat a konfiskovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Nikdo mi není schopen zaručit, že za 25 let bude kupní síla mé penze taková, jako je dnes kupní síla penzí, kterou bych dnes dostal. Jako je kupní síla dnešních penzí, které jsem nucen financovat. Za těchto podmínek je zkrátka násilné donucení k účasti v takovém systému neakceptovatelné."

Teď jste uhodil hřebíček na hlavičku. Jedině průběžný systém umí účinně a bez nákladů eliminovat vliv znehodnocení měny. A nejen to. Dokáže navíc i držet krok s vývojem reálných mezd. Pokud bude za 25 let důchod ve výši 45% průměrné mzdy, pak samotný pokles kupní síly peněz (eliminovaný reálným růstem mezd) je v podstatě irelevantní veličina. Co se týče udržitelnosti oněch 45% průměrné mzdy. Princip průběžného systému umožňuje bez nějakého signifikantního navýšení odvodů, aby průměrný důchod odpovídal průměrnému čistému příjmu, takže průběžný systém má v tomto ohledu značné rezervy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono k prosperitě a zajištění potřeb všech členů společnosti nejsou třeba peníze ale schopnost vyprodukovat tolik statků, aby to na uspokojení potřeb všech stačilo. A o to se postará také technologický pokrok. Peníze jsou jen zrcadlové záznamy o transakcích, jež probíhají v ekonomice. Proto se jim taky říká účetní peníze. Bez produkce statků a jejich směny a spotřeby Vám budou peníze k ničemu. Peníze jen odráží to, co v ekonomice děje. Proto otázka jestli bude v budoucnu na něco dostatek peněz, je v podstatě úplně nesmyslná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jasně, peněz bude dost.
To, že půlka lidí bude v penzi a čtvrtka ve státním sektoru a neziskovkách, to nic neznamená.
I kdyby třičtvrtě lidí bylo v penzi a zbylá čtvrtka se živila genderovými studiemi, kulturní antropologií, vědeckým marxismem, fuldistickou teorií tržního přerozdělování, sociální ekologií, udělováním razítek a vymýšlením regulací, tak stejně peněz bude dost, protože si je můžeme natisknout.

A na spořící sabotéry ekonomiky vyzrajeme tím, že jim na účtech narazíme minus deset procent úrok, takže konečně přestanou syslit a peníze začnou utrácet a točit. FuldoParadise in action.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nesmysl. Stačí, když se začnou točit v ekonomice a přestanou hnít v úsporách. :-) A když budou dál hnít, vždy se mohou dotisknout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Citace - Richard Fuld / 01.06.2017 14:52

Směšné poplašné zprávy jsou to . :-) Prej biliony liber. :-)


Přesně... Vždyť se dají natisknout (a bez práce, jedním stiskem prstu na klávesnici) nejen miliony, ale miliardy, triliony, triliardy - prostě Fuldopeněz bude vždycky dost... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pilný? "Blbeček namyšlený, kretén, kalouskovec, asociál…." Mají v tom Reflexu pravdu předsedo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Směšné poplašné zprávy jsou to . :-) Prej biliony liber. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Fuldové jsou zkrátka ve fázi popírání a posly špatných zpráv by stínali.

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/79733/nekamenujme-proroky-ani-kdyz-patri-k-babisovi-ministr-financi-pilny-ma-s-duchody-pravdu.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Proboha proč si nenechaj poradit od Fuldy? :-)
http://ekonomika.idnes.cz/starobni-duchod-odchod-vek-hranice-stari-uspory-svetove-ekonomicke-forum-1rt-/ekonomika.aspx?c=A170529_152528_ekonomika_rts

Nahlásit

-
1
+

Na celé té situaci mi vadí hlavně prolhanost politických slibů. Socialisté už se ani nesnaží zasazovat je do reálných ekonomických rámců. Naslibovat, nalhat hory doly. A lidi jim to žerou. "Ano bude líp", větší lež jsem snad neslyšel. Jak to můžou dopředu vědět?

Samozřejmě, pokud nějaká strana stojí na reálných základech a neuchyluje se k takovým slibům, je zřejmé, že nebude mít dostatečnou podporu. A proto i náš nový ministr financí může na plnou hubu říkat, že pro důchodce holt toho moc v budoucnu nebude, a zároveň být součástí "Ano bude líp". Lhář, lhář, chycený ve vlastních slovech. Je to jeden lhář vedle druhého, tahle ANO sebranka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pan Fuld si prostě budoucnost rýsuje jednoduchou aproximací dosavadního vývoje.

Jiní to ale vidí třeba takto:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-duchodova-pravda-ministra-pilneho-feq-/p_politika.aspx?c=A170529_231729_p_politika_wag

Je nutné trvat na tom, aby obě strany měly právo a možnost se zařídit podle svých preferencí.

Nikdo mi není schopen zaručit, že za 25 let bude kupní síla mé penze taková, jako je dnes kupní síla penzí, kterou bych dnes dostal. Jako je kupní síla dnešních penzí, které jsem nucen financovat.
Za těchto podmínek je zkrátka násilné donucení k účasti v takovém systému neakceptovatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Další, umí jenom nálepkovat (fašista, xenofob, rasista), ale naprosto nezná pojmy.
Fašisté byli v Itálii. V Německu byly nacisté, to jest národní socialisté.
Když už nálepkujete, tak ze sebe nedělejte ignoranta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

posuzujete stabilitu systému jako dobrou jen proto že ještě nejste na konci kdy to zákonitě skončí špatně? s tím že ani nemůžete vědět ve které fázi jste protože do budoucnosti nevidíte... to jste dobrý komik
a až vám to ze dne na den praskne tak se budete pořád držet toho vašeho bludu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

jak jste přišel na to že je to třeba? já s tím třeba nesouhlasím a každý normální svobodomyslný s tím také nesouhlasí... ne, opravdu "není třeba" nic takového prosazovat... to zas jen vy chcete ostatním diktovat co mají za své platit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vsaďme se

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Každopádně ta žebrota je reálná možnost. NIKDO nemůže zaručit opak.

A násilné donucení všech k účasti na jednom jediném systému (navíc dost podezřelému, závislému na mnoha faktorech od demografie, přes prosperitu a stabilitu ČR až po jánevímco) je jednak svinstvo (jako každé násilí), jednak prohřešek proti pravidlu diverzifikace, jednak podpora stádnosti a jednak ekonomický nesmysl.

Naštěstí možnosti ze systému efektivně vystoupit se s globalizací, decentralizací, kryptoekonomikou, atd.. stále zvyšují. Takže už není tak jisté, že si toho černého Petra v jeden okamžik vytáhnou všichni příslušníci generace 70.let 20.století někdy za 20 let. Vytahovat si ho budou postupně všichni, kdo ze systému neutečou. A tuto situaci uvidí ostatní a jejich motivaci k úprku to jen posílí. Pozitivní zpětná vazba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Někdo, kdo mne okrádá a znásilňuje není ideologický odpůrce.

To je asi stejné, jako byste chtěl po těch židech, aby členy NSDAP brali jako ideologické odpůrce a ne zloděje a své vrahy.

Nebo aby majitel fabriky bral v roce 1948 komunisty jako ideologické odpůrce. Nebo aby majitel farmy, kterou v Chile chtěl znárodnit (=ukrást) vítěz voleb Allende, s ním vedl nějakou diskusi. Jako o čem? Prosím prosím, neberte mi mou farmu?

Když mne v parku přepadne banda bezdomovců a chce, abych se s nimi podělil o obsah své peněženky, nepovedu s nimi demokratickou diskusi, sorryjako.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Ano, pan Altman poslal už několik lidí do plynu:) To jsou hlody pane Fuldo, kterým nevěříte ani vy sám. Použití násilí v politice a hospodářství je rozhodně bližší vám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To těžko, Pilný v tu dobu dávno ministem již nebude, je to jeho názor na to, jak se nejspíše situace v budoucnosti vyvine. Když někdo říká, že zřejmě v důchodě skončíte o žebrácké holy, tak to nemusí nutně znamenat, že vám to i přeje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Naštěstí je takový systém nestabilní a dlouhodobě neudržitelný."

Naštěstí je takový systém stabilní a odolává všem pokusům o jeho destrukci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Ano, to říkání, "jak to bude", není nic jiného, než ideologická propaganda TOP 09.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je jedno jestli to byli nacionální socialisté. Vy se jim podobáte přístupem k jejich ideologickým odpůrcům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Myslím si, že Pilný spíše vyjádřil názor, jak to dle něj bude, než aby říkal, toto doporučuji. Autor uvedeného článku to zřejmě moc nepochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, viz třeba zde i s citacemi:
http://www.bawerk.eu/clanky/komunismus/hitleruv-socialismus--i-ii-.html.
http://www.bawerk.eu/clanky/komunismus/hitleruv-stat-blahobytu.html.
http://www.bawerk.eu/clanky/komunismus/hitlerovo-rovnostarstvi.html.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Mantra novodobého socana: "Musíme si pěstovat alespoň částečně svobodnou tržní ekonomiku, abychom mělo koho průběžně okrádat. Ale těch, co to bohatství produkují, se v žádném případě nebudeme ptát, kolik jsou ochotni dát."

Naštěstí je takový systém nestabilní a dlouhodobě neudržitelný. Za pár let se o něm bude psát jako o té Venezuele: vydrželo to trochu déle, ale nakonec to (nutně) zkrachovalo jako ostatní pokusy o socialismus.

Rýsuje se nám zde zajímavý střet, protože ta hodnoty tvořící část populace bude získávat stále silnější prostředky (crypto, decentralizace, internet) k tomu, aby si to nemusela nechat líbit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Myslet si to můžete a klidně si to s průběžnou černou dírou riskněte. Good luck.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No samozřejmě. Napřed musí být tržní principy, které dovedou zemi k jakémuž takémuž bohatství, aby následně socialistické vlády nalhaly lidem vidinu "ještě lepších zítřků" a následně to celé projedly. Pak lidé trochu vystřízliví, chvíli zase volí pravici, a jakmile se země trochu zvetí a trochu bohatne, opakuje se stejná mantra. To je kulturní koloběh.

Bez počátečního bohatství není co projídat, to máte vcelku pravdu. Už je projedena a teď mele z posledního.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+
1/2