Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Válka o elektřinu

21. 6. 2016
 18 666
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Trh produkuje podstatnou věc, informaci o ceně. Pokud zničíte trh dotacemi a regulacemi, netušíte jaká cena el. energie je férová, netušíte jaké náklady jsou akceptovatelné, netušíte co se vyplatí a co ne.

Nahlásit
-
23
+

Diskuze

Zmatená autorka, zmatený článek...
Je vidět, že problematice nerozumí a článek slátala dohromady z nesourodých informací posbíraných s pomocí vyhledávačů na Internetu... :-P

Důvody problémů energetiky jsou především politické. Naprosto šílená dotační i legislativní podpora OZE. Zák. 180/2005 Sb. o podpoře OZE (je nazýván také "bilionový tunel OZE" a dnes už to vypadá, že u jednoho bilionu - tisíce miliard Kč - nezůstane) zavedl nesmyslně vysoké výkupní ceny z OZE, ale tím největším zločinem proti energetice i zdravému rozumu je povinnost provozovatele energetické sítě vykoupit každé množství elektřiny z OZE za vysoké ceny, i když pro takové množství nemá dostatečný odběr. Vznikají i časové úseky během dne, kdy elektřina z OZE musí být rozvodnou sítí vykoupena a odebrána, a současně na straně spotřeby musí najít odběratele, kterému zaplatí za to, že elektřinu z OZE "spálí"... Takže drahou a v nevhodnou dobu dodávanou elektřinou z OZE potlačuje výrobu v klasických zdrojích a JE, odkud je samozřejmě dodávka levná a stabilní - předvídatelná a regulovatelná.
Další šíleností je skutečnost, že klasická struktura sítí je stavěna na rozvody elektřiny od velkých zdrojů ke spotřebitelům, ale nemá dostatečnou kapacitu v místech, kde se někdo rozhodne vybudovat OZE, a přitom existuje povinnost tyto OZE k síti připojit a síť dostatečně posílit. OZE na takové investice samozřejmě nevydělají, protože jejich provoz je v podstatě čistý prodělek, vyjmeme-li ze soustavy peněžních toků všechny dotace a zvýhodnění na úkor stávajících systémů dodávajících elektřinu za levné ceny. Proto současná socialistická vláda vymyslela a schválila zavádění "chytrých sítí", a teď hledá, komu na tento nesmysl vytáhne peníze z kapsy. Hádejte, komu asi?

Nahlásit

-
0
+

"Německo jako zelený tahoun"?
Nedejte se zmást srovnáním s výrobou z *hnědého uhlí*. Německo vyrábí i z *černého uhlí* a pro zmatení to eviduje samostatně.
Ve výsledku má Německo větší podíl výroby z *uhlí* než my.

Nahlásit

-
8
+

Trh produkuje podstatnou věc, informaci o ceně. Pokud zničíte trh dotacemi a regulacemi, netušíte jaká cena el. energie je férová, netušíte jaké náklady jsou akceptovatelné, netušíte co se vyplatí a co ne.

Nahlásit

-
23
+