Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krypto 2: Bitcoin je mrtev. Už po sto devatenácté

24. 1. 2017
 13 932
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zlato se sice v těchto oblastech používá, ale v poměrně malém množství.

Většina ho leží v sejfech bank i soukromých investorů.

Pro ty soukromé investory plní poměrně důležitou roli: uchovává hodnotu (v koncentrované formě) bez ohledu na měnové a ekonomické experimenty vlád. A dále: tu hodnotu uchovává anonymně (na rozdíl třeba od nemovitosti či akcie), nezávisle na systému (bankách, burzách, registrech, ..), je likvidní (na rozdíl třeba od obrazu či vzácné známky), je dělitelné (na rozdíl třeba od diamantu) a je stejnorodé (kilo zlata jako kilo zlata - což o diamantech a obrazech neplatí), zaměnitelné - nikterak nejde vystopovat, že ta konkrétní zlatá mince byla převčírem vaše a před tím Frantova. Protože jsou všechny stejné (na rozdíl od známek, obrazů, diamantů).

To je hlavní funkce zlata.

No a řekl bych, že bitcoin v podstatě tyto funkce přebírá a vylepšuje (plus má asi i některé nevýhody).
Bitcoin samozřejmě nemá využití ani ve šperkařství, ani v zubařství. Ale má ty hlavní výhody, které jsem popsal u zlata. A k tomu přidává některá vylepšení:
- ještě lepší dělitelnost (rozdělit BTC na sto milionů Satoshi je lehčí, než strouhat zlatou cihlu)
- daleko rychlejší, levnější a bezpečnější transportovatelnost (BTC pošlu na činskou burzu v mžiku a žádnej pohraničník s vlčákem a SA58 mi v tom nezabrání)
- domovní prohlídka ho u vás nenajde (pokud nejste extrémně neopatrný a nemáte například QR kódy s klíči zapaspartované na zdi) :-)

Zlato je moc prima a rozhodně bych ho nezatracoval. Ale nedá člověku takovou svobodu. Neumožní mu třeba pracovat a anonymně se nechat platit singapurským klientem. Na zlatě nejde vybudovat služby jako OpenBazaar.org (svobodné tržiště) či Arcade City (něco jako Uber, ale bez centrálního serveru a firmy/provozovatele).

Bitcoin zkrátka má mnohé přednosti - jinak by ho lidé nepoužívali.
My v Evropě či USA to zatím moc nechápeme. Neprobíhá tu vysoká inflace, měnové reformy, naše měny jsou směnitelné, není problém si založit bankovní účet, neruší nám hotovost, nezavádějí záporné úroky na běžných účtech, atd... Zatím.
Ale na zemi jsou miliardy lidí, kteří takové štěstí nemají. Skoro celá Afrika. Velká část Jižní Ameriky. Mnoho států Asie trpí vysokou inflací, v Indii ruší 96% hotovosti, v Číně jsou kapitálové kontroly (a hrozba skokové devalvace), atd... Pro tyto lidi má bitcoin zcela hmatatelný přínos již dnes.

A my? No to záleží na tom, jak věříme našim mocipánům. Bankovní tajemství již zrušili. Hotovostní transakce omezují. Úroky srazili k nule. Co bude dál?
Ale i kdyby se v našem prostoru nic nepokazilo (ano, i takoví optimisté se najdou), tak stále bitcoin bude zajímavou investicí/spekulací, protože jeho hodnotu nahoru potáhnou ty zmíněné země. A koneckonců se lehce může stát, že bitcoin se v těchto třetích zemích stane tak akceptovanou a rozšířenou měnou, že i evropané bitcoiny budou potřebovat kvůli zahraničnímu obchodu. Zvlášť pokud to vypadá, že Evropa stagnuje a degeneruje a budoucí růst se bude odehrávat právě v některých z těch zmíněných zemích.

No a ještě bych zmínil další možné funkce bitcoinu a to v oblasti určování vlastnictví, nároků, v oblasti smluv, atd...
Sice se všude mluví o tom, že státy založí katastry nemovitostí na blockchainu (ne bitcoinu), že banky založí vlastní kryptoměny, atd... rýsuje se hromada možného využití blockchainu.
Jenže se podle mne ukáže, že blockchain bez bitcoinu nedává smysl a je prakticky nevyužitelný.
Bitcoinová síť je robustní, disponuje gigantickým výpočetním výkonem, který zajišťuje bezpečnost a stabilitu a důvěryhodnost. Jeho stabilita je daná jak tím výpočetním výkonem, tak jeho rozprostřením po celém světě, tedy decentralizací. A také samozřejmě počtem uživatelů (rostoucím).
To žádný uměle vytvořený blockchain mít nebude. Navíc nějaký stát těžko prosadí své řešení jako globální. Ale bitcoin globální je.
Proto je velmi pravděpodobné, že pokud nějaká podobná aplikace bude chtít mít úspěch, mít klienty, mít základnu, mít důvěru, bude muset být založena konkrétně na bitcoinu. Přímo s ním provázána. Nárok na kus pozemku, záznam v zdravotní kartě, smlouva, atd... bude muset být vázána na konkrétní bitcoin (jeho určitý zlomek) a bude muset být zanesena do bitcoinového blockchainu. Zkrátka proto, že jen tak takový záznam bude akceptován, bude mít důvěru.
A bitcoin těmto způsobům využití vychází vstříc, jeho komunita jej dále vyvíjí. Například takový Lightning Network je posuvem i tímto směrem.

https://lightning.network

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
30
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Přesně tak. Celé je to o naivitě lidí. U některých hraji roli i sklony k dobrodružství. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

http://www.svobodny-svet.cz/3832/historicky-precedens-eet-vs-paralelni-polis.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zaměňujete příčinu a následek.
http://roklen24.cz/a/wumMd/stroukal-cim-hur-je-na-tom-svet-tim-lepe-pro-bitcoin

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

http://roklen24.cz/a/wumMd/stroukal-cim-hur-je-na-tom-svet-tim-lepe-pro-bitcoin

Nahlásit

-
1
+

"Pokiaľ teda naozaj nebude existovať úplná totalita založená na sledovaní ľudí a analýze obrovského množstva dát, tak by malo byť toto riešenie funkčné."

A proč by asi takováto "totalita" a sledování lidí nemohlo nastat? Legalitu takovým opatřením poskytnou právě ti, kteří se budou snažit uvedeným způsobem unikat zdanění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Přesně tak. Celé je to o naivitě lidí. U některých hraji roli i sklony k dobrodružství. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Přesně tak. A podle mne tento typ využití bitcoinu poroste.
A schválně píšu bitcoinu a ne blockchainu (jak dnes kdekdo blouzní), protože pouze bitcoinový blockchain má za sebou tu ohromnou komunitu a gigantický výpočetní výkon zajišťující důvěryhodnost a bezpečnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jiné využití než pro uložení hodnoty? Napadá mě třeba to, že do blockchainu můžete zapsat něco, co chcete, aby bylo na věky věků veřejně dostupné a ověřitelné, že jste to k danému datu zapsal, například jako důkaz něčeho. To je asi tak funkce na úrovni toho zlata v průmyslu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jakto, že "nepotřebuje žádnou infrastrukturu"? Pro provedení transakce potřebujete auto nebo tramvaj, dále pak pistoli do kapsy pro zabezpečení, půl dne dovolené a můžete se do toho pustit. :)

Ano, je to lepší infrastruktura pro post-apokalyptický svět. No a pro ten náš současný má lepší infrastrukturu bitcoin. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jak je vidět, komunita se již dopředu zabývá řešením situace, která by mohla hypoteticky nastat: totalita, zrušená hotovost, zákaz kryptoměn a bitcoinových směnáren:

https://medium.com/@matejheld/trhovisko-sprostredkovan%C3%BDch-n%C3%A1kupov-rie%C5%A1enie-probl%C3%A9mu-zablokovania-rozhrania-medzi-fiatom-a-87ce69230106

I kdyby tedy naši etatističtí soudruzi zašli až tak daleko, řešení se najde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To souhlasím. Při totální apokalypse je lepší zlato (a zbraň a konzerva).
Ale je otázka, zda něco až tak tragického přijde a pokud ano, zda vůbec budeme mezi přeživšími.

Pokud však dojde k problémům na relativně omezeném území (válka, revoluce, diktatura, hyperinflace, zrušení hotovosti, ..) tak bitcoinová infrastruktura stále bude fungovat.
Jinými slovy: pokud v ČR vypukne rudohnědá diktatura, nebo v EU například občanská válka, bitcoinová infrastruktura bude stále funkční ve zbytku světa. A naše bitcoiny stále budou našimi bitcoiny, jen nemusí být tak jednoduché je zde uplatnit. Ale stačí modem či satelitní připojení a mohu bitcoiny přijímat či odesílat. Stačí utéct z problematické zóny a mohu bitcoiny začít používat. A žádná pohraniční kontrola je u mne nenajde.

Ale znovu opakuju - nic proti zlatu, vhodné je mít obojí.

Navíc realisticky viděno budeme spíše čelit jiným problémům. Různí Babišové, mladí Stropničtí, Fuldové, Březinové, Marksové, Dienstbierové či Sobotkové v rámci svého úsilí o vybudování státoráje budou podporovat a prosazovat omezování našich svobod. Bankovní tajemství již zrušili, o zrušení toho listovního jednají právě teď. Zruší i hotovost a zavedou záporné úroky. Omezí zasílání peněz na bitcoinové burzy a k prodejcům drahých kovů. Zavedou kapitálové kontroly. Zavedou nepodmíněný základní příjem, který budou financovat jednak vysokými daněmi a jednak tiskem nových peněz. Zrealizují Zemanův sen o "eutanázii třídy rentiérů". V úsilí vybudovat socialistický ráj se nezastaví před ničím. Neukradnou pouze ten majetek, o kterém nebudou vědět. Nezkonfiskují pouze ten příjem, o kterém se nedozví. Nezablokují pouze ten účet a tu platbu, která bude nezablokovatelná, která bude mimo jejich kontrolu.

Zlato je fajn prostředek sebeobrany. Ale kryptovaná komunikace, anonymní distribuované obchodní platformy, peer-to-peer ekonomika, TOR, nezávislé decentralizované sociální sítě a Bitcoin jsou vedle prostředku osobní sebeobrany i nástroje účinného odporu. Nástroje k sebeorganizování společnosti nezávislé na jejich mocenských strukturách, na jejich měnovém monopolu, na jejich bankovním systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Zlato má ještě jednu obrovskou výhodu - nepotřebuje žádnou infrastrukturu. Máte šperk nebo cihličku a tu můžete strčit do kapsy a kdekoliv na světě ji takřka kdokoliv identifikuje jako zlato. Proto je zlato tak oblíbené během konfliktů a válek. Bitcoin potřebuje propracovanou a sofistikovanou infrastrukturu, která v mnoha zemích chybí i při stabilní politické a bezpečnostní situaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zlato se sice v těchto oblastech používá, ale v poměrně malém množství.

Většina ho leží v sejfech bank i soukromých investorů.

Pro ty soukromé investory plní poměrně důležitou roli: uchovává hodnotu (v koncentrované formě) bez ohledu na měnové a ekonomické experimenty vlád. A dále: tu hodnotu uchovává anonymně (na rozdíl třeba od nemovitosti či akcie), nezávisle na systému (bankách, burzách, registrech, ..), je likvidní (na rozdíl třeba od obrazu či vzácné známky), je dělitelné (na rozdíl třeba od diamantu) a je stejnorodé (kilo zlata jako kilo zlata - což o diamantech a obrazech neplatí), zaměnitelné - nikterak nejde vystopovat, že ta konkrétní zlatá mince byla převčírem vaše a před tím Frantova. Protože jsou všechny stejné (na rozdíl od známek, obrazů, diamantů).

To je hlavní funkce zlata.

No a řekl bych, že bitcoin v podstatě tyto funkce přebírá a vylepšuje (plus má asi i některé nevýhody).
Bitcoin samozřejmě nemá využití ani ve šperkařství, ani v zubařství. Ale má ty hlavní výhody, které jsem popsal u zlata. A k tomu přidává některá vylepšení:
- ještě lepší dělitelnost (rozdělit BTC na sto milionů Satoshi je lehčí, než strouhat zlatou cihlu)
- daleko rychlejší, levnější a bezpečnější transportovatelnost (BTC pošlu na činskou burzu v mžiku a žádnej pohraničník s vlčákem a SA58 mi v tom nezabrání)
- domovní prohlídka ho u vás nenajde (pokud nejste extrémně neopatrný a nemáte například QR kódy s klíči zapaspartované na zdi) :-)

Zlato je moc prima a rozhodně bych ho nezatracoval. Ale nedá člověku takovou svobodu. Neumožní mu třeba pracovat a anonymně se nechat platit singapurským klientem. Na zlatě nejde vybudovat služby jako OpenBazaar.org (svobodné tržiště) či Arcade City (něco jako Uber, ale bez centrálního serveru a firmy/provozovatele).

Bitcoin zkrátka má mnohé přednosti - jinak by ho lidé nepoužívali.
My v Evropě či USA to zatím moc nechápeme. Neprobíhá tu vysoká inflace, měnové reformy, naše měny jsou směnitelné, není problém si založit bankovní účet, neruší nám hotovost, nezavádějí záporné úroky na běžných účtech, atd... Zatím.
Ale na zemi jsou miliardy lidí, kteří takové štěstí nemají. Skoro celá Afrika. Velká část Jižní Ameriky. Mnoho států Asie trpí vysokou inflací, v Indii ruší 96% hotovosti, v Číně jsou kapitálové kontroly (a hrozba skokové devalvace), atd... Pro tyto lidi má bitcoin zcela hmatatelný přínos již dnes.

A my? No to záleží na tom, jak věříme našim mocipánům. Bankovní tajemství již zrušili. Hotovostní transakce omezují. Úroky srazili k nule. Co bude dál?
Ale i kdyby se v našem prostoru nic nepokazilo (ano, i takoví optimisté se najdou), tak stále bitcoin bude zajímavou investicí/spekulací, protože jeho hodnotu nahoru potáhnou ty zmíněné země. A koneckonců se lehce může stát, že bitcoin se v těchto třetích zemích stane tak akceptovanou a rozšířenou měnou, že i evropané bitcoiny budou potřebovat kvůli zahraničnímu obchodu. Zvlášť pokud to vypadá, že Evropa stagnuje a degeneruje a budoucí růst se bude odehrávat právě v některých z těch zmíněných zemích.

No a ještě bych zmínil další možné funkce bitcoinu a to v oblasti určování vlastnictví, nároků, v oblasti smluv, atd...
Sice se všude mluví o tom, že státy založí katastry nemovitostí na blockchainu (ne bitcoinu), že banky založí vlastní kryptoměny, atd... rýsuje se hromada možného využití blockchainu.
Jenže se podle mne ukáže, že blockchain bez bitcoinu nedává smysl a je prakticky nevyužitelný.
Bitcoinová síť je robustní, disponuje gigantickým výpočetním výkonem, který zajišťuje bezpečnost a stabilitu a důvěryhodnost. Jeho stabilita je daná jak tím výpočetním výkonem, tak jeho rozprostřením po celém světě, tedy decentralizací. A také samozřejmě počtem uživatelů (rostoucím).
To žádný uměle vytvořený blockchain mít nebude. Navíc nějaký stát těžko prosadí své řešení jako globální. Ale bitcoin globální je.
Proto je velmi pravděpodobné, že pokud nějaká podobná aplikace bude chtít mít úspěch, mít klienty, mít základnu, mít důvěru, bude muset být založena konkrétně na bitcoinu. Přímo s ním provázána. Nárok na kus pozemku, záznam v zdravotní kartě, smlouva, atd... bude muset být vázána na konkrétní bitcoin (jeho určitý zlomek) a bude muset být zanesena do bitcoinového blockchainu. Zkrátka proto, že jen tak takový záznam bude akceptován, bude mít důvěru.
A bitcoin těmto způsobům využití vychází vstříc, jeho komunita jej dále vyvíjí. Například takový Lightning Network je posuvem i tímto směrem.

https://lightning.network

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
30
+

Zlato sa da pouzit v sperkarstve, elektrotechnike, zubarstve, ... Neviem, ci bitcoin ma ine vyuzitie. Ludia su jednoducho nadseni, ze ho je obmedzene mnozstvo a nebude ho mozne manipulovat (teoreticky).

Nahlásit

-
1
+