Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česká národní banka: Jak přijít o reputaci a rozhodit ekonomiku ve čtyřech krocích

7. 2. 2017
 19 466
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Centrální banka ani nemůže konat správně. Protože centrální plánování nefunguje a fungovat nemůže.

Pokud už stát chce mít násilím vynucený měnový monopol (chyba a zlo!), vystačil by si s jednoduchým algoritmem napevno zabudovaným např. do ústavy. Takových lze samozřejmě vymyslet tisíce a proti každému se nejde 100 dobrých argumentů. Jenže proti centrální bance jsou jich tisíce. Nikdy se netrefí, vždy jedná opožděně a nepřiměřeně, vše jen zhoršuje, je ovlivněná personálně, politickými, korupčními a lobbistickými tlaky.

Jen tak zkusmo od boku by státně monopolní peněžní systém bez centrální banky mohl vypadat takto:
- soukromé banky smějí půjčovat jen ty peníze, které si do nich vkladatelé vloží (o podobném návrhu bylo neúspěšné referendum ve Švýcarsku)
- nové peníze vydává pouze stát a to konstantním tempem.
- to tempo (střílím od boku) bude třeba 4%, protože jsme si třeba odhadli, že reálný růst HDP v dlouhodobém průměru odhadujeme na 3% + chceme (protože jsme ortodoxní neokeynesiáni) nějaký alespoň minimální růst cen
- zákon (pro sichr) napevno určuje, co stát s těmi 4% navýšení měnové zásoby (nově "vytištěných" peněz) dělá, aby se to nemohlo stát předmětem politického boje, lobbistického a korupčního zájmu, prostředkem uplácení voličů a odměňování sponzorů volební kampaně. Tedy ty nové peníze se opět v nějakém zcela arbitrárně stanoveném poměru rozdělí na:
A) Posílení devizových rezerv (část zlato, část akcie+dluhopisy - ovšem výhradně zahraniční a to spíš nějaké indexové ETF, aby zase politik nemohl někoho preferovat)
B) Penzijní systém
C) Investice do infrastruktury (protože přeci kdo by jinak stavěl silnice, jsme přeci všichni soudruzi etatisti).

B a C by bylo klasickým keynesiánsko socanským "stimulem růstu", jistě s mnoha multiplikačními efekty.

Čím víc věcí pojede na autopilota, tím míň toho politici a byrokrati zvládnou zhnojit. Plus to bude předvídatelné pro ovčany i podnikatele, budou moci lépe plánovat do budoucna (a ne jako když jim někdo přes noc zdevalvuje měnu, hne s úroky, atd...).

Ale co se vlastně starám, jak zařídit o něco udržitelnější a snesitelnější koncentrák? Ať si to raději dělaj po fuldovsku a my ostatní máme alternativní měny (Au, Ag, BTC, ...).

Nakonec ČNB ty intervence asi stejně nedělá kvůli své deklarované deflační fóbii a keynesiánským halucinacím. Důvod bude prozaičtější - bratrsky a internacionálně (s vidinou odměny v podobě teplého místečka) pomáhá bruselským a frankfurtským soudruhům v jejich boji za záchranu impéria, které jim od jihu nějak odehnívá:
http://roklen24.cz/a/ipb2C/titul-nejhorsi-ekonomiky-eurozony-vyhrava
a tady samozřejmě ještě více:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-ta-druha-krize-0tf-/p_zahranici.aspx?c=A170204_155955_p_zahranici_wag

Nahlásit
-
30
+

Diskuze

To pochopitelně, mluvím o takových důsledcích postřehnutelných i "běžným občanem," abych tak řekl. Ti lidi to nechápou, když jsem se to, co právě píšete, snažil tlumočit jiným, nebyli s to pochopit, co s jejich úsporami provede z fleku natištěný bilion korun.
Hádám, že je na to potřeba infografika a spousta obrázků, jedno slovo na stránku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Samo nahrazení zlata bankovkami není kořen problému.
Pravděpodobně by existovalo i za freebankingu: banky (úschovny zlata) by vydávaly potvrzení o vkladu a bankovky důvěryhodných bank by byly přijímány jako substitut zlata. Ovšem výhradně dobrovolně a jen dokud ta důvěra trvá.
Stejně jako by skoro jistě existovaly elektronické bankovní převody či platební karty ke zlatým účtům (a mezibankovní zlatý clearing - dost možná jen účetní, protože zlato by nemuselo být v bankách, ale v nezávislých auditovaných úložištích, čili by jen při clearingu cihla přešla z vlastnictví banky A k bance B).

Kořen problému je násilím vynucený monopol. Je zavrženíhodný z morálního pohledu a zároveň je kořenem ekonomických problémů. To až tento monopol umožní bankám masivně podvádět, vydávat nekrytá potvrzení a při tom mít jistotu, že tento podvod stát přikryje, zlegalizuje.

Nicméně je zcela naivní uvažovat o tom, že stát/politici a (stále rostoucí) parazitická třída státních zaměstnanců a dalších jedinců závislých na příjmech z rozpočtu (a na jeho inflačně deficitním dopování) jakoukoli změnu připustí. Nepřipustí ten můj srandanávrh o konstantním navyšování měnové zásoby státem, nepřipustí návrat centrálně řízeného jakobyzlatého pseudostandardu počátku 20.století a již vůbec dobrovolně nepřipustí vznik freebankingu.

Akorát že on jim tu vzniká zcela spontánně:
- Mincovny razí zlaté a stříbrné mince jak o závod a tyto mince se hromadí v rukou běžných lidí (protože velcí institucionální investoři nekupují mince, ale buď cihly, nebo nějaké iluzorní certifikáty). A je jich za ta desetiletí tolik, že jsou připraveny převzít roli měny, pokud k tomu bude důvod. Domnívám se, že dnes je v držení prostých lidí ŘÁDOVĚ více Au/Ag mincí, než když tyto byly legálním platidlem. Jak to? No protože tehdejší mince nezmizely. Všechny ty zlaté koruny, zlaté franky, liry, atd... Byly jen staženy z oběhu bankami a nyní jsou za nějakých spot+2% prodávány prodejcům zlata a ti je prodávají drobným investorům. A už je skoro všechny vyprodaly. A k tomu na celém světě mincovny razí miliony investičních Au a Ag mincí ročně. Jsme připraveni!
- Bitcoin nejenže nabízí prostředek směny a uchovatele hodnoty, jako Au a Ag mince. On zároveň již nyní přináší paralelní a na oficiálním finančním systému nezávislý systém plateb a transakcí. Paralelní a zcela funkční systém jak pro levné a rychlé převody prostředků na druhou stranu Země, tak pro běžné retailové platby. Ještě než podvodný oficiální měnový systém zkrachuje, již tu je připravena jeho náhrada. Zatím ji intenzivně používají jen tam, kde to dává smysl (obejití kapitálových kontrol čínské bolševické vlády, obejití hyperinflační měny socialistické Venezuely, zajištění bankovních služeb v Africe, Asii a Jižní Americe, anonymní financování projektů, které jsou státu trnem v oku, jako např. WikiLeaks, atd...). Systém se na těchto aplikacích odladí a bude připraven nám pomoci, až to bude potřeba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
18
+

Jejich pud sebezáchovy má horizont maximálně volebního období. V delším období spíš mají sebezáchovnou starost, aby na Kajmanských ostrovech nebyl hurikán, nebo aby v kantýně jejich budoucího zaměstnavatele (EIB, MMF, Goldman, ...) neměli zkažené ústřice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Okradli nás o minimálně 3 roky dohánění životní úrovně západu. Protože před intervencemi se větší část toho dohánění realizovala posilováním koruny a jen menšina nominálním růstem platů.

A samozřejmě okradli penzisty a budoucí penzisty. Ty, kteří mají úspory. Ty, kteří si spoří v konzervativních fondech (nejen 3.pilíře) jejichž reálný výnos je záporný.

A okradli i progresivnější jedince investující do zahraničních akcií, do komodit, bitcoinů, atd... protože to všechno nakupují v nevýhodném kurzu. Je sakra rozdíl kupovat akcie Alphabetu, zlato či bitcoin při kurzu 20 korun za dolar, nebo 25.

Podle mne přes to, že vyznávají pokřivené a dávno vyvrácené fuldokeynesiánství, sami nemohli věřit, že pomáhají ekonomice. Nemohli věřit tomu, že i kdyby cena něčeho klesla, neznamená to nějakou destruktivní deflační spirálu. Jejich cílem bylo ulevit nezodpovědným dlužníkům, hlavně tomu největšímu a nejnezodpovědnějšímu - státu. A pomoci své sesterské ECB zachránit eurozónu před krachem - viz ty 2 linky v mém příspěvku níže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Víte, co je na tom nejhorší?
To, že se rok po intervencích nic nestane. Ani pět let.
Ale za deset let to už bude napříč populací sakra znát a žádný z těch diletantů a nýmandů z ČNB, kteří si budou hřát revmatická kolena na Seychelách za dobré služby státu, neuvidí kriminál.
A do toho mám přivést děti?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Víceméně to samé doporučuje J. H. de Soto ve své knize "Peníze, banky a hospodářské krize". On samozřejmě zastává úplnou privatizaci peněz a takováto reforma by k tomu měla směřovat. Je to rozepsáno podrobně, kdyby si náhodou někdo stěžoval, že rakušané nemají "konstruktivní kritiku" a spoustu kroků lze přeskočit, kdyby k tomu existovala politická vůle. Popravdě si ale říkám, že vládnoucí vrstva už ztratila veškerý pud sebezáchovy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

No, dobře si vedou, hošánci...

http://byznys.ihned.cz/c1-65614830-centralni-banka-loni-na-intervence-utratila-455-miliard-letos-se-k-teto-hranici-blizi-uz-v-unoru

Nahlásit

-
1
+

Pravda. Nahrazení zlata bankovkami bylo jen první krok k velké inflační loupeži fuldovského typu.
Pomyslný jeden Celsiův stupeň navíc, a žába se zatím ještě aktivně a vesele máchá v pomalu se ohřívající vodě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nejsem si jist, zda by návrat ke zlatému standardu (kterému? většinou to byla jen nějaká forma parodie) něco řešil. Navíc pokud by byl centrálně řízen, opět by stejně zdegeneroval, jako v minulosti.
Centrální plánování je z principu nefunkční a chemický prvek Au na tom nic nemůže změnit (jen dočasně částečně pomoci).
Jediné udržitelné, morální (absence násilím vynuceného monopolu) a s trhem kompatibilní řešení je freebanking.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Centrální banka ani nemůže konat správně. Protože centrální plánování nefunguje a fungovat nemůže.

Pokud už stát chce mít násilím vynucený měnový monopol (chyba a zlo!), vystačil by si s jednoduchým algoritmem napevno zabudovaným např. do ústavy. Takových lze samozřejmě vymyslet tisíce a proti každému se nejde 100 dobrých argumentů. Jenže proti centrální bance jsou jich tisíce. Nikdy se netrefí, vždy jedná opožděně a nepřiměřeně, vše jen zhoršuje, je ovlivněná personálně, politickými, korupčními a lobbistickými tlaky.

Jen tak zkusmo od boku by státně monopolní peněžní systém bez centrální banky mohl vypadat takto:
- soukromé banky smějí půjčovat jen ty peníze, které si do nich vkladatelé vloží (o podobném návrhu bylo neúspěšné referendum ve Švýcarsku)
- nové peníze vydává pouze stát a to konstantním tempem.
- to tempo (střílím od boku) bude třeba 4%, protože jsme si třeba odhadli, že reálný růst HDP v dlouhodobém průměru odhadujeme na 3% + chceme (protože jsme ortodoxní neokeynesiáni) nějaký alespoň minimální růst cen
- zákon (pro sichr) napevno určuje, co stát s těmi 4% navýšení měnové zásoby (nově "vytištěných" peněz) dělá, aby se to nemohlo stát předmětem politického boje, lobbistického a korupčního zájmu, prostředkem uplácení voličů a odměňování sponzorů volební kampaně. Tedy ty nové peníze se opět v nějakém zcela arbitrárně stanoveném poměru rozdělí na:
A) Posílení devizových rezerv (část zlato, část akcie+dluhopisy - ovšem výhradně zahraniční a to spíš nějaké indexové ETF, aby zase politik nemohl někoho preferovat)
B) Penzijní systém
C) Investice do infrastruktury (protože přeci kdo by jinak stavěl silnice, jsme přeci všichni soudruzi etatisti).

B a C by bylo klasickým keynesiánsko socanským "stimulem růstu", jistě s mnoha multiplikačními efekty.

Čím víc věcí pojede na autopilota, tím míň toho politici a byrokrati zvládnou zhnojit. Plus to bude předvídatelné pro ovčany i podnikatele, budou moci lépe plánovat do budoucna (a ne jako když jim někdo přes noc zdevalvuje měnu, hne s úroky, atd...).

Ale co se vlastně starám, jak zařídit o něco udržitelnější a snesitelnější koncentrák? Ať si to raději dělaj po fuldovsku a my ostatní máme alternativní měny (Au, Ag, BTC, ...).

Nakonec ČNB ty intervence asi stejně nedělá kvůli své deklarované deflační fóbii a keynesiánským halucinacím. Důvod bude prozaičtější - bratrsky a internacionálně (s vidinou odměny v podobě teplého místečka) pomáhá bruselským a frankfurtským soudruhům v jejich boji za záchranu impéria, které jim od jihu nějak odehnívá:
http://roklen24.cz/a/ipb2C/titul-nejhorsi-ekonomiky-eurozony-vyhrava
a tady samozřejmě ještě více:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-ta-druha-krize-0tf-/p_zahranici.aspx?c=A170204_155955_p_zahranici_wag

Nahlásit

-
30
+

Mě by docela zajímalo, co záslužného vůbec ČNB kdy udělala, od doby sametové revoluce 1989. Mám dojem, že není čím se chlubit. Záslužné z mého pohledu by bylo navrácení k zlatému standardu a krytí bankovek zlatem uloženým v trezorech. Každý jiný vývoj směřuje jen k prázdnému tlachání, bublinám a rozkolísanosti trhů. ČNB svými intervencemi brání spekulacím jen na první letmý pohled, ten druhý přesnější už ukazuje, že intervencemi naopak podněcuje ke spekulacím obrovského rozsahu. Takže se trochu rozpadá ona údajná vize ČNB: stabilizovat makroekonomické prostředí ČR. Vedení ČNB rozhodně chybí pokora (a docela možná i Pikora).

Nahlásit

-
13
+