Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Referenda o fous

14. 7. 2016
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

6. „Jiný, účelněji poskládaný svazek ale po ruce nemáme.“
Ale máme, říká se mu EFTA a zajišťuje to, čeho si skoro všichni (včetně euroskeptiků) na EU váží – volný pohyb lidí, zboží a služeb – avšak bez toho všeho byrokraticko-socanského nánosu, který na to naházela EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
17
+

Diskuze

6. „Jiný, účelněji poskládaný svazek ale po ruce nemáme.“
Ale máme, říká se mu EFTA a zajišťuje to, čeho si skoro všichni (včetně euroskeptiků) na EU váží – volný pohyb lidí, zboží a služeb – avšak bez toho všeho byrokraticko-socanského nánosu, který na to naházela EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
17
+

Ještě k těm dalším "perlám":
1) "výsledek o fous jest obtížno obhájit, zvlášť je-li rozmístěn tak velmi nerovnoměrně" Každý výsledek je nerovnoměrný, pokud se na něj podíváte tím "správným" detailem. Proto jsou snad volby, že skupiny společnosti mají různé názory a názor jednotlivce není jen nějakým náhodným jevem generující náhodné výsledky voleb, jejichž výsledky jsou rovnoměrně geograficky, etnicky, nábožensky, věkově, vzdělanostně nebo jakkoli jinak rozložené. Pokud by referendum dopadlo o ten fous naopak, nikdo by o tomto žádné úvahy nepsal, všem by to přišlo přirozené. Skotové hlasují jinak než Anglie odnepaměti a teprve loni to někdo řešil.

2) "oni že v Unii chtějí zůstat a basta" Před skotským referendem se strašilo, jak Skotsko vypadne z EU, pokud se osamostatní a bude trvat roky, než se podaří zprocesovat vstup, i kdyby všichni byli pro. Najednou by nějakým zázrakem šlo, aby Skoti odešli z Británie a zůstali v EU, ačkoli de iure Skotsko vystupuje s Velkou Británií?

3) "Aby nakonec z Velké Británie, někdejší světové velmoci a královny moří, nezbyla Malá Británie, stát druhé kategorie, jakých je v Evropě nejmíň pět." Toto je přesně Putinova logika - občane, sice žiješ v největší bídě ze všech evropských národů, vládnou ti mafiáni a šmejdi, tvým jménem se dějí ve světě hrozné věci a nemáš žádná práva, ale hleď jak hrdý můžeš být na svou velkou a mocnou říši! Není lepší být Finem, Chilanem nebo klidně Moravákem?

4) "O rozchodu s Evropskou unií totiž největším dílem rozhodli starší, méně vzdělaní voliči, kdežto dobře kvalifikovaní mladší lidé spatřovali své šance ve volném pohybu osob i myšlenek" Zaprvé toto je stereotyp, klasický narativ, který vyhovuje poraženým a "dává jim smysl". Daleko zajímavější je volební účast těch, kteří tak hrozně budou kvůli starcům trpět. Zadruhé, pokud by u nás ti "mladí a vzdělaní" měli složit maturitu v roce 1980, nevsadil bych na půlku z nich ani vindru. Pokud by šlo o maturitu z roku 1950, tipuju, že by neprošlo 90% dnešních absolventů VŠ. Takže ti nevzdělaní sedmdesátníci jsou prostě lidé, na jejichž vzdělání třeba nebyly peníze, protože VB splácela dluhy způsobené válkou z předchozím pokusem o vlivnou Evropu. Nebo prostě lidé, kteří naznali, že pomáhat lidem a brát za to peníze je lepší, než předstírat vzdělávání na VŠ a nechat se živit rodiči. Ale to už je zase jiný narativ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Při čtení článku se mi do hlavy stále více vtíral pocit, že se autor zmýlil a poslal jej na nesprávný web. Tenhle článek se svým obsahem hodí spíš na stránky Svobodného fóra, kde by zcela jistě zaujal spoustu diskutérů o jejichž vzdělání a zdravém úsudku nemám příliš valné mínění. Autor, zcela nepochybně velmi vzdělaný člověk ve "vyšším věku", což sám přiznává a je to patrné ze stylu i formy textu, zde rozebírá něco, co považuji za mlácení prázdné slámy. Nehledě na omyly, které zřejmě převzal z článků některých novinářů včetně výrazu "xit". Doufám, že se nemýlím, ale tento výraz nejspíš ani neexistuje a původce výrazu "brexit" resp. "grexit" vytvořil složeninu z počátečních písmen země a "exit", což znamená opustit, uniknout, atp.

Nahlásit

-
5
+

Frýbort je na NP mým nejoblíbenějším autorem (zejména kvůli kráse jazyka), ale tolik nesmyslů a dezinformací o Brexitu jsem už dlouho nečetl. Boris Johnson se vzdal svých politických funkcí? Jakých? Funkce exstarosty Londýna? Kromě ní má jen funkci poslance, které se nevzdal.

Nahlásit

-
10
+