Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Máme ještě pořád chtít Evropskou unii?

10. 8. 2016
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nemůžu si pomoct, ale připomíná mi to pokusy o reformu reálného socialismu v osmdesátých letech. Zlepšit výběr kádrů, zjednodušit byrokratické procesy... Že je podstata systému špatná se neodvážil napsat nikdo.

Nahlásit
-
27
+

Diskuze

Ač je článek psán jakoby rozumně a bez zbytečných soudů a emocí (asi dle autorovy výzvy k pragmatičnosti), je doslova vyfutrován omyly a dezinformacemi.

"Řecká finanční krize byla silnou infekcí, ze které se Unie zdánlivě vzpamatovala, byť virus žije a intoxikuje organismus dál."

Zaprvé nešlo o řeckou krizi, ale celosvětovou krizi, zadruhé minimálně v Řecku nebyla jen finanční, ale hospodářská a nešlo o infekci, ale symptom staletých problémů této země a jejího hospodářství - problém s tím žít takříkajíc za své, který jen vybublal na povrch díky konci nepřirozených časů měnové stability spojené s obrovskou měnovou (dluhovou) expanzí. Díky strategické pozici (nebo z dalších důvodů) bylo vždy v moderních dějinách řecké hospodářství "dopováno" zdroji ze zahraničí. Domácí dluhy řešila vláda měnovou reformou (2x od WW2) a tiskem peněz (okrádáním svých občanů, inflace přes 1000% od poslední reformy do zavedení eura). Zahraniční dluhy pak státním bankrotem.

Infekcí ve významu přenosu na západoevropský bankovní systém byla díky nedemokratičnosti EU - protože bylo od začátku jasné, že to celé zaplatí daňový poplatník a ten by pro to nikdy nehlasoval. Trvalo několik let - od přeskočení 7% psychologické hranice řeckých úroků do státního bankrotu (byť částečného), během kterých Řecku dál půjčovaly západoevropské banky za dvojciferné úroky a dluh se dál kupil (o desítky procent). Za tu dobu měly banky fůru času vycouvat, ale protože si evidentně byly jisté tím, že EU Řecko padnout nenechá, půjčovaly dál a přišly si na své.

Vznik, kulminace i tragické "řešení" řeckého dluhu tedy leží na vině EU. Bez EU by buďto Řekům nikdo nepůjčil, nebo by své peníze dostal zpět, nebo by dobyl Řecko a vzal si své peníze zpět sám.

Můžeme pragmaticky "odpustit" Řekům, že "nás" okradli, ale nemůžeme zprostit EU viny za tuto krádež, protože to ona "držela klíče" k našim sejfům.

Řecký stát je dnes po částečném bankrotu, ale dluhy má vyšší než před ním. Státy EU jsou na tom také o poznání hůř a jediné, co drží sazby dole je vědomí, že fanatici v Bruselu radši okradou všechny o všechno, než aby připustili, že jejich měnový miláček je nesmysl. Virus neintoxikuje organismus. Virus se stal podstatou existence EU.

Nahlásit

-
18
+

a ještě když už jsme u těch řemesel. ta mantra o tom, jak je nám potřeba více evropy mi zase připomíná truhláře, co sakruje:" furt řežu a furt je to krátký"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

No tak já si na rozdíl od autora myslím, že to co je špatně není jen oprýskaná omítka, nýbrž že základy jsou chatrné (idea evropských spojených států) a na nekvalitním podloží (protlačování tohoto plánu proti vůli obyvatel) , a to co se jeví jako drolící se omítka, jsou ve skutečnosti praskající nosné zdi. připomíná mi to zednický vtip ze socíku: "kua ještě to lešení nesundávej, ještě nejsou nalepené tapety, mohlo by to celé spadnout". aneb jak pravil klasik, když bordel nevydělává, nepomůže přemísťování postelí, je nutno vyměnit kurvy. což v případě EU a vlastizrádných vlád platí i doslovně. ale to je jen první krok. dokud budeme hrát fotbal na hokejovém kluzišti a podle pravidel rugby, můžeme se na fotbalisty ukřičet, že hrajou blbě, nepomůže ani výměna trenéra.

Nahlásit

-
15
+

Na tohle a stejně tak i na hodně (nebo vlastně všechny) dalších kritik/glos/snah o nápravu (vyberte si) odpoví EU rozhodně a zásadním způsobem, např. regulací výkonu travních sekaček (no dobře, tak i buldozerů) nebo třeba dotací 50 mil. € na vývoj šetrného kávovaru vybranému výrobci (nechce se mi to hledat, ale fakt se o tom psalo, stejně mám nejradši turka). Stejně zásadní odpověď dá EU/EK na drobnosti typu migrační krize, krize €, apod.
Jak chcete tohle (z)reformovat?
O komunistech se kdysi říkalo, že jsou experti na smažení sněhových koulí. Současní eurobolševici je hravě trumfli. Psi sice štěkají, ale karavana jede dál. Jak to dopadne, bylo tady v diskusích probíráno mnohokrát, domnívám se, že s výsledkem věcně vcelku správných prognóz.

Nahlásit

-
10
+

"My máme eurokomisařku? Kdo by to řekl. I když asi dobře, že o ní není slyšet. Když nic nedělá, neškodí."

Máme. Mgr. et. Mgr. Věra Jourová (eurokomisařka za ANO, za mne NE ) dře v Bruselu " jako kobyla ":

Eurokomisařka Věra Jourová povede na amsterodamském průvodu gayů a leseb EuroPride desítky evropských úředníků. Bude to poprvé na vrcholné akci tohoto druhu, co bude mít Evropská komise své zastoupení. -
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/komisarka-jourova-bude-lgbt-queen/r~4ec992145aea11e682470025900fea04/

Eurokomisařka Věra Jourová představila Kodex pro boj s nenávistí - https://www.novinky.cz/internet-a-pc/405084-evropska-komise-predstavila-novy-kodex-pro-boj-s-nenavisti-na-internetu.html

Co dále? Podpora vzniku Üřadu evropského prokurátora, sjednocení národních zákonů o bankrotu, zjednodušení transatlantického předávání hospodářských dat, prosazování kvot na zastoupení žen v manažerských pozicích...

Co dodat? http://www.postavy.cz/brouk-pytlik/

Brouk Pytlík je hnědý červotoč, který neustále do něčeho strká nos a nic nenechá na pokoji. Jako malý vyrůstal v kině, kde sledoval různé filmy a pak jak vyrostl, tak odletěl do světa kde všem vykládal co v kině viděl. Sám se považuje za velkou fimovou hvězdu. Pytlík všem zkouší radit, ale ti kdo jeho rady uposlechnou, toho většinou později litují. Pak mu většinou pořádně vynadají. Jediný kdo nad Pytlíkem drží ochrannou ruku, je jeho nejlepší kamarád Ferda mravenec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Nemůžu si pomoct, ale připomíná mi to pokusy o reformu reálného socialismu v osmdesátých letech. Zlepšit výběr kádrů, zjednodušit byrokratické procesy... Že je podstata systému špatná se neodvážil napsat nikdo.

Nahlásit

-
27
+

Život: musíme činit správná rozhodnutí.

Demokracie: musíme volit správné lidí, kteří budou činit správná rozhodnutí (pro druhé ve své zemi).

Evropská Unie: musíme volit správné lidi, kteří budou volit správné lidi, kteří budou činit správná rozhodnutí (pro druhé v cizích zemích).

Nahlásit

-
19
+

1. Určitě to mohlo být kratší.

2. Kdo je to Hubinger?

3. Že je EU špatně jsem já mnoho další věděli už v tom roce 2004. Pokud bychom vytahovali vlajku, tak na půl žerdi.

4. My máme eurokomisařku? Kdo by to řekl. I když asi dobře, že o ní není slyšet. Když nic nedělá, neškodí.

5. Pokud jde o ODS, tak lze souhlasit s mnohým z toho, co říká a k čemu se hlásí. Otázka je, jestli je to důvod, ji volit. Fiala působí celkem solidně, ale to nic neznamená. Kdyby náhodou ODS dostala dost hlasů, aby byla ve vládě, tak se zase vynoří paraziti, jako ve všech ostatních stranách. Zase, na druhé straně, horší než v současnosti vládnoucí oligosocialisté už to asi být nemůže.

Nahlásit

-
6
+